Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coolblue eist half miljoen van pandemieprofiteur Van Lienden

  •  
11-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1041 keer bekeken
  •  
1024x576a

Coolblue heeft dinsdag aangifte gedaan van oplichting tegen het trio pandemieprofiteurs Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Dat meldt de Volkskrant. Het bedrijf werkte belangeloos mee aan het binnenhalen van de mondkapjes, waar het drietal zelf miljonair mee bleek te worden. Coolblue wil een schadevergoeding van een half miljoen euro. 

Omdat Van Lienden en partners via hun non-profit Hulptroepen Alliantie zogenaamd ‘om niet’ voor de zorgmedewerkers in actie kwam, verleende CoolBlue gratis zijn expertise. Die bestond onder mee uit hulp bij het opzetten van de webshop en het verwerken van de orders. Daarbij was een strikte voorwaarde dat het inderdaad om een non-profit-initiatief ging. 

Toen het nieuws over het bedrog van Van Lienden en partners naar buiten kwam, besloot Coolblue in eerste instantie nog om het geïnvesteerde bedrag niet terug te eisen. De krant schrijft daarover:

“Dat gebeurde volgens advocaat Pijl omdat Van Lienden, Damme en Van Gestel beweerden dat er geen geld was om de kosten van Coolblue te dekken. ‘Nu weten we dat de heren toen al de commerciële deal met overheid hadden gesloten waarmee miljoenen werden verdiend.’ “

Coolblue-topman Pieter Zwart heeft eerder al gezegd nooit door Van Lienden te zijn geïnformeerd over de werkelijke bedoelingen van de mondkapjeshandel. Dat er grof geld mee is verdiend, moest hij naar eigen zeggen lezen in de Volkskrant. Bernd Damme spreekt dit nu tegen, Van Lienden en Van Gestel hebben niet gereageerd op de eis van Coolblue.

Eerder al heeft ook uitzendbureau Randstad al laten weten een schadevergoeding te eisen van Van Lienden, Damme en Van Gestel. Randstad stelde gratis personeel ter beschikking dat zonder het te weten meehielp aan het vergaren van een fortuin voor de covid-charlatans. Randstad wil zo’n 150.000 euro terugzien van het drietal.

Eerder dit jaar werd het drietal gearresteerd door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Ook het OM is inmiddels een formeel onderzoek gestart wegens oplichting en verduistering door de profiteurs en heeft voor 11,5 miljoen euro beslag laten leggen op hun bankrekening. Het OM beschuldigt samen met zeven ex-medewerkers van Hulptroepen Alliantie het drietal ervan de stichting ernstig te hebben benadeeld 'door orders in het geniep door te sluizen naar hun eigen bv'. Van Lienden en Van Gestel werden vorige maand geschorst als bestuurders van de stichting.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 mei 2022 - 9:36

Coolblue, Randstad, FIOD, OM, plus ex-medewerkers doen hun best om het Shady Siewert zo lastig mogelijk te maken; en zonder twijfel keurt een meerderheid van onze bevolking dit alles goed - op zich genomen verdienen deze gezamenlijke activiteiten onze instemming. Maar: kan er een publieke indruk zijn dat de autoriteiten in dit land over het algemeen ook dagelijks veel moeite en tijd besteden aan alle gevallen van omvangrijke criminaliteit waarmee gigantische geldbedragen gemoeid zijn? Die indruk is dan onjuist. Al het onderzoek naar leven en werken van Sywert van Lienden & kompanen doet het goed in de media; het is PR voor onze overheden. Af en toe, maar veel te zeldzaam, adverteren de boven ons gestelden met 'belangrijke drugsvangsten'. Ja ja. Opdat het lijkt dat 'ze er veel aan doen'. En dat is niet zo. Nederland is een inmiddels geheel verdoosde narco-staat, om het maar eens plastisch te zeggen. Een wereldwijd berucht produktie-, distributie-, en uitvoercentrum van illegale narcotica in alle soorten en maten. Hiermee worden fenomenale sommen gelds verdiend; en de banken wassen o zo graag wit waar dat maar kan. Den Haag laat dit alles meestal gemoedelijk passeren. Hoort bij vrije markten, en individuele verantwoordelijkheid, van die dingen, ja? Zijn we in het tijdperk van showprocessen beland? Sywert? Piet Costa? Zodat wij vooral niet gaan denken dat er brede corruptie is in het Koninkrijk der Nederlanden?

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers13 mei 2022 - 2:41

Elk process is een process ook voor de show. Het is ook deels advertentie voor de rechtstaat en afschrikking voor gelijksoortige criminelen. Als je bedoelt 'show process' zoals ze in landen gedomineert door de Soviet Unie deden, dan is het antwoord 'nee'. Want die gingen niet om juiste wetten en rechtspraak van onafhankelijke instanties, maar om mafia praktijken waar symbolische concurrenten van alleenheerserij gemarteld werden, door iemand die wat leugens verkondigde ingegeven door de geheime politie, om ze daarna te verdwijnen, met gebruik van en ter bevestiging van totaal arbitraire willekeurige allenmacht. Een geval kan nuttig overkomen. Maar terreur en recht verschillen wel degenlijk van soort.

Jozias2
Jozias211 mei 2022 - 9:03

Het opzetten van de webshop en het verwerken van de orders die via die webshop binnen kwamen staat natuurlijk los van de deal die met de overheid. Die is niet via de webshop binnen gekomen. Die bestellingen waren kennelijk wel degelijk zonder winst. Coolblue zal dus aan moeten tonen dat zonder het werk van coolblue de deal met de overheid niet gesloten kon worden oid. dat lijkt me lastig. Maar ook dan: we hebben het hier over 500.000 euro voor coolblue en 150.000 voor Randstad. Dus dan verdienen ze ipv 19 miljoen maar 18 miljoen en een beetje. En dan maken Coolblue en Randstad iets meer winst vanwege de Corona pandemie. Dat zijn namelijk ook bedrijven die winst hebben gemaakt vanwege de corona pandemie. Randstad omdat ze al het personeel voor de GGD en teststraten leverde en Coolblue omdat ze lekker konden doorverkopen toen de detailhandel dicht moest tijdens de lock downs. Piet Zwart van coolblue heeft een vermogen van een half miljard. De helft van de aandelen zijn in het bezit van een familie met een geschat vermogen van 9,1 miljard. Coolblue had in 2020 een omzet van 2 miljard (een half miljard meer dan voor corona). Maar zolang het niet bij sywert terecht komt is het prima als anderen profiteren van de pandemie?

Eric Minnens
Eric Minnens11 mei 2022 - 8:22

Hé gat! Weer een artikel over SvL. Weer met een prominente foto van zijn blotebillen-gezicht. Moeten we daar Weer een dag of wat naar kijken... Met grote tegenzin. Kan daar niet wat aan gedaan worden? Bijvoorbeeld door hem een mondkapje te geven en een zwart verdachten-balkje voor zijn ogen? Een strook wc-papier is ook goed - blote billen immers.