Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona-ontkenners en extreemrechts bestormen Duits parlement

  •  
29-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
534 keer bekeken
  •  
GERMANY - HEALTH - VIRUS - DEMO

© A demonstrator wrapped in a black-white-red German imperial flag displays the German Constitution book "Grundgesetz fur die Bundesrepublik Deutschland", in front of the Reichstag building at

In Duitsland wordt geschokt gereageerd op een poging van demonstrerende corona-ontkenners om met geweld het parlementsgebouw in Berlijn in te nemen. Honderden deelnemers aan een demonstratie die al eerder op de dag uit de hand liep bestormden zaterdagavond de Rijksdag. De demonstranten wisten een afzetting te doorbreken. De oproerpolitie sloeg uiteindelijk op de trappen van het gebouw de aanval af. Veel van de demonstranten zijn lid van de extreem-rechtse Reichsbürger en tooiden zich met vlaggen uit de nazi-tijd.
Geen video? Klik hier.
Politici van links tot rechts spraken hun afschuw uit. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemde het vlagvertoon beschamend en stelde dat kritiek op het coronabeleid voor niemand reden moet zijn om achter extreemrechts aan te lopen of geweld tegen de politie te gebruiken.
"De geweldsuitbarstingen zijn tekenend voor de broeierige sfeer die hing rond deze tweede grote anti-coronademonstratie in Berlijn in een maand tijd. Stadsbestuur en politie hadden de bijeenkomst donderdag verboden omdat ze voorzagen dat de deelnemers zich niet aan de afstandsregels zouden houden. De rechter draaide het verbod terug omdat hij ‘geen direct gevaar voor de openbare veiligheid’ zag. In hoger beroep sneuvelde het verbod opnieuw – wat een flinke inschattingsfout van het linkse Berlijnse gemeentebestuur bleek. Net als de bestorming van de Rijksdag, die het gevolg lijkt van een tekort aan politie ter plaatse."
Eerder:
Corona-ontkenners, complotdenkers en extreemrechtse activisten demonstreren zaterdag in Berlijn zij aan zij tegen het Duitse coronabeleid. Julius Geiler, een verslaggever van Der Tagesspiegel en Die Welt, plaatst op Twitter verscheidene foto’s en video’s van rechtsextremisten bij de Brandenburger Tor en voor het Holocaustmonument. De wegens moord veroordeelde rechtsextremist Rüdiger Hoffmann hield tijdens de demonstratie een antisemitische toespraak.
Ook bij een eerdere viruswaanzin-demonstratie in Berlijn waren veel rechtsextremisten aanwezig. Het gaat onder meer om aanhangers van de AfD, de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) en zogeheten Reichsbürger: Duitsers die terugverlangen naar het Duitse Rijk van voor 1945.
De politie van het Berlijn wilde de demonstratie aanvankelijk niet toestaan, maar de Duitse ‘coronasceptici’ vochten het verbod met succes aan bij de rechter. De autoriteiten voerden bij de rechters aan dat ze vreesden dat de demonstranten zich niet aan de social distancing-maatregelen zouden houden. Die angst wordt op zaterdag bewaarheid: demonstranten houden geen afstand tot elkaar. Volgens een schatting van de politie aan het begin van de middag zijn er 18.000 deelnemers aan het protest.
Viruswaanzinnigen uit andere landen zijn ook afgereisd naar de Duitse hoofdstad. “We gaan met zijn allen naar Berlijn”, schreef Willem Engel, kopstuk van de Nederlandse corona-ontkenners, eerder deze week op Facebook. De aanwezigheid van neonazi’s bij de demonstratie is volgens hem geen probleem: “Vroeger stond extreemrechts nog voor kale koppen en rellen. Nu wordt er vooral liefde gepredikt.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.