Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Conservatieven en feministen in Spanje boos over Eurovisie-inzending Zorra (Teef)

  •  
08-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3245 keer bekeken
  •  

In Spanje lopen zowel conservatieven als feministen te hoop tegen de officiële inzending voor het Eurovisie songfestival. Het nummer van het duo Nebolussa draagt als titel Zorra, het Spaanse woord voor teef. Volgens feministen wordt zo vrouwenhaat en een scheldwoord tegen vrouwen genormaliseerd. De band, bestaande uit een echtpaar dat recent na 20 jaar huwelijk een muzikale carrière begon, verwerpt de kritiek. Zangeres Maria Bas (55) stelt dat het gebruik van de term, die 45 keer in het lied voorkomt, juist een poging is om het woord terug te veroveren op de vrouwenhaters. "Ik ben zo vaak voor teef uitgemaakt, nu wil ik het in iets moois veranderen," zegt ze in The Guardian.

Een deel van de tekst luidt: "Als ik alleen uitga, ben ik een teef - Als ik plezier heb, ben ik de grootste teef - Als ik krijg wat ik wil, teef, teef - Het is nooit omdat ik het verdien, teef, teef."

Inmiddels heeft ook de Spaanse socialistische premier Pedro Sánchez zich in het publieke debat gestort. "Volgens mij draait feminisme niet alleen om rechtvaardigheid. Het kan ook leuk zijn en dit soort provocatie moet vanuit de cultuur komen. Dit is de echte gelijkheid tussen mannnen en vrouwen." Hij werd bijgevallen door de minister voor Gelijke Kansen. De premier ging nog een stap verder en opende de aanval op conservatieve critici van het nummer, waaronder een bisschop. Die horen natuurlijk liever een fascistisch lied, merkte hij op, "maar ik geef hier de voorkeur aan".

Hieronder het nummer met Engelse vertaling. De clip bovenin is zo te zien ook een protest tegen de alom aanwezige leeftijdsdiscriminatie. Die komt zeker ook op het songfestival voor.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

dirk den boer
dirk den boer10 feb. 2024 - 0:34

In het liedje is ook nog sprake van de vrees om in een jakhals te veranderen (van vrouwtjesvos/slet in jakhals), het kan dus altijd nog erger dan dat zorra...

dirk den boer
dirk den boer9 feb. 2024 - 21:30

In de telegraaf werd zorra met slet vertaald, wat is het nou? Het hangt natuurlijk sterk af van de plaats in de zin en de contekst. Als je leest over een zorra die haar welpjes (cachorros) zoogt, is het een vrouwtjesvos. Als je leest dat iemand die zich prettig voelt door de omstanders een zorra genoemd wordt, is het een slet...

Mirzas
Mirzas9 feb. 2024 - 10:44

Mijn stem heeft ze. Leuke tekst, mooi mens en het nummer zelf haalt zeker het gemiddelde van de songfestivalinzendingen omhoog.

android1984
android19849 feb. 2024 - 7:23

gaan nu weer allemaal boze oude mannen mevrouw Maria Bas uitleggen hoe feminisme werkt? Mansplaining is weer helemaal terug

1 Reactie
Zandb
Zandb9 feb. 2024 - 8:43

android En hoe gaan we het tegenovergestelde noemen? Dat vrouwen het de 'allemaal boze oude mannen' uitleggen? Mensen (blijkbaar mannen en vrouwen) hebben commentaar op een liedje voor nota bene het songfestival. Ik zou zeggen: Kijk naar de argumenten die de mening ondersteunen; er zal vast iets bij zitten dat de moeite waard is.

Karingin
Karingin9 feb. 2024 - 1:52

Goeie text, slap nummer. Veel te zoet voor een bitch

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick8 feb. 2024 - 20:37

Precies waarom ik mij niet thuis voel bij progressief en conservatief. Bij beiden wordt je behandeld als een kleuter zonder eigen mening en zelfbeheersing. Een schaapje dat herders nodig heeft. Alleen de boodschap van de herder en de kleuterjuf verschillen. Helaas is het archeo-liberalisme op sterven na dood.

1 Reactie
Pater
Pater9 feb. 2024 - 2:39

Als anarcho-liberalisme inhoudt dat politici of bisschoppen hun mening niet mogen geven is dat het tegendeel van wat die woorden betekenen. Vrije Nick mag ook een mening geven hoor. Ik sluit me graag aan bij Sanchez.

Backtobasics
Backtobasics8 feb. 2024 - 17:45

Vergeleken met Rockbitch uit de jaren 90 is het allemaal nog vrij tam. Kan je nagaan hoe preuts we geworden zijn.

1 Reactie
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick8 feb. 2024 - 20:33

Wat bijna verboden was, in Eindhoven door de PvdA burgermeester. Alleen door er een fanclub van te maken, kon het door gaan.

EenMening3
EenMening38 feb. 2024 - 17:27

"Volgens feministen wordt zo vrouwenhaat en een scheldwoord tegen vrouwen genormaliseerd. " Dit zijn waarschijnlijk de klassieke feministen. Niet de zogenaamde intersectionele.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 feb. 2024 - 8:45

Mening Ik ben dan altijd zo benieuwd hoe we zoiets weten; dat feministen iets vinden. Of dat klassieke feministen iets vinden. Of intersexionele....

Olav Meijer
Olav Meijer8 feb. 2024 - 16:09

[Zorra, het Spaanse woord voor teef.] Nee, het betekent een vrouwelijke vos oftewel moer.

5 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer8 feb. 2024 - 16:23

Maar kennelijk met dezelfde gevoelswaarde als "bitch".

r v b
r v b8 feb. 2024 - 16:25

Als het als scheldwoord gebruikt wordt, dan is "teef" een betere vertaling. Ligt het aan mij, of is de tekst zoals ik zo zie toch wel feministisch?

Miss Piggy
Miss Piggy8 feb. 2024 - 16:45

Ah, dat klopt. Was er zelf net pas achter dat 'Zorro' (de beroemde fictieve degenheld) Spaans is voor vos.

Anna R. Chist
Anna R. Chist8 feb. 2024 - 17:04

En teef betekent vrouwelijke hond net als bitch.

Anna R. Chist
Anna R. Chist8 feb. 2024 - 17:23

rvb Die tekst is zo feministisch als wat. Je hebt alleen een tak van het feminisme die eigenlijk gewoon oerconservatief is, daar hoor je tegenwoordig steeds meer van. Dat is eigenlijk het probleem tegenwoordig, voormalig progressieve bewegingen krijgen steeds meer last van interne onenigheid dat er weer voor zorgt dat de ideeën in totaal aan kracht inboeten. De rechtse revolte is ook gaande in linkse kringen wat links nog verder verzwakt.

Jan Wijn
Jan Wijn8 feb. 2024 - 13:58

Man,man, man, als we dan toch gaan verhondsen. Dan zeggen las zorras toch tegen de man:masculino.

VeganHarrie
VeganHarrie8 feb. 2024 - 13:53

Waarom mag een artiest niet de eigen artiestennaam kiezen? Er is genoeg relevantere vrouwonvriendelijkheid waar een feministe zich druk over kan maken.

Anna R. Chist
Anna R. Chist8 feb. 2024 - 13:31

Wacht ff dat gaat toch niet over deze geniale Spaanse punkklassieker? https://www.youtube.com/watch?v=ZZBmBAe2G8g

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde8 feb. 2024 - 13:40

Anna, denk het niet, maar dit blijft een lekker nummer en zijn tijd ver vooruit.

Anna R. Chist
Anna R. Chist8 feb. 2024 - 13:44

Nee dus https://www.youtube.com/watch?v=zSZqlQZ0_us Met de tekst geheel niks mis.

VeganHarrie
VeganHarrie8 feb. 2024 - 22:25

Grappige remake van I wanna be your dog van Iggy & The Stooges.