Joop

Conservatieve politici hebben het moeilijk met solidariteitsactie na anti-lhbti-geweld

  •    •  
15-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2398 keer bekeken
  •  
regenboogvlag

Door heel Nederland wappert zaterdag de regenboogvlag. Gemeenten en burgers laten zo zien dat ze solidair zijn met de lhbti-gemeenschap. De vlaggenactie volgt op een aantal gewelddadige incidenten vorig weekend. Medewerkers van een Groningse dragshowbar werden mishandeld. Jeugdige bezoekers van het COC-pand in Eindhoven werden uitgescholden, terwijl een vrijwilliger klappen kreeg.

Het Noordhollands Dagblad schrijft: “De regenboogvlag van COC Eindhoven en regio werd afgelopen zaterdag weggerukt door een groep van twintig hooligans, daarom hangt de belangenorganisatie zaterdagmiddag om 12.30 uur een nieuwe vlag op. In een open brief riepen twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland iedereen op om dat voorbeeld te volgen en zaterdag ook een regenboogvlag of andere lhbti+-gemeenschapsvlag uit te hangen.

Zo’n zeventig gemeenten geven gehoor aan de oproep. Andere gemeentebesturen hebben moeite met de solidariteitsactie. Katwijk bijvoorbeeld. Daar meent wethouder Sonny Spek (ex-Forum, nu Durf Katwijk) dat je “in een grijs gebied” komt door de regenboogvlag op te hangen. D66-fractievoorzitter Carin Tawfik is teleurgesteld. Zij vindt dat de gemeente wel een signaal moet afgeven, zeker omdat ze “verhalen hoort van Katwijkers die niet voor hun geaardheid durven uitkomen, of een zwaar leven krijgen als zij dat wel doen”, meldt het Leidsch Dagblad.

In Barneveld wappert de regenbloogvlag evenmin. Volgens burgemeester Jacco van der Tak (CDA) is dat omdat de vlag "verschillende gevoelens en reacties oproept" in zijn gemeente. Ook Middelburg doet niet mee, meldt Omroep Zeeland. Ruud van Engelen, voorzitter van COC Zeeland, is daar verbaasd over. “Ze noemen zich de stad van de vrijheid en dat wordt breeduit uitgedragen. Ze zijn regenbooggemeente, hebben het regenboogakkoord ondertekend, dan verwacht je dat dit geen probleem is”, zegt hij.

In Rotterdam wappert de regenboogvlag wel op het stadhuis, al stemden de coalitiepartijen Leefbaar en DENK tegen de solidariteitsactie. Bart van Drunen van Leefbaar verschuilt zich tegenover het AD achter protocollaire redenen, maar kan niet vertellen wat er in het protocol staat.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Volrin
Volrin17 apr. 2023 - 8:40

"Ook Middelburg doet niet mee, meldt Omroep Zeeland. Ruud van Engelen, voorzitter van COC Zeeland, is daar verbaasd over. “Ze noemen zich de stad van de vrijheid en dat wordt breeduit uitgedragen. Ze zijn regenbooggemeente, hebben het regenboogakkoord ondertekend, dan verwacht je dat dit geen probleem is”, zegt hij." Lijkt me duidelijk toch. Dan zijn ze niet langer een regenbooggemeente.

Gio Servas
Gio Servas16 apr. 2023 - 8:12

Ik zie veel absoluten in de tweets, waardoor het eigenlijk hetzelfde is als hetgeen ze tegen ageren. Geen begrip voor andersdenkenden, maar wel begrip van andersdenkenden eisen. Geweld is nooit goed te praten hoezeer je een levensstijl ook afkeurt, maar er is een onderscheid tussen het niet eens zijn met hoe mensen hun leven leiden en zich daarin uiten en geweld.

12 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde16 apr. 2023 - 12:40

Gio, leg die laatste zin eens uit want ik begrijp hem niet.

Zandb
Zandb16 apr. 2023 - 14:51

Gio In die tweets wordt inderdaad duidelijk gemaakt dat we geweld niet accepteren. U vindt toch hoop ik niet dat we mensen die de wet overtreden als "andersdenkenden" moeten waarderen? Dat we begrip tonen voor hun geweld? Martin Die laatste zin is taalkundig bezien gewoon een on-zin.

Marinus C.
Marinus C.16 apr. 2023 - 15:02

Goed, ik heb niemand nodig om mee te denken aangaande "mijn levensstijl", wat bij "andersdenkenden" vooral "het (vermeende) gebruik van mijn piemel" betekend. Als mensen zich daar druk over willen maken, dan is dat mijns inziens best wel gestoord, maar het is ook hun goed recht. Ik wil er alleen geen last van hebben, en last begint al bij het moeten aanhoren van het gedram van die mensen.

Karingin
Karingin16 apr. 2023 - 16:53

Ook jij doet net of transsexualiteit een keuze is; dat is het dus niet. Dat zijn dus géén "andersdenkenden"

Left is not right
Left is not right16 apr. 2023 - 16:59

@Karin transseksualiteit is geen keuze; een gender-identiteit wel. Een ridicule keuze, die alleen bestaat bij het bestaan van een vaststaande associatie van behoeften en gevoelens met een gender en dat is rolbevestigend, vrouw- (of man) onvriendelijk en een achteruitgang na de emancipatie van de afgelopen decennia. Dus alle support voor L, H, B, transseksuelen maar niet voor transgenders. Wel voor iedereen die fysiek belaagd wordt overigens.

Olav Meijer
Olav Meijer16 apr. 2023 - 21:07

Het woordje "maar" in de laatste zin schrappen. Dan is het duidelijk.

Zandb
Zandb17 apr. 2023 - 7:15

Olav Afgezien van de formulering, blijkbaar is geen begrip hebben voor andersdenkenden maar wel begrip eisen van mensen die er anders over denken prima zo lang je maar geen geweld gebruikt. Nou, grotere onzin kan je wat mij betreft niet verklaren.

Volrin
Volrin17 apr. 2023 - 8:41

"Geweld is nooit goed te praten hoezeer je een levensstijl ook afkeurt, maar" Daar ga je de fout in.

Volrin
Volrin17 apr. 2023 - 8:42

@Left is not right "@Karin transseksualiteit is geen keuze; een gender-identiteit wel. Een ridicule keuze, die alleen bestaat bij het bestaan van een vaststaande associatie van behoeften en gevoelens met een gender en dat is rolbevestigend, vrouw- (of man) onvriendelijk en een achteruitgang na de emancipatie van de afgelopen decennia. Dus alle support voor L, H, B, transseksuelen maar niet voor transgenders. Wel voor iedereen die fysiek belaagd wordt overigens. " U kunt deze onzin blijven herhalen, het zal alleen aantonen dat uw positie er een van fanatisme is.

Left is not right
Left is not right17 apr. 2023 - 10:26

@Volrin, ik concludeer hieruit dat gedragingen of behoeften van mensen dus voor jou wel uitmaken of iemand een jongetje of meisje is? Ik ben liever fanatiek dan tenietdoener van emancipatie van de afgelopen decennia

Volrin
Volrin17 apr. 2023 - 11:40

@Left is not right "@Volrin, ik concludeer hieruit dat gedragingen of behoeften van mensen dus voor jou wel uitmaken of iemand een jongetje of meisje is? Ik ben liever fanatiek dan tenietdoener van emancipatie van de afgelopen decennia" Jij verzint dingen in plaats van op de daadwerkelijke inhoud van andermans berichten in te gaan. Dat is jouw probleem en bevestigd alleen maar jouw fanatisme.

Left is not right
Left is not right17 apr. 2023 - 11:44

@Volrin jouw bericht was “U kunt deze onzin blijven herhalen, het zal alleen aantonen dat uw positie er een van fanatisme is”. Ik heb moeite daar inhoudelijk op in te gaan, ik lees namelijk geen enkel argument. Ik zal een poging doen een zinnige discussie op gang te brengen? Wat is voor jou genderidentiteit en hoe bepaal jij jouw genderidentiteit? Of hoe zou ik de mijne moeten bepalen?

Zandb
Zandb16 apr. 2023 - 6:41

Onbedoeld veelzeggend: "Je komt in een grijs gebied als je een regenboogvlag ophangt!" Heel bedoeld onnozel: Als gemeente mag je niets doen wat verschillende reacties en gevoelens oproept. (Feitelijk mag je als gemeente dus niets doen.)

1 Reactie
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans16 apr. 2023 - 11:42

Ja de grijze vlag hijsen. ''In deze gemeente doen we net of we gek zijn"

Frans Akkermans3
Frans Akkermans316 apr. 2023 - 6:22

In het uithangen van de regenboogvlag komt de diversiteit tot uiting. Voor het omgekeerde, het niet-vlaggen, eveneens.

Sententia
Sententia15 apr. 2023 - 21:08

Nederlanders zijn, volgens mij, niet zo van het vlaggengewapper. We zetten hoogstens een vlag op bij Koningsdag of bij Dodenherdenking. We associëren die met nationalisme, met 'hier hebben wij het voor het zeggen'. Ik begrijp daarom ook niet waarom mensen zo trots zijn op het gebruik van deze vlaggen. Ze zullen alleen maar zorgen voor meer irritatie en polarisatie. Niemand wil, dat mensen geïntimideerd of geweld aangedaan wordt, óók niet de mensen die géén vlag hijsen. De gebruikte vlag staat inmiddels symbool voor het gedram van de genderactivisten, dus geen wonder dat veel mensen, óók die uit de 'LGBT+-community', geen zin meer hebben, die te gebruiken.

3 Reacties
Karingin
Karingin16 apr. 2023 - 15:04

Gedram?? Vragen om tolerantie en gelijkheid vind jii gedram? Waarom woon je dan in een democratisch land? Ga lekker in Rusland of China wonen als je daar zo'n moeite mee hebt

oproerkraaier
oproerkraaier16 apr. 2023 - 15:36

"De gebruikte vlag staat inmiddels symbool voor het gedram van de genderactivisten" Stond je daar ook met een prinsenvlag?

Volrin
Volrin17 apr. 2023 - 8:44

"Nederlanders zijn, volgens mij, niet zo van het vlaggengewapper. " Maar u spreekt niet voor alle Nederlanders. Zeker niet op basis van aannames. "Ze zullen alleen maar zorgen voor meer irritatie en polarisatie." Dit is het equivalent van zeggen dat vrouwen bepaalde kleding niet moeten dragen of niet in het donker over straat moeten lopen. "De gebruikte vlag staat inmiddels symbool voor het gedram van de genderactivisten" Dat is uw fantasie, niet de werkelijkheid.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans15 apr. 2023 - 17:40

Het valt me wel op dat gelovigen en hooligans dezelfde problemen ervaren die helemaal geen problemen zijn.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde16 apr. 2023 - 12:43

Vim, ik denk dat ze zelf het probleem zijn. Je kent toch die uitdrukking 'jezelf in de weg zitten' ?

Adaestuo
Adaestuo15 apr. 2023 - 17:22

Bij het laatste woonprotest in Den Haag (volgens mij eind november 2021) was er een spreker die zei dat de LHBTIQ+ community 'er verdomd weinig aan heeft dat gemeentes en overheidsinstanties jaarlijks en telkens weer na een zoveelste incident de regenboog uihangen.' 'Er is meer, veel meer nodig dan zo'n symbolische en vrijblijvende actie.' zo vervolgde hij. Nu ben ik van mening dat die vlag om genoemde redenen nu weer te laten wapperen zeker weten prima is, maar er is inderdaad heel veel meer nodig. Daar had en heeft die spreker groot gelijk in. En laten ze bij de politie, justitie en de politiek nu eens voorgoed ophouden met het wegwimpelwoordje 'incident.'

4 Reacties
Sententia
Sententia15 apr. 2023 - 21:41

Wat is er op tegen om iets een incident te noemen als het een incident is? Deze actie geeft vooral aan hoe sterk de invloed en lobby van de genderactivisten is, want waar zijn de vlaggen voor huiselijk geweld, waar zijn de vlaggen voor seksueel geweld, waar zijn de vlaggen voor kindermishandeling, waar zijn de vlaggen voor racistisch geweld etc.?

Adaestuo
Adaestuo16 apr. 2023 - 9:49

@Sententia 15 apr. 2023 - 23:41 Je snapt dondersgoed wat ik bedoel met dat hanteren als een wegwimpelwoordje, vandaar dat je gaat zitten dreinen en er andere tragische kwesties bij sleept, waar jij verder in werkelijkheid geen moer om geeft want anders was je wel aan initiatieven daartegen gaan meedoen of had je er zelf eentje gestart. Rechtse mensen die zich bekommeren om seksueel geweld, kindermishandeling en racisme? Ik ben nog nooit zelfs ook maar één rechtse mens tegengekomen die zich daar praktisch tegen bezig houdt. En dan ook nog afkeurend gaan jammeren over 'de lobby van de gender activisten.' De strekking daarvan komt er duidelijk op neer dat jij vindt dat die mensen hun bek dicht moeten houden en terug naar de kast kruipen.

Vuurrood
Vuurrood16 apr. 2023 - 12:54

Adaestuo: Exact! Maar of de rechtse en extreem rechtse meute jouw reactie en rechtstreekse aanbeveling richting Sententia begrijpt? Of zelfs dan maar zonder begrip ter harte neemt? Ik ben bang dat de rechtse en extreem rechtse afgestomptheid te grote vormen heeft aangenomen!

Volrin
Volrin17 apr. 2023 - 8:45

@Sententia "Wat is er op tegen om iets een incident te noemen als het een incident is? " Dat het in dit geval geen incidenten zijn, maar delen van een patroon. "Deze actie geeft vooral aan hoe sterk de invloed en lobby van de genderactivisten is, want waar zijn de vlaggen voor huiselijk geweld, waar zijn de vlaggen voor seksueel geweld, waar zijn de vlaggen voor kindermishandeling, waar zijn de vlaggen voor racistisch geweld etc.?" Door dit soort uitspraken kan ik u gewoon niet meer serieus nemen. Je gaat op Dodenherdenking toch ook niet vragen waar die vlaggen zijn?