Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Consumentenwaakhond waarschuwt voor kankerverwekkende stoffen in instant noedels

  •  
20-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
136360 keer bekeken
  •  

De Consumentenraad van Hongkong waarschuwt voor de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in vrijwel alle soorten instant noedels. Van de 19 producten die getest werden, bevatten er 17 te veel schadelijke ingrediënten. De producten mogen in principe niet in de EU verkocht worden omdat de veiligheidsnormen die de Europese Unie stelt met maar liefst met een factor 5 werden overschreden. Het gaat daarbij om het beruchte 3-MCPD dat niet wordt toegevoegd maar ontstaat tijdens chemische processen om de productie te versnellen. Een andere aangetroffen stof is het kankerverwekkende glycidol, waarvan de aanwezigheid in kindervoeding verboden is.

Overigens bevatten de producten ook ongezonde hoeveelheden zout.

De consumentenorganisatie wijst er op dat nooit is aangetoond dat mensen kanker hebben gekregen door het eten van de noedels maar raadt uit veiligheidsoverwegingen fabrikanten toch aan de stoffen terug te dringen. Een deel van de geteste merken is ook in Nederland verkrijgbaar, onder meer in Aziatische speciaalzaken.

cc-foto: Wendy

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.