Joop

Controle op AIVD is een farce

  •    •  
24-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Tips aan Rob Bertholee, de nieuwe directeur van de AIVD
Als mensen onderwerp zijn van onderzoek door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet de dienst hen na afloop informeren. Sinds 2007 heeft de AIVD deze wettelijke notificatieplicht. In juni van dit jaar vroeg ik minister Donner hoeveel mensen ondertussen een bericht hebben ontvangen. Na weken getouwtrek bleek dat hij die informatie niet wilde geven. Daarop vroeg ik een journalist om deze informatie op te vragen. Die kreeg per ommegaand antwoord: niemand heeft ooit een notificatie gekregen.
In september 2008 vroeg ik minister Ter Horst hoeveel salafistische predikers in Nederland actief waren. Deze predikers proberen jonge moslims te isoleren van de samenleving. De Kamer kon die informatie volgens de minister niet krijgen. Dezelfde maand bleek het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) deze informatie wel te hebben: destijds waren twintig salafistische jongerenpredikers actief.
De AIVD is zeer actief met het opvragen van persoonlijke informatie uit digitale bestanden, begreep ik van deskundigen: financiële gegevens, reisgegevens en andere privacygevoelige informatie. In oktober 2007 steunde de Kamer mijn voorstel om in het jaarverslag van de AIVD voortaan het aantal bevragingen van digitale databestanden op te nemen. Tot op heden blijft de dienst deze informatie echter geheim houden.
De parlementaire controle op de AIVD is op dit moment een farce. Kamerleden worden slecht geïnformeerd – zelfs minder dan bevriende lobbyisten. De meest basale gegevens krijgen toch het stempel van ‘staatsgeheim’. Natuurlijk moet de AIVD haar werk in het geheim kunnen doen, maar de fouten van de dienst mogen niet geheim blijven. Rob Bertholee, de nieuwe directeur van de AIVD, kan een meer volwassen omgang met het parlement mogelijk maken. Ik geef hem drie tips:
1. Verklaar zaken niet te snel geheim
Als de Tweede Kamer feitelijke informatie vraagt, die op geen enkele wijze een operationeel gevaar oplevert, moet de AIVD die gewoon leveren. Minister Ter Horst beloofde de Tweede Kamer in 2009 te komen met een meer beperkte definitie van ‘staatsgeheim’, maar van minister Donner hebben we vervolgens niets meer gehoord. De directeur van de AIVD kan ook zelf zaken wat minder snel tot ‘geheim’ verklaren.
2. Respecteer de onafhankelijkheid van journalisten
De geheime diensten gebruiken journalisten als dekmantel, ook in het buitenland, ook in oorlogsgebieden. Journalisten verzamelen informatie voor de geheime diensten en brengen in opdracht van de diensten bepaalde informatie in de media. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft deze inzet van journalisten fel veroordeeld. De directeur van de AIVD zou de onafhankelijkheid van de media moeten respecteren.
3. Wees eerlijk in de ‘Commissie Stiekem’
Over zaken die geheim moeten blijven worden de fractievoorzitters vertrouwelijk geïnformeerd, in de ‘Commissie Stiekem’. Zij mogen daar vervolgens niet meer over spreken, ook als de informatie politiek relevant is, zoals recentelijk over het vastgoedproject van de kroonprins in Mozambique. De directeur van de AIVD moet de Commissie Stiekem niet gebruiken voor het dumpen van politiek gevoelige informatie.
Directeur van de AIVD zijn is niet altijd gemakkelijk. Als onder jouw leiding een potentiële terrorist wordt oppakt, komt dat meestal niet in de krant. Miskleunen door jouw dienst worden in de media vaak wel breed uitgemeten. Een meer volwassen omgang met de Tweede Kamer kan het werk van een directeur van de AIVD een stuk gemakkelijker maken.
Als een Kamerlid kritische vragen stelt, probeer die dan zo goed mogelijk te beantwoorden. Loop andere controleurs van de macht, zoals journalisten, niet onnodig voor de voeten. En laat je niet voor het karretje spannen van een minister die om politieke redenen informatie onder de pet wil houden. In een democratie moet dat toch kunnen. Ik zie uit naar een goede samenwerking!

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Waterbeer
Waterbeer24 nov. 2011 - 12:38

De AIVD hoort niet thuis in een democratie. De politie is er om boeven te vangen. Maar dat zal de heer van Raak wel anders zien gezien zijn partij is opgericht door de BVD en hij van mening is dat een democratie niet zonder geheime dienst kan. De overheid mag geen geheimen hebben voor haar burgers want dat is niet democratisch

1 Reactie
JanB2
JanB224 nov. 2011 - 12:38

Maar dat zal de heer van Raak wel anders zien gezien zijn partij is opgericht door de BVD Kun je dat hard maken of zijn dit onderbuikvermoedens?

dino_radja
dino_radja24 nov. 2011 - 12:38

hoe kan de aivd verbeterd worden? 1. schaf de commissie Stiekem af, de AIVD moet zich aan iedereen in nederland verantwoorden. (openbaarheid van bestuur) 2. respecteer de privacy van mensen als daar door een onafhankelijke rechter geen toestemming tot schending is gegeven. (scheiding der machten) 3. doe geen uitspraken tegen mensen, het is aan de rechter om mensen te veroordelen, niet aan een schimmig clubje.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer24 nov. 2011 - 12:38

[hoe kan de aivd verbeterd worden?] Door het te verbieden . Het druist in tegen alles waar een democratie voor behoort te staan . Het is technisch gezien een terroristische organisatie .

addystoker
addystoker24 nov. 2011 - 12:38

zo zal het altijd zijn, geheim is geheim. De rol van Nederland ten tijde van de coupe door Bouterse moet je ook niet uitvlakken, maar het zal altijd zogenaamd een mysterie blijven. Transparantie nastreven is goed, maar het zal nooit bereikt worden.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer24 nov. 2011 - 12:38

buitendemocratische organisaties als de AIVD verbieden is anders wel een slok op een borrel Volgens mij kán de AIVD al verboden worden wegens het verbod op criminele organisaties en anti-terreurwetten. Laat van Raak zich daar maar eens mee bezig houden .

AlbertRichie
AlbertRichie24 nov. 2011 - 12:38

Slechts acht reacties. Is er zo weinig interesse of zijn mensen bang dat ze ook doelwit van de AIVD worden?

1 Reactie
proftb
proftb24 nov. 2011 - 12:38

Ja, ik ben doodsbenauwd.