Joop

Corona in 40 procent verpleeghuizen, grote zorgen personeel

  •  
08-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IJsselheem overweegt stappen na lijst IGZ
Verpleeghuizen worden zwaar getroffen door de corona-uitbraak. In zeker 40 procent van de verpleeghuizen was er eind maart al een besmetting, heeft Jaap van Dissel van het RIVM verklaard in de Tweede Kamer. De kans is groot dat het percentage inmiddels verder is opgelopen. De NOS meldt:
" Hoeveel besmettingen het precies betreft is niet duidelijk, omdat is afgesproken dat alleen de eerste gevallen in een instelling worden gemeld. Dat zijn tot nu 1900 gevallen, maar het werkelijke aantal ligt vrijwel zeker hoger. Er wordt gewerkt aan beter onderzoek. Tot 1 april zijn er 281 sterfgevallen gemeld vanuit verpleeghuizen."
In het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam-Buitenveldert zijn al vijftien bewoners bezweken, meldt het AD. Daarnaast zijn mogelijk 22 andere bewoners met het virus besmet.
Werknemers van verpleeghuizen maken zich ondertussen grote zorgen. Zij raken ook besmet, omdat er voor hen onvoldoende beschermende middelen beschikbaar zijn. Ook zijn bang dat zij mensen onbedoeld aansteken. “Je speelt Russisch roulette. Je kunt alleen hopen dat je niks oppikt of doorgeeft”, verklaart een verpleegkundige tegenover het AD.
Ook thuiszorgmedewerkers en wijkverplegers gaan nog altijd onbeschermd langs bij ouderen en zieken. Daardoor lopen mensen die toch al kwetsbaar zijn, extra risico. “Als je ervoor kiest dan niet te werken, ontzeg je hulpbehoevenden zorg. Maar als je wel gaat werken, loop je het risico als besmettingsbron te fungeren”, aldus voorzitter Gerton Heyne van beroepsvereniging V&VN tegenover NRC Handelsblad. Volgens de vereniging zoeken verzorgers inmiddels hun toevlucht tot mondmaskers uit de bouwmarkt en vuurwerkbrillen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 apr. 2020 - 13:43

Een heel gevaarlijke situatie, 40% is niet niks, volgens mij gaan er veel doden vallen zeker omdat deze mensen tot de kwetsbaarste groep behoren, ik las al dat de helft van een verzorgingshuis is overleden, ook het personeel loopt grote risico’s, om het thuisfront niet buiten beschouwing te laten, ik heb de indruk dat er meer gedaan had kunnen worden om het personeel te beschermen en daarmee ook de bewoners, had b.v. een prijsvraag uitgeschreven, er zijn ontzettend veel creatieve mensen in dit land, om bedrijven niet te vergeten die met een snelle en adequate oplossing soelaas hadden kunnen bieden, om geen tijd te verliezen met het wachten op ondeugdelijke mondkapjes, je weet dat er schaarste is, daar had met wat noodgrepen best een mauw aan gepast kunnen worden, misschien moeten we zelfs aan een soort maanpakken denken, of een duikerspak, inclusief zuurstof flessen.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 apr. 2020 - 16:05

ik maak fouten: mauw= mouw.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 10:37

Daarnaast schijn er een tekort aan zuurstof te ontstaan en wordt zelfs goede palliatieve zorg hier en daar een groot probleem.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 12:11

schijnt

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 10:35

Thuiszorg is veelal teruggeschroefd. Dan moeten de kinderen het maar doen! Sommige zorginstellingen zijn er zelfs helemaal mee gestopt.

Middenman
Middenman8 apr. 2020 - 21:19

Dit is ernstig genoeg, waarom dan los gaan op Rutte en deze regering? In Zwitserland is de situatie vergelijkbaar: https://www.srf.ch/news/schweiz/zahlreiche-infizierte-bewohner-in-alters-und-pflegeheimen-fehlt-es-an-schutzmaterial Nu ken ik dat land erg goed en de zorg is daar beter dan hier, maar kost ook veel meer. Zelfs daar hebben ze tekort aan materialen en worden mensen in verpleeghuizen ziek. Ook in Duitsland zijn er tekorten: https://www.tagesspiegel.de/politik/wo-sind-die-coronavirus-masken-schutzkleidung-gehoert-in-die-richtigen-haende-und-die-sind-staatlich/25686388.html Dit is een wereldwijde, catastrofale pandemie. Wie niet begrijpt dat er dan dingen misgaan en dat er tekort aan materialen is, die staat echt los van de realiteit. Onze samenleving is niet maakbaar, voor wie daar nog in geloofde.

2 Reacties
gimli55
gimli559 apr. 2020 - 8:01

Wijzen naar anderen maakt het niet opeens goed en zelfs minder fout. Er is in 2016 door deze zelfde RIVM voor gewaarschuwd en er is niets mee gedaan. Als heel Zwitserland in Bern in een rivier springt, doen wij dat toch ook niet? Regeren is vooruitzien en dat wordt al 40 jaar net gedaan. Het is vooral reactief reageren en niet pro actief.

Jozias2
Jozias29 apr. 2020 - 8:39

Waar is precies voor gewaarschuwd?

[verwijderd]
[verwijderd]8 apr. 2020 - 15:45

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 18:00

Ach arme, hebben ze de sleutel weggegooid Oma?

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 10:24

Polletje Ik dacht het wel!

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 10:41

Zelfs een demente mag niet meer gaan dwalen op zoek naar zijn/haar naaste!

WalterZwolle
WalterZwolle8 apr. 2020 - 15:22

Ik heb het al eerder geschreven, bij het uitbreken van deze crisis waren er: - niet genoeg IC-bedden - niet genoeg beschermingsmiddelen - niet genoeg tests Op dit moment geldt eigenlijk dat er "genoeg" IC-bedden zijn, al hoewel we ook hier vraagtekens bij kunnen zetten. Daarnaast zijn er nog steeds niet genoeg beschermingsmiddelen en tests. Oftewel onze heldinnen en helden gaan zonder wapens en geblinddoekt naar de frontlinie. Maar wat is dhr Rutte toch goed bezig!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 apr. 2020 - 14:39

Dit maakt drie dingen duidelijk: - 1.- de WHO-aanpak van testen, en bij positieve tests het TBC-protocol van stal halen was juist bij verpleegtehuizen echt heel hard nodig geweest. -2.- Het RIVM en Rutte hebben steeds gezegd dat het "intelligente" aan hun "intelligente lockdown" onder andere is dat kwetsbaren extra beschermd zouden zijn. Kwetsbaarder dan in een verpleegtehuis is eigenlijk niet voorstelbaar. Die mensen zijn op geen enkele manier beschermd. 3.- In ziekenhuizen speelt hetzelfde. Verplegend personeel en artsen werden tot voor kort helemaal niet getest. Mensen die in het ziekenhuis komen, worden pas getest wanneer dat verschil maakt voor hun behandeling (lees: wanneer ze naar de IC moeten; er zijn nu twee soorten IC's: die voor Coronapatiënten en de andere). Ziekenhuizen zijn dus net zulte besmettingshaarden als verpleegtehuizen.

2 Reacties
Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 17:58

Sylvia Stuurman: "Dit maakt drie dingen duidelijk." Dat was vanaf het begin duidelijk Sylvia. Aan de ene kant verbaast het me, aangezien het me lijkt dat je dat echt niet bijzonder intelligent voor hoeft te zijn, aan de andere kant blijkt toch duidelijk dat hele volksstammen niet in staat zijn om het proces dat zich nu afspeelt te doorzien. Doorzie je het wel, dan kan je niet anders dan deze mengeling van incompetentie en struisvogelpolitiek tandenknarsend in ogenschouw te nemen en je af te vragen hoe het in godsnaam mogelijk dat Rutte en de VVD hier politiek garen bij spinnen.

Richard58
Richard588 apr. 2020 - 21:35

Polletje dat komt omdat de naakte overlevingsdrang van nogal wat zgn. progressieve en sociale figuren hen tot de grootste fan heeft gemaakt van dit kabinet. Het hemd is nader dan de rok is bij uitstek een typische VVD-trek en op dit forum ken je zelf ook de figuren die zich nu echt laten kennen onder het mom ik heb het beste voor met de mensheid, maar niet met iedereen, zolang ikzelf maar buiten schot blijf. Het is haast gênant om te moeten lezen het proza van sommigen en maar vol blijven houden dat ze nog steeds sociaal zijn en niet zijn opgeschoven naar neo -fascistisch denken. Met daarbij de mooiste volzinnen en verwijzingen etc. Maar het gaat hier maar om een ding, wat is jouw mentale instelling. Vanuit die instellingen worden de bijdragen geschreven, het is niet zo moeilijk de grondhouding van die mensen te herkennen. Zorgwekkend is het wel. De scheiding der geesten is helder en in nood leer je je vrienden kennen. Nou dat klopt en daar wordt je niet vrolijk van.

Vermeer2
Vermeer28 apr. 2020 - 14:20

Er is voor het eerst daling IC-bezetting in Nederland. Er wordt in het NOS-bericht niet vermeld wat de oorzaak is van deze daling. Zijn er mensen ontslagen omdat ze genezen zijn of zijn er mensen overleden? Waarom wordt dat niet bekend gemaakt? Je weet zo niets. Het RIVM blinkt toch uit in grafieken en cijfers. Waarom wordt dit niet gemeld?

6 Reacties
Jozias2
Jozias28 apr. 2020 - 14:45

Oorzaak is overigens duidelijk: er is meer uitstroom dan instroom.Ik denk dat beide speelt. Het aantal beschikbare bedden beschikbaar op de IC is een relevant getal want daarmee geef je aan of je kunt voorkomen dat er mensen doodgaan die met zorg wel gered kunnen worden. Het aantal mensen wat onslagen is van de IC of overleden is veel minder relevant om dagelijks te melden. Volgens mij is vandaag aangegeven dat ongeveer 1/3 overlijd. Sterfte blijkt vanzelf uit de oversterfte. Is voor nu niet zo heel relevant en later zo het beste vast te stellen.

4Vier!
4Vier!8 apr. 2020 - 16:49

Jozias 8 april 2020 at 16:45 "Sterfte blijkt vanzelf uit de oversterfte. Is voor nu niet zo heel relevant en later zo het beste vast te stellen" Mwahhh, het is wel relevant als je die sterfte en oversterfte wil tegen gaan. Je moet weten wat er gebeurd als je effectief wilt optreden. Het is nu dus behoorlijk relevant, want als je nu op plekken kan voorkomen dat er doden vallen door 1) beschermende kleding/gezichtsmaskers ed. 2) tijdige quarantaine of verplaatsing van ouderen naar hun kinderen in huis of welke constructie dan ook, moet je weten wat helpt. Beetje stom om achteraf te constateren dat je hele kudde in de put gevallen is, als je na de eerste 3 kalven geen actie onderneemt om er iets tegen te doen. Put dempen, hekje er omheen, bedenk het. Het idee is je kudde te beschermen.

Jozias2
Jozias29 apr. 2020 - 8:46

@4vier Het klinkt wat botter dan dat ik het bedoel. Maar het aantal doden is nu niet schrikbarend en er gaat niemand dood door het gebrek aan medische capaciteit. In een crisis als deze zijn de doden het minst interessant omdat je daar niets meer aan kunt doen. Je moet inzetten op het voorkomen dat mensen ziek worden en het behandelen van de mensen die ziek zijn. Mensen gaan ook pas dood nadat ze ziek zijn geweest. Dus de ziekenhuisopnames en de IC bezetting is hetgeen je op moet sturen om te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen dood gaan. Hoeveel mensen er nu precies dood gaan en of dat door Corona is, een andere oorzaak of door een combinatie is heel lastig om vast te stellen en het belang is dan enkel de statistiek.De oversterfte is dan het meest betrouwbaar omdat je dan enerzijds de mensen inbeeld krijgt die niet getest zijn maar weloverheden zijn en anderzijds ook de mensen uitfiltert die weliswaar corona hadden maar anders ook aan onderliggend lijden zouden zijn overleden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 10:27

Jozias Er wordt steeds meer vooraf gesorteerd!

Jozias2
Jozias29 apr. 2020 - 18:19

Wat bedoel je Minoes? De mensen die eerder overlijden omdat ze Corona hebben maar ook geen behandeling op de IC willen die worden niet getest maar zijn wel zichtbaar in de oversterfte.

4Vier!
4Vier!11 apr. 2020 - 10:19

Jozias 9 april 2020 at 10:46 “Maar het aantal doden is nu niet schrikbarend en er gaat niemand dood door het gebrek aan medische capaciteit”. Dat weten we nu nog niet, dus misschien nog even die conclusie achterwege laten. Juist omdat nu NIET getest wordt, moeten we het doen met cijfers achteraf. Volgens mij was er een signaal van het CBS dat de overlijdens in N-Brabant flink hoger lagen dan normaal (tijdens griep-seizoen). “We moet inzetten op het voorkomen dat mensen ziek worden” Juist, daarom is het een 1000% terechte klacht dat het raar is dat zorgpersoneel wél verkouden én met verhoging een verpleeghuis binnen mag lopen, maar ik niet bij een vriendin buiten elke risico groep. Daarom is het ook raar dat dit personeel nu pas getest wordt en te weinig beschermingsmaterialen had.

Bert de Vries
Bert de Vries8 apr. 2020 - 13:37

De SP heeft vanaf het begin van de epidemie in Nederland aangedrongen op aqnschaf van zo veel mogelijk middelen. Maar ja, om met Ouwens te spreken, de SP wil zoveel. En nu moeten legio zorgmedewerkers onbeschermd covid19-patiënten helpen. Met kan op besmetting, of het doorgeven van het virus aan eigen partner of kinderen. Zij die gefaald hebben, zeggen dat omzien nu niet zinvol is, en dat we moeten zien hoe we een goede toekomst kunnen borgen. Op die manier ga je toch niet om met zaken van leven en dood? Hoewel, bij het CDA weet je maar nooit, welke rol de verlossing speelt, ergens diep in de kelder van het geweten.

9 Reacties
gimli55
gimli558 apr. 2020 - 14:21

Ook hiermee had de SP gelijk, maar toch zal de SP het niet krijgen. Als de regering samen met de RIVM pas na 3 weken nadat de epidemie uitbreekt, ontdekt dat 900 van de 2500 instellingen besmet zijn en dan na een week moeten aangeven dat ze het verder niet gevolgd hebben, zegt genoeg over deze regering. De hele reden van deze intelligente lockdown is juist genomen om de kwetsbaarste groep te beschermen en dat gebeurt er dit? Dit is niet beschermen maar de zorgmedewerkers en de kwetsbaren in de steek gelaten, en ze onvoldoende beschermd. Er zal wel weer een reclame campagne opgezet worden om de schade weg te moffelen. We zien op de NPO niet anders, mooie filmpjes met lieve muziek. Kritiekloze praatprogramma's, interviews zonder vragen. Fietstochtjes van ministers met een toespraak. Natuurlijk weer een nieuw idee, we gaan het doen met 2 apps. Probleem is wel dat je pas gewaarschuwd wordt, wanneer iemand symptomen heeft en in je buurt is geweest. De incubatie tijd is 2 weken, waarin iemand ook besmettelijk is. Gaan we nu iedereen waarschuwen voor iedereen, die niet symptomen heeft en die 2 weken geleden besmet is, en dat zonder te testen. Daar zitten dus ook veel vals positieve mensn bij. Als iedereen dan in vrijwillige isolatie gaat, dan heb je totale lockdown.

DaanOuwens
DaanOuwens8 apr. 2020 - 15:56

@ Bert de Vries Jij schrijft: Maar ja, om met Ouwens te spreken, de SP wil zoveel. Inderdaad van alles. En vooral langs de zijlijn. Geen enkele zinnige bijdrage en maar schreeuwen. Het aantal testen gaat nu langzamerhand omhoog naar 27.000 per dag. Naast patiënten en verpleegkundigen in het ziekenhuis gaan nu ook de mensen in de verpleeghuizen getest worden. Kortom het kabinet maakt stapsgewijs vorderingen. De SP niet want die blijft roepen vanaf de zijlijn en beschuldigd naar andere wijzen. Maar zinvolle oplossingen komen niet van de SP. Hadden jullie als leden niet van die mondkapjes kunnen macrameeën? Desnoods met een SP-loge erop. Maar zelfs dat zou waarschijnlijk door de SP gezien worden als een neoliberaal gebaar.

Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 17:46

Bert de Vries en gimli55 - Het is inderdaad verbijsterend, zie ook het verhaal van André Mook. DaanOuwens: "Maar zinvolle oplossingen komen niet van de SP. Hadden jullie als leden niet van die mondkapjes kunnen macrameeën? Desnoods met een SP-loge erop." Er wordt juist op gewezen dat de SP vanaf het begin wel met de meest zinvolle oplossingen kwam aandragen. Het probleem is nu juist dat ze veroordeeld zijn tot "roepen vanaf de zijlijn"; dat is het resultaat van ons democratisch bestel Ik herinner me dat jij zelf meerdere malen twijfels hebt geuit over de werking van de democratisch bestel, omdat -naar jouw mening- op die manier mensen een stem krijgen die onvoldoende kennis van zaken hebben. Gezien jouw voorstel dat de leden van de SP ook "mondkapjes hadden kunnen macrameeën, desnoods met een SP-loge erop", ga ik in elk geval in zoverre met je mee, dat ze mensen met een geestelijke handicap vermoedelijk beter het stemrecht zouden kunnen ontnemen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 apr. 2020 - 19:04

@ Polletje Jij schrijft: ga ik in elk geval in zoverre met je mee, dat ze mensen met een geestelijke handicap vermoedelijk beter het stemrecht zouden kunnen ontnemen. Dat zou de SP veel stemmen gaan kosten. Dus ik neem aan dat je dit voorstel niet doet namen de SP.

Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 20:47

DaanOuwens: Ik heb nog geen berichten gelezen dat SP-ers mondkapjes macrameeën met een SP-loge erop, dus dat zal wel meevallen.

Richard58
Richard588 apr. 2020 - 22:00

Ja Bert het zal wel zo gaan. Je wordt hier aangevallen uit de bekende hoek waar tolerantie ver te zoeken is. Maar onze IWAB heeft overal een antwoord op en jij niet want jij weet er niks van net als Polletje of ondergetekende. Probleem is dat hij een blinde vlek heeft voor zijn eigen drammerigheid en nogal selectief is voor welke groepen hij wil opkomen. Dat zijn niet de kwetsbaren, ouderen of onrendabelen. Je zou hem neo-fascistisch denken kunnen toeschrijven, hij heeft het alleen niet zelf door. Sterker nog hij denkt zelf dat hij dat juist bestrijdt. Hoe kun je toch een totaal verkeerd beeld hebben van jezelf, voer voor psychologen. Maar laten we hem en zijn geestverwanten hier ook maar niet te serieus nemen. Verspilde energie en gelukkig zijn er hier nog genoeg mensen die kritische vragen stellen bij hoe deze crisis is aangepakt en nog wordt aangepakt. En die vragen moeten we blijven stellen, dat zijn we verplicht aan al die mensen die nu in het verdomhoekje zitten en slechts statistiekjes zijn voor dergelijke figuren. Ja 30% gaat anders toch dood per jaar dus nu wat eerder, ja en! Van zoiets ga je toch van over je nek. En die mafkees, een ander woord heb ik er niet voor meent nog ook dat hij het goed doet en strijdt voor de goede zaak. Verplichte opname zou hem kunnen helpen om de werkelijkheid weer te zien en dat is niet zo'n fraai gezicht ben ik bang!!

DaanOuwens
DaanOuwens9 apr. 2020 - 6:53

@ Polletje Jij schrijft: DaanOuwens: Ik heb nog geen berichten gelezen dat SP-ers mondkapjes macrameeën met een SP-loge erop, dus dat zal wel meevallen. Inderdaad SP-ers doen helemaal niets. Zelfs geen onzinnige dingen. Dus van enige solidariteit is geen sprake. Solidariteit wordt van anderen geëist. @ Richard58 Jij schrijft: Je wordt hier aangevallen uit de bekende hoek waar tolerantie ver te zoeken is. Vervolgens schrijf je : Je zou hem neo-fascistisch denken kunnen toeschrijven, en En die mafkees, een ander woord heb ik er niet voor en Verplichte opname zou hem kunnen helpen om de werkelijkheid weer te zien Dat soort dingen opschrijven nadat je beweert een voorstander te zijn van tolerantie is idioot. Verder laat je weer zien dat beschaving en SP zaken zijn die een moeizame verhouding met elkaar hebben. Je gaat liever over tot domme scheldpartijen. Dat getuigd van grote intellectuele armoede. Duidelijk is ook dat je over het probleem niets te melden hebt. Dat maakt dan weer helder dan de dood van die mensen in de verpleeghuizen jou weinig doet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 10:29

Ergo er zijn juist ook veel besmettingen door het personeel mee naar binnen gebracht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 10:40

Mijn reactie moest ergens anders staan!

Vermeer2
Vermeer28 apr. 2020 - 13:19

Misschien is dat ook de reden dat deze oudjes geen bezoek mogen ontvangen. Want dan komt dit schandaal aan het licht. De meest kwetsbare groep waar de economie nu voor tot stilstand is gekomen (want daar ging het om volgens Rutte) wordt op een schandalige wijze aan hun lot overgelaten en zijn feitelijk door deze incompetente lieden afgeschreven. Ik lees hier in het artikel bij de twitterberichten surrealistisch. Ik wil dit woord vervangen door crimineel.

André Mook
André Mook8 apr. 2020 - 13:11

Ook in de thuiszorg is het russisch roulette, ik schreef onderstaande afgelopen maandag nadat ik mijn vrouw voor de zoveelste keer vol schuldgevoelens de deur uit zag gaan voor haar avond route. De thuiszorg als katalysator van de corona crisis bij hulpbehoevende? Daar gaat ze weer. Hangende schouders, bezorgde blik en een getergde tred. Ze zwaait nog even naar onze kinderen en trekt dan de deur achter haar dicht, door het raam zie ik nog een glimp van haar witte jas voordat ze in haar auto verdwijnt. Klaar voor een nieuwe avonddienst, een rondje langs al die oudjes die 100% van haar en haar collega’s in de thuiszorg afhankelijk zijn. Het is zo oneerlijk zei ze eerder, ik begrijp het gewoon niet. We hebben mensen in de zorg, een ouder echtpaar, beide hebben de afgelopen dagen verergerde klachten gekregen, hoesten, benauwd en koorts. Mevrouw moest er mee naar het ziekenhuis, het gaat slecht met haar en wordt daardoor voor de zekerheid op corona getest. De uitslag is positief. Meneer heeft dezelfde klachten, is er gelukkig iets beter aan toe. Wij als thuiszorg vragen om hem ook te testen zodat wij weten waar we aan toe zijn. Maar de test wordt meneer geweigerd, er zijn niet voldoende testen aanwezig en meneer is niet zo ziek dat hij opgenomen hoeft te worden. Dat maakt me woedend, vol ergernis spreekt ze dit tegen me uit. Wat hebben wij als thuiszorg daar nou aan? Ik en mijn collega’s komen elke dag bij dit echtpaar. Al die tijd hebben we ze zonder bescherming verpleegd (want niet genoeg bescherming voorradig en nog geen bewezen corona patiënt) Meneer heeft nog steeds verzorging nodig, maar wij weten niks, heeft hij nu ook corona? Heb ik en mijn collega’s corona? Waarom werd meneer niet getest, waarom worden wij niet getest? Wat nou als ik besmet raak? Verplegen doe je namelijk niet op 1,5 meter afstand. Wat nou als ik van niks weet en al die andere zwakkere patiënten aansteek? Dat wil ik helemaal niet! Dat kan ik toch niet op mijn geweten hebben? Het is bar en boos in de thuiszorg, voor de zoveelste keer zijn we het vergeten kindje, het verdom hoekje van de verpleging gaat haar relaas verder. Wij mogen de echte klappen opvangen. Wij zien het verdriet van die ouwe mensen, wij zien hoe de zogenaamde participatie maatschappij voor deze tak van zorg volkomen is mislukt, wij zien die ouwetjes wegkwijnen, verdwalen in de bureaucratie, hulpeloos in hun beginnende dementie de boel vervuilen terwijl een verzorgingstehuis hun nog wordt ontzegt. Maar wat zijn we nu? Nu beschermingsmiddelen nog steeds beperkt voorradig zijn, nu wij ons nog steeds niet kunnen laten testen? We zijn op deze manier verplegende sluipmoordenaars! Dat wil ik niet, dit mag toch niet kunnen? Haar auto verdwijnt uit het zicht. Eerst moet ze op kantoor nog op jacht naar een “COVID-19” maskertje vertelde ze cynisch, “als ze er hopelijk zijn en ik ze kan vinden”. Ik leef en voel met haar mee, haar zorgen zijn ook mijn zorgen. Ik lees namelijk ook de verhalen over de besmettelijkheid terwijl er nog geen klachten zijn. Haar patiënten behoren tot de kwetsbaren van de samenleving, voor de mensen waar zij komt is niet zo veel hoop in geval van een ziekenhuisopname met corona. Zij zouden inderdaad ongewild velen patiënten kunnen aansteken, iets wat zij of geen van haar collega’s op het geweten wil hebben. Beste overheid, verruim je blik, zorg voor testen bij de thuiszorg, zorg voor meer beschermingsmiddelen, ik hoor hoopgevende berichten over een “teststraat” voor verplegend personeel in de thuiszorg maar mijn vrouw ziet in de praktijk nog niks gebeuren. Schiet op en onderneem ook hier versneld actie. Denk aan al die hulpbehoevende mensen, denk aan de helden van de thuiszorg en denk ook aan hun bezorgde familieleden. Alsjeblieft overheid? Sorry vrienden, familie en eventueel andere onbekenden. misschien lezen jullie dit soort signalen liever niet. Mijn frustraties en die van mijn vrouw zitten hoog wat dit betreft, een beetje meer aandacht en focus zou mooi zijn.

6 Reacties
Vermeer2
Vermeer28 apr. 2020 - 13:22

Sterkte.

gimli55
gimli558 apr. 2020 - 13:57

Heel veel sterkte, er is eigenlijk niets veranderd. Het zijn hoofdzakelijk veel woorden en mooie beloftes. Ik bedoel niet de inzet van de zorg medewerkers, maar daar heeft nooit het probleem gezeten.

marcelhermus
marcelhermus8 apr. 2020 - 14:30

Mijn vrouw werkt ook op een zorgafdeling. Daar is gewoon een oudere geplaatst die bepaalde verschijnselen had. Ze werken daar niet meer met schorten, maar met regenponcho`s van de action. testen van personeel doen ze zelden tot nooit, terwijl dat personeel misschien van zieke mensen naar gezonde mensen gaat. Liggen er 2 aan de morfine agv corona, zal morgen horen of die mensen er nog zijn. Denk dat jouw verhaal wel ongeveer voor heel de zorg in Nederland geld. Te weinig en te laat.

west012
west0128 apr. 2020 - 16:31

U heeft volkomen gelijk. Een zorgelijke situatie en ergerlijke houding van de autoriteiten.

Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 17:27

André Mook - Ik voel met je mee en ik deel je woede. Mijn complimenten voor de voortreffelijke wijze waarop je dit onder woorden hebt gebracht.

Hank Nozemans
Hank Nozemans8 apr. 2020 - 21:25

Dit is echt gestoord, misdadig zelfs dat uw vrouw geen middelen krijgt en niet getest wordt. Die crisis bestaat sinds begin januari en ze hebben geen klote voorbereid. Die testen eind maart pas bestellen is als een condoom omdoen bij de bevalling.

ton14024
ton140248 apr. 2020 - 13:02

Ik hoor nu van mensen dat ze blij zijn dat vader of moeder al een jaar eerder is overleden. Is er naast het woord van het jaar ook een gotspe van het jaar?

5 Reacties
marcelhermus
marcelhermus8 apr. 2020 - 14:31

Denk dat dit gewoon reëel denken is.

Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 17:22

cubert20 - Vanuit een psychopathisch gezichtspunt gezien wel.

marcelhermus
marcelhermus8 apr. 2020 - 19:22

Dank je polletje. Dus het is psychopathisch om op een gebruikelijke manier afscheid te willen nemen van een dierbare. In plaats van het in kleine kring ingewikkeld doen zoals het op dit moment moet.

Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 20:51

Yep, daar hadden die ouwe zakken best wel eens rekening mee mogen houden.

marcelhermus
marcelhermus9 apr. 2020 - 14:24

Polletje je hebt helemaal gelijk. Het is absoluut psychopathisch om van dichtbij afscheid te willen nemen van je dementerende vader/moeder. Het is veel beter om het nu te doen, lekker met familie achter een raampje staan huilen en te wachten tot die gaat is echt veel fijner.

Rick Hofland
Rick Hofland8 apr. 2020 - 11:29

Deze crisis zet ons misschien aan tot denken dat het idee dat iedereen alleen maar steeds ouder zal worden met steeds minder gezondheidsrisico's niet nog langer houdbaar is. We zijn de afgelopen 20 jaar al meerdere keren door het oog van de naald gekropen dat SARS, MERS, Ebola en H1N1 niet massaal zijn verspreid en daarbij de ouderen en zwakkeren al eerder had getroffen. Wie zegt ons dat er na Covid-19 niet binnen 4 jaar weer een nieuwe virus een rondje rond de wereld gaat? En 5 jaar later weer. En wat gaan we dan iedere keer doen, hoe staan we er na 3 x een pandemie in 10 jaar tijd tegenover het idee dat we allemaal willen leven met het idee dat wijzelf en onze geliefden allemaal gezond en wel 90 jaar moeten worden? Niemand kan de toekomst voorspellen, maar het kan zo zijn dat we als maatschappij onze verwachtingspatronen bij moeten gaan stellen en meer moeten gaan accepteren dat gezond heel erg oud worden geen zekerheid is.

4 Reacties
ton14024
ton140248 apr. 2020 - 12:55

Ik heb ´nieuws´ voor jou, hou je vast, want we worden gemiddeld maar 82 jaar oud.

JanB2
JanB28 apr. 2020 - 15:57

@ Hofland Ah daar kapituleert er alweer eentje voor het onvermogen van het neoliberalisme (en daarmee de eigen dogma's en het eigen onvermogen om out of the box te denken). Ik zal het zo stellen: de markt is volkomen impotent als het gaat om het aanpakken van échte problemen. Marktwerking dient gewoon een vies woord te worden als we als mensheid verder willen komen en nieuwe "uitdagingen" die op ons afkomen aan willen pakken. Per slot van rekening hebben de geschifte ideeën van de Chicago School nog nooit een land uit de rotzooi gehaald. Wel erin gestort.

Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 17:19

Marktwerking als logistiek instrument om de winst te maximaliseren, binnen een economische stelsel dat dat als enig doel heeft, is een uitdrukking van het neo-fascisme. Als je de marktwerking zou inzetten binnen een economisch stelsel dat erop gericht is om zoveel mogelijk mensen gezond oud te laten worden, zou het een nuttig instrument kunnen zijn.

4Vier!
4Vier!8 apr. 2020 - 20:46

Rick Hofland 8 april 2020 at 13:29 "Deze crisis zet ons misschien aan tot denken dat het idee dat iedereen alleen maar steeds ouder zal worden met steeds minder gezondheidsrisico’s niet nog langer houdbaar is. We zijn de afgelopen 20 jaar al meerdere keren door het oog van de naald gekropen dat SARS, MERS, Ebola en H1N1 niet massaal zijn verspreid en daarbij de ouderen en zwakkeren al eerder had getroffen." Nu zijn het toevallig ouderen die vooral getroffen worden, bij een andere pandemie kunnen het heel andere groepen zijn. Geen pandemie, maar ebola trof bijvoorbeeld juist de jongere leeftijdsgroepen.

west012
west0128 apr. 2020 - 11:21

Wil je ouderen en kwetsbaren echt beschermen dan is het absoluut noodzakelijk dat bij iedere verdenking getest wordt en betrokkene in quarantaine geplaatst wordt tot de uitslag bekend is. Gelijktijdig moet ook contactonderzoek plaatsvinden. Alle zorgmedewerkers dienen over beschermingsmateriaal te beschikken, is het niet voor de eigen bescherming dan wel voor de bescherming van hun patiënten/cliënten.

8 Reacties
Jozias2
Jozias28 apr. 2020 - 13:15

Wat is de meerwaarde van testen bij een verdenking ten opzichte van de huidige maatregel: thuisblijven bij verdenking?

marcelhermus
marcelhermus8 apr. 2020 - 14:34

De meerwaarde is dat je nu pas thuisblijft als je alle symptomen hebt. Heb je er bijvoorbeeld maar 3 van de 4 moet je gewoon blijven werken in de zorg. De maatregelen van West zijn overigens ook niet haalbaar, Denk dat inmiddels 10% van Nederland zeker al besmet is en in de verzorging zal dit veel hoger liggen. De bejaarden maar in de poep laten liggen omdat er te weinig mensen zijn is ook geen optie denk ik.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 apr. 2020 - 14:43

@Jozias Juist bij zorgpersoneel is het niet automatisch thuisblijven bij verdenking. "Voor mensen in cruciale beroepsgroepen kunnen andere (leef)regels voor thuisisolatie en thuisquarantaine gelden, bijvoorbeeld zorgmedewerkers blijven pas thuis als zij zelf klachten met koorts hebben. " (bij andere mensen geldt het ook als iemand uit het gezin klachten heeft. Daarbij hoeft er geen koorts te zijn) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden#Wat%20is%20quarantaine

Mohawk2
Mohawk28 apr. 2020 - 18:28

@Jozias Wat Sylvia al zegt. Ik werk met mijn ene halve baan in de zorg (woongroep psychiatrie) en met de andere bij de post. Bij de post geldt: thuisblijven bij verdenking Bij de woongroep geldt: alleen thuisblijven als je 38+ graden koorts hebt - bij alle andere verdachte hoest-, snotter-, hoofpijn- of keelpijnklachten gewoon komen werken. En de beschermingsmiddelen voor mij en mijn collega's zijn zéér minimaal... en bij mijn zus die op het ziekenhuis als kraamverpleegster werkt geldt hetzelfde, pas thuisblijven bij koorts en nauwelijks beschermingsmiddelen aanwezig (dat is gereserveerd voor de corona-afdeling, IC & OK). Beiden zijn we mantelzorger voor onze nog zelfstandig wonende moeder van bijna 80 met COPD... dus tel uit je winst!

Mohawk2
Mohawk28 apr. 2020 - 18:38

PS De moeder van een van onze cliënten op de woongroep is vorige week overleden aan corona. Van een andere cliënt heeft de vader corona. We kunnen er wel vanuit gaan dat het virus al lang in ons gebouw aanwezig is. Mondkapjes zijn er echter helemaal niet... en cliënten anderhalve meter van je af houden is soms ondoenlijk.

4Vier!
4Vier!8 apr. 2020 - 20:52

Mohawk 8 april 2020 at 20:28 "Bij de woongroep geldt: alleen thuisblijven als je 38+ graden koorts hebt – bij alle andere verdachte hoest-, snotter-, hoofpijn- of keelpijnklachten gewoon komen werken." Ja, dat is ongelofelijk bizar, stupide beslissing. Ik vind dat je ook als (intensief) mantelzorger of partner van iemand uit kwetsbare groep ook weg zou moeten mogen blijven.

4Vier!
4Vier!8 apr. 2020 - 20:59

cubert20 8 april 2020 at 16:34 "De maatregelen van West zijn overigens ook niet haalbaar, Denk dat inmiddels 10% van Nederland zeker al besmet is en in de verzorging zal dit veel hoger liggen" Zeker als je geen maatregelen neemt. "De bejaarden maar in de poep laten liggen omdat er te weinig mensen zijn is ook geen optie denk ik." Nee, maar misschien kan iemand anders het dan overnemen.

marcelhermus
marcelhermus9 apr. 2020 - 14:13

@4vier. Als iedereen die enigzins ziek is moet thuisblijven heb je nog maximaal een personeelsbestand van 25%. Die 25% kunnen het niet oplossen en dus zijn er dan al heel snel te weinig handjes aan het bed.