Joop

Conservatieven winnen Griekse verkiezingen maar met te weinig om te kunnen regeren, tweede ronde waarschijnlijk

  •    •  
21-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
599 keer bekeken
  •  

De conservatieve partij Nieuwe Democratie van premier Kyriakos Mitsotakis lijkt volgens exit polls en eerste telingen een verrassende overwinning geboekt te hebben. De voorsprong op de nummer twee, het linkse Syriza, zou groter zijn dan voorspeld werd. ND zou 40 procent van de stemmen halen, het linkse Syriza amper 20 procent, een verlies van 11 procent ten opzichte van 2019. Zo'n groot verschil tussen de twee leidende partijen is uniek in de Griekse politiek. De sociaaldemocratische PASOK komt op de derde plaats maar haalt nog geen 12 procent maar is zeer tevreden omdat het een winst van 50 procent is ten opzichte van 2019. Diem 25, de partij van de rebelse voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis, zou de kiesdrempel van 3 procent niet halen.

Mitsotakis, die er zelfs in slaagde het in het linkse bastion Kreta goed te doen, heeft overigens te weinig zetels om een regering te kunnen vormen. Daarom komt er hoogstwaarschijnlijk een tweede ronde. Volgens de Griekse wet krijgt de winnaar daarvan een groot aantal bonuszetels die het mogelijk moeten maken te regeren als een meerderheid ook al hebben die kiezers daar niet voor gekozen.

Volgens commentatoren hebben de kiezers die zijn gaan stemmen vooral gekozen voor stabiliteit. Alexis Tsipras, leider van Syriza, heeft Mitsotakis gefeliciteerd maar ook verklaard dat de strijd nog niet gestreden is. "De volgende ronde is beslissend."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Poeh, poeh
Poeh, poeh22 mei 2023 - 10:47

Ook nu blijkt maar weer eens dat peilingen vaak de vader van de gedachte zijn

Satya
Satya22 mei 2023 - 10:19

Dat zal weer veel doden opleveren met een racistische beginsel.

1 Reactie
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen22 mei 2023 - 11:13

Kun je uitleggen wat je hier mee bedoelt? Deze zin is nogal raadselachtig.

JasDon
JasDon22 mei 2023 - 9:48

Je kan veel zeggen over de Griekse politiek, maar dit twee ronde systeem mogen ze wat mij betreft ook in NL introduceren. Eindelijk weer effectieve regeringen.

oproerkraaier
oproerkraaier22 mei 2023 - 0:22

Verschrikkelijk dat de conservatieve partij heeft gewonnen. Dit wordt meer armoede voor de mensen daar.

5 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen22 mei 2023 - 7:16

Maar waarom stemt dan iedereen op de conservatieven? Misschien omdat ze Griekenland een beetje op orde hebben gekregen? Dat verwachten de Grieken kennelijk niet van de linkse partijen.

Grijs gebied
Grijs gebied22 mei 2023 - 7:47

De oppositie partij onder leiding van Alexis Tsipras heeft er in 2015 juist voor gezorgd dat het land in financiële crisis belandde. Wat je ook van deze conservatieve partij vindt, financieel hebben ze het land in rustig(er) vaarwater gebracht. Je laatste bewering slaat de plank dan ook faliekant mis.

EenMening3
EenMening322 mei 2023 - 11:58

De basis voor een goed landsbestuur is een gezonde financiële huishouding. Dat betekent in concreto een lage staatsschuld (en een beperkt begrotingsoverschot). Dat hebben Rutte I-III goed gedaan. Een lage staatsschuld biedt de mogelijkheid om in geval van nood, zoals tijdens corona, veel geld te lenen. Zodra het weer financieel mogelijk is, moet er begonnen worden met de aflossing van de staatsschuld. De Nederlandse staatsschuld bedraagt nu ongeveer 500 miljard euro, dat is ca 49,5 % van het BNP. Dus beneden de EU-norm.

Sonic2
Sonic222 mei 2023 - 12:07

In Griekenland is er een inflatie van 7 procent. De groei komt vooral door investeringen van buitenaf en door Europees geld. Maar de haat van vele hier tegen links is zo groot dat neoliberaal "rechts" weer complimenten mag ontvangen. Overigens stemt niet iedereen op de conservatieven. Het gaat om hooguit de helft van het land. Totale verkeerde voorstelling van zaken weer.

Jozias2
Jozias223 mei 2023 - 6:02

@sonic En een economische groei en een lagere werkeloosheid. De Griekse economie en daarmee Griekenland zit weer in de lift. Zeker nu toerisme na. Corona weer kan. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2470919-het-slechtste-jongetje-van-de-klas-is-nu-een-economische-groeimotor