Joop

Contant geld moet verdwijnen

  •    •  
11-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
DeGids_Pinnen.jpg
Het nieuwe pinnen maakt de portemonnee overbodig. Goed idee?
Binnenkort begint weer een nieuwe mediacampagne voor het nieuwe pinnen. Er wordt een beroep gedaan op de burgers om nu ook voor kleine bedragen bij bijvoorbeeld de sportkantine of het tankstation de munten te verruilen voor het plastic. Willem de Vocht van Detailhandel Nederland is daar een warm voorstander van. Hij wil het pinnen stimuleren om de veiligheid in de winkel te bevorderen en natuurlijk ook om geld te besparen voor de winkelier. Hij gaat erover in debat met Annemarie Koop van het Nibud.
Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM, dinsdag 11 oktober om circa 11:45 uur op Radio 1. Reacties op dit artikel kunnen aan bod komen in de uitzending.
Er kleven ook bezwaren aan dit nog nieuwere pinnen. Ondanks de grote winst op het gebied van de veiligheid zijn er nog wel wat onhandigheden. Waarom zijn dingen die wel goed waren aan het oude pinnen niet meegenomen? Het EMV Projectbureau, dat www.hetnieuwepinnen.nl beheert, waarschuwt op zijn website: “Alvast de pincode intoetsen terwijl de aankopen nog gescand moeten worden is met het nieuwe pinnen niet meer mogelijk. De nieuwe manier van pinnen is even wennen. De handelingen zijn voor uw klanten en uw kassamedewerkers nog geen automatisme. Daarnaast moet de betaalpas in de automaat blijven zitten gedurende de betaling. De klant kan dus niet zijn pas eruit halen en alvast opbergen. Hierdoor voelt het langer aan.”
De klant moet wachten tot alle producten gescand zijn en met een volle boodschappentas in zijn handen betalen. Ook Willem de Vocht vindt dat geen verbetering: “Onze achterban zou het wel fijn vinden als de mogelijkheid terugkomt zodat klanten snel op weg kunnen met hun boodschappen. We begrijpen wel dat het protocol niet zomaar aangepast kan worden. Het systeem bestaat al langer in heel Europa en dat kan natuurlijk niet alleen even voor Nederland worden veranderd.”
Dit lijken slechts kinderziektes, maar er is ook een fundamenteler bezwaar, zegt Annemarie Koop van het NIBUD, dat informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Zij onderstreept het belang van cash geld voor de financiële opvoeding van kinderen. En ook voor volwassenen is het belangrijk, aldus Koop: om grip op je budget te hebben en houden heeft contant geld in je portemonnee de voorkeur.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

eeweew
eeweew11 okt. 2011 - 5:04

Ik heb zelf geen contant geld. Ik ben namelijk zo chaotisch dat ik geld kwijtraak. Ik pin zelf werkelijk alles, volgens mij heb ik zelfs wel eens 15 cent gepind. Het nieuwe pinnen is redelijk irritant in dat opzicht, het duurt ook langer. Aan de andere kant heb ik ook ervaring, ik werk als sinds 2007 op zaterdag in een soort kleine buurtsuper/delicatessenzaak en merk dat sinds het nieuwe pinnen rennen wij regelmatig met passen achter mensen aan. Ik weet dat de beperking dat je pas aan het einde je pincode in kan toetsen technisch van aard is. Anders zie ik geen reden waarom het zou zou zijn.

reinouts
reinouts11 okt. 2011 - 5:04

Einde van contant geld? Ben je helemaal mal. Nu we met Maestro en V-Pay zijn gaan pinnen zijn al onze transacties de facto al in te zien door de Amerikaanse overheid. Pas met spijkerharde garanties dat betalingen gedaan kunnen worden zonder nieuwsgierige meekijkers, zou ik een einde aan contant geld willen overwegen.

ArieB2
ArieB211 okt. 2011 - 5:04

Zo wordt het alleen maar overzichtelijker voor diegenen onder ons die niet zo vlug van geest zijn. Hoe leg je een verstandelijk gehandicapte uit dat dit virtuele geld even snel 'op' gaat als de concrete briefjes in zijn portemonnee?

Joeri2
Joeri211 okt. 2011 - 5:04

" Dit lijken slechts kinderziektes... " Nee hoor, vanuit technologie gedacht en niet vanuit gebruikers gemak. Heeft niets met ziektes te maken. En ik geloof niet dat we ooit nog aan loonzakjes gaan doen, dus van mij mag wel al het geld op de telefoon. Voor die lelijke "bruggen" hoef je het niet te doen. En "God zij met ons"? AJB zeg. Ik begrijp het Nibud wel. Als ik 70 euro flap dan is het ook altijd opeens op, en dan flap ik er niet even 70 bij, je moet toch weer zo'n automaat vinden die het dan ook nog eens doet. Dat is met de pin wel makkelijker. Bliep Bliep, 1000 in het rood sta je zo. Ik heb dan ook een 0 rood limiet, op is op. Gelukkig komt het bij mij nooit zo ver. Geen lening enzo, ik ben zo'n verderfelijke die zich niet tot in z'n nek in de schulden heeft gestoken voor een paar bakstenen. Aan het einde van elke maand dus een leuk bedrag over voor leuke dingen. Scheef wonen willen ze dat graag noemen. Stoute man die geen schulden heeft. Voor mijn kinderen zijn die muntjes ook leuk. Kwam mijn zoontje van 5 laatst naar mij toe met een paar zakcentjes: "Hier pap, mag ik nou die ipad in-app aankoop doen? " Schattig toch? Uploaden noemt ie dat. Zo had ik het nog niet gezien, zijn kapitaal uploaden naar apple. Laten we die muntjes nog maar even houden. We krijgen met dit kabinet nog bedelaars genoeg.

PietPieters
PietPieters11 okt. 2011 - 5:04

Dan durft straks niemand meer in de rij te gaan staan uit angst dat de rekening alweer leeg is.

TimdeBoer
TimdeBoer11 okt. 2011 - 5:04

Want er zijn noooooit pinstoringen. Al helemaal niet op de dagen dat je het meest moet pinnen, zoals vlak voor sinterklaas en kerst. Goed idee hoor. Oh, en wat veiligheid betreft, waarom denk je dat er zoveel juweliers worden overvallen? En denk je dat die er met de inhoud van de kassa vandoor gaan en de juwelen laten liggen? Daar veranderd een geldloze kassa dus niks aan.

Michiel Online
Michiel Online11 okt. 2011 - 5:04

oudjes

PMoleman
PMoleman11 okt. 2011 - 5:04

Niet alles is in winkels te koop. Dingen die je niet kunt pinnen: Vrijmarkt op Koninginnedag Pokeravondje Straatmuzikanten Daklozenkranten Inzamelingsactie voor het goede doel Heitje-voor-een-karweitje Wie weet er meer?

opgeheven
opgeheven11 okt. 2011 - 5:04

Ik pin bijna alles. Maar contant geld moet er zeker blijven. Even snel op straat een loempia kopen of een ijsje bij de ijscoman moet gewoon kunnen. Verder moeten we ons niet volledig afhankelijk maken van digitale systemen die uit kunnen vallen.

nachtwacht2
nachtwacht211 okt. 2011 - 5:04

De vooropzettelijke inhoud van dit voorstel is kostenbesparing in het geldverkeer,ergo:winst als doel,geenszins ter favore van de betalende consument. jk

Opinius
Opinius11 okt. 2011 - 5:04

Wat is er mis met contant geld? de angst voor een control systeem dat het weleens zwart kon zijn. Ik durf te wedden dat er hier geeneen is die nooit iets zwart heeft gedaan of heeft laten doen,dat voorop. De ellende zit hem in de grote graaiers die zwart hele handels hebben kunnen laten plaatsvinden en zich daaraan verrijkt hebben. Het versluisen vindt op de meest slinkse wegen plaats en ludieke boekhoudingen ,belastingconstructies etc. De linkse hoor ik nu roepen ,ja boehh Evengoed is dan een logische vraag: waar ligt de grens ?

mosygi30
mosygi3011 okt. 2011 - 5:04

moeten de banken nog meer verdienen aan geld wat van de spaarder is, je moet al een bedrag per 2 maanden betalen om mee te mogen doen met het pinnen,nu wordt het bedrag ook nog gereserveerd zodat het langer duurt voordat het bij de winkel is alle maal afzetterij

BenJoosten
BenJoosten11 okt. 2011 - 5:04

Zolang het nog voorkomt dat systemen op hol slaan, netwerken plat gaan (nu weer de blackberries) en apparatuur het niet doet, lijkt het me alleen maar logisch dat contant geld gewoon blijft bestaan. Vooropgesteld, geld is geld. Of het nu plastic is of pasmunt, dat maakt in wezen niet uit. De voorvechters van het plastic beroepen zich vooral op het gemak. Maar wat in de ene situatie gemakkelijk is, is dat in de andere nog niet. Het is me al vaker dan een keer overkomen dat ik, aan de beurt na een kwartier wachten in de rij voor de kassa, ineens te maken kreeg met een weigerachtige pinautomaat. Dan was het wel makkelijk dat ik contant geld op zak had. Want anders had ik mijn boodschappen achter moeten laten bij de kassa om eerst ergens buiten te gaan pinnen (voor zover natuurlijk niet het netwerk van de hele wijk plat zou liggen). En dan heb ik het maar niet over die ballonverkoper op de kermis. Of over die mensen bij mij in de buurt die een onbemand kraampje met appels en pompoenen bij het tuinhek hebben staan en een papiertje bij de brievenbus waar "dank u" op staat. Dan vind ik het gemak van wat losse munten heel wat groter.

Tom Meijer
Tom Meijer11 okt. 2011 - 5:04

Belachelijk idee. Ik pin veel maar heb gewoon ook altijd contant geld bij me. Al meer dan eens meegemaakt dat pinnen niet mogelijk was en dan sta je daar, dan heb je dat contante geld toch echt hard nodig. Maar eigenlijk is dat niet eens de belangrijkste reden. De beste reden, althans voor mij, is principieel van aard. Aan pinnen wordt op verschillende manieren verdiend op mijn kosten, zonder dat ik over dat 'extra' een product of dienst terug krijg. Aan het gebruik van geld mogen derden die met de overdracht van het gekochte niets te maken hebben, niets verdienen. Verder, hoe je het ook wendt of keert, en dat is misschien wel het belangrijkste, pinnen maakt inbreuk op je privacy.

Tijntje1970
Tijntje197011 okt. 2011 - 5:04

Thanks Katz, scheelt mij weer het verhaal voor klaar, punt, uit typen. Ben het er helemaal mee eens!

politiekistuig
politiekistuig11 okt. 2011 - 5:04

hoe kom ik dan van mijn zwarte geld af???

mosygi30
mosygi3011 okt. 2011 - 5:04

hallo om winkeliers te believen moet het losse geld maar weg,wat een flauwe kul, u wilt alleen de banken maar sparen ,en een extra inkomsten bezorgen

vipeter
vipeter11 okt. 2011 - 5:04

Je reinste onzin. Afgelopen zaterdag was er weer een storing of een andere keer er is iets met je pasje. Lijkt me geen goed idee.

JoopSchouten
JoopSchouten11 okt. 2011 - 5:04

Twee voordelen van contant geld. - Contant geld blijft handig als pinnen niet mogelijk is - Plastic is minder waard dan metaal.

2 Reacties
Gerald2
Gerald211 okt. 2011 - 5:04

Ik ben voor contant geld: als je bij de Appie een zakkie drop hebt gekocht en dit vervolgens aan de zorgverzekeraar moet gaan lopen verantwoorden (je weet hoe informatie rond kan gaan): zakkie drop is slecht voor je tanden.

eeweew
eeweew11 okt. 2011 - 5:04

Als je overal kan pinnen gaat die eerste niet meer op. En de echte waarde van het materiaal waarvan geld gemaakt is doet er al lang niet meer toe. Afschaffing ervan zal waarschijnlijk heel veel geld opleveren.

lancelot2
lancelot211 okt. 2011 - 5:04

Ben TEGEN!! De overheid wil alles van je weten, ze weten trouwens al een hoop over de burgers in Nederland trouwens, maar de uitgaven kun je zo een beetje uit het zicht houden als je contant betaald. Plus dat zwartwerkers die ook contant worden betaald ook een economische impuls geven. Ze geven het zwarte geld gemakkelijker uit. Punt.

1 Reactie
Gerald2
Gerald211 okt. 2011 - 5:04

U bent dus voor zwartwerken: dat werknemers niet verzekerd zijn tegen risico's zoals ongevallen op het werk e.d.? als de overheid hier achter komt, mogen de werknemers, maar voorasl de werkgevers flink gestraft worden!

Addergebroed
Addergebroed11 okt. 2011 - 5:04

Nieuw pinnen is klote en kontant mag nooit verdwijnen

1 Reactie
eeweew
eeweew11 okt. 2011 - 5:04

Lekker beargumenteerd ook.

rgeurtsen
rgeurtsen11 okt. 2011 - 5:04

Pinnen alleen is geen goed idee. Giraal geld heeft zo zijn problemen. Belangrijker is echter dat overgaan op giraal geld betekent dat de controle en dominante invloed op de geldhoeveelheid/voorraad die bestaat onttrokken wordt aan de mocratische invloed van regeringen van de landen die de munt kiezen. Bedrijven hebben geen common goods belang.Giraal geld biedt niet de mogelijk tot deze controle. Daarnaast munten en papier geld zijn wettelijke betaalmidddelen. Het zou wettelijk verboden moeten worden dat winkels uitsluitend in giraal geld betaald willen worden.

1 Reactie
eeweew
eeweew11 okt. 2011 - 5:04

Is dat niet nu al het geval? Contant geld is volgens mij slechts een representatie van het digitale spul. Ik dacht ook niet dat er nog een vastgestelde hoeveelheid contant geld was. Waarom moet het winkels nou weer verboden worden geen contact geld te accepteren? Als je het er niet mee eens bent koop je er toch niets? Blijkbaar vinden anderen het wel een goed idee. Bedenk eens hoeveelheid overvaltraumas het de winkelier kan schelen.

Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2011 - 5:04

En de godganse wereld lijkt weer de vergeten dat één van de vervelendste dingen: je pasje dat niet gescand wordt door een voor het oog onzichtbare beschadiging, uiteraard onverwacht, en dan op zaterdagmiddag in de supermarkt, en dat je dan je boodschappen moet achterlaten, en niet naar huis of de bank kunt voor geld, want nergens ligt nog contant geld, het pasje werkt ook niet in de automaat en de banken zijn dicht, geen service, niks, zoek het maar uit. Die klotebanken moesten eens wat minder geld verdienen aan de afwezigheid van papier en geld en papiergeld en munten waarvoor ze eerst, terecht, nog wat moesten doen. Ze doen er steeds minder voor, integendeel, brengen transacties in rekening, terwijl ze aan je geld verdienen. We worden de monetaire matrix in gelokt, eigenlijk totaal gedwongen, en de mensen lijken kritiekloos aan al deze dwang toe te geven, of, waarschijnlijker, ze, en ik, kunnen er hoegenaamd niks tegen doen. Dus daar sta je dan op zaterdagmiddag, zonder weekend-boodschappen, en niemand kan het wat schelen, vooral de mensen niet die aan je verdienen, en verdienen, en verdienen. Eigenlijk verdienen ze het dus niet. Rare, onverschillige, afgestompte wereld. Alles draait om geld draait om geld, alsof we robots voor automaten van robopaten zijn. Hoeveel kostte ook alweer een brood, voor het omgerekend vier gulden of meer ging kosten? 80-90 cent v.e. gulden? Men heeft mijn geheugen ook al weten te wissen. Het is iets in die euro, en dat pasje... een hypnose-chip.

1 Reactie
JanB2
JanB211 okt. 2011 - 5:04

Het slappe verweer van de branche voel je natuurlijk al aankomen: "ja, maar het komt toch bijna nooit voor dat een pinautomaat niet werkt". Nee maar als het gebeurd ben je inderdaad goed de pineut (en de winkelier ook). En als het nagenoeg overal tegelijkertijd gebeurd (zoals ik laatst meemaakte door een "landelijke storing") dan kost dat de detailhandel miljoenen aan inkomsten. Cash blijft inderdaad handig, al was het maar als noodoplossing.

DitBenIk2
DitBenIk211 okt. 2011 - 5:04

Goed idee ja. Ik kan met mijn buitenlandse pas niet eens de parkeerautomaat of supermarkt betalen in nederland. Echt superhandig dat pinnen. Bovendien hoeven niet al mijn aankopen geregistreerd te worden.

1 Reactie
eeweew
eeweew11 okt. 2011 - 5:04

Nogmaals, de bank weet niet wat jij koopt. Ze weten alleen waar jij welk bedrag uitgeeft.

JanB2
JanB211 okt. 2011 - 5:04

Nee, Nee, Nee. Contant geld werkt sneller, is veiliger en geeft bovendien een beter overzicht op de uitgaven.

1 Reactie
José
José11 okt. 2011 - 5:04

Ik vind het ook niet zo'n veilig idee voor zieken/ouderen die zelf geen boodschappen kunnen doen en dan aan allerlei derden hun pasje mee moeten geven.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2011 - 5:04

Het laten verdwijnen van contant geld heeft maar 1 doel: Give me control of a nation's money and I care not who makes her laws. Mayer Amschel Rothschild

1 Reactie
Zjenny
Zjenny11 okt. 2011 - 5:04

Ik ben het op dit punt helemaal met je eens Duivel.

watsgebeurt
watsgebeurt11 okt. 2011 - 5:04

Ik ben hier uiteindelijk toch wel voor. Ik heb geen angst dat men zicht heeft waar ik mijn pin betalingen doe. AH, Gamma, wat maakt het allemaal uit. En dat is ook verder niet relevant want de overheid heeft bij lange na niet de mankracht om dit allemaal te screenen en daarnaast heb ik niks te verbergen. Er zullen wel problemen komen met bepaalde contante betalingen zoals het kopen van een loempia op straat (zoals eerder vermeld). Het mega voordeel van geen contant geld meer is dat er bijvoorbeeld veel minder overvallen gedaan worden op winkels. Het allergrootste voordeel is dat de ¨zwarte economie¨ volledig de nek wordt omgedraaid. En dat vind ik als nette belastingbetaler uiteindelijk het belangrijkst! Geen zwarte klusjes meer in de avonduren of naast de bijstandsuitkering, geen illegale weetplantage op zolder meer én per saldo hogere belastingopbrengsten waardoor de gemiddelde belastingdruk omlaag kan. Tevens zullen landen als Griekenland en Italië er ook beter van worden, aangezien de ¨zwarte economie¨ er groter is dan zichtbare economie. Voorwaarde is wel dat internationaal een gelijk banken/passen systeem wordt ingevoerd, zodat problemen over de grenzen heen zich niet voordoen.

1 Reactie
Zeikhuis
Zeikhuis11 okt. 2011 - 5:04

Maar u komt niet met redenen waarom het voor u persoonlijk goed is. Voor de belastingdienst is het goed, voor de winkelketens is het goed, maar voor de consument niet, tenminste dat maak ik niet uit uw commentaar op. Ik zie persoonlijk ook geen voordelen van dit nieuwe pinnen, of een contantgeldloze maatschappij, voor de consument/burger.

Yggdrasil
Yggdrasil11 okt. 2011 - 5:04

Normaal gesproken ben ik aan de dagelijkse boodschappen, eten en drinken, ongeveer 40 tot 50 Euro per week kwijt, ik tel daar wat onvoorzien, bijvoorbeeld een tijdschrift of een terrasje, ongeveer 20 Euro per week bij op, kom ik op een totaal van 70 Euro per week. Wanneer de bodem van de schatkist in zicht komt kan ik besluiten om het een paar dagen financieel wat rustiger aan te doen, tenslotte is die 70 Euro per week het geld waarvan ik rond moet komen. Toen ik gedurende een maand lang probeerde om mijn uitgaven met plastic te betalen toen bleek me al snel dat ik meer uitgaf met pinnen dan met contant betalen. Mijn weekuitgaven stegen van 70 naar een kleine 90 euro.

1 Reactie
Opinius
Opinius11 okt. 2011 - 5:04

ik zie het voorstel eerder om het koopgedrag van consumenten te doorgronden. Om groot geld gaat het hier niet,om dat te kunnen traceren in haar wandelgangen . Wellicht zou daar de aandacht beter kunnen eens op moeten liggen. tja en die ligt bevroren ergens bij curieuse banken-onderhandelingen-ondoorzichtige transacties ontroerend goed handige accountants etc. niet bij de plastic betaler van AH de Kijshop de pizzakraam of weet ik het. of toch,? maar welke zijde van beide wil men contrleren dan? grinn

JoopdeJong
JoopdeJong11 okt. 2011 - 5:04

Hoe zou het toch komen dat de MSM steeds weer met misinformatie komt? "Steeds meer mensen betalen elektronisch", las ik laatst ergens in een krant, terwijl, als ik boodschappen aan het doen ben, er gigantische rijen bij de gewone kassa staan en bij de PIN kassa een stuk of twee, drie. Zal wel een "momentopname" zijn van mij.

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong11 okt. 2011 - 5:04

Er schiet mij nog iets te binnen trouwens. Ik zag een jaar of wat terug een animatiefilmpje over een "cashloze" maatschappij, waarin een mannetje telefonisch een pizza bestelde en even later door zijn zorgverzekeraar werd opgebeld met de mededeling; "Of dat met z'n hartkwaal wel verstandig was en dat dat weleens consequenties kon hebben voor de vergoeding van toekomstige behandelingen?" Een koppeling met het EPD? Misschien ver gezocht, maar een punt van overdenking waard lijkt mij.