Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Conservatieven winnen Griekse verkiezingen maar met te weinig om te kunnen regeren, tweede ronde waarschijnlijk

  •  
21-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
699 keer bekeken
  •  

De conservatieve partij Nieuwe Democratie van premier Kyriakos Mitsotakis lijkt volgens exit polls en eerste telingen een verrassende overwinning geboekt te hebben. De voorsprong op de nummer twee, het linkse Syriza, zou groter zijn dan voorspeld werd. ND zou 40 procent van de stemmen halen, het linkse Syriza amper 20 procent, een verlies van 11 procent ten opzichte van 2019. Zo'n groot verschil tussen de twee leidende partijen is uniek in de Griekse politiek. De sociaaldemocratische PASOK komt op de derde plaats maar haalt nog geen 12 procent maar is zeer tevreden omdat het een winst van 50 procent is ten opzichte van 2019. Diem 25, de partij van de rebelse voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis, zou de kiesdrempel van 3 procent niet halen.

Mitsotakis, die er zelfs in slaagde het in het linkse bastion Kreta goed te doen, heeft overigens te weinig zetels om een regering te kunnen vormen. Daarom komt er hoogstwaarschijnlijk een tweede ronde. Volgens de Griekse wet krijgt de winnaar daarvan een groot aantal bonuszetels die het mogelijk moeten maken te regeren als een meerderheid ook al hebben die kiezers daar niet voor gekozen.

Volgens commentatoren hebben de kiezers die zijn gaan stemmen vooral gekozen voor stabiliteit. Alexis Tsipras, leider van Syriza, heeft Mitsotakis gefeliciteerd maar ook verklaard dat de strijd nog niet gestreden is. "De volgende ronde is beslissend."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.