Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

Corona-test vanaf 1 juni voor iedereen beschikbaar

  •  
23-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
423rd MDS conducts drive thru testing
Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland worden getest op het coronavirus. Dat meldt de NOS. Wie vanaf Tweede Pinksterdag symptomen van COVID-19 heeft, kan zich melden voor een afspraak bij de GGD. Wie ernstige klachten heeft of kwetsbaar is, wordt wel nog steeds aangeraden eerst de huisarts of het ziekenhuis te bellen.
De GGD laat weten dat een besluit om wel of niet te testen, vanaf nu wordt genomen door degene die een test wel. Oftewel: er is geen doorverwijzing van een arts nodig en er is geen GGD-medewerker die je ervan weerhoudt een test af te nemen. Maar er wordt wel benadrukt dat het geen enkele zin heeft om uit voorzorg om een test te vragen, wanneer er geen sprake is van klachten.
Die corona-symptomen zijn onder meer: koorts, hoesten, vermoeidheid, kortademigheid, keelpijn, verkoudheidsklachten en spierpijn. Ongeveer 24 uur na het afnemen van de test, volgt de uitslag. Wie positief getest wordt, krijgt de opdracht twee weken in thuisquarantaine te gaan en er wordt een bron- en contactonderzoek gedaan om uit te zoeken waar de besmetting is opgelopen en op wie het mogelijk nog meer is overgedragen.
De testcapaciteit bedraagt vanaf 1 juni dertigduizend stuks per dag. Volgens de RIVM is dat ruim voldoende om iedereen met klachten te testen. De verwachting is dat tussen de 2 en 8 procent van de tests positief is. Door vanaf 1 juni veelvuldig te testen, wil het kabinet nieuwe corona-brandhaarden sneller in beeld krijgen en bedwingen. Die aanpak is noodzakelijk om de verwachte tweede corona-golf later dit jaar tot een minimum te beperken.
cc-foto: defense.gov

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

I am Legion
I am Legion24 mei 2020 - 11:05

Het heeft lange tijd niet afgehangen van de testcapaciteit maar van besluiten van instanties om er gebruik van te maken. De testlaboratoria stonden al geruime tijd klaar maar draaiden op halve kracht of nog veel minder dan ze aankonden omdat tot hun grote verwondering er zo weinig beroep op hen werd gedaan. Er was veeleer sprake van een gebrek aan capaciteit tot besluitvaardigheid.

P Haan
P Haan24 mei 2020 - 6:25

Goeie zaak. Vooral dat de huisarts er tussen uit is gehaald, die verzopen in het werk. Ben wel benieuwd wat het kost, en wie het betaalt? En vraag me af of iedereen wel in de gaten heeft hoe naar het is om deze test te doen. Je staat er van te kijken hoe diep die wattenstaaf kan. Gemiste kans, wat mij betreft, is dat er niet meteen op antistoffen getest wordt. Nou heeft dat op dit moment ook nog geen waarde, maar ze zijn er dan toch en je haalt kostbare data binnen.

Joop den Uil
Joop den Uil24 mei 2020 - 6:12

hoeveel kost zulk een test ? en vergoedt ziektekostenverzekering dat eventueel?

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard23 mei 2020 - 22:18

Het virus verspreidt zich ook onder mensen die geen klachten hebben. Dat is de reden dat Nederland achter de feiten aanliep. In Brabant bleek de boel al uit de hand gelopen toen ze over maatregelen gingen nadenken. Het virus weigerde zich te houden aan de RIVM-regels van zich niet te verspreiden zonder luchtwegklachten. Geef het virus maar de schuld - inderdaad - dat heeft het gedaan... en het RIVM liet het. In Duitsland hakten ze er wel meteen op in met overweldigend beter resultaat. Nederland is nu per inwoner één van de vijf zwaarst getroffen landen ter wereld(!) . Test willekeurig een groot aantal mensen dan blijkt eenderde van degenen met positieve test geen "RIVM-verschijnselen" te vertonen. Maar hier weten we dat niet want er werd en wordt vrijwel niet getest, en mensen zonder klachten al helemaal niet - zelfs niet als ze sterven voordat ze het ziekenhuis halen. Als de huisarts al niet op ze ingepraat heeft om "gezellig" thuis dood te gaan. .

1 Reactie
P Haan
P Haan24 mei 2020 - 12:09

Georg, Je stelt: Test willekeurig een groot aantal mensen dan blijkt eenderde van degenen met positieve test geen “RIVM-verschijnselen” te vertonen. Heb je daar een bronvermelding bij? Voor ik ga roepen dat het onzin is?

Thuiszitter
Thuiszitter23 mei 2020 - 21:51

Ik zou het wel willen weten of ik het virus al heb gehad of niet, Ben benieuwd of men in de nabije toekomst ook met die testen komen.

Mark Huysman
Mark Huysman23 mei 2020 - 17:24

Op de NOS-site staat: “Zelfs getest worden zonder klachten is straks in principe mogelijk, al benadrukt ook het ministerie dat dit geen zin heeft. De test die bij de GGD wordt afgenomen laat zien of je op dat moment besmet bent met het virus en niet of je eerder besmet bent geweest.” Zoals bekend kun je ook besmet zijn zonder dat je symptomen hebt. Je kunt dan andere mensen wel degelijk aansteken. Waarom heeft het geen zin om je te laten testen als je geen klachten hebt? Werken de testen dan niet? Dat is wat ik min of meer begreep uit het verhaal van De Jonge bij de laatste persconferentie. Maar dit is nogal vreemd omdat de testen in andere landen ook betrouwbare uitslagen geven voor mensen die geen klachten hebben. Weet iemand hoe dit zit? Hebben wij slechtere testen? Of is er iets anders aan de hand?

12 Reacties
Jozias2
Jozias223 mei 2020 - 18:39

Stel er zijn op dit moment 1000 mensen met klachten. Dan zijn er 16.999.000 mensen zonder klachten die potentieel het virus hebben maar geen klachten ervaren. Stel dat het mogelijk zou zijn om 17 miljoen mensen te testen (en dat is het niet). Het zegt alleen dat ze VANDAAG het virus niet hebben. Morgen kan het zomaar anders zijn en moet je opnieuw 17 miljoen mensen testen.

erikbos
erikbos23 mei 2020 - 19:15

Volgens mij bedoelen ze ermee dat het voor mensen die bijv. 3 maanden geleden ziek zijn geweest geen nut heeft om nu nog te testen. Veel mensen die afgelopen maanden wat hebben gehad willen natuurlijk graag weten of ze corona hadden. De testen bij de GGD meten dus of je het nu hebt en het maakt niet uit of je dan al klachten hebt of niet. Maar die testen kunnen dus niet aantonen of je het 6 weken geleden had.

Klaas Punt
Klaas Punt23 mei 2020 - 21:13

Als je getest bent en je bent vrij van het virus dan is het zeer onaannemelijk dat je het morgen wel, zeker in mijn geval waarbij ik praktisch niemand zie. En als niemand het virus heeft, kan het ook niet overgedragen worden lijkt mij. Dus inderdaad, op grote schaal testen is de boodschap.

Mark Huysman
Mark Huysman24 mei 2020 - 5:09

Volgens mij zei De Jonge bij de laatste persconferentie dat je je moet testen als je klachten hebt omdat als je geen klachten hebt de test niet betrouwbaar is. Dat is iets anders dan jullie zeggen. In verschillende landen worden ook mensen die asymptomatisch (of presymptomatisch) zijn getest -bijvoorbeeld in zorginstellingen en ziekenhuizen. Aangezien het virus ook verspreid wordt door mensen zonder klachten (dat is het grote probleem met dit virus) lijkt me dit geen nutteloze bezigheid. Maar los van dat: De Jonge zei dat de testen niet betrouwbaar zijn bij mensen zonder klachten. Dat vind ik opvallend omdat het dus wel in andere landen gebeurt.

Mark Huysman
Mark Huysman24 mei 2020 - 5:43

Eerste zin moet zijn: “…dat je je *alleen* moet testen…”

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2020 - 5:55

Mark Huysman Dat zeiden ze nu ook! Alleen als je klachten hebt...anders heeft het geen zin! Maar als je met iemand in aanraking bent geweest die een besmetting heeft opgelopen zou ik toch maar gaan testen lijkt me, ook al heb je nog geen klachten. Ik weet natuurlijk niet dat als je 'te vroeg' test, je wel een juiste uitslag krijgt.

Polletje2
Polletje224 mei 2020 - 7:11

Jozias: "Stel dat het mogelijk zou zijn om 17 miljoen mensen te testen", dan hoef je alleen maar de mensen die positief getest zijn in quarantaine te zetten en is er zelfs geen bron- en contactonderzoek meer nodig. De situatie die daaruit resulteert is morgen nog precies hetzelfde, op voorwaarde dat iedereen die Nederland in-reist getest en zo nodig geweigerd of geïsoleerd wordt. Bovendien kun je alle economische activiteiten nagenoeg gelijk weer hervatten. Alle 17 miljoen tegelijk is niet mogelijk, zoals je terecht stelt, maar je kunt -met behulp van eenvoudige wiskunde- uitrekenen hoe je zo snel mogelijk alle besmettingshaarden identificeert. Er zijn landen waar dat zo gedaan is. "South Korea introduced what was considered one of the largest and best-organised epidemic control programs in the world, along with Taiwan, Vietnam, and Singapore. Different measures have been taken to screen the mass population for the virus, and isolate any infected people as well as trace and quarantine those who contacted them, without further lockdown. The rapid and extensive tests taken by South Korea have been judged successful in limiting the spread of the outbreak, without using the drastic measure of quarantining entire cities." Dit model staat bekend als "crushing the curve" en is hier al enige malen onder de aandacht gebracht - https://www.youtube.com/watch?v=govlqurAXNA Helaas hebben de meeste mensen onvoldoende wiskundige inzicht om te begrijpen hoe verrassend eenvoudig dat eigenlijk is: je hebt alleen een strakke GGD-organisatie nodig met voldoende mankracht. Anderzijds bespaar je daarmee enorm veel personeel in de ziekenhuizen, zorg-instellingen en elders, omdat je op deze manier de verspreiding zeer effectief onderdrukt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2020 - 10:10

Voor de doehetzelvers: Het belangrijkste coronasymptoom is koorts. De meest eenvoudige testmethode is het meten van de lichaamstemperatuur. Ook reuk- en smaakverlies zouden betrouwbare indicatoren kunnen zijn. Anders dan koorts zijn het ongewone symptomen bij andere ziekten.

Jozias2
Jozias224 mei 2020 - 11:43

@Klaas, Als je bijna niemand ziet is de kans sowieso nihil dat je het virus krijgt, met of zonder test. @polletje, Doordat het onmogelijk is 17 miljoen mensen te testen moet je het blijven herhalen. Iedereen testen die het land binnenkomt kan niet. Kijk eens hoeveel Duitsers (en dadelijk Belgen) dagelijks Nederland binnenkomen om te werken, te winkelen, familie te bezoeken en vice versa. Internationaal goederentransport. Kijk bij Hazeldonk en al die andere grensovergangen eens hoeveel mensen er dagelijks Nederland binnenreizen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2020 - 20:01

Jozias 24 mei 2020 at 13:43 Vnl eilanden hebben in de hand wie er binnen komen. Die kunnen de inreizigers ook in quarantaine plaatsen wat nog altijd meer zekerheid geeft dan testen. Noorwegen sloot de grenzen en doet dat ook. De UK heeft ook quarantaine plannen. Nederland gaat dat niet doen, ook iedereen die Nederland inwil testen en op de uitslag laten wachten zie ik niet gebeuren.

Polletje2
Polletje225 mei 2020 - 5:09

Als België en Duitsland hetzelfde doen kan het wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2020 - 10:57

De Noorse RIVM FHI raadt het massatesten van mensen zonder verschijselen af vanwege de te grote kans op vals positieve uitslagen. Dat houdt in dat in werkelijkheid vnl gezonde mensen in quarantaine zouden belanden. Het advies is mede gebaseerd op schattingen van de besmettingsgraad.

Bert de Vries
Bert de Vries23 mei 2020 - 15:37

Even afwachten hoe de praktijk is. Er is wel vaker iets gezegd waaraan naderhand een voorbehoud als iets vanzelfsprekends werd toegevoegd.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2020 - 5:56

Waarvan achteraf bleek dat ze het niet konden uitvoeren vanwege zogeheten 'tekorten' die er vervolgens weer niet en dan wel weer bleken te zijn. Curieus!

Polletje2
Polletje224 mei 2020 - 7:16

Het is veel te afwachtend. Bij de ingang van elke supermarkt zouden 3-5 medewerkers van de GGD moeten staan.

Greendutch
Greendutch23 mei 2020 - 15:14

er geldt een verbod naar buiten te gaan indien niet nodig! daar houden heel erg veel mensen zich niet aan nu komen er testen en vraagt men niet onnodig gebruik te maken: daar gaan heel veel mensen zich niet aan houden! ik ben mijn vertrouwen in NL 'ers verloren

4 Reacties
Max6
Max623 mei 2020 - 15:31

"er geldt een verbod naar buiten te gaan indien niet nodig!" Sorry, maar er is in Nederland nooit een verbod geweest om naar buiten te gaan. En er is (zeker nu) ook geen reden toe. Probeer gewoon je leven weer op te pakken... houd je aan de standaard regeltjes... 1,5m afstand, thuisblijven als je je niet lekker voelt, handen wassen, niesen in je elleboog, drukte vermijden, etc.

Jozias2
Jozias223 mei 2020 - 17:24

De regel is "blijf binnen bij klachten", niet blijf binnen. En wat nodig is relatief. Recreëren was gewoon toegestaan als het maar niet te druk werd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2020 - 6:07

Dat was in het begin niet zo. Volgens mij geldt nog steeds voorkeur als het niet echt nodig is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2020 - 8:46

Het was nooit verboden naar buiten te gaan en de kans in de buitenlucht besmet te raken is minimaal.