Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona keert terug bij herstelde patiënten en slaat harder toe; Nederlandse vrouw (89) overleden

  •  
13-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50118052248_25636c3f97_k

© cc-foto: Elvert Barnes https://flic.kr/p/2jmL7R7

Een 89-jarige vrouw is overleden na voor de tweede keer besmet te zijn geraakt met het coronavirus. De vrouw leed aan een vorm van beenmergkanker waardoor haar immuunsysteem verzwakt was. Dat meldt de NOS :
"De patiënte meldde zich dit jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in het zuiden van het land. Ze had koorts en hoestte zwaar. De vrouw testte positief voor het coronavirus. Na vijf dagen waren de ziekteverschijnselen voorbij en werd ze uit het ziekenhuis ontslagen. Ze hield alleen last van vermoeidheid. Twee maanden later begon voor haar een nieuwe chemokuur. Na twee dagen kreeg de patiënte weer koorts, begon te hoesten en werd kortademig. Ze werd opnieuw opgenomen en testte opnieuw positief. De patiënte testte twee keer negatief op antistoffen tegen het virus in haar bloed. Op dag 8 van de opname verslechterde haar toestand sterk en twee weken later overleed ze."
Gevallen van herbesmetting zijn voor zover bekend zeer zeldzaam. Het is de eerste keer dat iemand overleden is na een tweede besmetting. In de VS is een 25-jarige man voor de tweede keer besmet en waren de gevolgen veel ernstiger dan de eerste keer. Hij moest in een ziekenhuis opgenomen en kunstmatig beademd worden. De man was eerst positief bevonden in april maar bleek bij twee latere tests het virus niet meer onder de leden te hebben. In juni kreeg hij opnieuw de bekende symptomen van besmetting met het coronavirus, zoals hoofdpijn, koorts, diarree, duizeligheid en hoesten. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat hij met twee verschillende varianten van het virus besmet is geraakt. Wetenschappers benadrukken dat uit dit ene geval geen algemene conclusies getrokken mogen worden.
Een mogelijke verklaring voor de ernst van de tweede besmetting is dat hij een hogere dosis van het virus heeft ontvangen. Medici drukken mensen die al besmet zijn geweest dan ook op het hart zich aan de maatregelen te houden. De herbesmetting roept daarnaast vragen op over de effectiviteit van een vaccin en de strategie van groepsimmuniteit. Recent Fins onderzoek wijst uit dat afweerstoffen tegen het virus tot vier maanden in het lichaam aanwezig blijven. Maar dat lijkt niet altijd het geval te zijn.
Geen video? Klik hier.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO  waarschuwt ondertussen opnieuw tegen het nastreven van groepsimmuniteit, een strategie die vooral populair is in landen en groepen die niet over willen gaan tot strenge maatregelen. “Een gevaarlijk virus dat we nog niet geheel begrijpen rond laten waren is onethisch”, zegt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesu. Hij legt uit dat groepsimmuniteit alleen maar mogelijk valt te bereiken via massale vaccinaties. “De groepsimmuniteit tegen mazelen bijvoorbeeld bereik je als 95 procent van de bevolking gevaccineerd is. De resterende 5 procent wordt dan beschermd door het feit dat het virus zich niet kan verspreiden door gevaccineerde deel van de bevolking. Met andere woorden: groepsimmuniteit bereik je door mensen te beschermen tegen een virus, niet door ze er aan bloot te stellen. Groepsimmuniteit is nog nooit in de geschiedenis gebruikt als strategie tegen een virusuitbraak, laat staan tegen een pandemie.” Toepassing ervan zou onnodige besmettingen, onnodig lijden en onnodige doden betekenen.
cc-foto: Elvert Barnes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Willem D2
Willem D213 okt. 2020 - 19:38

Ik las een paar maanden geleden een artikel in De Stentor over herbesmetting en het schijnt onder wetenschappers een bekend verschijnsel te zijn dat ook bij het griepvirus voorkomt. Ongeveer 1 op de 100.000 patienten meen ik me te herinneren. Het heeft vooral te maken met een niet (meer) werkend immuunsysteem. Iets wat bij deze patiënt het geval lijkt te zijn.

Dave Velzen
Dave Velzen13 okt. 2020 - 18:21

Jasdon, Het is een coronavirus en bij de 4 verkoudsvirussen heb je ook geen blijvende immuniteit. Zo simpel is het. En waarschijnlijk wordt je gewoon herbesmet doordat het coronavirus elke jaar ook wat muteert. Of je moet enorm veel antistoffen hebben, maar de meesten hebben dit niet.

3 Reacties
JasDon
JasDon14 okt. 2020 - 7:39

"Het is een coronavirus en bij de 4 verkoudsvirussen heb je ook geen blijvende immuniteit." Zoals het er nu naar uit ziet, en ik zeg nu omdat inzichten kunnen veranderen, lijkt het coronavirus onder de mensen zich minder snel te muteren dan influenza virussen.

Hemk
Hemk14 okt. 2020 - 9:54

@JasDon Influenza en Sars-Cov2 hebben niet zoveel met elkaar te maken. De 'onschuldige' coronavirussen die momenteel rondgaan en verkoudheid veroorzaken zijn waarschijnlijk betere indicatie van hoe SARS-cov2 zich gaat gedragen (maar dan met ernstiger symptomen) mocht het niet zoals de orginele SARS uitgeroeit worden. Maar blijft gissen

johannn2
johannn214 okt. 2020 - 14:54

Hemk, Ja, blijft gissen, met een regering die dat aan het gedrag van de bevolking wenst over te laten. .

Piet Helmons
Piet Helmons13 okt. 2020 - 18:05

Dit betrof een persoon van 89 die een chemokuur volgde. Het volgen van een chemokuur is op zich al heel zwaar en het tast je immuunsysteem sterk aan. Dit geval staat dus niet symbool voor het werken van een vaccin. Een vaccin dient tot doel om je immuunsysteem kennis te laten hebben van Corona virus. Maar als chemo je immuunsysteem afbreekt dan gaat dit natuurlijk nooit werken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 okt. 2020 - 15:02

'De herbesmetting roept daarnaast vragen op over de effectiviteit van een vaccin' En de wetenschap dat de vaccins gaan voor een succes van 50% is dit wel iets om in de gaten te houden. Vooralsnog erg uitzonderlijk allemaal. Geen paniekzaaierij...

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber13 okt. 2020 - 16:59

Dat betekent dus dat het ook voor 50% geen succes kan zijn. Wel iets om in de gaten te houden

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard13 okt. 2020 - 14:01

Lekker verder paniek maken. Daar zijn we echt bij gebaat. Wellicht toch even ter herinnering.. De meeste besmettingen vinden thuis plaats (55 %) en werk. Horeca, sportfaciliteiten en restaurants zijn goed voor ca 7 % van de besmettingen. Echt logisch om dat dan te sluiten... Bovendien sterven mensen met obese klachten , ouderdom en onderliggend lijden.. De meesten niet dus. Leve de Zweedse methode en gezond verstand gebruiken.

8 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard13 okt. 2020 - 14:02

werkbesmettingen is 12 %.

vdbemt
vdbemt13 okt. 2020 - 14:30

Ja. Vooral negeren wat er gebeurt. De meeste besmettingen vinden thuis plaats. Ja. En dat gebeurt spontaan. Dat wordt niet meegenomen ergens anders vandaan. "gezond verstand gebruiken." Dat vraag je alleen aan anderen? Zelf doe je het niet.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard13 okt. 2020 - 14:44

@vdbemt, moeilijk he, begrijpend lezen? Waar uit mijn reactie blijkt dat ik corona negeer? Ik heb het over gezond verstand gebruiken(handen wassen, 1,5 meter afstand, niet met grote groepen bij elkaar, thuiswerken waar mogelijk). Waaruit concludeer jij dat ik dat niet zou doen?

Bouwman2
Bouwman213 okt. 2020 - 15:03

Helemaal eens, Gerard er is al veel angst en meer kan volgens mij niet eens meer. En inderdaad het is echt risicovoller om thuis je verjaardag te vieren dan in een goed restaurant. Dan komen er allemaal familieleden en vrienden om je laatste verjaardag mee te vieren. Nou gefeliciteerd hoor, zeggen ze dan. Maar beter zou zijn: hartelijke deelneming. allemaal alvast

adriek
adriek13 okt. 2020 - 15:23

De meeste besmettingen vinden plaats in omstandigheden waar mensen zich niet aan de basisregels houden. Anderhalve meter afstand houden en elkaar niet aanraken is thuis vrijwel onmogelijk. 100% van de besmettingen komt van buiten huis en verspreid zich daarna verder binnen de familie.

vdbemt
vdbemt13 okt. 2020 - 16:58

@dezeeuwgerard. "Waar uit mijn reactie blijkt dat ik corona negeer? "Je HELE reactie. Die heeft de sfeer van "onzin allemaal".

Phantom3
Phantom313 okt. 2020 - 17:51

Eens hoor dezeeuwgerard. Enorme bangmakerij. Gezond verstand gebruiken en het komt vanzelf goed.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard14 okt. 2020 - 10:32

@vdBemt, Zie je wel , je roept maar wat zonder inhoudelijke onderbouwing. Had je intellectuele vermogens wat hoger ingeschat. Nu blijft het bij onderbuikje spuien.

tempest
tempest13 okt. 2020 - 13:50

Heel tragisch voor deze mensen en hun familie en vrienden. Het zal vast waar zijn, maar is dit niet heel erg inzoomen op randverschijnselen? Er zijn niet echt indicaties dat her-besmettingen de norm zijn, moeten we daar dan echt bang voor worden? Of is dit bewuste propaganda om ook mensen die het virus al hebben gehad mee te krijgen met de maatregels?

2 Reacties
JasDon
JasDon13 okt. 2020 - 14:29

Tempest, propaganda noemen vind ik een beetje ver gaan. Wel betreft het uitzonderingen en zaken als immunodeficiëntie, tja, dan wordt de kans op een herhaalde infectie zeer groot. Helaas kan je al in de reacties teruglezen dat mensen het vooral gebruiken om verder de draven op het eigen stokpaardje.

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 okt. 2020 - 15:03

Of is het bewuste propaganda...Goh wie zou dat nu denken, een mevrouw van 89 met verminderde immuniteit overleed, aan de 2de keer corona. Past geheel in de huidige nieuwsgaring.

johannn2
johannn213 okt. 2020 - 13:15

Groepsimmuniteit werd effectief bereikt in het geval van de Zwarte Dood, de pestepidemie in de veertiende eeuw. Daarabij stierf een derde deel van de Europese bevolking. Duidelijk een aanbeveling voor de Van Dissels onder ons. .

4 Reacties
JasDon
JasDon13 okt. 2020 - 14:26

De gemiddeld Nederlander heeft een veel gezonder dieet, gezondheid dan mensen die leefden in die periode. Onze gezondheidszorg is ook een stukje beter. M.a.w. je weet duidelijk niet waar je het over hebt.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 17:53

JasDon daarentegen is net zo'n expert als Trump.

JasDon
JasDon14 okt. 2020 - 7:36

@Vrije Geluiden Lekker aan het trollen? Het gemiddelde dieet en de gezondheid van mensen die leefden in de 14de eeuw was substantieel slechter. Hoe is dat niet overduidelijk en waarom zou ik johannn niet wijzen op het feit dat hij uit zijn nek praat? Het valt me op dat trieste figuren als jij vrij kunnen reageren, als je maar de juiste mensen probeert te beledigen.

johannn2
johannn214 okt. 2020 - 13:05

JasDon, Wat ik bedoel en wat je kennelijk is ontgaan is, dat je herd immunity niet kunt overlaten aan het virus, zoals mensen als Van Dissel tot op zekere hoogte oorsponkelijk wel van plan waren. .

Joop Schouten
Joop Schouten13 okt. 2020 - 13:10

Wat een ramp. 'We' zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje. Dat scheelt.

Haz
Haz13 okt. 2020 - 12:35

Er even van uitgaande dat hier geen sprake is geweest van een inaccurate test - in de tekst wordt een man genoemd die twee keer besmet is geraakt door twee verschillende varianten van Covid. Ik vraag me dan af hoe waarschijnlijk het is dat het coronavirus zich op eenzelfde wijze gaat ontwikkelen als een verkoudheidsvirus, waar ook talloze varianten van zijn, waardoor er geen vaccin o.i.d. voor kan komen.

4 Reacties
JasDon
JasDon13 okt. 2020 - 14:23

Hoi Haz, lees volgend artikel eens goed: https://theconversation.com/coronavirus-mutations-what-weve-learned-so-far-145864 Er is niets bijzonders aan de hand en Corona muteert vergeleken met influenza relatief traag.

Dave Velzen
Dave Velzen13 okt. 2020 - 15:09

Van 75% kunnen we het niet achterhalen. Daar ga je dus met je cijfertjes. Je wereldje zoals jij kent is voorlopig dood en komt niet terug. Leer daar maar mee te leven en degenen met restschade waarschijnlijk voor het leven zouden wel raad met u weten. Groepsimmuniteit gaat niet werken tegen een coronavirus zo simpel is dat.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 17:51

Jasdon speelt elke dag Russische roulette, dus die is onbeleerbaar.

JasDon
JasDon14 okt. 2020 - 7:38

"Van 75% kunnen we het niet achterhalen." Dat is ook niet nodig, als de spreiding, geografisch en over tijd maar afdoende is. Weer iemand die weinig kennis heeft van de materie en dus maar uit zijn nek praat.

Dave Velzen
Dave Velzen13 okt. 2020 - 12:35

Groepsimmuniteit kan je vergeten tegen dit virus. We zullen er mee moeten leren leven dat je het elk jaar kan krijgen en hopelijk kan je immuunsysteem systeem het steeds beter aan in de loop der tijd. De enige hoop is sowieso een vaccin, medicijnen en dat het virus minder schadelijk wordt in de loop der tijd en een vijfde verkoudheidsvirus wordt. Vandaag 7400 besmettingen. Nederland first is goed gelukt.

3 Reacties
JasDon
JasDon13 okt. 2020 - 14:25

"Groepsimmuniteit kan je vergeten tegen dit virus." Hoi Dave, en met welke kennis kom jij tot die conclusie? Volgens mij is de data er nog niet om uit te sluiten dat groepsimmuniteit haalbaar is.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 17:49

JasDon - Het probleem is, dat niet is aangetoond dat groepsimmuniteit háálbaar is. Verstandige mensen sluiten elk risico zoveel mogelijk uit in een geval zoals dit. -

JasDon
JasDon14 okt. 2020 - 7:43

"Verstandige mensen sluiten elk risico zoveel mogelijk uit in een geval zoals dit." Bedankt dat je ook op de inhoud wil reageren, ik zou hier graag de nuance willen inbrengen dat de keuze voor het uitsluiten van risico's wel op basis van impact/effect moet worden gemaakt.