Joop

Conservatieven sturen Boris Johnson nog niet weg maar steunen hem amper

  •    •  
06-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
555 keer bekeken
  •  

De Britse premier Boris Johnson heeft een stemming in zijn partij over zijn positie overleefd maar met wel opvallend weinig steun. NRC schrijft:

Van de 359 Tories spraken 211 hun vertrouwen in hem uit. Dat komt neer op 59 procent van de fractie die Johnson nog steunt, minder dan de laatste Britse premier die zo’n stemming onderging. Theresa May behield in 2018 63 procent steun. Ze bleef aan, maar raakte beschadigd en vertrok een half jaar later alsnog.

De uitslag betekent dat er binnen de partij een jaar lang geen nieuwe stemming kan worden gehouden om hem weg te sturen. Dat wil overigens niet automatisch zeggen dat hij nog zo lang blijft zitten. Johnson dankte na de bekendmaking van de uitslag de parlementariërs van zijn partij en zei te hopen dat de verdeeldheid nu verleden tijd zou zijn. Dat laatste lijkt op z'n minst een kwestie van wishful thinking, een specialiteit van Johnson.

The Guardian meldt dat tegenstanders van Johnson hebben aangekondigd de strijd niet op te geven en zullen blijven proberen hem kwijt te raken. Binnen de Conservatieve partij heerst de - terechte - vrees dat de partij zetels gaat verliezen bij tussentijdse verkiezingen die met enige regelmaat in districten worden gehouden, bijvoorbeeld als er parlementsleden al dan niet gedwongen opstappen.

De komende weken onderzoekt het parlement op Johnson de volksvertegenwoordiging heeft misleid over Partygate. Als dat wordt aangetoond moet hij hoogstwaarschijnlijk alsnog vertrekken. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Sonic2
Sonic28 jun. 2022 - 12:15

Boris liegt en hopt van schandaal naar schandaal. En breekt de NHS en andere sociale voorzieningen af. Johnson doet wat 'rechts" overal doet. Of het nu neoliberaal of ultra rechts is. Maakt geen verschil

Kipzonderkop1
Kipzonderkop17 jun. 2022 - 12:16

''Conservatieven sturen Boris Johnson nog niet weg maar steunen hem amper'' Dat was te verwachten. Brexit Johnson is bij landelijke verkiezingen in het zadel geholpen door de Britse arbeiders die het zat waren keer op keer in het pak genaaid te worden door de ''progressieven'' van Labour. En modale arbeiders zijn er niet veel te vinden op de ledenvergadering van Conservatives. Laat staan beneden-modaal. En op de partijvergaderingen van Labour ook niet. Alleen maar zure gezichten van lieden die het toch niet zo prettig vinden dat ze hun EU profijt nu voor een deel zijn kwijtgeraakt. Als Johnson het kan uitzingen tot de volgende landelijke verkiezingen dan gaat het weer helemaal goedkomen als arbeiders mee stemmen. En als arbeiders straks het recht krijgen om hun huurwoning te kopen van de rijken etc. is het helemaal een eitje.

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 jun. 2022 - 11:49

Inderdaad het Rutte effect. Je weet wat je hebt.

Markzelluf
Markzelluf7 jun. 2022 - 8:10

Er zijn uitstekende redenen om een politicus en zeker een premier weg te sturen. Maar het verschijnen op een feestje van naaste medewerkers, lijkt me er geen. Johnson beschadigd? Natuurlijk, maar welke politicus is dat niet? En citeren uit the Guardian en haar Nederlandse kleine zusje de nrc, ach. Die kranten zijn zo anti Brexit, dat ze nauwelijks nog als objectief medium beschouwd kunnen worden op dit punt. Daarnaast the Guardian. Voor wie wil weten wie die krant leest, verwijs ik graag naar de onvolprezen serie Yes Minister.

4 Reacties
Volrin
Volrin7 jun. 2022 - 11:58

Heb jij nu echt niet door dat het er om ging dat hij op feestjes was TERWIJL hij het hele volk juist de opdracht had gegeven thuis te blijven vanwege corona. Mensen hebben via Skype afscheid moeten nemen van stervende familieleden terwijl deze arrogante clown ging feesten.

Markzelluf
Markzelluf7 jun. 2022 - 12:17

Dag Thomas, natuurlijk heb ik dat wel door. Maar heb jij ook door dat dit een stok is die tegenstanders zoeken om het mee te ontslaan, ongeacht de ernst van zijn fout? Test: vraag 1: als Johnson niet op het feest was geweest, had hij dan mogen blijven? vraag 2: Als hij het Labourprogramma goed uitvoerde, zou hij dan wegens deze misdraging afgezet moeten worden?

Volrin
Volrin7 jun. 2022 - 13:39

Nee, het is immoreel en hypocriet gedrag en een terechte reden om vragen om aftreden.

Kilted
Kilted7 jun. 2022 - 14:44

“Maar het verschijnen op een feestje van naaste medewerkers, lijkt me er geen” Dus wel… Het gaat om de hypocrisie erachter Als je je hele natie verbiedt om bij elkaar te komen en daar hoge boetes op zet, en je gaat vervolgens meerdere feestjes in je huis geven, onder het mom van dat je als premier ‘boven de wet’ staat, je om die reden ook nog bekeurd wordt door de politie, dan verdien je het om weggestuurd te worden. Veel politici overleven bij gebrek aan een goed alternatief. BoJo the clown heeft bij de afgelopen parlementsverkiezingen vakkundig de meeste alternatieven weggewerkt. En wat betreft de objectiviteit van ‘The Guardian’, dat geldt voor nagenoeg alle Britse kranten, en zeker voor de pro-brexit kranten. Het is een ‘de pot verwijt de ketel’ argument.

Phantom3
Phantom37 jun. 2022 - 5:23

De Rutte van het VK. Blijft gewoon rustig zitten alsof iedereen gek is, behalve hij.

1 Reactie
HenryHansen
HenryHansen7 jun. 2022 - 9:52

Ja omdat dit kan vanwege een totaal gebrek aan een alternatieve leider....