Joop

Corona-kapitalisme: hoe Europa voor het grote geld kiest, niet voor onze gezondheid

  •  
17-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
48204234597_bf2861f23d_c

© cc-foto: Sanofi Pasteur

Onze overheid moet acuut bij de EU gaan aandringen op vrijgave van de vaccin-patenten anders blijft het virus zich oneindig muteren.
Tot op heden lijkt de discussie over het coronavirus enkel te gaan over symptoombestrijding, zoals de vraag of we wel of niet weer in lockdown moeten gaan, of over het wel of niet dragen van mondkapjes. Ondertussen raast het virus nu al twee jaar de wereld rond en blijft het oneindig muteren. Een duidelijke indicatie dus dat we dit probleem als de wiedeweerga globaal moeten aanpakken door internationaal de handen ineen te slaan. Toch?
Niet dus.
Wat velen van ons zich niet realiseren is dat dit virus een aantal mensen (lees: kapitalisten) buitengewoon rijk maakt. Ik voorspelde het bijna twee jaar geleden hier op Joop al , dat u zich mag voorbereiden op oneindige rampspoed als het de rijken rijker maakt. En dat minister-president Rutte derhalve niet de redder in nood zal zijn. Dit klinkt allemaal wat complotterig, maar vergis u niet, het is dichter bij de waarheid dan u denkt. De vaccins, die door landen continu weer opgekocht moeten worden voor het tweede, of derde (of toekomstige vierde) boostershot, maken sommige mensen zo stinkend rijk dat zij er alles aan doen om deze vorm van winstbejag te behouden.
Als u goed oplet, ziet u een patroon: We vaccineren ons tegen het virus, de samenleving komt weer een beetje op gang, het virus muteert zich vervolgens in Azië of Afrika, de mutatie arriveert bij ons, de vaccins moeten weer ingenomen worden om ons te beschermen. Beeldt u nu eens in dat u een van de patenthouders bent op het vaccin en complete landen miljoenen van uw vaccins, om de zoveel maand, moeten opkopen. Als u een beetje egoïstisch bent ingesteld (een typisch kapitalistisch trekje) dan vindt u het prima dat het virus zich in de ontwikkelingslanden oneindig muteert zodat de rijke landen uw vaccin blijven opkopen en zo oneindig gaan lopen vaccineren.
Dit is dus wat er op dit moment aan de hand is. Ontwikkelingslanden (oftewel de landen die tijdens kolonialisme leeggeroofd zijn), dringen er nu al tijden bij de westerse wereld op aan om de vaccin-patenten vrij te geven. Ook veel wetenschappers ondersteunen deze eis omdat het de enige weg uit deze crisis lijkt de zijn. Daarom heeft de Amerikaanse President Joe Biden, zo’n zeven maanden geleden, toegezegd dat de patenten zullen worden vrijgegeven zodat armere landen eindelijk massaal het vaccin kunnen produceren. Uiteraard is dit tot op heden niet gebeurd omdat Europa als enige continent weigert dit te doen. Hier kunt u zien welke landen tegen het oplossen van onze ellende zijn.
Het zou schokkend moeten zijn, dat in een wereldwijde gezondheidscrisis onze overheden er alles aan doen om dit niet op te lossen. Het toont aan dat onze politici de kant van het grote geld kiezen en niet onze (en de wereldwijde) gezondheid. minister-president Rutte en zijn Europese collega’s hadden al lang moeten aandringen op de vrijgave van vaccin-patenten. Werkelijk onvoorstelbaar dat dit niet gebeurt.
Ik kan u verzekeren, zolang de populaties in ontwikkelingslanden niet worden ingeënt is deze pandemie een gebed zonder end. Ze noemen het tegenwoordig ook wel “vaccin-apartheid”: met patenten houden machtige corporaties de vaccins duur waardoor enkel rijke westerse landen ze kunnen opkopen om hun populaties in te enten. Het zijn de rijke Europese overheden die niet de kant van ons, de burgers, maar van het grote geld kiezen.
Vergis u niet, landen als Rusland en China hebben erop aangedrongen om de rest van de wereld te helpen, het is Europa dat weigert dit te doen omdat de patenten zo lekker rijkmakend zijn. Onze mainstreammedia zult u er weinig over horen, zij zijn enkel bedreven in het demoniseren van de niet-westerse wereld, maar een beetje onderzoek toont aan dat het vaak bij onszelf aan een moreel kompas ontbreekt en we weer eens lang en streng in de spiegel mogen kijken.
Het idee dat we het virus door de ontwikkelingslanden kunnen laten razen zolang we zelf maar onze vaccins hebben lijkt het resultaat te zijn van een culturele aandoening die we hebben overgehouden aan onze koloniale geschiedenis, waarin Europa zich spiritueel, sociaal en fysiek afscheidde van de mensheid buiten de Europese wereld. We ontwikkelden in het westen het absurde idee een andersoortig mens te zijn, superieur en kwalitatief anders dan Afrikanen, Aziaten en inheemse Amerikanen. Dit komt ons nu duur te staan. We zijn onlosmakelijk verbonden met onze broeders en zusters over heel de wereld. Hun lijden wordt ons lijden als we ze niet heel snel helpen.
Kortom, de discussie over het coronavirus is te lokaal en te symptoom gericht. We leven in een geglobaliseerde wereld waarbij we ook met oplossingen over de grens moeten kijken. Als we niet als de wiedeweerga de rest van de wereld gaan inenten, staat een nog besmettelijkere variant klaar om onze samenlevingen wederom in de ellende te storten. Een gebed zonder end.
Ga er bij uw overheid op aandringen om de patenten vrij te geven.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...18 dec. 2021 - 7:53

De meest succesvolle en toegediende vaccins zijn Moderna en Pfizer, beide Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Dus wat let Biden?? Wat Europese landen willen lijkt mij minder relevant. Overigens zijn de vaccins van Europese bedrijven inferieur t.o.v. de mRMA vaccins. Vermeldenswaardig is dat Pfizer haar vaccin tegen kostprijs voor 3e wereldlanden wil produceren, dus dat is niet het probleem. De vraag hoe financier je het e.e.a. en ga je de vaccins distribueren en toedienen, in ons landje met een goede zorginfrastructuur is dit al problematisch. Probeer je eens voor te stellen hoe dit in een land als pak 'm beet Congo zou verlopen. Omicron zou wel eens een 'blessing in disquise' kunnen zijn, zou dit jaar voor natuurlijke immuniteit kunnen zorgen in veel minder welvarende delen van ons planeetje.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...18 dec. 2021 - 8:05

beiden

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 dec. 2021 - 8:50

@Nou ja - 'Omicron zou wel eens een ‘blessing in disquise’ kunnen zijn' Dat is wensdenken. Voorlopig zijn er nog geen serieuze aanwijzingen dat die wens in vervulling komt.

Mark Bonte
Mark Bonte18 dec. 2021 - 7:06

Je moet wel diep ondergedompeld zijn in het universitaire wereldje om jezelf en gelijkgezinden een constructie te kunnen creëren waarin het liberale westen, parlementaire democratieën met rechtstaat met een inherente vrije markt, een kwalijke factor vormen die gevolgen van corona-pandemie veroorzaken, gevolgen die daardoor juist harder toeslaan, in plaats dat het liberale westen juist meer en sneller dan elders mogelijk zou zijn effectieve middelen heeft ontwikkeld, verspreid, en breed beschikbaar heeft gemaakt. Meneer Bettache en de zijnen weten wel beter: Dat is onder ander beleid in de wereld voorbeeldig beter gedaan.

1 Reactie
lmgikke
lmgikke18 dec. 2021 - 13:13

Wat een verhaal met moeilijke termen zeg. Vol met generalisaties, afgeven op anderen. Terwijl meneer Mark Bonte en de zijnen wel beter weten. Het Westen met zijn neo-liberale koloniale houding houdt de rest van de wereld klein. En ook nu met corona zie je dat door gaan. DAT is de strekking van het verhaal. Nog los van het feit dat jouw zo bejubelde vrije markt denken dit verergert en niet in het belang is van de burgers/samenleving. Parasitair gedrag, daar gaat het over. En jij verdedigd dat? Door af te geven op 'het universitaire wereldje'. Iets dat overigens niet bestaat. Op universiteiten werken wetenschappers. Het is geen religie waar iedereen gelijkgezind is, juist het tegenovergestelde. In jouw voorbeeld heeft een pester op school altijd gelijk. De pester doet het toch beter in de klas dan de gepeste persoon. Dus waar zeuren we dan over?

Woeki Hypo
Woeki Hypo18 dec. 2021 - 0:18

Corona-kapitalisme: hoe Europa voor het grote geld kiest, niet voor onze gezondheid 1A “Onze overheid moet acuut bij de EU gaan aandringen op vrijgave van de vaccin-patenten anders blijft het virus zich oneindig muteren.” Met deze uitspraak (tot het woord “anders” ben ik het eens). 1B Daar wil ik o.a. nog aan toevoegen, dat alle relevante informatie m.b.t. deze vaccins en de door overheden gesloten contracten onmiddellijk vrijgegeven moeten worden. Opdat deze informatie door onafhankelijke wetenschappers, (onderzoeks)journalisten en anderen gecontroleerd en bekritiseerd kan worden. Waarom zou een burger een vaccin moeten nemen zonder de beschikbaarheid van deze informatie? Geldt de geïnformeerde toestemming niet meer? Dit kan alleen in een feodale of een vergelijkbare maatschappij (met horigheid en slavernij). Helaas is het neoliberalisme geen liberalisme, maar een feodalisme en een fascisme (de stok). Dit (Globale) neoliberalisme kan ook in een dictatuur bestaan. Met een vaccinatie plicht bijvoorbeeld, t.b.v. de Globale intensieve menshouderij, met “collateral damage” voor de ongelukkigen. Maar heeft een bekend iemand niet gezegd: “De overheid is geen geluksmachine”? 2A Jammer, dat de schrijver zijn punt (de omgang met patenten) niet doortrekt naar andere punten en meer delen van de maatschappij. “Het zijn de rijke Europese overheden die niet de kant van ons, de burgers, maar van het grote geld kiezen.” Geldt dit alleen voor deze overheden? Of geldt dit voor allerlei groepen in onze maatschappij en wereld, na meer dan 4 decennia globaal neoliberalisme: Bijvoorbeeld ook de groepen: politiek, economie, wetenschap en helaas ook rechtspraak 1). 2B “Onze mainstreammedia zult u er weinig over horen, zij zijn enkel bedreven in het demoniseren van … .” Hier moeten we ook de bestaande censuur met repressie (o.a. via BIG TECH) of een cancel cultuur noemen. Ook tegen wetenschappers en professionals (medici). Het lijkt erop, dat we nu een autoritaire totalitaire sadistische technocratie zijn. Met onwrikbare procedures door Boven vastgesteld, waarbij creativiteit van professionals (medici) niet gewenst is. Creativiteit en professionaliteit worden nu beloond met straf of uitsluiting. 3 Ik denk, dat hoogopgeleid of institutioneel links of sociaal democratie hun fundamentele falen tijdens de huidige corona crisis niet kunnen afkopen met deze kritiek van de schrijver. Deze kritiek is namelijk volgens het klassieke linkse paradigma en niet in strijd met het dominante corona narratief of het totale vaccinatie paradigma. De stoer lijkende kritiek van de schrijver is eigenlijk beperkt, slap en meegaand. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Sommigen uitgezonderd. 1) Rechtspraak: door het niet serieus nemen van de Trias Politica. Dus door de kant van de overheid te kiezen, zonder duidelijke geldige (onafhankelijk / zelfstandig gecontroleerde) argumenten.

3 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo18 dec. 2021 - 0:33

Correctie: Met deze uitspraak, tot het woord “anders”, ben ik het eens.

Effie2
Effie218 dec. 2021 - 8:15

Een flinke zak geld weegt bij velen blijkbaar zwaarder dan een goed gevoel. Octrooien en patenten zouden ook mijns inziens geen eigendom van private partijen moeten zijn, maar van de gemeenschap. Maar onze overheden, die met gemeenschapsgeld onderzoeken betalen, en met nog meer gemeenschapsgeld werknemers laat opleiden tot bruikbare krachten voor het bedrijfsleven, laten dit liever over aan de marktpartijen, die de eigen winst gewoonlijk vele malen zwaarder vinden wegen dan het algemeen belang. Wanneer zulke bedrijven de eigendomsrechten van octrooien en patenten bezitten zijn we als bevolkingen overgeleverd aan de grillen van de markt.

Radio-Head
Radio-Head18 dec. 2021 - 9:01

Beste Effie, we zijn niet overgeleverd aan de Markt maar aan het Feodalisme. De Heersers zijn Big Tech, o.a. KPMG en McKinsey hun Profeten, o.a. Big Farma is hun Stok, de MSM en Sociale Media hun propaganda middelen, de Leenheren zijn Overheden, Banken of Verzekeringsmaatschappijen. De Horigen, het Volk als data leverend zachtjes wiegend Raaigras, op een door pesticiden verdorde aarde, en waar de dagelijkse pesticiden noodzakelijk als het Monsanto gif nodig zijn, om uberhaubt te kunnen overleven. Kansen liggen er in het losweken van het Hedonisme, zoek naar paralelle maatschapij vormen, houd die klein, vloeibaar en vluchtig als gas, maar indien nodig, sterk als vervlochten beton. Ecosofie, bied bijvoorbeeld aanknopingspunten, om verantwoording tot de naaste en al wat is, een waardiger toekomst te geven, die daarmee het welzijn te verheffen.

Thuiszitter
Thuiszitter17 dec. 2021 - 23:56

Dat wat niet zo’n bijster slimme vondst dat de pillendraaiers een veel geld aan gingen verdienen. De patenten regeling wil mijn partij, de piratenpartij, al jaren op de schop of dat in dit geval ook de toverstaf zou zijn voor de arme landen is nog maar de vraag . China en Rusland zien die landen als hun verdienmodel. Goed stuk hierover; https://www.volkskrant.nl/kijkverder/track-en-trace/v/arme-landen-kijken-voor-vaccins-naar-rusland-en-china-die-de-spuit-als-geopolitiek-wapen-inzetten/

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 dec. 2021 - 9:37

@Thuiszitter, Dat is simpelweg de westerse media die er alleen maar op uit is niet westerse landen in een duister licht te zetten.

Effie2
Effie217 dec. 2021 - 21:44

Het op egoïsme gebaseerde neoliberalisme is vanuit Amerika naar Europa geïmporteerd. Ook in ons land is het al een kwart eeuw politiek-dominant. Het pakken wat je pakken kan, en ik ben het centrum van het heelal, zit inmiddels ook stevig verankerd in het brein van heel wat Europeanen. Dat krijg je ervan als verstand niet via de wijsheid van het hart loopt. Als gevoelens systematisch worden genegeerd. Omdat denkbeelden zwaarder wegen. Dan wordt er broederschap geofferd. Vanwege vermeend eigenbelang. Laten we kritisch blijven kijken naar wat voor soort leiders we kiezen. En waarom we die willen. En laten we dagelijks aan anderen het goede voorbeeld geven, en op een harmonische wijze met onze medemensen omgaan.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9317 dec. 2021 - 16:31

"Ontwikkelingslanden (oftewel de landen die tijdens kolonialisme leeggeroofd zijn)". Lang niet alle ontwikkelingslanden zijn gekoloniseerd en een belangrijke reden dat ze gekoloniseerd zijn is omdat ze achterliepen in de ontwikkeling en niet andersom.. "landen als Rusland en China hebben erop aangedrongen om de rest van de wereld te helpen" Haha. In ieder geval lachend het weekend in gegaan. Landen zonder goede relaties met China en Rusland kregen geen vaccins van deze twee landen. Ik begrijp ook niet waarom Europa weer de veeg uit de pan krijgt want volgens mij zijn de patenten met name in handen van Amerikaanse bedrijven. Joe Biden heeft mooie praatjes maar als puntje bij paaltje komt is het gewoon oude wijn in nieuwe zakken. Het probleem wat Karim aankaart is overigens terecht. Het is een belangrijke en relevante disccussie met pros en cons. Sommigen beweren dat het opgeven van de patenten alles oplost en andere zeggen dat die oplossing helemaal niet zo simpel is. Wat ik wel wet is dat door de discussie om te buigen naar het kolonialisme Karim een karikatuur van zichzelf maakt.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman17 dec. 2021 - 16:26

"Europa the great" voor wie het gelooft!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 dec. 2021 - 16:03

Heerlijk dat er gewoon mensen zijn die denken dat je even in een paar weken in een willekeurig land een fabriek kunt neerzetten waar dan direct miljoenen vaccins van goede kwaliteit van de band rollen, en dat die dan ook vanzelf over de hele bevolking verspreid gaan worden. Is er eigenlijk wel een tekort aan vaccins of toegezegd geld? India heeft voor het eind van het jaar 1 miljard mensen gevaccineerd. Zuid Afrika als voorbeeld van de laatste mutatie lijkt me op zich ook niet een land dat niet het geld zou hebben voor de vaccins. Je moet naast geld/vaccins wel de logistiek en gekwalificeerd personeel hebben, plus natuurlijk een bevolking die gevaccineerd wil worden. Het vrijgeven van patenten lijkt mij een mooi gevecht voor de volgende pandemie, ik denk dat we voor deze pandemie andere uitdagingen hebben om iedereen gevaccineerd te krijgen.

2 Reacties
itsme3
itsme317 dec. 2021 - 20:07

Natuurlijk kun je niet zo maar in een paar weken een fabriek opstarten. Maar het voelt zo goed als je "big pharma" overal de schuld van kunt geven.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 dec. 2021 - 9:40

Er is inderdaad geen consensus dat het vrijgeven van patenten er op korte termijn voor zorgt dat vaccins beschikbaarder en goedkoper worden. Het is zeker een interessante discussie en een terecht punt, maar Karim gooit dit onderwerp in zo een raar 'Europa is slecht en kolonialisme' sausje dat ik er een beetje om moet lachen. Ben wel een beetje klaar met dit soort racistische drek. Het is duidelijk, Karim haat Europa / het Westen omdat hij geen kans kreeg op een academische carriere hier. Ik begrijp wel waarom.

Lili2
Lili217 dec. 2021 - 13:55

Het klinkt te mooi om waar te zijn. de VS exporteert geen COVID vaccines maar wil wel het patent doorbreken.. mmm Kay.. de blokkerende landen situatie was per april 2021, permed was de en er onder voorwaarden mee akkoord. Mooi toch? Wat mis ik dan nu? https://www.reuters.com/world/europe/eu-willing-discuss-covid-19-vaccine-patent-waiver-eus-von-der-leyen-2021-05-06/

Alter
Alter17 dec. 2021 - 13:42

De discussie waar je wel of niet rijk van zou mogen worden, is een beetje vermoeiend. Zou je alleen rijk mogen worden als je iets doet wat totaal niet belangrijk is? Dat bedrijven beloond worden voor uitzonderlijke prestaties is ook heel normaal. Het moet natuurlijk wel redelijk blijven. Er zouden kortom voor redelijke bedragen zo veel mogelijk licenties uitgegeven moeten worden. Indien noodzakelijk betalen de rijke landen hieraan mee.

6 Reacties
rvb2
rvb217 dec. 2021 - 15:00

De uitzondering in de patentwetgeving is er niet voor niets. Als een pandemie geen reden is om een patent vrij te geven, wat dan wel? Dan hoeft het niemand meer geld te kosten.

Mark Huysman
Mark Huysman17 dec. 2021 - 15:02

[Zou je alleen rijk mogen worden als je iets doet wat totaal niet belangrijk is?] Dat is de vraag niet. De vraag is of je rijk mag worden door te zorgen dat een ziekte in stand gehouden wordt.

adriek
adriek17 dec. 2021 - 16:30

Big Pharma heeft de kosten inmiddels ruimschoots terugverdiend. Er is ook vast al een potje om de aandeelhouders een leuk dividend uit te keren en wat te knutselen aan de vaccins om nieuwe mutaties in toom te houden. Het ontwikkelen van een vaccin kost een paar miljard, het maken en distribueren van zo'n flesje misschien een tientje, het wordt verkocht voor een veelvoud. Er is behoefte aan een paar miljard flesjes, op de rand van een biervitje kun je uitrekenen hoeveel geld er redelijkerwijs betaald zou mogen worden om de hele wereldbevolking te vaccineren. Laat elk land naar draagkracht betalen en deel de vaccins gratis uit. Als we de kapitalistische idealen even inruilen voor medemenselijkheid is het echt niet zo ingewikkeld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 dec. 2021 - 16:56

Ze hebben zelf geen cent betaald ervoor en kregen al het geld voor de ontwikkeling van oa Nederland.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen17 dec. 2021 - 18:00

Het vaccin is mede dankzij Universiteiten (lees: gemeenschapsgeld) tot stand gekomen. Dan mag de gemeenschap wel wat terug eisen toch.

EenMening
EenMening17 dec. 2021 - 21:26

Het vervelende is dat alleen Big Pharma in staat is om in korte tijd miljarden vaccins te produceren en te distribueren. Vaccins die soms ook nog eens onder zeer lage temperatuur bewaard moeten worden. Dat is zuur voor de mensen die Big Pharma als de vijand zien. Maar ook zij heben hoogst waarschijnlijk Pfizer, Moderna of AZ genomen en niet een of ander onbetrouwbaar middeltje uit Cuba. Ze zijn niet achterlijk. Er is nu eenmaal een groot verschil tussen een vaccin in een lab te ontwikkelen en daar een product van te maken dat in enorme antallen geproduceerd kan worden. De meeste ontwikkelingslanden zijn absoluut niet in staat om een fabriek te bouwen en vaccins te produceren, ook al hebben ze de patenten.

Grijstint
Grijstint17 dec. 2021 - 13:41

"We ontwikkelden in het westen het absurde idee een andersoortig mens te zijn, superieur en kwalitatief anders dan Afrikanen, Aziaten en inheemse Amerikanen. U spreekt voor uzelf mag ik hopen?

2 Reacties
adriek
adriek17 dec. 2021 - 14:44

'Wij' zijn al eeuwen beter dan 'zij'. Of het nu om de lokale of nationale voetbalclub gaat, om ons of hun geloof, mijn of jouw school, mijn dorp, mijn land, mijn continent, mijn ras, sekse, mijn kleur.... De uitingen varieren van schelden en al dan niet openlijke discriminatie tot oorlog en uitroeiing afhankelijk van de stemming van het moment en de macht van 'ik'. Er is weinig nieuws onder de zon.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg18 dec. 2021 - 7:30

Het hemd is nader dan de rok. Ik maak me meer zorgen om mijn ouders die nog niet geboosterd zijn, dan om een willekeurig mens in Kazachstan of Congo. Dat heeft weinig met arrogantie of "koloniaal denken" jegens die laatsten te maken.

Hoi4
Hoi417 dec. 2021 - 13:36

''Daarom heeft de Amerikaanse President Joe Biden, zo’n zeven maanden geleden, toegezegd dat de patenten zullen worden vrijgegeven zodat armere landen eindelijk massaal het vaccin kunnen produceren. Uiteraard is dit tot op heden niet gebeurd omdat Europa als enige continent weigert dit te doen. '' Waarom komt de Amerikaanse President Joe Biden zijn belofte niet gewoon na? Zo onbetrouwbaar. Het lijkt mij sterk dat hij daar de toestemming van de EU/Rutte c.s. voor nodig heeft.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 dec. 2021 - 16:57

Omdat Biden allerlei beloftes deed die hij niet nakwam . Net de PvdA zeg maar. Maar even zonder gekheid - de grote bedrijven zullen hem wel teruggefloten hebben. Zij zijn het die werkelijk de macht hebben in de VS.

Pater
Pater17 dec. 2021 - 13:29

"Onze mainstreammedia zult u er weinig over horen, zij zijn enkel bedreven in het demoniseren van de niet-westerse wereld,..." Wat een onzin. De Nederlandse media besteden wel degelijk aandacht aan het wel/niet vrijgeven van de vaccins. Typ op Google "vrijgeven corona vaccins" en je krijgt een hele rij krantenartikelen https://www.volkskrant.nl/kijkverder/track-en-trace/v/nederlands-verzet-tegen-vrijgeven-patenten-coronavaccins-berust-op-hardnekkige-mythes/ https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10461684/kabinet-wil-patenten-van-coronavaccins-niet-vrijgeven https://www.ad.nl/leiden/kabinet-ziet-geen-oplossing-in-vrijgeven-patenten-coronavaccins~ad062fb4/ Het europarlement heeft een oproep gedaan om de vaccins vrij te geven in WTO-verband. NL is halfslachtig: "In de Kamer hebben onder meer PvdA en GroenLinks erop aangedrongen het alleenrecht op vaccins bij farmaceuten weg te nemen. De Bruijn ziet wel wat in dwanglicenties als arme landen een tekort blijven houden aan vaccins. Een fabrikant wordt dan gedwongen om een concurrent een licentie te geven voor het maken van het vaccin." (AD-artikel, link hierboven) Het lijstje met weigerlanden is wel erg oud (maart), kon Bettache dat toevallig goed gebruiken?

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman17 dec. 2021 - 15:10

[NL is halfslachtig] Ergens in de toekomst, wie weet als er aan die en die voorwaarden voldaan is. Dat komt neer op weigeren. De nood is nu al heel lang heel groot en otnwikkelingslanden vragen al tijden om opheffing van de patenten.

Pater
Pater20 dec. 2021 - 11:01

Halfslachtig is niet gelijk aan weigeren, ik zie geen andere voorwaarde dan dat er een tekort moet zijn. Dat het het tegendeel is van daadkracht is duidelijk. De tegenzin druipt er van af.

loh
loh17 dec. 2021 - 13:20

We zien dit natuurlijk keer op keer met kapitalistisch en/of neo-liberaal gedachtegoed (vooral 'en'). Het is of halfslachtig iets oplossen om geld te besparen of nu snel zoveel mogelijk geld binnen harken. En aan het einde van de rit zijn we iedere keer 10x meer kwijt dan wat het gekost zou hebben als we het gelijk goed hadden aangepakt, en zijn de problemen alleen maar groter geworden. Stel dat we aan het begin van de pandemie met z'n allen, de hele wereld, 2 maanden keihard in lockdown waren gegaan. Had het er waarschijnlijk heel anders uitgezien nu en miljarden minder gekost (en duizenden levens gespaard). Maar hetzelfde probleem zien we in vrijwel iedere sector en we doen dit reeds decennia zonder ook maar een keer te leren, en steeds meer mensen kunnen als gevolg niet meer mee komen.

3 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I217 dec. 2021 - 13:56

De hele wereld keihard in lockdown had het probleem alleen maar uitgesteld. Uiteindelijk is de oplossing met virussen immuniteit of uitroeiing. Uitroeien gaat niet bij corona, dus immuniteit is de andere mogelijkheid. Natuurlijk aangevuld met vaccins voor diegenen die onvoldoende immuniteit kunnen opbouwen. Of je kunt natuurlijk, tegen beter weten in, de farmaceutische industrie spekken door in het sprookje van iedereen vaccineren te blijven geloven.

Gerygrr
Gerygrr17 dec. 2021 - 14:53

Driemaal ikke, Immuniteitsopbouw met de huidige vaccins wordt door de nieuwe mutaties niet meer volledig gedekt. De mutaties, 38 in het stekeleiwit, zijn ontstaan in een niet behandelde aidspatiënt…… Laat dat even tot u doordringen! Hiv ontwijkt het immuunsysteem, daar is nog niets tegen ontwikkeld. De WHO maakt zich ernstig zorgen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg18 dec. 2021 - 7:42

@ Grijsje Daarom is het een wedloop. Alpha hadden we met vaccins misschien kunnen onderdrukken (al denk ik niet dat uitbannen was gelukt), maar voordat iedereen immuun had kunnen worden, stak delta al de kop op. En delta vermeerderde zich in gevaccineerden net zo snel als in ongevaccineerden. De kans op mutaties was daarmee door vaccinatie niet meer verminderd, en dus was het een kwestie van tijd voor er een nieuwe, nog besmettelijker variant zou opduiken - onafhankelijk van het immuunsysteem van de betrokkene. Zo werkt evolutie immers. En zie daar: omikron. MM&I heeft absoluut gelijk dat vaccinatie mutaties niet gaat voorkomen. Het is iets wat niet vaak onder de aandacht gebracht wordt, maar er is een groep die maar niet geïnfecteerd raakt, om het maar zo te formuleren. De veronderstelling is dat die al eens (of vaker) in aanraking zijn geweest met een coronavirus, en langs die weg natuurlijk immuniteit hebben opgebouwd. Dat die robuuster is, en leniger door het bredere spectrum aan antilichamen, dan een geprimed immuunsysteem door een mRNA-vaccin, kon wel eens de wegwijzer naar de uitweg uit de pandemie zijn. De reden te vaccineren zit hem dan ook niet in het bedwingen van de pandemie, maar in het overeind houden van de zorg - en de maatschappij. Uiteindelijk zal het er op neer komen dat ziektelast, en niet de uitkomst van een PCR of sneltest bepaalt of je de deur uit gaat of niet.

Me, myself and I2
Me, myself and I217 dec. 2021 - 12:57

Eens. Als er al iets geglobaliseerd moet worden dan is dat het intellectueel eigendom van medicijnen en vaccins. De farmaceutische industrie mag best verdienen aan de productie, maar het eigendom hoort daar niet te liggen. Dit zijn private organisaties met een winstoogmerk en de overheid zou moeten bewaken dat deze niet te veel macht krijgen. Dit geldt ook voor de techreuzen. Burgers kunnen hier niet meer tegen opstaan. Ze zijn te groot en te machtig geworden. Wij hebben de overheid nodig ter bescherming. Alleen blijkt inmiddels dat ook de overheid er niet meer tegen bestand is. De meest simpele maar revolutionaire oplossing zou zijn om wereldwijd geen patenten meer toe te kennen en bestaande te annuleren. Kijk naar Tesla. Musk snapt dit. Tesla heeft geen patenten op hun technologie. Over visie gesproken. https://www.tesla.com/blog/all-our-patent-are-belong-you

2 Reacties
EenMening
EenMening17 dec. 2021 - 21:40

Het opsplitsen van de techreuzen lijkt me een heel goed idee, ze zijn inderdaad veel te machtig geworden. De Amerikaanse regering moet de kartelwetgeving weer eens afstoffen en maatregelen nemen. De bazen van deze bedrijven moeten regelmatig voor Senaatscommissies en commissies van het Huis van Afgevaardigden verschijnen, maar de resultaten zijn nog niet om over naar huis te schrijven. De EU deelt regelmatig miljardenboetes uit maar de vraag is of dat voldoende is. Als de patenten op geneesmiddelen worden afgeschaft, zal de ontwikkeling van nieuwe medicijnen waarschijnlijk stilvallen. Als de overheid zelf de productie ter hand zou nemen is de kans groot dat er nooit iets geproduceerd of hooguit iets dat niet werkt.

Me, myself and I2
Me, myself and I218 dec. 2021 - 12:03

@eenmening Dat de ontwikkeling van medicijnen stilvalt als patenten wegvallen geloof ik helemaal niets van. Het is een argument wat wordt gebruikt door zij die verdienen aan de patenten en wordt herhaald door hen die hierover beslissen. Maar ik heb nog nooit een wetenschapper horen zeggen dat patenten belangrijk zijn. Financiering van onderzoek wel, alleen gebeurt dat nu ook al voor een groot deel door overheden.

Nejras
Nejras17 dec. 2021 - 12:46

Hear hear. Dat bedrijven profiteren van de huidige situatie: tja vrije markt. Dat het verdienmodel in stand wordt gehouden uit economische overwegingen moet stoppen. En dat kan dus ook. Ter bestreiding van de pandemie worden andere sectoren (dan de farmacie) zonder blikken over blozen geslachtofferd. We nemen met hoog tempo afscheid van de horeca en alle bedrijven, ondernemers en instellingen die iets te maken hebben met het beleven van cultuur. Goede jaarcijfers zijn blijkbaar meer waard dan al het andere wat het koesteren waard is en het lost ons mondiale probleem niet op. Wel goed voor de omzet tot het einde der dagen.

Paul250371
Paul25037117 dec. 2021 - 12:23

Rake column, zoals gewoonlijk. het is inderdaad een grote schande.

Berend22
Berend2217 dec. 2021 - 12:21

Probleem met kapitalisme is hetzelfde als met communisme e.d. het is een ideologie. Men simplificeert de werkelijkheid door deze terug te brengen naar een overzichtelijk model. Net zoals men God ooit heeft bedacht om alles om ons heen te kunnen verklaren, gebruikt men nu andere ideologieën om de wereld te kunnen begrijpen/vormgeven. Ofwel er zit geen kwaaie wil achter maar kortzichtigheid.

Radio-Head
Radio-Head17 dec. 2021 - 12:09

Ondertussen is er een (masale) toeloop op de snel extra ingekochte hotelbedden en vliegtuigstoelen voor vakantie reizen naar de Canarische Eilanden, dit vanwege de extra vrije week van de Basisscholen. Kan de mensen geen ongelijk geven, voordat je het weet zit je weer met een of andere, uit de (gebakken) lucht gevallen Lockdown.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 dec. 2021 - 12:04

"landen als Rusland en China hebben erop aangedrongen om de rest van de wereld te helpen" Deze landen hebben ook patenten op hun vaccin's, daar heeft de EU niets mee te maken. Wanneer die zijn vrijgegeven is het probleem opgelost, toch? Dan verdienen de big pharma's ook niets meer.

1 Reactie
Lili2
Lili217 dec. 2021 - 14:06

Moderna heeft al aangegeven dat zij geen inbreuk makende vaccins zullen (laten) vervolgen. Daarmee i# het vrij te gebruiken, nu nog even tien jaar de technologie studeren, grondstoffen inkopen, een productienetwerk opzetten en de logistiek afhandelen.. een mooi verhaal voor de bühne dus, maar nee slecht cherriepickend verhaal van de schrijver. kapitalisten to the rescue of zo?

geitenbreier
geitenbreier17 dec. 2021 - 11:52

Big Farma verdient aan ieder mutant, virussen die luchtweg infecties veroorzaken staan er om bekend veel te muteren. Als een simpele ziel als ik dat weet, dan weet Big Farma dat zeker.Geweldig verdien model voor ze, en met geld koop je macht, heel veel macht. Daar zijn we nu wel getuige van lijkt mij zo.