Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona-ontkenners verstoren Dodenherdenking bij Hannie Schaft-monument

  •  
05-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6679 keer bekeken
  •  
8877033401_430939e262_o

© cc-foto: M de Leeuw

Een groep complotaanhangers en corona-ontkenners heeft in Haarlem de Dodenherdenking bij het Hannie Schaft Monument gekaapt en verstoord.  De. groep van zo'n dertig demonstranten heeft het monument ontsierd met onder meer een protestbord tegen de coronamaatregelen, verklaren getuigen in het Haarlems Dagblad. Een van hen droeg een omgekeerde Nederlandse vlaggen over de schouders, een symbool dat vaak opduikt bij demonstraties van voornamelijk rechtse agitatoren. Ook werden er liederen gezongen tot ontzetting van de overige aanwezigen

Bij het monument, dat is ontworpen door Truus Menger-Oversteegen, vriendin en mede-verzetsstrijder van de legendarische oorlogsheldin, wordt jaarlijks op 4 mei een kleine herdenking gehouden. Bezoekers die daarvoor naar het Kenaupark kwamen reageren geschokt. Paul Schnek, kind van joodse oorlogsslachtoffers en al 37 jaar lang trouw bezoeker van de herdenking, noemt het optreden van de wappies  "uiterst provocerend en respectloos". Hij voelde naast verdriet een enorme woede in zich opkomen door de verstoring van dit voor Nederland zo belangrijke moment. Hij schrijft op Facebook:

"Al bijna 40 jaar kom ik, als zoon van een overlevende van WO2, met een bosje bloemen naar het monument van Hannie Schaft in het Kenaupark om daar 2 minuten stilte in acht te nemen.Vorig jaar en ook dit jaar werd dat herdenken ontsiert door een groep 'wappies' die eerst zingend en later (gelukkig wel in stilte) hand-in-hand een kring vormend daar stonden te protesteren tegen, ja wat???? Toppunt voor mijn ergernis was een vrouw die zich omhuld had met een omgekeerde Nederlandse vlag en dat er door deze groep een bord tegen het monument was gezet met de tekst 'geboren voor vrijheid'.Ik weet dat wij in Nederland recht op vrijheid van meningsuiting hebben en ook recht hebben op demonstreren, maar ik vraag we of of er op het tijdstip van de dodenherdenking dit wel gewenst en gedoogd kan worden.Is deze demonstratie wel aangekondigd en is daar toestemming voor verleend?"

Volgens het Haarlems Dagblad heeft Schnek een klacht ingediend bij de gemeente. De politie verklaart niet op de hoogte te zijn geweest van de demonstratie.

Journalist Jaap Friso maakt ook melding van de verstoring. Hij schrijft dat zijn vrienden getuigen waren van de verstoring en een klacht ingediend hebben bij de politie.

Hannie Schaft (1920-1945) was een communistische verzetsstrijder die onder meer collaborateurs liquideerde. Ze werd in maart 1945 door de Duitse bezetter gearresteerd en drie weken voor het einde van de oorlog geëxecuteerd. Over haar leven en moedige daden werden meerdere boeken en films gemaakt.

cc-foto: M de Leeuw

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.