Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona-explosie in Almeers zorgcentrum: vijftig nieuwe besmettingen

  •  
20-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-10-20 om 08.23.41
Een woonzorgcentrum in Almere is getroffen door een forse corona-uitbraak. Binnen korte tijd raakten 26 bewoners en 24 medewerkers besmet. Dat meldt Omroep Flevoland. Volgens een woordvoerder is vrijwel iedereen volledig gevaccineerd, toch gaat het bij een aantal besmette personen om ‘ernstige klachten’. Drie bewoners liggen inmiddels in het ziekenhuis.
Frederique Mensink van Zorggroep Almere wijst erop dat in zorgcentrum De Kiekendief niet alleen de oudere bewoners getroffen zijn, maar ook ‘jongere medewerkers heel serieus ziek’ zijn geworden. Vorige week zaterdag bleek dat een aantal mensen symptomen vertoonden, een dag later werd de eerste besmetting vastgesteld. Daarna ging het hard: ‘Het ging eigenlijk in een rechte lijn omhoog. Meteen hadden we erg veel besmettingen.’
De impact van de uitbraak op de personeelsbezetting is groot, nu van de 170 medewerkers er 24 ziek zijn. Zorggroep Almere denkt dat alle medewerkers volledig gevaccineerd zijn, maar kan dit niet met zekerheid zeggen omdat een werkgever hier volgens de wet niet naar mag vragen. De publieke ruimte en het restaurant zijn voorlopig gesloten, mensen moeten op hun kamer blijven. Bezoek is vooralsnog toegestaan, omdat het zorgcentrum de bewoners niet wil isoleren zoals tijdens de eerste golf gebeurde. Het RIVM onderzoekt om welke variant het gaat en hoe deze zo hard om zich heen kon grijpen binnen een gevaccineerde groep.

Meer over:

nieuws, almere, covid-19
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 okt. 2021 - 11:48

JasDon , Er is al heel at te doen geweest over de komende koudere maanden: griep- en corona epidemie! Jouw diagnostisch verhaal is dus dat beiden tegelijkertijd haast niet voorkomen. Terwijl je dus wel bijv. griepvirus kan hebben en toxomasplose virus . Een virus kijkt toch niet of iemand al een zeldzaam virus onder de leden heeft of een epidemisch virus. In het laatste geval zou je dus kunnen zeggen dat epidemische virussen juist wel veel eerder kunnen samengaan. Maar daar gaat mijn vraag niet om. Kan je een virus in de neus meten zonder er ziek van te zijn? Dat was de vraag

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois21 okt. 2021 - 11:49

@ JasDon 15:47

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 15:09

De grens van 4000 is alweer fors overschreden!

frankie48
frankie4820 okt. 2021 - 13:08

Wat zal Johan Derksen hier nou van vinden, die geeft de ongevaccineerde Wout Weghorst hier natuurlijk ook de schuld van!

CharlesdeValois
CharlesdeValois20 okt. 2021 - 12:55

Zou het kunnen zijn dat je een coronavirus in je neus kan meten, maar toch ziek kan zijn van een gewone griep? Want dan kan je snel in een verkeert diagnostisch traject terecht komen?

2 Reacties
JasDon
JasDon20 okt. 2021 - 13:47

Het is in theorie mogelijk, maar statistisch zeer onwaarschijnlijk. De kans dat griep en corona tegelijkertijd een weg vinden om je te infecteren is al snel veel kleiner dan 1%.

LHTJ
LHTJ20 okt. 2021 - 14:18

Sinds jaar en dag worden in de verpleeghuizen mensen geprikt met de griepspuit en toch sterven er jaarlijks vele mensen aan de griep. Als het heerst soms meerdere per week. Deze situatie is niet veel anders dan dat, vele zijn geprikt en toch ontkomt een deel niet aan ernstig verloop en/of erger. Het is in een verpleeghuis, dus oud en meestal onderliggend lijden. Het leven is eenmaal eindig, met en zonder corona. Veelal kwijnen mensen eenzaam weg en is de kwaliteit van leven belabberd, voor maart 2020 sprak het zorgpersoneel over een zegen voor de bewoner als deze geveld werd door een ernstige griep of longontsteking. Die 24 besmette medewerkers; Zijn die ook daadwerkelijk ziek of moeten die vanwege besmetting in quarantaine? Dat zijn 2 hele verschillende zaken die ten onrechte veelvuldig door elkaar worden gebruikt.

Ken Roode
Ken Roode20 okt. 2021 - 12:00

"Booster shots hadden deze ramp kunnen voorkomen. Daarom boosters nu en voor iedereen." Je kunt het de experts al horen roepen.

Absentereo
Absentereo20 okt. 2021 - 11:54

Dit is al maanden voorspeld. De vaccinaties zitten er bij deze ouderen en verzorgenden al een poos in, de overdracht bescherming is intussen dus minimaal. Gekoppeld met de weigering van onze overheid om lucht veiligheid in het oog te houden en er dus een ventilatiesysteem is wat besmette lucht heel effectief van bewoner naar bewoner brengt. En je hebt een mega uitbraak. Deze oudere mensen zijn veel kwetsbaarder dan jongere mensen dus er gaat nog steeds een deel naar het ziekenhuis. Hoewel de schade gelukkig veel minder gaat zijn dan voor de vaccinaties het geval zou zijn geweest... Vaccinaties beschermen niet tegen overdracht en de qr is daarom slechts schijnveiligheid..

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog20 okt. 2021 - 13:12

[Vaccinaties beschermen niet tegen overdracht] Tja, liever dan je op de hoogte te stellen van de recente feiten blijf je kennelijk de meempjes uit de fabeltjesfuik napapegaaien. Inmiddels blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat gevaccineerden niet alleen veel minder vaak besmet worden dan ongevaccineerden, maar dat ze, als dat onverhoopt toch gebeurt, ook nog eens een bijna 3 keer zo kleine kans hebben om het virus door te geven, ook bij de delta-variant. https://www.rivm.nl/nieuws/vaccinatie-vermindert-overdracht-naar-ongevaccineerde-huisgenoten-bij-deltavariant-met-63

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 okt. 2021 - 10:31

Duidelijk, ook gevaccineerden moeten dus dagelijks getest worden in zorgcentra, zowel personeel als bezoekers.

Peter Stans
Peter Stans20 okt. 2021 - 9:24

Vermoedelijk.... denkt (want we weten het niet). Precies het probleem. Daarom is de maatregel in het VK de enige juiste, als zorgmedewerker heb je de verantwoordelijkheid voor je patienten, DUS ben je gevaccineerd. Dat had/moet hier ook ingevoerd worden. Jammer voor je bezwaren, maar als je met kwetsbare mensen werkt stap je daar maar overheen. Je dient je patienten ook allerlei medicatie voor als het nodig is.

2 Reacties
Ez2
Ez220 okt. 2021 - 11:19

Ons was voorgehouden door de farmaceuten dat de prikjes tegen ziekte zouden beschermen. Dat doet het dus nauwelijks of heel kort. Nu kom je met de premisse dat de prikjes verspreiding zouden voorkomen. Dit hebben de farmaceuten zelf niet eens beweerd.

JasDon
JasDon20 okt. 2021 - 13:45

"Ons was voorgehouden door de farmaceuten dat de prikjes tegen ziekte zouden beschermen. " Ze beschermen ook Ez, dat is op alle manieren aangetoond. En toch kunnen bejaarden of verzwakte mensen ook met milde griepklachten in het ziekenhuis terecht komen. Ze komen alleen niet meer zo snel op het IC te liggen, of erger nog te overlijden. Jij bent overigens met dit soort statements officieel een eng wappie persoon. Zelfs over de ruggen van zwakkeren probeer je punten te scoren met je desinformatie.

adriek
adriek20 okt. 2021 - 9:12

Je zou toch denken dat zo'n zorgcentrum nog steeds extra voorzichtig is, vooral bij stijgende cijfers. Vermijd onnodige contacten, probeer personeel zoveel mogelijk op dezelfde sfdeling te laten werken, draag desnoods een mondkapje, handjes ontsmetten na elk contact, extra ventileren, thuisblijven bij beginnende klachten... Zo ingewikkeld is het allemaal toch niet? Het is nog niet voorbij, het is elke dag in het nieuws. Het is nog niet voorbij.

effen
effen20 okt. 2021 - 8:03

Het is tijd voor prikkie nummer 3.....

Phantom3
Phantom320 okt. 2021 - 6:57

Dat met die QR-code werkt lekker.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt20 okt. 2021 - 8:55

Bedoel je dat de QR-code ook voor verzorgingshuizen ingesteld had moeten worden?

Peter Stans
Peter Stans20 okt. 2021 - 9:25

Beter als zonder. Degenen die er bezwaar tegen hebben zijn de valse lamlendelingen die eigenlijk "niets" willen. Als het aan hen had gelegen was het hier al 1 groot kerkhof geweest. Dom achterlijk nutteloos ***volk is het.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 okt. 2021 - 11:45

"Beter als zonder." Slechter als zonder. Gevaccineerden kunnen overal ondanks een positieve test naar binnen. https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2021/10/gevaccineerden-qr-code-positieve-coronatest-besmetting/

Zandb
Zandb20 okt. 2021 - 12:06

Phantom En dan de toegang tot de medische zorg ook maar gelijk alleen mogelijk maken voor mensen die een QR-code kunnen tonen? "Zou misschien wel effectief zijn.......", sprak hij cynisch.

FredD2
FredD220 okt. 2021 - 6:34

Tja, die streng Christelijke wappies toch....

5 Reacties
AlexanderVolken
AlexanderVolken20 okt. 2021 - 7:20

Tandenpoetsen? Nee joh, laatst had er iemand een gaatje die altijd zijn tanden poetst. Rijbewijs? Nee joh, die bestuurder die laatst een ongeluk had, had ook een rijbewijs. Slot op de deur? Nee joh, laatst is er nog ingebroken bij iemand die 2 sloten op zijn deur had. Niet roken? Welnee joh, ik ken iemand die nooit gerookt heeft en toch longkanker kreeg. En mijn opa is 105 geworden en heeft altijd gerookt.

Geen3
Geen320 okt. 2021 - 7:22

In Almere? Streng christelijke wappies?

JasDon
JasDon20 okt. 2021 - 8:52

Juist Alexander, het voorbeeld van Colin Powell was ook weer zo een bericht voor wappies om los te gaan.... terwijl de man door zijn kanker geen functionerend immuunsysteem meer had.

adriek
adriek20 okt. 2021 - 9:10

Geen: misschien niet in Almere, maar de antivaxxers en de wappies zorgen er wel mede voor dat het reproductiegetal maar niet lager wil worden. Zolang een grote groep corona niet serieus (genoeg) neemt blijft het een probleem.

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 okt. 2021 - 13:14

@JasDon Terechte opmerking. De voorspelbare triomfdansjes van de wappies bij dergelijke doorbraakbesmettingen zijn niet alleen te onsmakelijk voor woorden, maar ook nog eens inhoudelijk nergens op gebaseerd.