Joop

Consumenten woedend op supermarkten na weren 'te kleine' Zeeuwse pruimen

  •  
23-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pruimen
Duizenden consumenten zijn boos na het bericht dat supermarkten pruimenteler Kees Hamelink uit het Zeeuwse Wemeldingen laten zitten met 60.000 kilo pruimen. De supermarkten eisen van leveranciers dat pruimen minstens 38 millimeter meten. De pruimen van Hamelink zijn door de droogte drie millimeter kleiner. Hij kon zijn boomgaarden niet beregenen omdat die te dicht bij de Oosterschelde liggen en het grondwater daardoor te zout is. Omroep Zeeland sprak met de getroffen fruitteler :
"“Volgens mij heb ik alles goed gedaan tot nu toe, maar dit is puur overmacht”, zegt hij mistroostig. “Ik laat de pruimen nu gewoon van de bomen vallen, want plukkers inhuren kost ook geld.” (…) De pruimen naar de voedselbank sturen bijvoorbeeld is voor de fruitteler geen optie. “Het gaat om zestigduizend kilo pruimen, die blijven maar korte tijd goed. En wie gaat de plukkers betalen? Sorry, maar dat gaat echt niet werken.”"
De zus van de boer zocht hulp en dat leidde tot een een oproep op Facebook om de pruimen alsnog als voedsel te gebruiken. Het bericht is al bijna drieduizend keer gedeeld en maakte een stortvloed aan reacties los.
"“Ik ben terechtgekomen bij een bedrijf dat beschadigde of te kleine vruchten verkoopt.” Potverdorie heet dat bedrijf en mensen konden per 500 kilo pruimen afnemen. Wegens de grote vraag naar kleinere hoeveelheden, is de grens van 500 kilo komen te vervallen. Sindsdien regent het aanvragen, maar ook verontwaardigde reacties tegenover supermarkten. “Zonde ze zijn heerlijk. Groot of klein de smaak is het belangrijkste. De arrogantie van de supermarkt”, reageert Mylene Groen. Esther de Groot noemt het “onzin” dat supermarkten de pruimen niet in het schap willen: “Beter iets kleiner dan geen toch?” Sommige supermarkten hebben volgens de zus van Hamelink laten weten alsnog pruimen af te nemen van de teler. Morgen rijdt ze met de eerste 500 kilo richting Apeldoorn."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

madbako
madbako24 jul. 2018 - 14:43

Bedrijfsrisco. Niet zeiken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2018 - 8:55

3000 keer? Tjonge jonge....

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2018 - 19:00

als "delen" niet tot afnemen leidt schiet de boer er alsnog niets mee op.

Meta  Foor
Meta Foor23 jul. 2018 - 15:23

pruimenjam, webwinkel, schenken aan voedselbank, geven aan Artis of gewoon in de Oosterschelde voor de dolfijnen en zeehonden ....

Britta van Rees
Britta van Rees23 jul. 2018 - 13:49

Er is fruit zat, het vernietigen van onooglijke exemplaren veroorzaakt geen tekorten. We moeten hier niet zo emotioneel over doen. De boeren moeten gewoon beter boeren.

3 Reacties
Fred444
Fred44423 jul. 2018 - 14:53

Fruit zat klopt niet. De laatste appeloogst was ver onder het gemiddelde, en ook de perenoogst was een stuk minder. Daarom zijn de prijzen zo extreem hoog in de supermarkt. Als deze pruimen van een redelijke kwaliteit zijn is er een grote markt voor met aangepaste prijzen.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins223 jul. 2018 - 22:39

Mensen zoals jij die denken dat de cola rivier uit lui-lekkerland blijft stromen is hetgene wat de wereld kapot maakt. We wonen op een aardbol waar 7 en in de toekomst 11 miljard mensen wonen. Nu al zijn er duizende mensen die voedseltekort hebben en jij met wat andere aso's roepen maar dat er genoeg van x is in de rijken landen. Er komt een dag dat er niet genoeg voedsel meer is voor iedereen en dan lach ik met mijn groentetuin en 1 afvalzak per maand levenstijl jullie verewnde snotneuzen allemaal uit.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 jul. 2018 - 12:35

'We moeten hier niet zo emotioneel over doen.' Misschien dat je dan even kunt beargumenteren waarom 38 mm in jouw ogen 'okay' is en 35 mm 'onooglijk' zou zijn.

Fred444
Fred44423 jul. 2018 - 12:25

Voor een zinvolle discussie is meer informatie nodig, bijvoorbeeld had Hamelink met supermarkt ketens een afname contract met vaste prijs en kwaliteitsomschrijving? Was er op geen enkele manier te praten met de supers? Is aan consumenten aangeboden om bijvoorbeeld zelf te komen plukken met een vaste gunstige prijs per kilo?

W-74
W-7423 jul. 2018 - 10:25

Fruitdiscriminatie, niet te pruimen.

jantje
jantje23 jul. 2018 - 10:00

Prima dat er actie ondernomen is om deze fruitteler te helpen.. Helaas woon ik te ver uit hun buurt anders was ik er ook wel naar toe gegaan met een emmertje.. Het maakt toch niks uit of fruit kleiner zijn dan de gestelde eisen (van wie? ) Ik kom zelf van het platteland en weet heel goed dat de ene jaar beter is dan de andere voor groenten en fruitsoorten. En als er komkommers in de winkel liggen die niet helemaal recht zijn, of paprika's die een beetje anders van vorm is.. het is al gezegd, het gaat om de smaak. Ik hoop dat Kees Hamelink nog heel veel van zijn pruimen aan anderen zal kunnen verkopen.

Anoniempje5
Anoniempje523 jul. 2018 - 9:58

Terechte ophef. Dit is anders wel erge verspilling van tijd en energie en kostbare grondstoffen. Als ze er echt verschrompeld uitzien en de helft kleiner en niet lekker smaken ok maar alleen omdat ze 3mm te klein zijn is absurd. En met een beetje pech worden anderen dan weer van veraf ingevlogen.

Fred444
Fred44423 jul. 2018 - 8:55

Heeft Hamelink zijn prijs verlaagd? Als de kwaliteit goed is kunnen de pruimen voor een stuntprijs worden verkocht. Consumenten zien het verschil niet tussen 35 en 38 millimeter.

2 Reacties
johannn2
johannn223 jul. 2018 - 12:50

Peace, Als ze per gewicht verkocht worden hoeft de prijs toch niet te worden verlaagd? De kwaliteit schijnt goed te zijn. Telers zijn afhankelijk van de supermarkten. De supermarkten maken "gebruik" van deze positie door geen enkele rekening te houden met het belang van de telers en hen het vel over de oren te halen. Zoals ook weer in dit geval. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jul. 2018 - 12:47

Johann Per gewicht, koop je dan niet meer pit dan pruim, ik weet het niet helemaal maar lijkt logisch.

Ergo2
Ergo223 jul. 2018 - 8:38

Het is mooi voor de teler dat zijn product alsnog verkocht wordt, maar het schreeuwen naar de supermarkten is niet helemaal terecht. De regels van de supermarkten zijn niet random, maar gebaseerd op de verkoopbaarheid van de producten, en je kunt het de supermarkt niet verwijten dat mensen kleinere pruimen (zonder deze media aandacht) niet of minder zouden kopen. Het is niet voor niets dat de AH de 'buitenbeentjes' apart in een box verkoopt, in plaats van de minder perfect ogende groenten en fruit tussen de soortgenoten te laten.

3 Reacties
Humpty Dumpty
Humpty Dumpty24 jul. 2018 - 6:00

En hier vat je een probleem samen. Prima voedsel wordt in schrikbarende hoeveelheden gedumpt omdat het niet mooi genoeg oogt. Volslagen waanzin van onze over de top consumptiemaatschappij.

Ergo2
Ergo224 jul. 2018 - 9:14

Klopt, Humpty Dumpty. Ik ben het helemaal met je eens. Het probleem hier ligt niet bij de supermarkten maar bij de tot op het bot verwende consument.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jul. 2018 - 12:44

Voedselbanken zitten erom te springen.