Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Conservative Party schorst 14 leden om racistische social media-berichten

  •  
05-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BRITAIN BREXIT VOTE

© 2019-01-23 14:32:59 epa07312462 Chairman of the European Research Group (ERG), Jacob Rees-Mogg speaks in a meeting of The Bruges Group, a pro-Brexit think tank in London, Britain, 23 January

The Conservative Party van Theresa May heeft 14 leden geschorst , nadat het Twitter-account @matesjacob onthulde dat mensen die online verklaarden lid te zijn van de partij van Theresa May racistische en bedreigende opmerkingen maakten op social media. Veel van de berichten zijn gericht tegen moslims of de islam en verschenen op de Facebook-fanpage van de uiterst rechtse parlementariër Jacob Rees-Mogg.
Volgens een woordvoerder van de Conservative Party is de partij op geen enkele manier aan de pagina verbonden, maar zijn er naaar aanleiding van de onthullingen wel enkele leden geschorst, in afwachting van verder onderzoek.
Volgens de Muslim Council of Britain, een overkoepelend orgaan van Britse islamitische instanties, bewijzen de racistische berichten opnieuw ‘de verbluffende omvang van islamofobie binnen de Conservative Party’. De raad herhaalt haar oproep voor een onafhankelijk onderzoek naar islamofobie binnen de partij. Baroness Syeda Warsi, oud-voorzitter van de Tories, noemde haar partij al eens ‘institutioneel islamofobisch’. De lokale conservatieve politicus Peter Lamb werd in 2015 geschorst nadat islamofobe online haatberichten van hem bekend werden. In 2017 werd hij weer toegelaten tot de partij en dit jaar werd hij opnieuw geselecteerd als lokale kandidaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mrt. 2019 - 18:18

Labour wordt niet geplaagd door jodenhaat, dat is een fabeltje om Jeremy Corbyn verdacht te maken.

Phil2
Phil26 mrt. 2019 - 5:15

Labour geplaagd door jodenhaat, de Tories door islamofobie... In beide partijen is er veel aversie tegen de EU. Waar moet het naar toe met het perfide Albion?

2 Reacties
ton14024
ton140246 mrt. 2019 - 8:50

Blokkeer een remain ????

madbako
madbako6 mrt. 2019 - 15:23

Met alle sinkholes daar zakken ze vanzelf wel onder de zeespiegel.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins26 mrt. 2019 - 1:31

Ik snap nog steeds niet hoe het kan dat een overtreding van het eerete artikel can een grondwet niet met een paar jaar cel bestraft word. Gooi islamofoben, xenofobe, sexisten, white supremiste en het ander ongeur rechts tuig in de cel. Dat zal ze wel leren.

2 Reacties
kweenie2
kweenie26 mrt. 2019 - 8:21

Dat zal ik je uitleggen. De grondwet is geen wetboek van strafrecht. In de grondwet staat geen straf vermeld voor het overtreden van artikel 1. En dan kom je bij juridisch grondbeginselen die in zekere zin misschien nog wel boven de grondwet staan, zoals het nulla poena of legaliteitsbeginsel, dat ruwweg stelt dat geen enkele gedraging strafbaar kan zijn zonder dat er sprake is van een reeds bestaande strafbepaling. De grondwet verbiedt discriminatie, maar stelt geen strafmaat vast, dus is het geen strafbepaling. Sterker nog, de grondwet bindt in de eerste plaats de overheid. Plus, in het VK is er geen geschreven grondwet. Dat is ook nog zo'n dingetje. Je moet je dan gaan baseren op bijv de Acts of Union tussen Engeland en Schotland. Ik weet niet of daar een artikel 1 in staat die discriminatie verbiedt, maar ik betwijfel het. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat dit soort zaken onbestraft moet blijven, alleen dat je een artikel in een wetboek van strafrecht nodig hebt. Al dat gepraat over het overtreden van de grondwet helpt niet als je het over strafrecht hebt. Je moet het over het wetboek van strafrecht hebben. In Nederland is dat Art 429quater. Strafmaat: maximaal 2 maanden hechtenis of boete van de derde categorie.

Freek3
Freek36 mrt. 2019 - 11:11

[Ik snap nog steeds niet hoe het kan dat een overtreding van het eerete artikel can een grondwet niet met een paar jaar cel bestraft word.] Dat is een open deur. De grondwet regelt hoe de staat met burgers dient om te gaan. Je kunt de staat niet in de gevangenis stoppen, daarom wordt er op basis van de grondwet niet vervolgd. Hoe burgers zichzelf dienen te gedragen, dat is via het wetboek van strafrecht geregeld. En dat kan gebruikt worden om mensen te vervolgen, doe aangifte, en wie weet!

Spanveer
Spanveer5 mrt. 2019 - 23:02

Gaat prima zo met de Britten. Bij Labour verlaten parlementsleden de partij omdat ze het niet eens zijn met de partijkoers vooral vanwege de Brexit. De Tories helpen de leden die een houding aannemen tegen de Islam door ze te schorsen en daarna uit de partij te kieperen. Rond de Brexit staan inmiddels meer opties open in het VK dan er mogelijk zijn volgens Brussel. Voor geen van deze opties is in de verste verte een meerderheid te vinden. Geen geringe prestatie van Theresa May om zoveel verdeeldheid te organiseren in het land. Politieke partijen die in rap tempo parlementsleden verliezen in een verdeeld land dat met grote precisie afstevent op een big bang. Niemand van de eilandbewoners die er ook maar aan denkt pijlsnel maatregelen te nemen om deze economische oerknal af te wenden. Over een paar weken een grote rookpluim vanaf het eiland dat eens een trotse natie was met invloed in de wereld.

msj_meijerink
msj_meijerink5 mrt. 2019 - 20:05

And this all due to the finest english traditions

Freek3
Freek35 mrt. 2019 - 19:23

Goed zo! Nu Labour nog!

Satya
Satya5 mrt. 2019 - 19:09

Antisemitisme, racisme en anti Islam is een groot probleem aa het worden. Zoals mostafa laatst terecht schreef er moet tegen iedere vorm van discriminatie worden opgetreden.