Corbyn gaat strijd om leiderschap Labour in met aanval op discriminatie
• 22-07-2016
• leestijd 2 minuten
Jeremy Corbyn, de onconventionele leider van Labour die zich weinig tot niets aantrekt van de heersende mediacultuur, heeft de strijd om het leiderschap geopend met de belofte dat zijn partij discriminatie gaat aanpakken. Hij wees er op dat 45 jaar geleden de wet werd doorgevoerd die vrouwen het recht geeft op hetzelfde salaris als mannen maar dat deze in de praktijk nog steeds niet wordt toegepast. Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk gemiddeld 20 procent minder dan mannen.
Corbyn, die kampt met een massale opstand in de Labour-fractie tegen zijn leiderschap maar ondertussen ongekend populair is onder partijleden, wordt uitgedaagd door Owen Smith. Deze voormalige lobbyist van farma-gigant Pfizer zegt
de politiek van Corbyn grotendeels te steunen maar hem als persoon ongeschikt te vinden en zijn linkse koers te willen moderniseren. Hij vreest een splitsing van Labour en wil dat Corbyn partijvoorzitter wordt, een functie met veel minder politieke invloed.
De verkiezingscampagne onder de leden loopt tot 21 september. Op 24 september wordt de uitslag bekend gemaakt.
De linkse Corbyn is al maanden slachtoffer van een ongekende mediacampagne. De Vlaamse site De Wereld Morgen
bericht over een wetenschappelijke analyse van hoe de media proberen de populariteit van de Labour-leider onderuit te halen:
"De Britse media blijken Jeremy Corbyn voortdurend oneerlijk te behandelen, doordat ze permanent een negatief beeld van hem ophangen. Deze negatieve beeldvorming ging verder dan de normale grenzen van eerlijk debat over meningsverschillen in een democratie. Drie vierde van de artikels die berichtten over Corbyn in de eerste maanden van zijn voorzitterschap verdraaiden zijn visie of gaven geen correct beeld van zijn opvattingen. In 52 procent van de artikels werd de uitspraken en opvattingen van Corbyn niet opgenomen, in 22 procent van de artikels waren zijn opvattingen wel aanwezig maar werden ze niet in context geplaatst. De opvattingen van Corbyn werden in slechts 11 procent van de artikels op een neutrale manier weergegeven zonder negatieve commentaar. Corbyn werd door de Britse pers zelfs geassocieerd met terrorisme en afgeschilderd als een ‘vriend van de vijanden’ van het Verenigd Koninkrijk."
De analyse roept de vraag op of de Britse media wel voldoende pluriformiteit kennen.