Joop

Corona bij de viskraam

  •    •  
14-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
viskraam

© cc-foto: PICNIC-Foto-Soest

“Ik ga u niet beschermen” en “jij moet eens uit je tunnel komen”, schreeuwde ze tegen de duidelijk door de ziekte aangedane man.
Sta ik gezellig in één van de twee rijtjes bij de viskraam klaar om als goede en afvallige katholiek op een vrijdag verse zeevangst in ontvangst te nemen. Staat er een mevrouw van dik in de 50, zonder mondkapje, superstoer te doen en met zeer luide stem te verkondigen dat ze absoluut géén coronavaccinatie gaat nemen. Haar man en zoon gingen dat ook he-le-maal niet doen. Wat de regering ook doet en beslist, ze ging er niet aan beginnen. “Ik hou mijn rug recht” schalde over het winkelpleintje. Met een kwaad hoofd klaagde ze erover dat ze niet overal meer naartoe kan door de maatregelen.
De personeelsleden reageerden kalm. Ze waren wel gevaccineerd en dat vonden ze wel prima zo. Maar in de andere rij wordt een man boos over de harde toon van de vrouw en sprak haar daarop aan. “Mevrouw, ik heb kanker”, zei hij, terwijl hij zijn baseballpetje optilde om zijn spiegelgladde hoofd te laten zien. “Ik kan al vele maanden nergens naartoe omdat er mensen zijn die zich niet willen vaccineren of helemaal niets willen doen”. Dat had hij beter niet kunnen zeggen. Hij kreeg de toorn van de vrouw over zich heen. “Ik ga u niet beschermen” en “jij moet eens uit je tunnel komen”, schreeuwde ze tegen de duidelijk door de ziekte aangedane man. Al stemverheffend stiefelde ze daarna het pleintje over, waarna de rust weerkeerde. Ze had overigens niet in de gaten dat achter haar helemaal niemand meer in de rij stond en de rij achter de protesterende man was aangegroeid tot 8 mondkapjes dragende klanten, keurig op 1,5 meter afstand.
Als zoiets gebeurt vraag je je echt af waar we terecht zijn gekomen in onze samenleving. Hier zie je het doorgeslagen ik-ik-ik-denken botsen op de ontnomen vrijheden van mensen die niets aan hun situatie kunnen doen, bijvoorbeeld door een ziekte waar corona rampzalige gevolgen kan hebben. Je zag hier het grote gebrek aan inlevingsvermogen. Zeg maar: het gedrag van de een die niets wil doen ten koste gaat van de andere die niets kán doen. Maar ook zie je dat veruit de meeste mensen gewoon wèl rekening met elkaar willen houden! Best leerzaam: corona bij de viskraam.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (90)

Cornee 125
Cornee 12516 nov. 2021 - 22:45

@ Doortje010 Ik heb het idee dat als je een andere mening hebt je agressief bent in jou ogen. Wat doe je dan op deze opiniesite?. Ik vrees voor jou dat er meerdere zijn met een andere mening dan de jouwe. Om die dan gelijk allemaal als agressief persoon weg te zetten vindt ik nogal stuitend. Nogmaals Doortje. Ik ben niet agressief maar ik ben een kritische lezer. Jij bent blijkbaar groot fan van zijn werk en kan blijkbaar slecht omgaan met kritiek daarop. Lees hem nog eens goed en wees kritisch. Dan kom je misschien tot andere inzichten.

harmmeijer
harmmeijer16 nov. 2021 - 10:35

30 jaar neoliberalisme hebben ongebreidelde hebzucht en egoïsme opgeleverd. 10 jaar Rutte hebben er nog eens een extra klap op gegeven. En dat is precies waar we nu tijdens de coronapandemie mee te maken hebben. Eigenlijk heel logisch dat een beetje om elkaar denken en solidariteit met de kwetsbare mens qua gezondheid bij velen is verdwenen.

1 Reactie
gravin2
gravin216 nov. 2021 - 19:13

aha! u verdedigt het gedrag van mevrouw omdat de regeringen zo gemeen zijn?

Cornee 125
Cornee 12516 nov. 2021 - 9:16

@ mg1968 "En jij spreekt over een demagogisch stuk?" Jazeker. Dat is het namelijk. Wat je er ook van vindt. "Ga je schamen" Absoluut niet. De waarheid mag gezegd worden. Ook al heb jij daar moeite mee. @ Doortje010 "Wel gek hoor dat je een journalist-columnist zo afkat. En dan wil je ook nog dat hij over iets anders gaat schrijven dat er niks mee te maken heeft. Heel raar hoor". Het gaat erom dat het Sinterklaas verhaal ook een Demagogisch verhaal is. Alleen dan aan de andere kant van onze samenleving(# tweespalt) *Je zegt ook niet eens hoe je erbij komt dat mijnheer Blokhuizen liegt. Heb je bewijs? Heb jij bewijs dat het wel waar is?. Het komt nogal ongeloofwaardig over. Of is het misschien een verhaal van een vaxxer die heel graag alle ongevaccineerden in een kwaad daglicht wil zetten?

4 Reacties
Doortje010
Doortje01016 nov. 2021 - 10:34

Ik geloof niet dat je het begrijpt. Mijnheer Blokhuizen is journalist en columnist. En de Joop redactie heeft daar vertrouwen in, anders publiceren ze niet. Dus omdat het voor jou niet bewezen is, is het dus gelogen. Lekker simpel! Sterkte dan met het lezen van Facebook, het lezen van een krant en luisteren naar verhalen op feestjes! Waar je niet bij was is gelogen! Hij deed hier een beschrijving van wat hij zag. Dat doen journalisten. En je criminaliseert hem, zonder spoor van bewijs en alleen maar omdat het verhaal je niet bevalt. Dat is het en meer niet. Je maakt dan ook nog een belachelijke vergelijking met kinderen en Sinterklaas. Je duwt de columnist ook nog gelijk in de hoek van vaxxers die graag anticvaxxers in een hoek drukt. Hij geeft in dit stuk niet eens een oordeel over goed en kwaad. Hij zegt dat het "leerzaam is". Verder begrijp ik je agressie voor geen meter. Jouw waarheid is niet de waarheid van andere mensen.

Cornee 125
Cornee 12516 nov. 2021 - 13:38

@Doortje010 Ik begrijp het heel goed. En omdat hij een journalist/columnist is moet ik ervan uitgaan dat hij de waarheid spreekt? "Hij geeft in dit stuk niet eens een oordeel over goed en kwaad. Hij zegt dat het “leerzaam is”." Nee dat is waar. De ongevaccineerden komen niet in een slecht daglicht te staan in deze column.Heb je het wel gelezen? "Verder begrijp ik je agressie voor geen meter" Dat klopt dat je het niet begrijpt. Ik ben namelijk totaal niet agressief. Mijn comments maakt jou agressief. Dit komt waarschijnlijk omdat je alles gelooft in wat columnisten jou vertellen.

Doortje010
Doortje01016 nov. 2021 - 17:08

Wat doe je op deze site? Het zijn toch leugens die hier worden verteld? De redactie heeft geoordeeld dat de columnist en journalist betrouwbaar is. Kijk maar eens naar zijn lijst van stukken. Hij schrijft al meer dan 10 jaar voor BNNVARA. Jij bent de enige hier die op harde toon de columnist persoonlijk aanvalt. Dat jij journalisten niet wil geloven zegt niets over de werkelijkheid. Alles wat je hierover opschrijft is aanname. Je hebt mijnheer Blokhuizen niets gevraagd! Nog een keertje: er wordt een voorval beschreven in een winkelcentrum en daar worden vragen bij gesteld. Jij vindt dat in een kwaad daglicht stellen. Mijnheer Blokhuizen stelt dat het leerzaam is. Jij maakt daar iets anders van, maar dat moet je een ander niet opdringen op agressieve toon. Je maakt wel iemand publiek voor leugenaar uit, zonder één spoor van bewijs. Dat is zeer agressief. Stop daar nu eens mee joh. En nu begin je mij ook al persoonlijk aan te vallen. Waar gaat dit over man?

gravin2
gravin216 nov. 2021 - 19:15

cornee, die echt niet agressief is "Echt walgelijk dit!"

Tom Lucassen
Tom Lucassen15 nov. 2021 - 16:51

In het jeroen Bosch ziekenhuis liggen tientallen patienten, waaronder zware hartpatienten te wachten op hun operatie door dit soort droeftoeters. Ik moet me soms echt inhouden om niet fysiek iemand aan te vallen soms. Serieus.

1 Reactie
gravin2
gravin215 nov. 2021 - 21:18

Geheel mee eens!

Warp1
Warp115 nov. 2021 - 15:00

Heerlijk toch dat je de vrijheid hebt om geen fuck om andere mensen te geven. En we zien nu dat de prik geen echte vaccinatie is omdat deze helaas voor zwakke en oudere maar 3 tot max 6 maanden weerstand bied. We moeten leren leven met het virus en accepteren dat er jaarlijks zon 20000 extra babyboomers naar de eeuwige jachtvelden afreizen. (en ja mijn moeder kan er daar ook een van zijn)

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 nov. 2021 - 18:35

En dan neem je een booster en dan ben je weer beschermd? Niet zo bang voor dat prikje zijn Warp, ook al zijn het er misschien meer dan 1.

Dehnus
Dehnus16 nov. 2021 - 8:04

Bullshit. Veel ziektes hebben boosters nodig, maar mensen doen het gewoon niet (vaak uit onwetendheid). Kinkhoest bijvoorbeeld, en dat is een rot ziekte. Dat betekent niet dat het vaccin geen echt vaccin is, maar dat je tijdens je booster moet ophalen.

Cornee 125
Cornee 12515 nov. 2021 - 12:01

@ Alfred Blokhuizen Wat een demagogisch stuk.. Zeer ongeloofwaardig. Ik ken een verhaal dat ongevaccineerde kinderen niet naar een Sinterklaas intocht mogen komen. Ga je daar ook iets over schrijven? Echt walgelijk dit!

3 Reacties
MG1968
MG196815 nov. 2021 - 15:41

@Cornee125 "Ik ken een verhaal dat ongevaccineerde kinderen niet naar een Sinterklaas intocht mogen komen." Je kent een verhaal dat ongevaccineerde ouders/begeleiders van de kinderen niet gevaccineerd waren, de kinderen dus ook niet binnen kwamen. In dat verhaal besefte de ouders/begeleiders van die kinderen dat ze natuurlijk niet kunnen spreken over 'hoe zielig dat wel niet voor de kinderen was' want als ze dat daadwerkelijk zo vervelend hadden gevonden hadden ze zich laten testen of vaccineren. Dus roepen ze in dit verhaal dat de kinderen niet naar de Sinterklaas intocht mochten komen. En jij spreekt over een demagogisch stuk? Ga je schamen.

Doortje010
Doortje01015 nov. 2021 - 15:51

Wel gek hoor dat je een journalist-columnist zo afkat. En dan wil je ook nog dat hij over iets anders gaat schrijven dat er niks mee te maken heeft. Heel raar hoor. Dat jij het niet gelooft wil nog niet zeggen dat het niet is gebeurd. Je zegt ook niet eens hoe je erbij komt dat mijnheer Blokhuizen liegt. Heb je bewijs? Of is het weer die onderbuik?

Norma Cervo
Norma Cervo15 nov. 2021 - 18:12

Alle kinderen (tot 12) zijn ongevaccineerd, en inderdaad de ongevaccineerde ouders zijn egoïsten die niets voor de maatschappij willen doen en zich niet eens willen laten testen voor hun kinderen.

ManekiNeko
ManekiNeko15 nov. 2021 - 8:58

Iedereen kent die dame wel, dat was Ingrid, de vrouw van Henk

gravin2
gravin215 nov. 2021 - 8:52

Alfred, mooi geschreven! Zeer herkenbaar voor mij, ik zit nu sinds april vorig jaar in vrijwillige (half) isolatie, kom enkel buiten voor zknhs-bezoek en solitaire wandeling, mijn afweer is laag ivm transplantatiemedicatie, De domheid der mensen is vervelend voor me (door het weigeren der prikkies), wat veel en veel erger is dat mensen mij toesnauwen dat mondkapjes niet meer hoeven, Ik schrijf niemand voor hoe te leven, deden meer mensen dat maar. ohja, gelukkig heb ik een ruime schare van helpende die voor mij even naar de visboer gaan, mooie gelegenheid zo die even te bedanken hier!

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman215 nov. 2021 - 10:01

Mevrouw, u uit zich meer dan een simpele gravin met een pretpark. . U toont zich als ware u koninklijk.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 nov. 2021 - 13:36

@ Gravin Dankjewel voor het delen van je ervaringen!

Warp1
Warp115 nov. 2021 - 15:16

Jij kan ook sterven aan de griep of een verkoudheid met je transplantatiemedicatie. Je leeft in geleende tijd maak zoveel mogelijk plezier en laat je niet bang maken. Maar vermijd slecht geventileerde ruimtes. Live long and prosper.

gravin2
gravin215 nov. 2021 - 21:26

@warp, je hebt gelijk hoor! Maar covid is wel een hele smerige voor mensen met lage afweer, Ik mag het trouwens loven, heb antistoffen opgebouwd na vaccinaties, waar het om gaat is dat je natuurlijk aan veel dingen dood kan gaan, maar als je het kunt voorkomen is het wel zuur als je covid oploopt doordat een derde zich misdraagt!

Mirzas
Mirzas15 nov. 2021 - 8:02

Mooi stukje. Dikke ikke dikke ikke en de rest ... En ook mooi gevangen die sfeer waarin je vooral geen voorzichtig tegengeluid mag laten horen, want dan krijg je helemaal de wind van voren. En dat er dan ook mensen zijn die dat logisch vinden; had die man met kanker toch gewoon zijn mond moeten houden!? Allemaal recht op ons eigen gelijk. Lekker volk...

Juistem2
Juistem215 nov. 2021 - 7:36

Ik ben hier niet bij geweest dus ga er gemakshalve maar van uit dat het exact zo is gegaan als beschreven. Het klink alsof hier een echte kort pittige tante aan het werk was. Maar: Hoe kan een persoon met kanker nou in gevaar komen door een ongevaccineerd persoon die niet besmet is? Besmet en ongevaccineerd, zijn nog steeds 2 totaal verschillende dingen. Gevaccineerd en besmet is gevaarlijker, omdat deze een schijnveiligheid en overal toegang bied. Kinderen zijn op dit moment het aller besmettelijkst en gevaarlijkst maar niemand neemt actie en de scholen zijn open. Wel trek in vis nu!

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 nov. 2021 - 8:35

Dank voor uw vraag! Mensen met kanker hebben door de chemo een ernstig verminderde weerstand. Daardoor zijn ze veel vatbaarder voor het virus en de gevolgen daarvan. Daarom wordt ze sterk aangeraden om niet deel te nemen aan grotere groepen. Kortom, ze worden fors beperkt in hun bewegingsvrijheid. Mevrouw was luid aan het klagen over het feit dat ze een beetje minder bewegingsvrijheid zou krijgen, terwijl tegenstanders van vaccinatie daar mede debet aan zijn. Daar sloeg de man kennelijk op aan. En ja, niet gevaccineerden..... daar weten we nu wel alles van. We weten nu van Portugal (98,2% gevaccineerd) dat daar het oplopen van covid is geminimaliseerd. Maar het gaat hier natuurlijk om de hardheid van de toon van de antivaxxers. Ze toonde geen begrip voor de kankerpatiënt. Erger nog: hij moest uit zijn tunnel komen. Ik denk dat mensen met kanker en midden in een chemo wel iets anders aan hun hoofd hebben dan een toegedichte tunnel.

mayhem
mayhem15 nov. 2021 - 9:10

1. Een ongevaccineerde heeft meer kans besmet te worden en is dan ook besmettelijker dan gevaccineerden. 2. Ongevaccineerden zorgen er voor dat de benodigde vaccinatiegraad niet gehaald wordt.

RonVa
RonVa15 nov. 2021 - 10:32

In aanvulling op wat Alfred al aangeeft zorgen de niet gevaccineerden grotendeels voor de overbelasting van het zorgstelsel. Doordat ze zonder vaccinatie langer besmettelijk zijn maar ook door een heftiger verloop van de ziekte. Gevaccineerden kunnen ook ziek worden maar zijn veel minder besmettelijk en de besmetting verloopt ook veel minder ernstig. Dit betekend dat verhoudingsgewijs de ongevaccineerden een veel hogere druk leggen op de zorg. Door die druk worden behandelingen uitgesteld wat de zieken in gevaar brengt. Daarnaast is er zo minder ruimte om vroegtijdig ernstige ziektes op te sporen. Onder aan de lijn zorgt haar niet vaccineren dus inderdaad dat hij onnodig in gevaar wordt gebracht. Wellicht niet direct maar wel indirect.

Cornee 125
Cornee 12515 nov. 2021 - 12:08

@ Alfred Blokhuizen "Maar het gaat hier natuurlijk om de hardheid van de toon van de antivaxxers." Dus deze vrouw staat voor alle mensen die niet zijn gevaccineerd? Eigenlijk zeg je dat deze antivaxxers allemaal lak hebben aan kankerpatiënten. Is dit niet een beetje demoniserend?

Juistem2
Juistem215 nov. 2021 - 17:14

Portugal is niet heilig, wacht even af tot het weer daar omslaat. Maar logica is heel moeilijk voor mensen onder hypnose: Ongevaccineerd en niet besmet = niet gevaarlijk. Gevaccineerd en besmet = wel gevaarlijk. Kinderen thuis = de grootste besmettingsbron. Ongevaccineerden doen er goed aan dit soort situaties te mijden. Alles komt goed uiteindelijk.

pahan
pahan15 nov. 2021 - 6:38

Ik was gisteren aan de wandel met mijn kleinzoon en stak op bij een pannekoekenrestaurant. We mochten overal gaan zitten, maar werden verwezen naar een tafel bij het raam. Naast de enige andere tafel die bezet was. Ik gaf aan dat een beetje afstand mij wel paste, en ging zitten. Na een tijdje kwam de dame de QR code bekijken, die ik uiteraard kon laten zien. De clou? Geen. De meeste mensen doen gewoon hun best. Negeer de rest. Bij mijn visboer staat zo'n nummertjestrekding. Het blijft lollig om te zien dat mensen keurig afstand houden, maar heel dicht bij dat ding blijven staan. Waardoor de volgende geen nummertje kan trekken zonder binnen de anderhalve meter te komen. Dat iedereen die zich dat realiseert een stapje naar voren en een stapje terug doet, om zijn bubbeltje te vinden. We hebben daar op de kleuterschool op voorgesorteerd door te oefenen met van voor naar achter van links naar rechts' of, meer recent het roerende 'tatadatadadaaa tatadatadaa wel gaan naar links! We gaan naar rechts! Komt wel goed, schatje.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 nov. 2021 - 18:52

Best wel een goed voorbeeld van hoe makkelijk het is om arrogantie met domheid te combineren. Komt wel goed mijn kind.

pahan
pahan16 nov. 2021 - 8:11

@stocketc In paniek leven is ook een levensbeschouwing inderdaad. Plezier daarmee!

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 nov. 2021 - 22:09

Dat soort sociaal conflict krijg je met een halfslachtige regering die niet leidt maar reactionair poldert.

1 Reactie
Haz
Haz15 nov. 2021 - 11:42

Idioot en asociaal gedrag van mensen wordt niet verooraakt door de overheid. Niet alles is de schuld van het rijk. Als het niet over Corona zou gaan, dan vinden dit soort mensen wel wat anders om asociaal over te doen.

Miss Piggy
Miss Piggy14 nov. 2021 - 21:02

Met Corona heeft dit niet zoveel te maken. Dit is simpelweg het soort egoistische, rare, nare persoon dat iedereen om de zoveel tijd tegen komt. Het soort dat om kleine tegenslagen schreeuwt tegen winkelpersoneel, helpdeskmedewerkers etc. Het soort dat bij de Rijdende Rechter iedereen de schuld geeft van haar eigen gedrag. Kortom, een Karen (of zoals we in Nederland noemen: een Gerda)

DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2021 - 19:03

De vergissing die de kankerpatiënt maakt is dat hij denkt dat een gesprek zin heeft. Blokhuizen denkt dat vermoedelijk ook, gezien het feit dat hij het artikeltje hier plaatst. Ik geloof daar allang niet meer in. Gisterenavond even in de trein, 4 jonge mannen stappen in twee zonder mondkapje. En staan op nog geen meter vandaan waar ik zit. Ik sta op en ga 20 meter verder zitten. Een jaar geleden had ik misschien wat gezegd. Maar ik begin er niet meer aan. Het gesprek is voorbij. Het is volstrekt onmogelijk dat de mannen niet beseften dat ze geen mondkapje op hadden. Het boeide ze gewoon niet dat ze de regels overtraden. Of dat kapje nou echt helpt of niet maakt niet zo veel uit. Als je niet ziek bent kan je anderen ook niet besmetten. Het werkt alleen als je niet weet dat je besmet bent. Als je het wel weet ga je immers de trein niet in. Maar de besmettelijkheid van die hele kleine groep die die het niet weet is minder met zo'n kapje. Als je die kleine moeite niet wil doen voor anderen en voor de hele samenleving ben je zo'n idioot dat het gesprek volstrekt zinloos is. Ik zou dus geen vis eten maar bij de supermarkt iets anders gaan halen.

7 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 nov. 2021 - 21:50

Er is nogal een verschil tussen aso's die in de trein of de winkels geen mondkapje dragen en die aso's die het daarnaast ook willen prediken. Die moeten we zoveel als mogelijk blijven tegenspreken, ze moeten niet denken dat onzin schreeuwen en prediken werkt. Ooit iemand met een mondkapje zien prediken dat hij ondanks dat het niet meer verplicht was toch een mondkapje droeg?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 nov. 2021 - 21:53

Hier bij de supermarkt. 80% droeg geen mondkapje. Mijn dochter vroeg aan een medewerker of zij dit niet controleerden, er niets van zeiden. Nee zij keken wel uit. Ze gaat naar buiten en een jongen die ook in de winkel was en het gesprek blijkbaar gehoord had, kwam dreigend op haar afgelopen, hijgend in haar nek en gezicht liep hij mee. De woorden die hij sprak laat ik maar voor wat ze zijn. Het maakte meteen duidelijk waarom de medewerker het niet waagde er iets van te zeggen.

Libertain
Libertain15 nov. 2021 - 7:29

("De vergissing die ..................maakt is dat hij denkt dat een gesprek zin heeft. ") Helemaal eens. Dit standpunt heb ik ook meerderde malen tijdens de opkomst van de ultrarechtse, xenofobe PVV aangegeven. Toen was het mij opgevallen dat met xenofoben, discriminerende mensen is er geen gesprek te voeren omdat ze hermetisch dicht voor humanistische, menselijke opvattingen zitten. Dit was en is nog steeds de belangrijkste kenmerk van de traditionele xenofoben. Had de regering maar nog toen op hetzelfde manier maatregelen genomen tegen het virus van xenofobie, uitsluiting en discriminatie, hadden we mogelijk de Belastingramp niet gehad en de terreur van de Friezen op de snelweg ook niet.

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2021 - 9:14

@ Fransss en Vrij Jij schrijft: Die moeten we zoveel als mogelijk blijven tegenspreken, ze moeten niet denken dat onzin schreeuwen en prediken werkt. Leef je uit. Maar spreek niet van we maar slechts namens jezelf. En je schrijft: Ooit iemand met een mondkapje zien prediken dat hij ondanks dat het niet meer verplicht was toch een mondkapje droeg? Tallozen. Veel bejaarden is deze tamelijk vergrijsde wijk hebben het anderhalf jaar geleden opgezet en dragen het nog steeds. Op straat en in winkels.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2021 - 11:17

Op straat zet ik 'm af. Ook omdat mijn bril continue beslaat, wat bij in- en uitstappen van het OV ook een probleem oplevert. In de super zie ik vnl mensn die mondkapjes op hebben.

Haz
Haz15 nov. 2021 - 11:45

Helemaal eens met DaanOuwens. Sowieso onverstandig om een groep jongens aan te spreken op gedrag als je geen klap op je bek wilt ontvangen. Dat is helaas de tijd waarin we nu leven. DanielleDefoe 15 november 2021 at 12:17 Je hebt ook kapjes waar je bril niet van beslaat. Waar je gewoon nieuwe filters in kan doen dus dan hoef je ook niet telkens nieuwe kapjes te kopen.

ton14024
ton1402415 nov. 2021 - 12:34

Friesland wappieparadijs.????

Erik20
Erik2014 nov. 2021 - 17:11

Mensen als mevrouw hier geloven gewoonweg niet dat Corona erg kan zijn ("het is maar een griepje"), dus zelfs geconfronteerd worden met een kankerpatiënt brengt ze niet op andere gedachten. Waarschijnlijk denkt ze juist dat hij zich aan het aanstellen is...

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 nov. 2021 - 18:43

Ik denk niet dat ze heeft nagedacht over haar woorden. Dan zou ze eerst vragen: hoe gaat het met u?

MG1968
MG196814 nov. 2021 - 19:29

@Alfred "Dan zou ze eerst vragen: hoe gaat het met u?" Dat veronderstelt een empathisch vermogen dat bij dit soort hardcore anti vaxxers afwezig zal zijn. Zoals bij anti-socialen in zijn algemeenheid. Ook hier op de site.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2021 - 20:10

Het zal haar een zorg zijn hij het met die man gaat. Ze heeft het veel te druk met zichzelf.

Paul250371
Paul25037114 nov. 2021 - 20:11

Alfred Blokhuizen Zij is de oom op de verjaardag. Heb jij gevraagd hoe het met de man gaat? Als iemand in een discussie meldt dat hij kanker heeft moet je dan maar vragen hoe het met hem is? Ik snap je column maar ik vind het een beetje "spijkers op laag water zoeken". De mensen die bij een asielzoekerscentrum de meest fascistische dingen er uitkramen met als argument dat deze mensen alleen maar overlast ondervinden omdat de buschauffeur een klodder spuug ontving of dat er opmerkingen naar vrouwen werden gemaakt. Net of dat een eigenschap is die vluchtelingen hebben ontwikkeld en het daarvoor nooit gebeurde.

Eid
Eid14 nov. 2021 - 20:27

@Alfred " niet nagedacht..." Ik heb bewondering voor uw menselijkheid en optimisme, maar ik vrees dat u echt de ramen eens open moet zetten: Dit soort mensen luistert alleen naar 'Ik'. Totdat ze zelf aan de poort vh ziekenhuis staan... en dan komen de smoezen, want t ligt altijd aan een ander of de maatschappij...

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2021 - 7:12

@ Eid Elders schrijf jij: … en zo buig je altijd t hoofd voor dictators, die bereiken wat ze in gedachten hebben, en de luchtbrug verder aanjagen? En dan? Blijven opnemen? Hoeveel sympathie je kan hebben voor het standpunt: “Ja Loekansjenko is een schandalige dictator, maar… ” en daar gaat de EU weer. De geschiedenis heeft al te vaak uitgewezen dat toegeven aan een dictator alleen nog maar meer ellende heeft opgeleverd, zie Chamberlain. En hier: Ik heb bewondering voor uw menselijkheid en optimisme, maar ik vrees dat u echt de ramen eens open moet zetten: Dit soort mensen luistert alleen naar ‘Ik’ Jouw bewondering voor menselijkheid en optimisme kan nooit erg groot zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter14 nov. 2021 - 16:27

waar we terecht zijn gekomen in onze samenleving. — sorry dat is niet iets van de laatste tijd , asobakken kom ik heel mijn leven al tegen . Vraagje : was het een viskraam die buiten stond ? Op de markt zie ik niemand met een kap voor z’n mond namelijk .

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 nov. 2021 - 20:12

Het gaat hier over een overkapt winkelcentrumpje.

Paul250371
Paul25037114 nov. 2021 - 20:12

Inderdaad

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 nov. 2021 - 15:55

Ik denk dat je niet ziet dat die boze mevrouw al lang boos was voordat er corona kwam en dat ze nu eindelijk een manier heeft om het een plek te geven . Met een onbetrouwbare en zelfs hufterige overheid die al zo lang aan de macht is krijg je geen vertrouwen. De grootste leugenaar die dit land kent die jou gaat vertellen dat je je moet laten inenten is toch een ijzersterk argument om dat niet te doen tenslotte. Als we een regering hadden die er voor de mensen was zonder leugenpremier dan zou het allemaal waarschijnlijk wat meer gegaan zijn zoals wat men zegt over Portugal.

7 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 nov. 2021 - 18:41

Omdat je boos bent op de regering ga je maar los op de zieke medemens.... OK....

Paul250371
Paul25037114 nov. 2021 - 20:20

Alfred Blokhuizen Vreselijk inderdaad. Verschrikkelijk. Je punt is duidelijk. Wellicht kan je nu commentaar geven op hetgeen Griezel echt schrijft en geen conclusies, hoe begrijpelijk ook, want dat flik je geen ziek medemens, voor hem trekken. Wellicht is deze dame geestelijk ook niet helemaal bij en komt ze vanwege haar aandoening tot dit soort rare acties. Dan zou een beetje begrip voor haar situatie ook op zijn plaats zijn ipv, middels deze column "helemaal los op haar te gaan."

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 nov. 2021 - 22:22

@Paul250371 U heeft me overtuigd. Top. Mevrouw was heel zielig en een beetje in de war. Ze bedoelde het natuurlijk niet zo. Die man moest gewoon zijn hoofd houden en het luidruchtig geklaag over een beetje minder bewegingsvrijheid gedwee aanhoren. Begrip tonen voor een situatie die je niet kent is tamelijk ingewikkeld, vindt u ook niet? De man had er maar naar moeten raden. Zo van: mevrouw zegt zulke harde dingen, ze zal wel bij de psycholoog lopen. Ik zal maar geen moeilijke vragen stellen. Zoiets? Cynische modus uit.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg15 nov. 2021 - 5:25

Het gevoel bekroop mij ook: deze mevrouw is in verzet tegen de overheid. Misschien voelt ze zich te zeer betutteld. Misschien is ze gekielhaald door de belastingdienst. Misschien heeft ze een oorvijg gehad van weet ik veel welke instantie. Het maakt ook allemaal niet uit. Ze is boos. Wordt iedere keer boos als ze met de beperkingen wordt geconfronteerd, ziet dat wellicht iedere keer opnieuw als de zoveelste piepelpoging van de staat. En verse boosheid haalt niet het beste in mensen naar boven: ze luisteren niet, ze reflecteren niet, ze denken niet redelijk. Wat niet wegneemt dat ik me kan voorstellen dar de zieke man zich in zijn positie niet gezien, laat staan serieus genomen voelt.

Juppé🎗
Juppé🎗15 nov. 2021 - 10:58

« En verse boosheid haalt niet het beste in mensen naar boven: ze luisteren niet, ze reflecteren niet, ze denken niet redelijk. »…..het zal wel zo zijn Hanneke, maar daarmee is dat liederlijke gedrag niet goed te praten. Wie heeft er geen probleem met de belastingdienst, ik al 17 jaar continu en daarvoor ook. Als je zelf egocentrisch denkt is alles waarmee je niet je gang kunt gaan betutteling. En al is dat ten dele waar dan kan die man er niets aan doen. Mensen die een beetje rekening houden met anderen een piepelpoging van de staat vinden zij gewoon niet bereid een millimeter mee te werken. Wordt nog wat met zulke mensen als we terwille van het klimaat en de natuur ons gedrag wat moeten aanpassen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 nov. 2021 - 19:42

@Paul Ik begrijp je commentaar niet helemaal. Blokhuizen schrijft een column. Greizel zegt: ja maar ze was al boos. En dan zegt Blokhuizen, En dat reageer je af op je zieke medemens, en dat is dan volgens jouw niet goed want griezel zegt nog meer, over een slechte premier, en dat die veel leigt en zo? Nee. Blokhuizen's punt is duidelijk en Blokhuizen hoeft helemaal niet in te gaan op Griezel's side rant.

gravin2
gravin215 nov. 2021 - 21:42

Ga ik ook eens doen, geheel ontploffen tegen iemand om mijn oude boosheid een plek te geven? Wat is dat voor rare kinderlijke uiting van madams ongenoegen? Ik ben in het speelkwartier gevallen en daarom stomp ik nu een ander kind voor zijn hoofd, zoiets?

Wieowie
Wieowie14 nov. 2021 - 15:47

“ . Je zag hier het grote gebrek aan inlevingsvermogen. Zeg maar: het gedrag van de een die niets wil doen ten koste gaat van de andere die niets kán doen.” Ik vraag me af of meneer Blokhuizen zich heeft ingeleefd. Ik kan mij namelijk best inleven in mensen die geen plek willen maken voor mensen die bewezen ziek zijn geworden door paffen (longkanker), dagelijks zuipen (slokdarmkanker), bakken en niet insmeren, etc. Heeft de man er in de viswinkel gedrag vertoond dat hij niets aan zijn ziekte kon doen? Of is dat onderbuik?

8 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 nov. 2021 - 18:41

Gelukkig kunnen we altijd het slachtoffer van de iemands ongerichte woede nog de schuld heven...... Blaming the victim heet dat. Zullen we voortaan iedereen vragen naar zijn leefwijze? Teveel frikandellen gegeten? Dan mag een ongevaccineerde rustig tekeer tegen je gaan....... Eigenlijk neem ik aanstoot aan uw reactie. Ik zou u willen voorstellen om nog eens goed na te denken over de verstrekkendheid van uw mening.

Wieowie
Wieowie14 nov. 2021 - 19:11

U bevestigt uw gebrek aan inlevingsvermogen. Tuurlijk is het erg als iemand ziek is. Maar als het bewezen is dat de ziekte veroorzaakt is door eigen gedrag (paffen, niet insmeren) dan kan je niet spreken van iemand die daar niets aan kan doen. Dat is zelf veroorzaakt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 nov. 2021 - 19:13

[ die bewezen ziek zijn geworden door paffen..drinken..zon ] Dat valt nooit 100% te bewijzen. Kanker is domme pech die iedereen treft, alleen rokers en drinkers en zonnebaders en roodharige mensen hebben gemiddeld meer pech. Van de longkankers is 15% niet-roker. En van de overige 85% kun je niet zeggen dat het met zekerheid door het roken komt. En de meeste rokers en dergelijke verslaafden proberen ten minste nog te stoppen, dat kun je van antiprikkers niet zeggen, die prediken vaak hun asociale houding. De antiprikkers proberen voortdurend de aandacht van hun eigen asociale gedrag af te leiden door telkens weer roken en drinken op te brengen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 nov. 2021 - 20:09

@ wieowie Ik heb niet gezien dat mevrouw met een vragenlijst de man heeft benaderd. Zo van.... heeft u gerookt? Heeft u teveel paling gegeten? Wat u zegt is dat ik me moet inleven in de situatie van de antivaxxer en niet in de situatie van de patiënt. Helder! Niet meeleven met het slachtoffer, maar begrip tonen voor de dader. Wat u eigenlijk doet is afleiden van waar het om gaat. De mevrouw wil een ander niet beschermen en eist dat de ander uit zijn tunnel moet komen. Ik heb ze niet zien praten over elkaars geschiedenis. Dus mevrouw wist helemaal niets van eventuele tunnels. Naar mijn bescheiden mening hebben kankerpatiënten wel iets anders aan hun hoofd dan toegedichte tunnels. Wat dacht u van overleven? Maar goed....laat ook maar. het is allemaal de schuld van de kankerpatiënt. Ik schreef het al: hij had beter zijn mond gehouden, want ja, als je een opmerking maakt dan is het toegelaten om in het openbaar afgebekt te worden. Eigen schuld! Ik stel voor dat u eens nadenkt over wat het voor betekent als we uw richting op dezelfde redenering ophangen. Nog even een detail: De betrokken vrouw stond alleen. Niemand sloot zich bij haar aan.....

Wieowie
Wieowie14 nov. 2021 - 20:17

Ik probeer het van twee kanten te zien. Stelt u zich eens voor dat ik een pakje per dag ga paffen. En dan zeg: hier ga ik later enorm ziek van worden. Maar als ik in een winkel sta, dan ga ik gewoon vragen of de rest zich ook even aan mij ga aanpassen. Dat zou dan best gek zijn. Maar u belicht maar 1 kant in uw verhaal. Zonder het verhaal erachter te kennen. U weet al wie het slachtoffer is.

Eid
Eid14 nov. 2021 - 20:30

@Wie Wat een fijne warme reactie naar iemand die voor je staat met kanker. Klinkt als: Stel ik rij u aan wanneer u oversteekt en u ligt daar, en ik vertel u heel empatisch dat u dan maar niet had moeten oversteken terwijl ik er aan kwam..

Paul250371
Paul25037114 nov. 2021 - 20:57

Ik snap echt wel dat de vrouw raar deed maar come on. " “Mevrouw, ik heb kanker”, zei hij, terwijl hij zijn baseballpetje optilde om zijn spiegelgladde hoofd te laten zien. “Ik kan al vele maanden nergens naartoe omdat er mensen zijn die zich niet willen vaccineren of helemaal niets willen doen”" Wellicht vatte die vrouw dat op als dat hij beweerde dat zijn kanker haar schuld is. In ieder geval het "genezingsproces" werd door haar vertraagd. Dat is wellicht waar maar het structureel kapot bezuinigen van de gezondheidszorg is mogelijk ook een oorzaak. Hij begon de discussie met haar de seconde dat hij haar gekrijs onderbrak. "Dat had hij beter niet kunnen zeggen. Hij kreeg de toorn van de vrouw over zich heen. “Ik ga u niet beschermen” en “jij moet eens uit je tunnel komen”" Dat had ze ook tegen jou kunnen zeggen als jij repliek had gegeven, Volgens mij had dit niets met zijn kanker te maken. Wat is nou je punt, dat het een nare vrouw is? "Maar goed….laat ook maar. het is allemaal de schuld van de kankerpatiënt. Ik schreef het al: hij had beter zijn mond gehouden, want ja, als je een opmerking maakt dan is het toegelaten om in het openbaar afgebekt te worden. Eigen schuld!" En dat maak jij er van. Met je drama van " het is allemaal de schuld van de kankerpatiënt" Zo stel jij dat. Ze had ook tegen de andere kunnen zeggen, kom uit je tunnel en ik bescherm je niet. "Zullen we voortaan iedereen vragen naar zijn leefwijze? Teveel frikandellen gegeten? Dan mag een ongevaccineerde rustig tekeer tegen je gaan……." Dat "blaming the victim" doet niet alleen "een ongevaccineerde" Dat gebeurt al jaren. Iemand met overgewicht ondervindt dit soort dingen ook. Voorbeelden te over van mensen die vinden dat de premie van dikzakken of rokers of sporters etc. hoger moeten zijn.

Paul250371
Paul25037114 nov. 2021 - 20:58

Mijn reactie was, wellicht ten overvloede, op Alfred Blokhuizen.

Norsemen
Norsemen14 nov. 2021 - 14:58

Het blijft schokkend om op zo’n directe manier geconfronteerd te worden met de enorme domheid van mensen.

Joop den Uil
Joop den Uil14 nov. 2021 - 14:11

afgezien van de kraam perikelen , snijdt heer Blokhuizen een goed punt aan, wat in mijn ogen verder onderzocht moet worden, en dat is het eten van VIS. Naast alle eiwitten en vitamines in verse vis, valt het mij op de de puur visetende landen , zoals Noorwegen, Japan, Nieuw Zeeland, Urk en Volendam opmerkelijk lage Covid-19 slachtoffers vallen te betreuren. Er zijn uiteraard weer allerlei commerciele belangen in het spel, maar dat kleine onderzoek van mij , is reden om regelmatig vis te eten (en met voorlopig succes, want mijn omgeving en ikzelf ijn nog steeds gevrijwaard van het gevreesde virus ! Dus advies aan Rutte: je kan nu wel een kwartier per dag de ramen openzetten, maar fiets dan gelijk door naar de haringkar.

7 Reacties
ton14024
ton1402414 nov. 2021 - 14:59

´´mijn omgeving en ikzelf ijn nog steeds gevrijwaard van het gevreesde virus´´ Zoals dat viswijf?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 nov. 2021 - 15:57

Stond er laatst niet dat kalium goed was tegen C? En dat er in vis veel kalium zat?

Joop den Uil
Joop den Uil14 nov. 2021 - 16:20

Is opnieuw niet grappig of gevat Ton; dit is een serieus onderwerp.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 nov. 2021 - 16:25

@ Joop Ik moet u helaas teleurstellen. Ik heb vorig jaar december het zwaar te pakken gehad van corona. 11 Dagen lang fikse koorts. Dus ja, vis heeft me niet geholpen. Helaas.

Winterdepressie
Winterdepressie14 nov. 2021 - 16:37

@Alfred, Maar je bent er toch nog steeds? Wie zegt dat je wekelijkse dosis omega 3 je niet tegen long-covid of erger heeft geholpen? Van mijn dieetregime met 1x per week vis ben ik zelf niet slechter geworden in ieder geval. Andere factoren kunnen daarbij ook een rol spelen, maar dat een visje op z'n tijd de tank netjes aftopt, daar ben ik wel redelijk van overtuigd.

Thuiszitter
Thuiszitter14 nov. 2021 - 16:51

Opvallend laag in de visdorpen? In Spakenburg was en is het een ramp ook qua covid doden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2021 - 0:35

Viseter Blijkbaar worden anderen niet beter, eerder slechter van het feit dat jij vis eet. Het heeft immers een desastreus gevolg wat je denken betreft over je medemens.

Bert de Vries
Bert de Vries14 nov. 2021 - 13:56

Dat er domme en minder domme mensen zijn, is niet verbazend. Bij meer dan 7 miljard exemplaren heb je af en toe afwijkingen. Sommigen noemen dat evolutie, sommigen noemen het een gebrek. Maar dat er zo ontzettend veel mensen zijn als de dame in dit verhaal, is zorgelijk.

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer14 nov. 2021 - 15:36

Het heeft in ieder geval met evolutie niets te maken.

ton14024
ton1402414 nov. 2021 - 16:00

Nou als T het zegt ????

Ecclesia
Ecclesia14 nov. 2021 - 17:41

Dat soort lui zie ik allang als 'verloren zielen'. Gewoon opgeven. Niet mee in discussie gaan. Richt je op de volgende generaties, meer geld naar onderwijs, leer kindjes feit van fictie te scheiden, bereid ze voor op het internet, daadwerkelijk fake news te onderscheiden van wat de Trumpanzees en Baudetgekkies als 'fake news' bestempelen, etc.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 nov. 2021 - 8:16

Zorgwekkender zijn de normale mensen - wat die zoal stemmen bijvoorbeeld wat hun normen en waarden zijn, hoe makkelijk ze zich laten bedriegen door mensen met kwade intenties . Daar zitten hoogopgeleiden net zo goed bij. Het is vreeswekkend maar een schreeuwende vrouw maakt mij de pis niet lauw Massa's laten zich mobiliseren voor de ene na de andere kwade zaak - er is beeldmateriaal te over van gejuich voor de monsters . En ik weet zeker dat als deze mevrouw wreedaardig door de politie inelkaar geschopt zou zijn aldaar veel mensen ook zouden juichen .

ManekiNeko
ManekiNeko15 nov. 2021 - 9:03

@Bert de Vries 14 november 2021 at 14:56 Dat er domme en minder domme mensen zijn, is niet verbazend. Bij meer dan 7 miljard exemplaren heb je af en toe afwijkingen. Dat af&toe afwijkingen is inmiddels al lang niet meer aan de orde. Het overgrote merendeel is inmiddels volledig van de pot gerukt

ton14024
ton1402414 nov. 2021 - 13:53

Enkeltje wappieparadijs Friesland.

3 Reacties
Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer14 nov. 2021 - 16:06

En jij bent wel helemaal goed in je bovenkamer? Met je wappieparadijs Friesland.

Gijs Poppe
Gijs Poppe14 nov. 2021 - 17:10

Lijkt me meer de biblebelt en de door minderheden bewoonde wijken in grote steden.

ton14024
ton1402414 nov. 2021 - 19:31

Heb je iets te zeggen D?