Joop

Corona maakt versneld einde aan de katholieke kerk in Nederland

  •  
28-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2768 keer bekeken
  •  
14468769007_c4d37fa4e8_k

© cc-foto: dutchairplaneshooter

Volgens de statistieken vormen ze nog steeds de grootste religieuze gemeenschap van het land: 20 procent van de bevolking is officieel katholiek. Maar in de kerken is daar niets van te merken. Sinds de uitbraak van de pandemie is het er helemaal leeg geworden. Nog maar 100.000 katholieken bezoeken in het weekend de Heilige Mis. Tien jaar geleden waren dat er nog ruim twee keer zoveel. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse bisschoppen dat volgende week aan paus Franciscus in Rome wordt aangeboden.

Uit de cijfers blijkt dat vooral de pandemie de kerk parten speelt. Voor 2019 bedroeg de jaarlijkse teruggang in bezoek 6 procent, de laatste jaren is dat toegenomen tot 12 procent. Een andere mogelijke verklaring is de verharding. Net als in andere delen van de samenleving is er binnen de katholieke kerk een kleine maar luidruchtige groep die een conservatievere koers eist. Dat schrikt andere gelovigen af.

Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal Nederlanders dat communie doet of gedoopt wordt met ongeveer twee derde gedaald. Het aantal kerkelijke huwelijken en uitvaarten daalt ook, evenals het aantal religieuzen dat een pelgrimstocht naar Lourdes maakt. Daarnaast lopen kloosters en abdijen in rap tempo leeg. Het aantal fraters en broeders daalde in tien jaar met bijna driekwart naar nog maar 165.

Volgens de laatste cijfers van het CBS rekent 46 procent van de Nederlanders zich tot een religieuze gemeenschap. 15 procent is protestant, 5 procent is moslim. Jodendom en hindoeïsme komen niet boven de 1 procent uit. Dertig procent van de Nederlanders zegt niet in een god te geloven, de rest twijfelt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Jopie666
Jopie66631 okt. 2022 - 16:11

Tegelijkertijd zien we de opkomst van de 10 keer ergere sektes als de pinkstergemeente. Die lui zijn pas echt gestoord.

Nicolay2
Nicolay230 okt. 2022 - 14:38

@Gerygrr 30 okt. 2022 - 13:10 “Katharen moesten leven vanuit hun hart. Zij hadden geen boodschap aan de priesters, die hen toegang tot de hemel aanboden voor een redelijke vergoeding.” Ik denk dat als je nu kijkt in het Franse kadaster, dat je dan ziet dat rondom de steden en stadjes in het grondgebied van de Katharen toen, de Katholieke kerk al deze grond heden ten dagen bezit. Want daar was het de Paus toen alleen maar om. Om al hun grond in eigendom te krijgen en hij deinsde er niet van terug om 10 duizenden mensen op de brandstapels levend te laten verbranden door zijn leger leiders. De Katholieke Kerk is daardoor nu schathemeltje rijk, want dit deze toen meer in andere Katholieke landen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2022 - 15:21

Zeker! Dat is wat kerken rijk maakt! De claim hun gelovigen toegang te kunnen verschaffen tot de hemel. Als je het zelf denkt te kunnen, moet je wel vervolgd, vermoord en bestolen worden!

Norsemen
Norsemen29 okt. 2022 - 19:28

Goed nieuws dit.

Piet Helmons
Piet Helmons29 okt. 2022 - 19:10

Wanneer Corona echt de oorzaak is van de leegloop bij de katholieken dan zou je toch mogen verwachten dat dit ook bij andere religies speelt. Corona maakt geen verschil in religie. Alleen streng gereformeerden werden om religieuze redenen minder gevaccineerd. Maar in hun kerken zaten wel honderden mensen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2022 - 15:22

Maar er waren ook streng gelovigen, die zich stiekem lieten vaccineren…

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2022 - 15:26

Volgens mij is het hard achteruitgelopen door het gebrek aan priesters waardoor ook de bijeenkomsten in de kerken terugliepen en daarmee de betrokkenheid daarbij. Men kan vaak nog terecht bij een 'geleende' geestelijke voor mis etc.. Daardoor gaat de verbondenheid geheel verloren. Veel kerkgebouwen worden daardoor afgestoten omdat het onderhoud te duur wordt. Die waar men nog terecht kan die zijn minder nabij. Dat wil m.i. niet zeggen dat er weinig katholieken zijn, maar dat ze minder zichtbaar zijn. Bovendien zijn katholieken al lang niet meer zo gebonden aan eucharistievieringen en 'plichten' daartoe, zijn al heel lang veel losser daarin.

Thuiszitter
Thuiszitter29 okt. 2022 - 12:30

Morgen daadwerkelijk in oorlog met bv de Russen en de kerken zitten weer vol . De rk kerk in ons centrum is nog aardig gevuld trouwens. De grote kerk is in 1579 door reformatie inbeslag genomen door de protestanten ook die is nog redelijk gevuld.

Nicolay2
Nicolay229 okt. 2022 - 10:27

Drie boeken die ik gelezen heb gingen over de inquisitie in Spanje, de katharen in zuid Frankrijk en wat de vazallen van de Katholieke Kerk die meereisden met Columbus en die gefinancierd werd door de Koningin die ze toen in Spanje hadden, aangericht hebben in Zuid Amerika. Want daar is het Katholieke geloof ook met het zwaard en het vuur verspreid. Dit voor de mensen die zich afvragen hoe het komt dat in praktisch alle landen van Zuid Amerika de mensen Katholiek zijn en Spaans spreken. Deze mensen zijn toen van hun cultuur en taal berooft en met vele miljoenen uitgeroeid en berooft van hun zilver en goud, die voor hen geen waarde hadden want zij maakten er toen prachtige sieraden van.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 okt. 2022 - 8:53

Zou het iets met de Spanjaarden te doen kunnen hebben.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal29 okt. 2022 - 9:19

Hoogste tijd dus van een religie-fusie. Dat wordt nog leuk met feestdagen (wie verzint er een naam?) en kledingvoorschriften. Zwart hoofddoek lijkt me goed compromis.

1 Reactie
JoepJos
JoepJos29 okt. 2022 - 12:23

Als die kledingvoorschriften ook voor de mannen gelden, dan doe ik mee.

Nicolay2
Nicolay229 okt. 2022 - 9:07

Na het lezen van 3 boeken over wat de Katholieke Kerk aangericht heeft in de wereld kon ik mijn ogen niet geloven. De katharen vormden een religieuze beweging die zich vanaf het midden van de twaalfde eeuw een spirituele groepering met overtuigingen die haaks stonden op die van de Katholieke kerk. Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk. In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde". Veel van de overtuigingen die de Katharen voorstonden, zijn nu weer in zwang. De Katharen hielden zich schuil voor de soldaten van het leger van de paus, in grotten gedurende de inquisitie maar velen van hen belanden toch op de grote brandstapels en werden levend verbrand. De vijandelijkheden gingen na de overgave van Carcassonne nog zo'n twintig jaar door. Ten slotte raakten de katharen in 1255 hun belangrijkste bolwerken en grond kwijt aan de Katholieke Kerk.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 okt. 2022 - 9:02

"Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk. In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde". Goh, het lijken wel katholieken!

Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2022 - 12:10

Katharen moesten leven vanuit hun hart. Zij hadden geen boodschap aan de priesters, die hen toegang tot de hemel aanboden voor een redelijke vergoeding. Katharen deden het zonder geldelijke vergoeding, dat was het probleem! Dat was hun zonde!

korheiden
korheiden29 okt. 2022 - 8:37

Corona is hooguit een katalysator in een onomkeerbaar proces. Een groeiend aantal mensen heeft niets meer met de kerk. Vaak zegt men nog wel te denken dat er iets is, het 'ietsisme' dus. Maar om dan lid van een kerk te zijn met alle verplichtingen die daar bij horen, dat is een brug te ver. Denk dat in het verleden velen gelovig waren door sociale druk en angst voor de hel. Dat geloof is er nauwelijks nog en ook daarom zegt men de kerk vaarwel. Het wordt nog een heel probleem om de vele monumentale kerkgebouwen te behouden.

Ch0k3r
Ch0k3r29 okt. 2022 - 7:03

Hartstikke mooi. Nu die laatste 100.000 nog en we zijn van die misdadige pedoorganisatie af. Nu de rest van de kerken nog. Fijn om te lezen dat steeds minder mensen in die onzin trappen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 okt. 2022 - 8:55

Als jij denkt dat kindermisbruik niet onder de gehele bevolking speelt incl. alle geloven, dan heb je nog veel te leren.

Rode druppel
Rode druppel29 okt. 2022 - 7:02

Ik ben katholiek maar ga niet meer naar de kerk, uitgezonderd begrafenissen en huwelijken. Toch betaal ik jaarlijks mijn kerkbijdrage. Ik leef niet naar de letter van de bijbel, maar naar de geest ervan. Opkomen voor de zwakkeren in de samenleving heeft van mij een overtuigd socialist gemaakt. Voor mij de de SP de Christelijkste partij in Nederland.

2 Reacties
Volrin
Volrin29 okt. 2022 - 16:29

En dat zijn ze zonder christelijk te zijn. Is dat geen hint?

Ivan61
Ivan6129 okt. 2022 - 16:38

Volrin, Ooit van Caritas gehoord? Probeer een keer door te denken.

pahan
pahan29 okt. 2022 - 6:51

Misschien dat Musk nog wat van het merk weet te maken? Veel van de bestaansredenen van de kerk zijn achterhaald. Waar het bijvoorbeeld ooit de enige manier was om bij geboorte, huwelijk en dood samen te komen is het nu een van de vele mogelijkheden. Geloof is persoonlijk, belijden ook, en omdat mijn God een DJ is kan ik niet in de kerk terecht. En dat hoeft ook niet, ik kies mijn eigen momenten en al die keren dat ik erkenning heb gehad of gegeven zijn zo waardevol dat ook nergens in mijn systeem de behoefte te vinden is om daar de RK kerk bij te betrekken. This is my church This is where I heal my hurts

Greendutch
Greendutch29 okt. 2022 - 6:09

niet alleen corona maar zeker ook de verschuiving die is veroorzaakt door aangrenzend artikel hier op JOOP: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/wie-gaat-de-schade-vergoeden-die-het-neoliberalisme-heeft-aangericht de macht van het geld is de laatste decennia, in mijn omgeving, zoals ik in mijn leven gezien en ervaren heb, groter geworden dan enige aandacht voor een spiritueel leven. na vorige of voorlaatste verkiezingen resultaat onderzoek gelezen waarom de winst op rechts, resultaat: huizenbezit en de waarde daarvan. het ging niet om het grotere goed, om inhoudelijk leven. post WOII is een verschuiving van belangen gerealiseerd door neo-liberalisme, het woord zegt het zelf al. hopelijk worden goede bestemmingen gevonden voor de gebouwen die eeuwenlang onze omgeving hebben gevormd. wat speelt is dat huisartsen geen pand kunnen vinden voor praktijkvoering. uitgelezen kans: maak van kerken en kloosters moderne centrale multifunctionele complexen voor huisarts, fysio, creche, bibliotheek, koffiehoek, buurthuis, GGD, met ruimtes om te huren voor cursussen en vergaderingen. in Tilburg was een kerk afgebrand maar de buurt wilde het ijkpunt in de wijk behouden, daarvan is zo’n complex gemaakt dat veelvuldig gebruikt wordt. ziet er nog mooier uit dan destijds toen het als kerk werd gebruikt, is van groot nut voor de samenleving, + wordt veel meer uren effectief gebruikt.

1 Reactie
r v b
r v b29 okt. 2022 - 6:49

Wat je ook van het instituut kerk vindt, het staat als een paal boven water dat veel kerkgebouwen het toppunt van architectuur en kunst van hun tijd zijn. Het zou zonde zijn om die gebouwen verloren te laten gaan.

Jan Wijn
Jan Wijn28 okt. 2022 - 22:07

Is corona nog ergens goed voor geweest.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 okt. 2022 - 8:58

En jij gelooft dat!