Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coöperatie Laatste Wil vangt bot bij rechter, hulp bij zelfdoding blijft strafbaar

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1020 keer bekeken
  •  
ANP-456026046

Het is de Coöperatie Laatste Wil niet gelukt om hulp bij zelfdoding uit de illegaliteit te halen. De vereniging kreeg woensdag van de rechtbank in Den Haag te horen dat de ingediende bezwaren zijn afgewezen en het verbod gehandhaafd blijft.

Laatste Wil strijdt al jaren voor een uitbreiding van het zelfbeschikkingsrecht zodat iemand ook zelf mag bepalen of het eigen leven wordt beëindigd. Volgens de vereniging, die samen met 29 mede-eisers de gang naar de rechtbank maakte, is een verbod op hulp bij zelfdoding in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat immers dat “geen inmenging van enig openbaar gezag toegestaan” is in privélevens, anders dan “voor zover bij de wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is”. 

Volgens de rechter laat de wet inderdaad ruimte voor iemand om zelf te beslissen over het eigen levenseinde, zelfdoding is dan ook niet strafbaar. De rechter zei echter ook dat het zelfbeschikkingsrecht niet zo ver gaat "dat er ook een recht bestaat om hulp bij zelfdoding te kunnen krijgen". Ook heeft de Staat geen verplichting om een “waardige zelfdoding” mogelijk te maken. 

De NOS meldt:

De rechtbank wijst er ook op dat staten het recht op leven moeten beschermen. Dat betekent dat de staat zoveel mogelijk "moet voorkomen dat kwetsbare personen in een opwelling hun leven beëindigen". Met de bestaande euthanasieregels is "een goede afweging" gemaakt tussen de verschillende belangen.

Tot enkele jaren geleden verstrekte Laatste Wil een zelfdodingsmiddel, middel X, aan leden die daarom vroegen. In 2018 stopte de vereniging daarmee nadat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar Laatste Wil instelde. De vereniging zei niet te willen dat leden worden vervolgd. Afgelopen oktober maakte het OM bekend alsnog tien mensen verbonden aan de coöperatie te vervolgen, omdat zij betrokken zouden zijn geweest bij het verstrekken van het zelfdodingsmiddel.

In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte te hebben om er over te praten, bel 0900-0113 of bezoek 113.nl.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.