Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cora van Nieuwenhuizens schijnheilige verontwaardiging over Nemr

  •  
04-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
21238126933_44d05281ff_z

© cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Het kan niet genóeg gebeuren dat politici worden belaagd door privé-personen en afzonderlijke gevallen. Beleger het Binnenhof
Zondagochtend nam minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) het op voor Nemr , het negenjarige jongetje van Irakese afkomst, dat met zijn familie teruggestuurd zal worden naar Irak. Zij stelde het misbruik aan de kaak dat van hem werd gemaakt door BNNVARA en de cynische effectenjager Tim Hofman die hem in staat stelde om Kamerleden te interviewen over het besluit om hem naar Irak uit te zetten. De minister vond het vooral moeilijk voor dat jongetje en een beetje eng. “Je weet helemaal niet waar je zo’n jongetje aan blootstelt.” Ze kreeg de gasten aardig mee. Door dit soort ervaringen raakt een jongetje als Nemr getraumatiseerd, zei de voormalige correspondent in Amerika van De Telegraaf. Daar moet hij voor behoed worden.
In het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Irak  staat onder meer het volgende : “In heel Irak vinden nog steeds regelmatig terroristische aanslagen plaats. In heel Irak kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. In de zuidwestelijke provincies van Irak (Basra, Wasit, Kerbala, Babil, DhiWar, Qadisiyah en Missan) komen regelmatig demonstraties voor. Dit komt door onder andere de slechte elektriciteitsvoorziening. De politie kan soms hard optreden tegen demonstranten”. Of: “Verblijft u in de hoofdstad Bagdad? Zorg dan dat uw woon- en werkomgeving goed is beveiligd. Verplaats u in speciaal beveiligde voertuigen en laat u begeleiden door beveiligers. Blijf op de hoogte van de actuele veiligheidssituatie. Zie ook ‘Onveilige gebieden’.” Detail: de Nederlandse ambassade is gevestigde in de speciaal beveiligde internationale zone van de hoofdstad Bagdad.
Uiteraard is het helemaal niet traumatiserend voor een jongen van negen jaar, die alleen maar Nederland gewend is, om met zijn gezin te worden gedumpt in een dergelijke situatie. Welnee joh, hier op straat zie je de kindertjes toch ook de hele dag cowboytje spelen en zo. Of misschien tegenwoordig wel terroristje. Dan is Irak toch een groot avontuur vergeleken bij het gezapige Nederland.
Maar nou komt Nemr al getraumatiseerd aan. Allemaal de schuld van Tim Hofman, zijn camera en zijn effectbejag.
Het is een misselijk makend soort verontwaardiging dat in dit land steeds weer de kop opsteekt, zo gauw als politiek verantwoordelijken oog in oog worden geplaatst met de concrete gevolgen van hun beleid op het grondvlak van de samenleving. Over het algemeen weten zij vragen over het lot van afzonderlijke burgers af te wimpelen met de o zo ethische opmerking dat zij over afzonderlijke personen geen uitlatingen doen of dat zij van hen de privacy willen respecteren, maar het wordt natuurlijk anders als zo iemand ineens voor hun neus staat. Zoals Nemr, die op het Binnenhof komt uitleggen dat wegtrappen naar Irak waarschijnlijk zijn dood betekent.
Het geldt als schandalig wanneer politici uit hun wereld van cijfers, statistieken en beleidstaal worden weggerukt om te aanschouwen wat zij aanrichten. Dan krijg je staaltjes te zien van schijnheilige verontwaardiging die in de rest van de wereld slechts met moeite te vinden is. Weerzinwekkend zoals een Buma of een Dijkhoff te kakken worden gezet en geframed als ze onvoorbereid worden geconfronteerd met een jongetje dat zijn leven in gevaar ziet gebracht omdat een land, waarin je volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken de uiterste voorzichtigheid in acht moet nemen, voor hem wel veilig genoeg wordt geacht. Dan zijn de bobo’s en de baasjes in het land brutaal genoeg om krokodillentranen te storten over het lot van zo’n jongetje dat in plaats van een stuk speelgoed een microfoon in handen krijgt gedrukt. Het most toch niet magge.
Het kan niet genóeg gebeuren dat politici worden belaagd door privé-personen en afzonderlijke gevallen. Beleger het Binnenhof. Dring door tot de patatbalie. Stel vragen. Laat ze er niet mee wegkomen. Met de gevolgen van hun beleid voor afzonderlijke burgers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.