Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

‘Corona is crisis van kleuterformaat vergeleken met klimaatcrisis’

  •  
28-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
De Correspondent heeft een deepfake-video gemaakt van Mark Rutte in het torentje. De demissionaire premier spreekt ons deze keer niet toe over corona maar over de klimaatcrisis. Hij legt de dilemma’s uit waarmee democratisch gekozen leiders hebben te maken. “Als ik zeg: we moeten wel kunnen blijven barbecueën stijg ik in de peilingen.”
De werkelijkheid is dat er wel wat moet veranderen, legt de fake-Rutte uit. “Het eerlijke verhaal is dat aarde gevaarlijk snel opwarmt. Het eerlijke verhaal is dat corona een crisis van kleuterformaat was vergeleken bij wat ons nog te wachten staat door klimaatverandering. In de kabinetten die ik tot nu toe heb mogen leiden heb ik het klimaat onvoldoende aandacht gegeven en dat spijt me.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen29 okt. 2021 - 11:37

Volgens Rutte is het filmpje echt, hoewel hij er geen actieve herinnering meer aan heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 6:47

was het maar waar dat de sterkste schoudersde zwaarste lasten zullen dragen, het is tegengesteld en dat zal zo blijven, al had je er D66 of het CDA neergezet, het maakt niet uit. Degene met de kleinste voetafdruk, die zullen in de huidige echte politiek de lasten dragen. Zij worden verbannen naar de randen van de samenleving en in vluchtelingenkampen opgevangen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 6:48

zijkanten= randen,,,,

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 11:59

Degenen

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 okt. 2021 - 13:44

Kijk, zo simpel is het. Gewoon doen.

Backtobasics
Backtobasics28 okt. 2021 - 10:37

Redelijk gelukt hoewel de stem toch niet helemaal klopt. Nu nog de achtergrond wat manipuleren voor de beeldvorming ( want dat is toch wel een dingetje bij Rutte) met wat meer apocalyptische schilderijen aan de wand en b.v . cd, tjes van eco bands als bv Wolves in The Throne room i.p.v. Nadine Beemsterboer.

EenMening
EenMening28 okt. 2021 - 10:05

Het klimaatbeleid is beter dan vorig jaar maar nog lang niet goed genoeg. Het volgende kabinet zal veel harder moeten lopen: "Nederlands klimaatbeleid beter dan vorig jaar, maar nog (lang) niet goed genoeg: Het klimaatbeleid van het demissionaire kabinet zet meer zoden aan de dijk dan een jaar geleden, vooral met dank aan de CO2-heffing voor de industrie. Toch zal het volgende kabinet er een flinke schep bovenop moeten doen, want de beoogde 49 procent uitstootvermindering blijft buiten bereik." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlands-klimaatbeleid-beter-dan-vorig-jaar-maar-nog-lang-niet-goed-genoeg~b8fdc6e7/

peterpeter
peterpeter28 okt. 2021 - 8:33

Klimaatcrisis of niet, als de prijzen zo omhoog blijven gaan ga ik op hout stoken en/of koken. Dan wordt het een kwestie van overleven want als ik niet overleef doen ook de generaties na mij dat niet.

6 Reacties
adriek
adriek28 okt. 2021 - 9:10

Dan overschat je jezelf. Er blijven nog genoeg mensen om voor nageslacht te zorgen en de wereldbevolking te laten groeien. Exponentiele groei zelfs. Groei die aarde niet lang meer kan hebben.

vdbemt
vdbemt28 okt. 2021 - 9:41

Je kunt overleven door niet (meer) op het al zo lang regerende rechts te stemmen. Want dan worden de lasten wél gelegd bij hen die EN (met hun rijkdom) het milieu en klimaat het meest belasten EN ook de draagkracht hebben voor de maatregelen. De kleinere inkomens kunnen en zullen dan ontzien worden.

Martin108
Martin10828 okt. 2021 - 10:15

Ik zat bij welkom energie, zonder openhaard, in een sociale huurwoning. Wat kan ik doen? Kan besparen wat ik wil ik zal toch het voorschot gebaseerd op de afgelopen jaren moeten betalen wat meer dan twee keer zo duur zal zijn bij Eneco.

korheiden2
korheiden228 okt. 2021 - 22:34

@vdbemt : 'Je kunt overleven door niet (meer) op het al zo lang regerende rechts te stemmen. Want dan worden de lasten wél gelegd bij hen die EN (met hun rijkdom) het milieu en klimaat het meest belasten EN ook de draagkracht hebben voor de maatregelen. De kleinere inkomens kunnen en zullen dan ontzien worden.' Dat zou ik graag willen geloven, maar ik vraag me oprecht af of het zo werkt. Zijn er genoeg rijken om dit alles te betalen? Kun je bedrijven ongestraft zwaarder belasten? Of is de werkelijkheid weerbarstiger? Los daarvan is er ook nog het probleem van de alsmaar toenemende immigratie, een onderwerp waar eveneens grote verschillen bestaan tussen links en rechts.

peterpeter
peterpeter29 okt. 2021 - 5:02

@vdBemt Op linkse partijen is werkelijk het allerlaatste dat ik zou doen in mijn leven. Nog liever de lucht in dan dat woke "Weg Met Ons" zootje mijn stem geven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 6:43

Hier 3x zo duur heb ik gehoord!

Berend22
Berend2228 okt. 2021 - 8:23

Helaas geldt dit ook voor het nep nieuws dat viraal gaat mbt tot het klimaat. Logisch want er is veel geld te verdienen met het instant houden van de huidige (fossiele) tijdperk.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen28 okt. 2021 - 10:18

armoede is ook een verdienmodel.

Zwerfstein
Zwerfstein28 okt. 2021 - 8:07

Een goed Nederlands woord voor ´deepfake´ zou ik wel kunnen waarderen

2 Reacties
adriek
adriek28 okt. 2021 - 9:15

diepnep klinkt bijna net zo verwrongen als deepfake en is daarmee een prima kandidaat

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2021 - 11:44

gezichtsfake of -nep persoonsfake of -nep digi-imitatie of digi-nabootsing Ik dacht eerst aan nabootsings- of imitatiefake of - nep. Maar de imitatie wordt juist NIET gefaket. Het gezicht of de persoon wordt gefaket.

Guido Bik2
Guido Bik228 okt. 2021 - 7:56

Dit is de crisis toespraak die je zou willen horen van een premier. Het schudt mij in ieder geval weer even wakker, hoe absurd we bezig zijn.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen28 okt. 2021 - 10:19

een premier die 10 jaar stil heeft gestaan.

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2021 - 7:41

Als deepfake niet wordt verbeterd, en op het niveau van dit filmpje blijft steken, maak ik me geen zorgen. Gemakkelijk als fake te herkennen.

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew28 okt. 2021 - 8:24

Vind je? Ik vind het toch wel knap gemaakt. Vooral omdat Ruttes mond goed meebeweegt met die van de echte spreker én de echte stem van Rutte gebruikt kon worden. Die laatste techniek is volgens mij alleen beschikbaar voor professionals en wordt het 'verborgen' gehouden voor amateurs, omdat deepfakes dan wel gevaarlijk kunnen worden. Althans, ik denk dat dat zo is, anders zou ik wel willen weten waar ik e.e.a. kan downloaden. Zelf maak ik wel eens een deepfake, en dan niet zozeer dat Wombo-filmpje, maar bijvoorbeeld een filmpje waarin ons kleintje de rol inneemt van de beroemde Noord-Koreaanse nieuwslezeres. Ik zou de techniek van die echte stem wel willen gebruiken om eens een liedje te schrijven dat met de stem van een beroemde zangeres wordt gezongen. Misschien kom het ooit nog eens zover.

Martin108
Martin10828 okt. 2021 - 10:12

Her was ook werkelijk helemaal niet de bedoeling van die video om mensen voor de gek te houden...

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2021 - 10:13

@EricDonkaew Ik vind juist die mond slecht gelukt, terwijl de mond van die zingende Rutte van jou juist weer beter beweegt. Er blijft in beide filmpjes een onnatuurlijke, beetje houterige, zweem hangen, die je vanzelf alert doet zijn. Overigens zal de fake bij BN'ers en BW'ers (W van wereldburger) altijd makkelijk te achterhalen zijn, omdat er geen tweede bron blijkt te zijn. Schrijf jij liedjes?

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2021 - 10:23

BW'ers kan eigenlijk niet, want dan staat er 'bekende wereldburgersers'. Maar hetzelfde geldt voor BN'ers. Maar BN's en BW's klinkt niet, dus houden zo...

EricDonkaew
EricDonkaew28 okt. 2021 - 12:56

@EricMinnens ----------------------------------------- Dan heb jij een groot beeldscherm, ik hier een laptopje. En ja, ik schrijf liedjes, zelfs een wals die ik naar André Rieu heb opgestuurd. Als je slim en geïnteresseerd bent, kun je ze nog vinden ook. Mijn ideaal is om een niet-bestaande zangeres een liedje te laten zingen dat ik heb gemaakt. Ik heb al een niet-bestaande mooie latina gedownload. Stem is te mixen ergens. Voor melodie, arrangement en tekst kan ik zorgen. En dan moet alles in elkaar grijpen en daar ben ik naar op zoek. Het is er dichtbij, maar nog niet helemaal. Nep-Abba is er al. Wie weet...

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2021 - 23:01

@EricDonkaew, Ik bekijk het meeste gewoon in het klein via mijn telefoontje en wens je succes met je digitale imitaties.

EricDonkaew
EricDonkaew28 okt. 2021 - 7:18

Rutte deed en doet alles op zijn geheel eigen wijze. https://www.youtube.com/watch?v=C2WNma8ZHos