Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Consumentenbond in actie tegen te hoge hypotheekrente

  •  
10-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Hypotheekrente300.jpg
Handtekeningenactie om banken en politiek te overreden te hoge kosten te verlagen
De Consumentenbond wil samen met consumenten een vuist maken tegen de hoge hypotheektarieven. De vereniging is op haar website een handtekeningenactie begonnen om van de banken en de politiek te eisen dat de tarieven omlaag gaan. Dat heeft de Consumentenbond donderdag bekendgemaakt.
“Consumenten gaan gebukt onder een hypotheekrente die al meer dan twee jaar gemiddeld 1 procent te hoog is. Dit kost consumenten duizenden euro’s per jaar”, aldus de bond. Wie de petitie ondertekent, kan aangeven bij welke bank de hypotheek is afgesloten. “Vinden we bij de banken geen gehoor, dan is het aan de politiek om in te grijpen”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

objectivist
objectivist10 feb. 2011 - 10:06

Het is ook een schande met een Euribor onder de 1%. Goeie actie van de Consumentenbond.

JanvdH2
JanvdH210 feb. 2011 - 10:06

Iedereen tegen een hoge hypotheek rente gewoon aflossen! Ik was in het najaar bij de bank om eens te praten naar aanleiding van mijn woeker hypotheek. Ik kan een fooitje terug krijgen omdat ze iets teveel kosten in rekening hebben gebracht. Tegelijkertijd hebben ze mij mijn eerste hypotheek verkocht die ik eigenlijk überhaupt niet wilde (maar ja jong en naïef). Over rente korting viel niet te praten (ik betaal een opslag omdat mijn huis verhuurd is, mijn hypotheek is ongeveer 30% van de WOZ, dus er is een gigantisch risico), daarom ben ik lekker weg aan het gaan bij de bank. Ik had nog 40 jaar kunnen bankieren bij de Rabo, nu ben ik over naar de ASN is goedkoper, mens vriendelijker, heeft rente op de lopende rekening eigenlijk alleen maar voordelen. Ga weg bij je bank als je het er niet mee eens bent!

Pjotrs
Pjotrs10 feb. 2011 - 10:06

Tja, de banken moeten volgens de nieuwe regels meer reserves aanhouden. Die moeten toch ergens vandaan komen?

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 10:06

Zo'n actie komt natuurlijk weer uitsluitend ten goede aan iedereen die met torenhoge hypotheken zit. De rijken dus. Weer een maatregel om de rijken rijker te maken! Ik zeg: Omhoog met die rentetarieven! Oh shit... dan worden de banken rijker en daar profiteren de rijken dan weer van. Ik zeg: Niets wijzigen! Maar ik ga voor de zekerheid toch even mijn digitale handtekening zetten.

2 Reacties
Harmen2
Harmen210 feb. 2011 - 10:06

Jij zwalkert:)

primussucks
primussucks10 feb. 2011 - 10:06

"Zo'n actie komt natuurlijk weer uitsluitend ten goede aan iedereen die met torenhoge hypotheken zit. De rijken dus. Weer een maatregel om de rijken rijker te maken! Ik zeg: Omhoog met die rentetarieven" De staat wordt er juist beter van, minder hypotheekrenteaftrek ;).

prestant1957
prestant195710 feb. 2011 - 10:06

Waarom al die ophef over het renteniveau bij hypothecaire leningen? De consument moet onderhandelen, hij moet de voor hem beste bank zien te vinden. Een consequentie van de veel bejubelde marktwerking. Daar hebben we in onze "democratische rechtsstaat" voor gekozen. Banken zijn er om winst te maken ten behoeve van de aandeelhouders. Willen we als maatschappij anders, dan moet gekozen worden voor op z'n minst méér regeltjes en als de banken doorgaan met "schandelijk gedrag" het opleggen van zware boetes (wie betaalt die?) en als ultimum remedie nationalisatie. Maar dat wil weer niemand, behalve wat linkse conservatieven. Overigens zou het me als spaardertje zeer dierbaar zijn als mijn bank de hypotheekrente fors zou verhogen. Krijg ik meer rente. En zo blijkt wederom elk verhaal meerdere invalshoeken te hebben, die soms haaks op elkaar staan. Het is maar hoe je het bekijkt.

1 Reactie
primussucks
primussucks10 feb. 2011 - 10:06

"De consument moet onderhandelen, hij moet de voor hem beste bank zien te vinden. Een consequentie van de veel bejubelde marktwerking." Marktwerking is er altijd geweest. En consument kan maar zeer beperkt onderhandelen met een bank. In de tijd van de tophypotheken waren er veel (nieuwe) spelers op de markt. Die gingen behalve hoger/verder ook scherper dan normale banken. Het geld verdienden ze weer met al die ballast die meeverkocht werd. Nu is er een soort consensus bereikt : minder snel verstrekken, zwaarder voorwaarden en voor die veiligere klanten toch nog een grotere risico opslag.