Joop

Corona bewijst: ook de mens is een dier

  •    •  
01-04-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
civetkat

© cc-foto: Marjo Groenewegen

Niet vreemd dus dat bacteriën en virussen overspringen van dier op mens, dus eigenlijk van dier op dier.
Het zal sommigen nog altijd verbazen, maar de mens is niet alleen mens, maar ook dier. De beroemde etholoog Frans de Waal verduidelijkt dat door te zeggen dat de mens niet van de aap afstamt, maar een aap is. Niet vreemd dus dat bacteriën en virussen overspringen van dier op mens (zoönose), dus eigenlijk van dier op dier.
Dat gebeurde eerder deze eeuw in China met SARS, dat waarschijnlijk afkomstig was van markten waar als delicatesse civetkatten werden geslacht. Het MERS-virus is evenals SARS een coronavirus en zorgde in 2012 voor 640 geregistreerde doden.
Handhaving in Nederland faalt In ons land is Schiphol overigens een spil in de internationale (illegale) handel in exotische dieren. De AID, de voorloper van de NVWA, beschikte vroeger over zeer deskundige en gemotiveerde inspecteurs.
Begin jaren tachtig werd de dienst onder het Ministerie van Landbouw (LNV) gezet, met als gevolg dat de inspecteurs totaal niet serieus genomen meer werden en niet eens de beschikking hadden over beschermende kleding of maskers. Noodgedwongen stopten de AID-inspecteurs in 1982, uit vrees voor virussen, met het controleren van exoten als apen, waardoor de grenzen wagenwijd opengezet werden.
Een masterscriptie van Daan van Uhm uit 2009 wijst uit dat, in tegenstelling tot de beweringen van toenmalig minister Verburg van Landbouw, er in Nederland honderdduizenden beschermde exotische dieren worden ingevoerd en dat de handhaving faalt. Voor zover bekend, is de situatie sindsdien nauwelijks verbeterd.
Experts waarschuwen al jaren voor zoönosen Naast het slachten en eten van wilde dieren, vormt de intensieve veehouderij een groot risico op een volgende, misschien veel dodelijker uitbraak. Experts waarschuwen al vele jaren dat zoönosen door de intensieve veehouderij een steeds groter gevaar vormen. Op dit moment woedt niet alleen het COVID-19 virus, maar er is vlak over de grens in Duitsland en in vier Oost-Europese landen een uitbraak van het H5N8-vogelgriepvirus. Het is de zoveelste keer dat H5N8 slachtoffers maakt onder kippen, maar ook hier loert het gevaar voor het mensdier.
Het virus heeft in 1997 in Hong Kong en in 2004 en 2007 in landen als Thailand, Cambodja, Vietnam, China, Indonesië en Egypte tientallen dodelijke slachtoffers gemaakt. In 2003 overleed een dierenarts in Den Bosch waarschijnlijk aan het virus. H5N8 is zeer variabel, waardoor telkens nieuwe varianten ontstaan. Dat het virus elke keer terugkeert is alarmerend. Niet alleen voor mensen, maar zeker ook voor alle dieren die aan het virus doodgaan.
In zijn column van 28 maart 2020 in NRC schrijft Tommy Wieringa dat hij in 2013 een gesprek had met de viroloog Ron Fouchier die hem vertelde dat hij bij wijze van experiment in vijf eenvoudige stappen het vogelgriepvirus zodanig had gemuteerd dat het via de lucht tussen mensen overdraagbaar werd. Foucher vertelde: “Diversiteit is de kracht van het virus, het heeft een grotere verscheidenheid, dan welke andere levensvorm dan ook. De wereld zoals ze nu is, is een uitnodiging voor pandemieën. Verstedelijking, de obscene hoeveelheid productiedieren en ruim één miljard reisbewegingen wereldwijd per jaar zijn ideaal voor de verspreiding van virussen.”
Ondanks al dit soort waarschuwingen van experts over de risico’s in de vee-industrie gaan zelfs in deze corona-tijden de transporten met dieren (al dan niet met ziekten) vanuit Nederland naar andere landen en vice versa gewoon door.
Antibioticagebruik in vee-industrie vormt groot gevaar Het overvloedige gebruik van antibiotica in de vee-industrie heeft geleid tot een epidemie van MRSA, ook wel de “ziekenhuisbacterie” genoemd. Die bacterie zorgt voor infecties die niet bestreden kunnen worden door antibiotica. Dat kan na operaties leiden tot ernstige complicaties. De infectioloog Jan Nouwen van het Erasmus MC stelt: “Als dit zich zo doorzet, worden simpele ingrepen zoals het vervangen van iemands heup dodelijk doordat infecties met resistente bacteriën niet meer te behandelen zijn met antibiotica.” Een aantal artsen raadde vanwege MRSA al in 2008 af om cosmetische operaties te laten verrichten.
Hoewel het antibioticagebruik in de varkenshouderij flink is verminderd, is het nog altijd fors. Een belangrijke oorzaak is dat, om financiële redenen, biggen al na 3 à 4 weken bij de moeder worden weggehaald en vervolgens speendiarree krijgen die bestreden wordt met antibiotica. In de kalverhouderij is het antibioticagebruik nog extremer en ondanks bestraffende woorden van de ministers van landbouw is dat gebruik sinds 2013 niet gedaald.
Overvloedig antibioticagebruik Kalveren hebben een zwakke gezondheid omdat de dieren vrijwel meteen na de geboorte weggehaald worden bij de moeder en de voor weerstand essentiële moedermelk moeten missen. Ook zitten de dieren boven op elkaar en worden ze, uit alle hoeken en gaten in Europa, met ziektes en al naar de mestkalverij  in Nederland getransporteerd. Honderdduizenden kalfjes per jaar lijden onder een zeer pijnlijke borstvliesontsteking die bestreden wordt met antibiotica. Geen wonder dus, dus dat hier enorm veel resistente bacteriën te vinden zijn. Voor gekweekte zalm wordt aangeraden deze niet vaker dan één maal per maand te eten, vanwege het overvloedige antibioticagebruik.
MRSA was tot nu toe de meest bekend zoönose en kan ook overgedragen worden van mens tot mens. Mensen die in de veehouderij werken, moeten dit bij de intake in een ziekenhuis melden en moeten eerst 14 dagen in quarantaine voordat ze geholpen mogen worden. Geef een varkens- of kalverboer dan ook nooit een hand!
Ook binnenshuis zijn er risico’s Hondenliefhebbers die van mening zijn dat hun dier een echte carnivoor is (honden zijn omnivoren), geven ze Barf (bones and raw food) afkomstig uit de vee-industrie. Dit ongekookte (rauwe) vlees zorgt er voor dat niet alleen de honden MRSA of de gevaarlijke bacterie Brucella suis kunnen krijgen, maar ook hun baasjes als ze gezellig gelikt worden.
Tegenstrijdige berichtgeving over kippenvlees ESBL is een andere resistente bacterie en bevindt zich in grote getale op kippenvlees. ESBL zorgt er voor dat antibiotica niet in de buurt van de bacterie komen (een soort anti-raket-raket). In 2013 bleek dat 90% van de kip in de supermarkt besmet is met E-coli bacteriën die ESBL bevatten en waarschuwde professor Jan Kluytmans van de Vrije Universiteit voor een grote calamiteit als er niet ingrepen werd.
Volgens LTO en de vleessector vormt ESBL uit de veehouderij daarentegen geen groot risico omdat de ESBL afkomstig van dieren genetisch anders is dan bij mensen. De onderzoeken spreken elkaar tegen, maar het lijkt meer op gokken dat het allemaal de goede kant op rolt dan op beleid.
Schadevergoeding boeren Q-koorts is een ander voorbeeld van een zoönose. Follow the Money heeft een aantal artikelen gepubliceerd over het grote aantal doden en ernstige zieken en de cover up door het Ministerie van Landbouw. De boeren die schuldig waren aan de Q-koorts uitbraak kregen gemiddeld € 300.000 aan schadevergoeding, maar de gedupeerden die door chronische ziekte hun volledige inkomen kwijt raakten, slechts € 15.000. Inmiddels is de Nederlandse geitenindustrie groter dan ooit tevoren.
Nu zowel wij mensen, net als de kippen, opgehokt zitten, hebben we de tijd om nog eens goed na te denken hoe we een volgende uitbraak kunnen voorkomen. Dat we daarbij niet kunnen rekenen op het Ministerie van Landbouw is duidelijk. Het Ministerie van Landbouw lijkt, als gebruikelijk, de corona-epidemie uitsluitend als een economisch probleem voor de agrarische sector te zien en is alvast stevig aan het lobbyen voor schadevergoeding voor de boeren.
Preventieve maatregelen zijn niet bespreekbaar Of het nu gaat om de handel in exoten, veetransporten die ook tijdens de corona-pandemie gewoon doorgaan , zoönoses uit de vee-industrie of zelfs de mistige handel in Barf , het ministerie weigert stevige preventieve maatregelen te nemen. En wordt daarin niet alleen gesteund door CDA en VVD, maar ook door Baudet en Wilders, die ijveren voor een lockdown van mensen in verband met het coronavirus, maar iedere vorm van sanering van de intensieve veehouderij afwijzen.
In zijn boek “ 1491 ” komt Charles C. Mann tot de aannemelijke hypothese dat tientallen miljoenen ‘indianen’ stierven doordat de Europeanen ziektes meenamen en meer specifiek, doordat ze varkens importeerden met zoönosen waar de Native Americans geen weerstand tegen hadden opgebouwd. Niemand weet wat er exact wat er gebeurd is, maar volgens schattingen stierf 90% van de 30 tot 100 miljoen mensen die in Amerika leefden.
Met dank aan Jen Hochmuth, PhD en toxicoloog bij de Stichting Animal Rights
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Sjonnie Dijk
Sjonnie Dijk11 apr. 2020 - 12:47

Bovendien is habitatverlies een van de belangrijkste oorzaken voor het vaker voorkomen van infectieziekten (en uitbraken). Door minder ruimte komen mens en "wilde dieren" elkaar vaker tegen. En een van de belangrijkste oorzaken van habitat verlies (naast de hoeveelheid mensen) is de landbouw (met name productie van veevoer).

Freek3
Freek32 apr. 2020 - 11:48

Wat zou er eigenlijk gebeurd zijn met COVID-19 als men geen vleermuizen op markten verhandelden? Oh, dan was de uitbraak niet met een besmetting op een markt gestart, maar op een later moment wanneer iemand zijn stoep ontdeed van een vers hoopje vleermuizenpoep...

1 Reactie
JanB2
JanB23 apr. 2020 - 11:27

Ik ken jouw culinaire voorkeuren niet maar uitwerpselen worden in slechts weinig culturen gegeten. Voor zover ik weet wordt alleen de stront van civetkatten gebruikt om een bak koffie op te pimpen. Vleermuizen daarentegen staan gewoon op het menu.

Jan Man
Jan Man2 apr. 2020 - 10:40

Goed artikel vol schokkende feiten. Helaas blijkt dat we als samenleving dit soort problemen constant onderschatten, zelfs het RIVM heeft hier last van: https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2020/03/tijdlijn-coronacrisis-in-tweets-rivm-743404/

[verwijderd]
[verwijderd]2 apr. 2020 - 9:12

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
nikita72
nikita722 apr. 2020 - 10:49

Ik denk dat we meer last kunnen krijgen van bacteriën die alle antibiotica overleven. Vermindering van het gebruik van anti-biotica in de veeteelt zou dan top-prioriteit moeten zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 10:41

Niet mijn expertise, maar is muggen uitroeien een realistisch doel?

Tara Zijlstra
Tara Zijlstra2 apr. 2020 - 8:43

Bedankt Hans voor dit steengoede artikel, het wordt tijd dat mensen inzien dat deze industrie in elk opzicht meer (oftewel alleen maar) kwaad doet dan goed.

Toon262
Toon2622 apr. 2020 - 7:17

Hans je praat hier tegen dovemansoren, tenminste wat betreft veel van de vaste reageerders of forumleden liever gezegd. Men wil het gewoon niet horen, de gevaren van de intensieve veehouderij moeten worden weggewuifd, de economische belangen zijn gewoon te groot. Kijk naar de Q-koorts en andere uitbraken die we hebben gehad. Niks aan de hand hoor. Hoewel de kans op ziekten die overspringen van gedomesticeerde dieren kleiner zal zijn dan bij bijv. vleermuizen uit China is de kans zeker fors toegenomen door de intensieve veehouderij. Daarnaast gaat het ook om het dierenleed natuurlijk. Maar laten we nu maar gewoon als mensheid egoïstisch zijn en het vooral gooien op de gevaren voor de volksgezondheid. Misschien dat we tot inkeer komen, ik help je het hopen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 15:14

Nee hoor, ik ben het veelal met hem eens! Ik heb niet veel meer toe te voegen.

Greendutch
Greendutch1 apr. 2020 - 20:06

we moeten hier op een of andere manier nu! SAMEN een actie van maken hier staat nogal wat 'bewijs'materiaal dat de minister en regering toch moet overtuigen dat hier iets aan gedaan moet worden ik vind ook dat veel vaker in het algemeen gezegd moet worden dat dit virus van 'wilde dieren vangen, vervoeren, slachten , consumeren, verhandelen , ' komt en dat we na deze crisis dit niet meer willen en dus niet alleen het gedoe in verre landen met exotische dieren maar ook hier met het vee dat veel te massaal gefokt en misbruikt wordt. terug maar een natuurlijke manier van leven voor alle dieren [ook wij dus] lijkt me aangewezen

tinus1969
tinus19691 apr. 2020 - 18:55

[In zijn boek “1491” komt Charles C. Mann tot de aannemelijke hypothese dat tientallen miljoenen ‘indianen’ stierven doordat de Europeanen ziektes meenamen en meer specifiek, doordat ze varkens importeerden met zoönosen waar de Native Americans geen weerstand tegen hadden opgebouwd. ] Het is onomstreden dat native americans ('Indianen') in grote getale zijn overleden aan door Europeanen ingevoerde infectieziekten, met name echte pokken, en mazelen, maar waarschijnlijk ook waterpokken. Net zoals nu met COVID-19/Corona waren dit voor de native americans nieuwe ziektes waar ze geen weerstand tegen hadden. Met varkens heeft dit verder niet zoveel te maken. Alleen al aan pokken overlijdt bij een epidemie 30% of meer.

tinus1969
tinus19691 apr. 2020 - 18:50

[Hondenliefhebbers die van mening zijn dat hun dier een echte carnivoor is (honden zijn omnivoren), geven ze Barf (bones and raw food) afkomstig uit de vee-industrie. ] Het grootste probleem, qua zoönose, is niet die barf, maar de hond zelf. Een hond kan buiten diverse virussen oppikken en doorgeven aan mensen. Overigens zijn honden (gedomesticeerde wolven) obligate vleeseters, waarvan het dieet voor meer dan >50% uit vlees bestaat.

1 Reactie
Sjonnie Dijk
Sjonnie Dijk11 apr. 2020 - 12:34

Ik zou me toch maar eens meer inlezen in plaats van onwaarheden verkondigen. De biologische soort de hond heeft zich zeer waarschijnlijk zelf gedomesticeerd ergens tussen 20.000 tot 40.000 jaar geleden. Sindsdien heeft de tijd niet stilgestaan en de hond heeft zich aangepast als echte omnivoor aan het relatief zetmeelrijke voedsel van de mens. Rasechte opportunisten! Evolutionair gezien eten honden menselijk afval en zeker geen hoogwaardig vlees. Pak eens een boek van Raymond Coppinger bijv. of of anders https://www.the-scientist.com/news-opinion/dogs-adapted-to-agriculture-39896

Erik Tervoort
Erik Tervoort1 apr. 2020 - 18:35

Allemaal coronavrij. Meestal

MG1968
MG19681 apr. 2020 - 18:18

Even bevattelijk voor vreemde besmettingen. Maar wel de kennis om te zien wat er aan de hand is. Mijn huisdieren (ook dieren) zouden de dood gewoon tegenkomen, zoals dat voor alle dieren geld. Klinkt eigenlijk ook best aantrekkelijk ;)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 apr. 2020 - 17:35

Tijdens het lezen vroeg ik me ineens af of de explosieve uitbraak in Brabant soms te maken zou kunnen hebben met de armetierige stand van de varkenshouderijen daar. En of dat misschien ook geldt voor de kerkelijke gebieden die om onverklaarbare redenen ook zo hard getroffen zijn. Want ook daar zijn kippen- en varkenshouders.

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 apr. 2020 - 18:43

Een blik hierop zegt alles. Het vierde kaartje is de stand per vandaag mbt corona. https://imgur.com/GB8fvtV

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 apr. 2020 - 21:08

Het RIVM constateerde in 2010 na onderzoek naar MRSA en Q koorts dat de aanwezigheid van miljoenen kippen, varkens en andere dieren in een dichtbevolkt gebied als Oost Brabant ernstige gezondheidsrisico’s voor mensen oplevert. Dat onderzoek zal door de stevige boerenlobby wel ergens diep in een la zijn verdwenen.

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2020 - 8:27

Martin, in New York vind je niet zo veel kippen. Of dat ook geldt voor varkens, weet ik niet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 apr. 2020 - 9:15

Bert, wat een onzin. Ik heb het over Brabant. Als een ding duidelijk is geworden dan is het dat de ziekte in geen enkel land hetzelfde verloopt. Overal zijn het specifieke zaken die een rol spelen of mensen het krijgen of niet. We moeten ons afvragen waarom corona zo overduidelijk toesloeg in Brabant terwijl het noorden slechts 10 tallen besmettingen kent. Carnaval was het moment daar is iedereen het over eens. En de aanvankelijke bronnen Breda en Tilburg zijn de plekken waar je als Brabander van het platteland naar toe gaat, voor de leut, de optochten en het bier. En vanuit daar trok het virus door de provincie en besmette die gebieden waar de veehouderij het meest intensief is, Oost Brabant. Wat denk je dat de kaartjes anders laten zien? Er wordt al jaren gewezen op het gevaar van de zeer intensieve veehouderij in het oosten van Brabant. En een blik op de kaartjes laat zien dat daar iets ernstig mis is. Dat vind niet alleen ik. De SP in Brabant heeft daar jaren geleden al over geschreven. Via die info kwam ik op het idee eens wat kaartmateriaal te verzamelen. Niet ten onrechte, want het bewijs is evident. Ab Osterhaus, viroloog en influenza-deskundige, zei in het SP rapport over de gezondheidsrisico’s:" …… grieppandemie vanuit Brabant niet ondenkbaar ……" Nu, we zien dat hij gelijk had. We moeten ons afvragen waarom er na al die waarschuwingen, van RIVM en virologen, niks is gedaan aan die situatie. Daar is maar een antwoord op, de boerenlobby heeft alle rapporten in de la laten verdwijnen. Jan Kees Vogelaar, een belangrijk woordvoerder van de boeren en prominent FVD lid, vertelt in een VK interview van enkele weken geleden openlijk dat hij CDA en VVD bestuurders en politici duizenden euro's heeft gegeven om D66 uit de Brabantse Staten te laten verdwijnen om zo het FVD naar binnen te kunnen loodsen. Of het waar is weet niemand want natuurlijk geven de CDA en VVD mannen dat niet toe. Maar het ging wel erg makkelijk. En wat in Brabant gebeurde gebeurde net zo goed in Den Haag. De boerenlobby is veel te machtig, ze gaat letterlijk over lijken. Ik ben er van overtuigd dat de corona uitbraak in Brabant voor een belangrijk deel te danken is aan de vele varkens- en kiphouderijen. Hier de link voor het SP stuk. https://oirschot.sp.nl/visie-op-de-veehouderij-het-verbond-van-oirschot

LaBou
LaBou 2 apr. 2020 - 10:25

Martin, een verwijzing naar een stuk van de SP? Dat zullen de "deskundigen" op dat gebied je niet in dank afnemen. Want de SP, die kan voor die mensen niets goeds doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 10:56

Het samenscholen in kerken is ook gunstig voor de coronaverspreiding.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 apr. 2020 - 12:26

La Bou, ik denk dat het in Den Haag algemeen bekend is wat er op dit vlak gaande is, maar dat het onder de pet wordt gehouden. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van het SP rapport. Het was zakelijk, objectief en het was zeker geen anti boeren verhaal. En het is vanuit de basis, de mensen ter plekke opgezet omdat zij terecht bang zijn. Iedereen in de kleine dorpen in Brabant kent de overlast van varkenshouderijen die vaak midden in het dorp staan. En hoe makkelijk de eigenaren een handtekening krijgen om uit te breiden. De regels worden er aan de laars gelapt. Danielle, zo kerkelijk zijn ze in Brabant niet. Hoewel dat samenscholen in de streng gereformeerde gemeenten op de Veluwe en rondom Zwolle wel een rol zou kunnen spelen, denk ik dat ook daar het pluimvee een rol speelt. Ik kan me de urenlange treinreizen vanuit het noorden naar Amsterdam nog goed herinneren en hoe je onderweg langs al die kleine gehuchten komt. Ieder dorp heeft wel een paar ganzenboerderijen of hoe die dingen ook heten. Er is half februari een ophokplicht voor pluimvee en alle andere vogelsoorten ingesteld vanwege vogelgriep in Duitsland. Toch is het opvallend dat juist die plekken in Nederland nu zo overbesmet zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 22:00

MartinvanderLinde 2 april 2020 at 14:26 De trein Groningen Amsterdam vv gaat via Lelystad en duurt normaliter ruim twee uur. Laat onverlet dat de bio-industrie drastisch moet worden hervormd.

ton14024
ton140241 apr. 2020 - 17:22

Al miljoenen jaren vangt de mens dieren levend om deze later te slachten. Vaak werden ze dagen meegesjouwd. Wat we nu meemaken met dit virus is puur natuur.

4 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas2 apr. 2020 - 8:22

Corona virus puur natuur? Dus omdat het in de natuur voorkomt moet dit wel door natuurlijke processen zijn gecreëerd, is dat wat u bedoelt? Wanneer is iets natuurlijk voor u?

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 apr. 2020 - 10:45

'Al miljoenen jaren vangt de mens dieren levend om deze later te slachten.' Flauwekul! De homo sapiens loopt voor zover we weten pas een jaar of 200.000 op aarde rond. Tot enkele tienduizenden jaren geleden stonden mensen nog vrij laag in de totale voedselketen. https://www.groene.nl/artikel/hier-zijn-wij-wezens-zoals-jullie

ton14024
ton140242 apr. 2020 - 18:26

Ik begin bij Lucy.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 22:05

De neanderthalers waren kattenvoer. Uitgestorven net als de sabeltandtijger.

[verwijderd]
[verwijderd]1 apr. 2020 - 15:56

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
ton14024
ton140241 apr. 2020 - 17:16

Die sanering staat wel degelijk ter discussie. Het blijkt steeds weer een lastige.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2020 - 18:58

Ergo coronapandemie zal worden aangegrepen om de bio-indistie te verdedigen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2020 - 18:59

industrie

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2020 - 19:01

Menselijke flatbewoners mogen naar buiten.

Mvanderlinden2
Mvanderlinden22 apr. 2020 - 15:36

@DanielleDefoe: Op dit moment hebben ze ophokplicht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 22:03

Ze mogen nog steeds naar buiten om boodschappen te doen en in de auto springen en ergens naar toe rijden is ook niet verboden. Wel erg oneerlijk.

pastafari
pastafari1 apr. 2020 - 15:44

MRSA, ja varkens zijn een reservoir. Runderen echter niet. Paarden, katten, honden, en papagaaien vormen ook een reservoir (geef een hondenbezitter nooit een hand). ESBL (dat is geen raket of zo). Ja, die komen in kippen voor. Maar kippen zijn zeker niet het einige probleem. Afvalwater, reizigers uit ZO-Azie en Indie en alweer huisdieren zijn een groter reservoir. Waarom worden reizigers naar Azie en honden-katten-paardenbezitters hier niet bekritiseerd voor hun grote aandeel in resistentie spreiding en de veehouderij wel? En waarom wordt de corona crisis zo uitgemolken door dierenactivisten? (corona is zeer waarschijnlijk geen zoonose, maar een virus dat de species barriere kon slechten)

5 Reacties
ton14024
ton140241 apr. 2020 - 17:14

Kun je dat laatste ´zoonose´ t.o.v. ´species barriere´ wat verduidelijken. Het lijkt zo alsof je er niets van begrepen hebt.

pastafari
pastafari1 apr. 2020 - 17:31

@Ton14024 een zoonose is een ziekte diet ussen mens en dier overdraagbaar is en waar 1 van de 2 als reservoir diende. By corona (en SRS, HIV) gaat men er vanuit dat door een mutatie het virus van een dier zich kon vermenigvuldigen in een mens (=speciesbarriere slechten). Deze stap heeft 1 keer plaats gevonden en verder gaat de infectie dan van mens naar mens en komt geen dier meer aan te pas (ook die Belgische poes niet)

MountEverest
MountEverest1 apr. 2020 - 17:54

pastafari "En waarom wordt de corona crisis zo uitgemolken door dierenactivisten?" Het is een laatste wanhopige poging om op de agenda te blijven. Het klimaatdebat bestaat niet meer, binnen drie weken is het momentum volledig verdwenen. Dat geldt ook voor het debat over de bio-industrie. De focus is nu op de voedselvoorziening. Onze boeren zijn daarvoor van vitaal belang. Het algemeen bekend dat virussen van wilde dieren op mensen overspringen; dat komt omdat in bepaalde culturen heel veel wilde dieren gegeten worden. Dat geldt absoluut niet voor de paar soorten gedomesticeerde dieren, die nooit door elkaar worden gehouden en maar heel weinig contact hebben met mensen hebben. MRSA is in dit kader totaal niet relevant, want dat is een bacterie en geen virus. Het is een vorm van lijkenpikkerij die als een boemerang terug kan komen,

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 apr. 2020 - 10:49

'De focus is nu op de voedselvoorziening. Onze boeren zijn daarvoor van vitaal belang.' Flauwekul. De focus ligt nu op de corona bestrijding. De schappen in de supermarkten zijn gewoon gevuld, en boeren produceren nog steeds veel maar dan we met zijn allen in Nederland kunnen opeten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 apr. 2020 - 10:50

corr: veel meer