Joop

Corona nodigt ons uit voor een nieuwe samenleving

  •  
21-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
natuurtoekomst

© cc-foto: Valiphotos

We kunnen nu kiezen om alleen duurzame bedrijven en duurzame oplossingen in onze maatschappij te laten voortbestaan.
Corona gaat waar het kan gaan. Het virus leeft in de stad, op het platteland, in huizen, cafés en kantoren. Het is onderweg om ons een verhaal te vertellen. De grens wordt duidelijk gesteld. Luister je niet, dan word je ziek of ga je dood. Doe een stap terug, lieve mensen, dan ga ik weg, lijkt het coronavirus te zeggen.
Een stap terug klinkt veel mensen goed in de oren. ’s Ochtends rustig opstaan en je dag invullen zoals je wilt. Dat zou ideaal zijn. Maar er moet geld verdiend worden. Geld om te kunnen wonen, eten en drinken te kopen, kleding, om te ontspannen. Het tweede wat corona aanvalt is de economie. Mensen kunnen niet meer werken door ziekte of door verplichte sluiting. De keuze is aan de samenleving en overheid. Willen we proberen onze economie te redden, of willen we, nu onze economie in een recessie komt, overstappen naar een nieuwe vorm van samenleven?
Deze fase voelt als een kind dat groot is geworden en een nieuwe fase in zijn of haar leven nodig heeft. Andere spelregels, andere omgangsvormen. Klampen we te veel vast aan het ‘oude’, dan zullen we de relatie met ons kind verstikken en zullen er van beide kanten frustraties komen. De spelregels en behoeften van de samenleving zijn al veranderd, maar onze gebruiken, patronen en economie proberen vast te houden aan wat er was. Op deze wijze missen we de kans om een nieuwe, gezonde samenleving op te bouwen.
We proberen nu in alles het oude te fiksen, zodat structuren en economie met steeds meer hulpmiddelen overeind worden gehouden. Omdat de constructie niet meer past bij de situatie, zal er steeds meer ondersteuning nodig zijn. Uiteindelijk zal ook dit onvoldoende blijken en alles instorten. Nu alles op losse schroeven staat, kunnen we ook voor een geheel nieuwe samenleving kiezen.
Een nieuwe samenleving opbouwen uit alle sociale, economische en institutionele structuren die onder druk staan, is een vrijbrief voor de ideale samenleving. We kunnen door de huidige situatie uit alle opties kiezen die mogelijk zijn. Om de beste keuzes te maken, gaan we terug naar de basis. Wat hebben we daadwerkelijk nodig om te leven? Eten, drinken, onderdak, zorg, frisse lucht, schoon water, een veilige en voorspelbare omgeving en persoonlijke ontwikkeling.
De aarde en het klimaat zijn daarmee belangrijke onderdelen van onze basisbehoeften. Ze ontbreken waarschijnlijk in de piramide van Maslow omdat de aarde en klimaat in zijn tijd onbetwistbare constanten waren. In deze tijd echter hebben de aarde en het klimaat hulp nodig om te kunnen voorzien in onze basisbehoeften. We kunnen dit onder ogen zien en nu kiezen om alleen duurzame bedrijven en duurzame oplossingen in onze maatschappij te laten voortbestaan. We hebben die keuze. De economie en de samenleving zijn er klaar voor. Veel wat een vaststaand feit was, is nu immers vloeibaar aan het worden.
Ook in de verdeling van onze basisbehoeften kunnen we nieuwe keuzes maken. We kunnen een steeds groter wordend deel in armoede laten leven, maar we kunnen ook de keuze maken om de basisbehoeften zo te verdelen dat iedereen voldoende heeft. Leven in vertrouwen dat er voldoende basisbehoeften zijn, geeft immers vrijheid, gezondheid en een bloeiende samenleving. Vaak is financiële zekerheid de reden die mensen weerhoudt om vanuit hun kracht en eigen talenten te leven en werken. Door de basisbehoeften te garanderen, wordt de samenleving dynamischer, veerkrachtiger en meer ontwikkeld.
Naast de basisbehoeften en de economie, staan ook de zorg en het onderwijs onder druk. Deze zijn nu ingericht als verticale instituties, maar zou het niet veel efficiënter zijn om deze horizontaal in te richten? Ziekenhuizen en scholen blijven wel bestaan, maar alle zelfzorg kan al op jonge leeftijd aan kinderen worden geleerd en worden ook opgenomen in het bedrijfsleven. In het ziekenhuis kan er ook plaats zijn voor persoonlijke ontwikkeling.
Deze periode doet mij soms denken aan de tijd van de Spaanse griep. Ook toen stonden de gezondheidszorg en economie onder grote druk. Toen is de keuze gemaakt om alles bij het oude te houden, met als gevolg een zeer zware economische depressie in de jaren dertig, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog. Hoe zou het zijn als we nu de andere keuzes maken en gaan voor een onbekende samenleving, waarbij mens, aarde en vertrouwen centraal staan?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Peter Stans
Peter Stans2 okt. 2020 - 15:05

Spaanse Griep aanleiding WOII?? Economische crisis volgde op een opleving in de jaren twintig. Dus dat lijkt mij niet echt een geldend argument.

mmx
mmx30 sep. 2020 - 19:15

Is hier enig bewijs voor?: Vaak is financiële zekerheid de reden die mensen weerhoudt om vanuit hun kracht en eigen talenten te leven en werken. Door de basisbehoeften te garanderen, wordt de samenleving dynamischer, veerkrachtiger en meer ontwikkeld. Dit doen we in Nederland al jaren, toch zie ik de groepen die hier maximaal van profiteren geen gigantische groei doormaken. Eigenlijk het tegenovergestelde, mensen worden afhankelijk van de verzorgingsstaat en vinden het wel prima.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer1 okt. 2020 - 15:16

Weg met het geld. We moeten gewoon naar een schaalsysteem. Op de werkvloer gebeurd dat ook, dus waarom niet in het echte leven. Om de illusie te wekken dat je met een normale baan ooit meer dan een half miljoen kan sparen? Laat mensen die echt iets toevoegen maar meer verdienen.

Pater
Pater22 sep. 2020 - 12:22

Ík denk dat Melis het echt meent. Nou ja, positieve gedachten zijn nooit weg. Wel slordig van Maslov dat hij niet alleen het klimaat maar het hele milieu, inclusief flora en fauna, vergeten heeft.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2020 - 14:38

Maslov is aan vernieuwing toe. Die hele theorie van hem is povertjes empirisch onderbouwd.

Leontrotsky
Leontrotsky22 sep. 2020 - 12:04

We hebben een volledige reset nodig van Financieel systeem, overheid, economie, gedrag, en hierbij hoort vooral onze consumptie en de voetafdruk. Cruijff zei het al "Elk nadeel heeft zijn voordeel". Het grote voordeel van de corona pandemie is dat deze ervoor kan zorgen dat ons volledige systeem op alle vlakken ineenstort, dit lijkt ernstig maar het kan juist heel goed zijn, omdat we dan alles volledig kunnen gaan "resetten", naar een nieuwe betere economie en een nieuwe betere levenswijze en gedrag en een nieuwe betere verdeling van welvaart wereldwijd. Deze reset gaat nu echt beginnen, de VN en andere organisaties zijn druk doende om het nieuwe systeem over de wereld uit te rollen. We leven echt in de beste tijd ooit.

Daniel Blank
Daniel Blank22 sep. 2020 - 7:18

Na de bankencrisis hebben wij het systeem ook niet aangepast, zal nu ook niet gebeuren. Om de Spaansegriep als oorzaak voor WOII te noemen is verre van opportuun. Aangezien dit meer te maken heeft met eisen van onredelijke herstelbetalingen. Nationalisme wat aan is gewakkerd in de 1900 eeuw. Als ik de crisis en de staat van Europa zie heeft het wel veel facetten van pre 1914 in zich. Maatschappelijke transitie (toen opkomst burgers en individualisering versus monarchie) waar de politiek niet mee om kan gaan en een sterkere nationalistisch besef.

2 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky22 sep. 2020 - 12:05

Door de spaanse griep hadden we een unieke kans om het systeem volledig te veranderen wereldwijd, maar dat hebben we toen nagelaten. Hadden we dat niet gedaan dan hadden we de tweede wereldoorlog niet gekregen en was de wereld nu veel verder en eerlijker geweest. Dat is wat de schrijver zegt en dat is natuurlijk geheel waar.

Peter Stans
Peter Stans2 okt. 2020 - 15:07

@Leontrotsky, "het systeem" is niet 1 kant-en klaar pakketje. Veranderingen gaan ook niet in 1 jaartje geschieden. Ook nu niet. Je mag al blij zijn als bijvoorbeeld toeristische vliegreizen van de bespottelijke lage prijsjes afgeraken. Vliegen is bijna goedkoper dan een pak melk kopen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 sep. 2020 - 16:51

Ik zie het niet. Een stukje erfelijk materiaal in een eiwit-mantel dat zaken lijkt te roepen? "Dat zou ideaal zijn. Maar er moet geld verdiend worden". Precies. Het is heel makkelijk om aan te komen met vage begrippen als 'de ideale samenleving' of 'onbekende samenleving, waarbij mens, aarde en vertrouwen centraal'. Maar neem eens die leuke zinssnede "In het ziekenhuis kan er ook plaats zijn voor persoonlijke ontwikkeling". In de samenleving geven we een fiks deel van het nationaal inkomen uit aan zorg. Heel leuk, die persoonlijke ontwikkeling maar die mensen daar hebben het al druk genoeg. Wat men wel daar leuk vind, zijn middelen om het bestaan zelf in te richten: geld dus. (Die cursus zweefmolen kan men dan zelf betalen, als men die wil). "Leven in vertrouwen dat er voldoende basisbehoeften zijn, geeft immers vrijheid, gezondheid en een bloeiende samenleving". In Nederland heeft er niemand honger. De laatste hongersnood is er half vorige eeuw geweest. Dank je wel boeren en kapitalisme. Wil je een goed sociaal vangnet, dan zullen er wel op tijd uit hun bed moeten komen en aan de slag gaan.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari22 sep. 2020 - 9:06

Zowel de boeren als het kapitalisme helpen in hoog tempo het ecosysteem naar de kanker. Als dat maar lang genoeg daar gaat zullen hongersnoden maar één van de vele problemen zijn waarmee we te maken zullen krijgen. Rechtsmensjes zien over het algemeen alles wat na de volgende kwartaalcijfers komt als science fiction, en alles wat geen betrekking heeft op zelfverrijking ten koste van alles en iedereen als naïef en onrealistisch. Links is wat meer gebaseerd op een (wetenschappelijk) verantwoorde lange termijnsvisie, en daarmee komt inderdaad het besef dat het anders moet. Links heeft wart dit betreft zo zijn gebreken, zeker in NL, maar aan rechts heb je dus helemaal geen flikker.

Joop den Uil
Joop den Uil21 sep. 2020 - 16:31

Tot nu toe vind ik een van de voordelen van het virus dat dat handengeschud (en 3x kuskus) nu eindelijk tot het verleden behoort. Raar ritueel en og vies , cq eng ook. Afstand bewaren - vooral in de super en OV- is vrees ik tijdelijk maar kan wat mij betreft eeuwig duren. Handen wassen hoef ik niemand meer aan herinneren; nu nog tanden poetsen en de taak van ouders wordt er een stuk lichter door.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman21 sep. 2020 - 17:20

Joop, zodra de ban opgeheven wordt zal ik de mensen die ik onkmoet weer de hand geven. Lijkt mij de normaalste zaak van de wereld. Kussen, ja dat doe ik niet meer maar je kunt er weinig tegen inbrengen als je gekust word. Ja hard weglopen.... Verder denk ik dat Nirai moet proberen politieke steun te krijgen voor haar revolutie. Voorlopig ziet het eruit als "it's a sin to waste a good crisis" iets wat een wijs man ooit opperde en ik maar onvertaald heb gelaten.

ton14024
ton1402421 sep. 2020 - 18:16

Echt genieten hè, zo´n virus. ????

Gaz Typari
Gaz Typari23 sep. 2020 - 8:13

Ouders, ja daar noem je wat. het zou fijn zijn om weer eens normaal met mijn ouders aan tafel te kunnen zitten, mijn moeder een knuffel te kunnen geven, of naast mijn vader op de bank een wedstrijd te kunnen kijken. Dus nee. "Wat hebben we daadwerkelijk nodig om te leven? Eten, drinken, onderdak, zorg, frisse lucht, schoon water, een veilige en voorspelbare omgeving en persoonlijke ontwikkeling." Af en toe een knuffel, of fysiek contact. Dat is een belangrijke levensbehoefte. Het virus heeft alles, maar dan ook alles verpest. En het gaat niet leiden tot een nieuwe samenleving, maar eerder meer ellende, vervuiling, onverdraagzaamheid en straks oorlog en hongersnood.