Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona slaat hard toe in China met 9000 doden per dag; vrees voor nieuwe varianten

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8456 keer bekeken
  •  

Experts schatten dat in China nu dagelijks 9000 mensen overlijden na besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Sinds de Chinese regering abrupt het indammingsbeleid heeft afgeschaft en daarmee ook de strikte beperkingen in bewegingsvrijheid, raast de pandemie door het land. Omdat de door China ontwikkelde traditionele vaccins niet of amper werken tegen de nieuwe varianten gaat dat gepaard met een hoge prijs aan mensenlevens.

China voerde tot begin december een streng zogeheten zero-covidbeleid waarbij voortdurend op grote schaal getest werd en er bij het ontdekken van een besmettingshaard werd overgegaan tot een lokale lockdown. Dat strikte beleid leidde uiteindelijk tot een golf aan spontane volksprotesten, een zeer zeldzaam verschijnsel in het repressief geregeerde land. Daarop besloot de leiding pardoes een andere koers te varen. Sindsdien zijn er geen lockdowns meer en wordt er niet meer systematisch getest. Gegevens over de verspreiding van de ziekte zijn amper voorhanden.

Volgens officiële cijfers loopt het aantal besmettingen in de duizenden maar het Britse databedrijf Airfinity stelt in The Guardian dat het gaat om miljoenen gevallen. Half januari zal volgens hun berekeningen het aantal besmettingen oplopen tot 3,7 miljoen gevallen per dag. Op 23 januari zal het aantal doden volgens Aurfinity opgelopen zijn tot ongeveer 25.000 per dag. Volgens de officiële ‘cijfers’ zijn er tot nu toe 10 mensen aan corona overleden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept China opnieuw op opening van zaken te geven. De beperking van informatie waarmee het land traditioneel onrust tracht te bezweren droeg in 2019 bij aan het ontstaan van de pandemie. Verschillende landen, waaronder Italië en Japan, trachten herhaling van dat scenario te voorkomen en leggen reisbeperkingen op voor reizigers uit China. De EU ziet daar nog geen reden toe. De in Europa gebruikte vaccins kunnen weliswaar besmetting niet voorkomen maar houden wel de ernstigste gevolgen van de ziekte tegen, aldus de Europese autoriteiten.

Ondertussen groeit de vrees dat door de explosie aan besmettingen in China nieuwe gevaarlijke varianten ontstaan. De VS overweegt daarom over te gaan tot het systematisch onderzoeken van sanitair afval uit passagiersvliegtuigen om eventuele varianten zo snel mogelijk op te sporen. Dat zou beter werken dan het testen van de passagiers. Er zijn gevallen bekend waarbij in het afval het virus aanwezig bleek ondanks dat alle passagiers negatief getest waren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Vinny74
Vinny7431 dec. 2022 - 20:13

Ik vraag me af hoe ze aan deze cijfers komen https://nos.nl/l/2457662 dit zegt toch heel wat anders.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen31 dec. 2022 - 13:15

Here we (seem to) go (all over) again.! Maar viroloog Marion Koopmans stelt zich ten overstaande van de nieuwste besmettingsgolf in en vanuit China, intussen eigenlijk een beetje ambivalent op : (voorlopig) Weinig te vrezen voor de goed gevaccineerde Europeaan, tenzij onverwachte nieuwe mutaties alsnog roet in het eten gooien. https://nos.nl/artikel/2457983-viroloog-koopmans-coronagolf-in-china-nu-niet-heel-zorgelijk-voor-nederland Tsja : Het kan vriezen of dooien dus. In China is de ziekenhuiscapaciteit inmiddels getransformeerd tot een chronisch tekort (zeg code zwart) , alsmede de triage ingevoerd en zijn de lijkenzakken (en de crematieplekken) intussen niet aan te slepen. Het is derhalve maar zeer de vraag hoe lang deze boude Chinese beleidswijziging (van totale isolatie bij het geringste symptoom naar "totale vrijheid" van volksbewegingen ondanks ernstige symptomen) gaat standhouden. Tot slot nog een prettige jaarwisseling (en veel gezondheid) toegewenst, waarbij ik met name zou wensen, dat dit nieuwe jaar mede in het teken zal staan van het bestrijden van Long-Covid, want op dat beleidsterrein bevinden zich nog vele witte vlekken en asgrauwe (ver-)gezichten....

Brutus de tweede
Brutus de tweede31 dec. 2022 - 13:14

Zweden had vrijwel geen lockdown maar werd van alle kanten bekritiseerd. Nu naar drie jaar blijkt hun aanpak zeer goed uit te pakken.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2022 - 22:08

Er waren wel regels en ook kerkdiensten met teveel deelnemers werden verboden.

Vervatte
Vervatte31 dec. 2022 - 8:45

China kampt met een enorme vergrijzingsgolf. Misschien is de tactiek nu op gericht om deze wat in te dammen.

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head31 dec. 2022 - 12:43

Gelukkig hebben we daar in Nederland geen last van😎: https://www.ad.nl/binnenland/uitvaartverzorger-ziet-in-december-kwart-meer-overlijdens-dan-normaal~a66e7346/ En omdat we het hier goed voor elkaar hebben, loopt het onderzoek naar eventuele oorzaken ook lekker geordend, transparant en vlotjes, not. https://twitter.com/rubenivangaalen/status/1607748386786054147?s=52&t=-KCqw15wEbVptMw_bQTHMA

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 dec. 2022 - 21:44

Volgens mij is dit de harde les van je neus ophouden voor samenwerking, alle medewerking van de hand wijzen om het ontstaan van het virus te onderzoeken, plagerig doen naar m.n. het westen dat een strijd op leven en dood tegen het virus streed en wie weet wat nog komt, zo van wij hebben het beter in de hand dankzij ons systeem, een strenge lockdown lijkt me inderdaad geen overdreven oplossing als je met een flut cinovax mensen een fopspeen voorhoudt, ik heb nog geen hulpvraag gehoord om deugdelijk vaccin, wat zal het zijn, fatalisme, trots of moeten we vaststellen dat Xi net zo gestoord is als Poetin en niet maalt om mensenlevens, dat het volk betaalt om de juistheid van zijn denkbeelden te onderstrepen a.h.w., als hij slim is en het goede voorheeft met het volk bestelt hij een beter vaccin, voor mijn part onder licentie, de gevolgen zijn te groot, qua volksgezondheid en economie om daar ijzerenheinig mee om te gaan.

EenMening3
EenMening330 dec. 2022 - 21:12

Dit is nog maar de eerste golf. Wat zal er daarna nog volgen? China is niet ingesteld op zoveel besmette mensen. We zien wat er in de steden gebeurt, maar hebben geen zicht op de minder toegankelijke delen van het land. Daar zijn de medische voorzieningen nog veel slechter. Tegen een pandemie valt weinig te ondernemen. Die moet uitrazen. Na ongeveer twee jaar doven de meeste pandemieën uit en worden ze endemisch. Soms verdwijnt de ziekte volledig. Het is wel zinvol om lockdowns met een beperkte tijdsduur in te stellen, om de gezondheidszorg niet te zwaar te belasten of totdat het virus minder actief is vanwege weersomstandigheden (zomer!). Tussen de lockdowns zal het virus rondgaan en wordt er weerstand opgebouwd, waarbij de kwetsbaren zo goed mogelijk beschermd moeten worden. Totdat er vaccins beschikbaar komen. Dit was bij benadering het coronabeleid van Nederland en veel andere West-Europese landen. Het is wel zinvol om bepaalde maatregelen in te stellen zoals handenwassen, afstand houden, mondkapjes dragen en het aantal aanwezigen in een bepaalde ruimte beperken. Wat Xi geprobeerd heeft is megalomaan. In China zaten op een bepaald moment honderden miljoenen mensen in quarantaine, met alle negatieve gevolgen van dien. Nu schiet hij door naar het andere uiterste, terwijl het land daar de afgelopen 3 jaar niet op voorbereid is. Er is geen beschermingsmateriaal beschikbaar en er zijn ook geen goede vaccins, terwijl de inentingsgraad van Chinese ouderen erg laag is.

Lekkerbezig
Lekkerbezig30 dec. 2022 - 18:59

Laat dit een les zijn voor de mensen die in Nederland elke maatregel wilde verhinderen die kon leiden tot meer doden (in plaats van vrijheid toestaan zolang de ic het aankon). Zoals scholen open, terrassen open. China heeft 2 jaar lang geprobeerd om zoveel Mogelijk doden te voorkomen door vrijheid af te pakken, terwijl er voldoende plek op de IC was. Nu voltooid zich daar een ramp.

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 dec. 2022 - 14:52

Vanwege het Chinese lockdown-wanbeleid komt nu daar de hele golf ineens en bestaat er extra gevaar op mutaties. Verder is het beeld niet abnormaal. Door de slechte immuniteit is het relatief ernstig. Men verwacht een miljoen coronadoden in China tijdens deze golf. Dat is veel maar in verhouding valt het mee; een mortaliteit van 0,67 promille. Tijdens de laatste zware griep epidemie in de winter van 2017/18 was de mortaliteit in Nederland 0,58 promille. En tijdens de eerste deltagolf in 2020 ongeveer 0,78 promille.

JasDon
JasDon30 dec. 2022 - 12:01

Ach, het Chinese regime zal dit vooral zakelijk bekijken: minder vergrijzing door wegvallen van dure ouderen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 30 dec. 2022 - 22:02

Je bedoelt "het dorre hout wegsnoeien"? Hier in Nederland waren daar ook voorstanders van.

RoepToeter
RoepToeter30 dec. 2022 - 11:44

''Verschillende landen, waaronder Italië en Japan, trachten herhaling van dat scenario te voorkomen en leggen reisbeperkingen op voor reizigers uit China. De EU ziet daar nog geen reden toe.'' Nogal sneu dat er landen zijn die (zoals gewoonlijk) wachten op de EU. Bij controles in landen die wel proberen burgers te beschermen bleek bij controles al dat de helft van de passagiers van vluchten uit China besmet te zijn met corona. Onbegrijpelijk natuurlijk dat op Schiphol iedereen WEER iedereen ongecontroleerd mag blijven doorlopen van Rutte c.s. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5355994/reizigers-china-italie-verplicht-coronatest-duitsland-nederland

2 Reacties
Volrin
Volrin30 dec. 2022 - 18:01

Ondertussen krijgen ze het verzoek/advies zich te testen. Dat gaat vast zoden aan de dijk zetten....

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2022 - 6:10

Volrin Denkt de overheid dat ze dan weer omdraaien en naar huis gaan?

RDZ1993
RDZ199330 dec. 2022 - 11:28

Bizar dat de EU en Nederland niets geleerd hebben. China was zelf jarenlang super streng voor inreizigers. Wekenlange quarantaine was nodig. Nu dat we in Europa er redelijk van af zijn en het helemaal los gaat in China laat China weer reizen toe. Europa zegt simpelweg laat maar gaan. Wij moesten allerlei lockdowns avondklokken en noem het op doorstaan en nu zegt de overheid simpelweg; don't care laat maar gaan.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2022 - 6:12

RDZ1993 Inderdaad bizar!

itsme3
itsme330 dec. 2022 - 11:00

Het is nog niet zo lang geleden dat veel mensen hier China als een voorbeeld zagen. Niet dus. Maatregelen om nieuwe varianten tegen te houden zijn compleet nutteloos. In het verleden vertraagden gesloten grenzen en lockdowns de introductie van nieuwe varianten hooguit met enkele dagen.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr30 dec. 2022 - 14:15

Itsme, En de duizenden doden dagelijks ziet u even over het hoofd?

itsme3
itsme330 dec. 2022 - 15:56

@Gerygrr En hoe denkt u die duizenden doden te kunnen beinvloeden. Een coronagolf stopt pas als er voldoende weerstand is opgebouwd, lees wanneer er voldoende mensen besmet zijn gewesst of weerstand hebben opgebouwd door inenting. We weten inmiddels dat iedere variant, ook bij gesloten grenzen, zich binnen no time over de hele wereld verspreid. Helaas heeft China volledig ingezet op het nutteloze lockdown beleid, hetgeen slechts uitstel van executie betekende, maar vergeten de medische wereld voor te bereiden of zelfs maar te zorgen dat er voldoende asperine voorradig is.

tempest
tempest30 dec. 2022 - 9:50

“ De EU ziet daar nog geen reden toe.” En straks zijn ze te laat en heeft het geen zin meer. “We” hebben zo niets geleerd van de eerste pandemie golf. Net als begin 2020 moeten we maar hopen dat het mee zal vallen.

EenMening3
EenMening330 dec. 2022 - 9:50

Dit is een ramp van ongekende omvang. Het zorgsysteem is volledig ingestort. De Volkskrant schrijft hierover: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2022/china-kan-de-stroom-coviddoden-niet-meer-aan~v623048/ Als er nu in China inderdaad nieuwe, gevaarlijke mutaties ontstaan, heeft China de wereld voor de tweede keer betsmet. Het lijkt me heel verstandig om de GGD testcentra voorlopig in stand te houden en de IC-capaciteit uit te breiden.

4 Reacties
Grozny
Grozny30 dec. 2022 - 11:12

Lijkt me verstandiger om iedereen gezonder te maken. Minder roken, gezonder eten ect.. Mensen met een gezond gewicht, fysieke aactiviteit en die niet roken komen veel minder vaak op de IC of in het ziekenhuis.

Gerygrr
Gerygrr30 dec. 2022 - 12:30

Grozny, Er zijn ook kinderen met long covid. Er is bio-medisch onderzoek nodig voor de gezond levende mensen, kinderen die hun immuunsysteem ontregeld zien sinds een coronabesmetting. Zie Anne Wensink, de virologe en haar bemoeienissen met de stichting long covid. We zijn in het post corona tijdperk vatbaarder voor andere virale infecties, die ernstiger verlopen….. Zie de kinderen aan de beademing. En de zorgmedewerkers? Onderwijzenden? Kinderopvangmedewerkers? Waar zijn die dappere doorwerkers tijdens de lockdowns?

Grozny
Grozny30 dec. 2022 - 21:12

Je praat hier over public health. En er is al enorm veel onderzoek naar de zaken die jij zegt en er komt steeds meer nieuw onderzoek bij. Het beste medicijn is nog steeds een gezond lichaaam hebben. Roken slecht eten en fysieke inactiviteit zorgt voor een pleothora aan aandoeningen in getallen veel groter dan coronaa.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2022 - 11:53

Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar alle aspecten van covid. Voor resultaten is ook tijd nodig.