Joop

Conservatieve lobbyclubs uit VS beïnvloeden Europese politiek

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
One dollar bill
Uiterst rechtse, christelijke organisaties uit de Verenigde Staten hebben in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s uitgegeven om extreemrechtse activisten en campagnes in Europa te sponsoren. Dit zegt openDemocracy op basis van eigen onderzoek. Het zou gaan om 15 non-profit organisaties die in ieder geval actief waren tussen 2008 en 2017.
Volgens openDemocracy werd het geld vooral besteed aan lobbywerk rondom medewerkers van de Europese Unie, het tegengaan van wetten die haat spreken tegen moeten gaan en het ondersteunen van anti-LHBTQ en anti-abortuscampagnes in Oost- en Zuid-Europa. Alyan Smith, Europarlementariër voor de Scottish National Party (SNP) is bezorgd. “Het rapport laat zien hoe kwetsbaar onze politiek is voor vermogende, georganiseerde kwaadaardige invloeden.”
Er bestaan banden tussen de bewuste organisaties uit het onderzoek en leden uit de regering van Donald Trump. Zo is een hoog bestuurslid van het American Center for Law and Justice een van de topadvocaten van de president en ontving de Alliance Defending Freedom miljoenen aan donatiegeld van een stichting die is gelieerd aan de familie van de steenrijke Betsy DeVos, minister van Onderwijs onder Trump. Steve Bannon, voormalig strateeg van Trump, heeft samengewerkt met het Acton Institute for the Study of Religion and Liberty in Rome. Onlangs hielp hij nog met het oprichten van ‘The Movement,’ een instituut in Brussel dat populisten van rechterzijde wil steunen met advies.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

quatsch
quatsch30 mrt. 2019 - 8:33

Wanneer de Russen zich 'inmengen' in de Europese politiek, dan staat dat dagelijks met grote koppen in de krant. Wanneer de Amerikanen ditzelfde doen, dan is het een voetnoot geworden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 mrt. 2019 - 1:04

Het zou goed zijn als alle sponsors en gevers aan crowdfunding openbaar zouden zijn. En alle buitenlandse financiering van politieke partijen verboden werd.

Ozon
Ozon29 mrt. 2019 - 18:46

Dat is niet verrassend; effecten waren oa te zien in Oeganda, waarom niet in Europa?

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 mrt. 2019 - 15:54

Elias Unique: "Belangenorganisaties die opkomen voor hun belangen. Da’s hun raison d’être. Dat doen de auto-industrie, de milieulobby, de glastuinbouwsector, etc. ook." Klopt, we hoeven slechts de belangenorganisaties die bedrijven/organisaties met winstoogmerk vertegenwoordigen te verbieden. Dat dit dringend noodzakelijk is kun je constateren aan de wildgroei op dat gebied: blijkbaar loont het.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 mrt. 2019 - 16:00

Het is natuurlijk nogal absurd om tekeer te gaan tegen de Russische pogingen om de meningsvorming te beïnvloeden, terwijl "onze" oligarchen gewoon hun gang mogen gaan. Waar gaat nu eigenlijk meer gevaar van uit?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 mrt. 2019 - 1:01

HM, het een heft het ander niet op. Waarom denk je dat Baudet ons zo graag aan het gas wil houden?

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2019 - 7:07

Ik begrijp dit niet. Vanwaar dit onderwerp? Er is immers niets nieuws onder de zon. Amerika doet wat Amerika altijd al deed. Europa laat zich al jaren beïnvloeden door de VS waar zelfs progressief nog rechtser is dan rechts Europa en alles wat daarvan afwijkt communisme heet. Nationalisme is al jaren zo niet eeuwen, het kenmerk van de VS, vandaar fanatieke trouw aan vlag, God en Vaderland en niet te vergeten het kapitaal! Of t.b.v. het kapitaal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 mrt. 2019 - 14:39

"Waarom denk je dat Baudet ons zo graag aan het gas wil houden?" Misschien heeft hij een hekel aan grunningers?

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2019 - 15:31

Wat houdt ze tegen om de deur gesloten te houden voor alle lobby-groepen, binnen en buiten Europa?

1 Reactie
ton14024
ton1402430 mrt. 2019 - 17:07

Je moet ze eerst als zodanig herkennen. Amerika is good zit er diep in.

Elias Unique
Elias Unique29 mrt. 2019 - 10:50

Belangenorganisaties die opkomen voor hun belangen. Da's hun raison d'être. Dat doen de auto-industrie, de milieulobby, de glastuinbouwsector, etc. ook. En als je het doel van die club je tegenstaat noem je het lobbywerk. Zijn de standpunten meer in lijn met die van jezelf, noem je het 'maatschappelijk middenveld'. Klinkt net iets sympathieker. Of is dit een pleidooi om eens kritisch te kijken naar alle buitenlandse financiering van deze beïnvloeding? Dus ook kritisch naar het handelen van bijvoorbeeld George Soros?

1 Reactie
LaBou
LaBou 29 mrt. 2019 - 13:52

"En als je het doel van die club je tegenstaat noem je het lobbywerk. Zijn de standpunten meer in lijn met die van jezelf, noem je het ‘maatschappelijk middenveld’." Nee, het heet altijd lobbywerk, ook als dat gebeurt door ons wel sympathieke organisaties. Helaas hebben veel van die organisaties minder ingangen en vooral (veel) minder geld dan de auto-industrie, big pharma, de financiële wereld of de wapenindustrie om er maar een paar te noemen.

TwoTone
TwoTone29 mrt. 2019 - 9:59

Is het niet gewoon een gevolg van globalisatie ?

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2019 - 11:26

@ TwoTone Jij schrijft: Is het niet gewoon een gevolg van globalisatie ? Nou nee, Hieronder een stukje eerdere tekst van jou. Debat krijg je als je verdiept in standpunten van de ander. Had nog nooit van Berkhout gehoord maar het nu eens doorgelezen. Volgens mij ontkennen ze het klimaat niet. Ze stellen dat 30 jaar theoretische modellen analyseren niks heeft opgeleverd. Ze stellen dat de theorie gekoppeld moet worden aan big data vanuit de werkelijke veranderingen in het klimaat. Verder lees ik dat je pas maatregelen kan nemen als je het effect kan meten van die maatregelen. Tot zover niet onlogisch. Je ziet zelf dat je blijkbaar gevoelig bent voor manipulatie. Jij schrijft hier: … pas maatregelen kan nemen als je het effect kan meten van die maatregelen. Tot zover niet onlogisch. Het is natuurlijk erg onlogisch dat je pas maatregelen gaat nemen als het probleem er is. Klimaatmaatregelen zijn er om te voorkomen dat het probleem er komt. Kortom, je laat je dus vrij gemakkelijk iets aanpraten. Het stukje over klimaat beleid ging over een Nederlandse sponsor van dit soort onzin. Als het financiers uit de VS zijn (geleid door de opvatting america first) dan is de kans groot dat je wordt afgescheept met onzin die niet eens in je eigen belang zou kunnen zijn. Maar alleen in het belang van de VS. Samenvattend het gaat juist niet om globalisatie. Het tegendeel; het gaat om nationale belangen. En ook jij wil natuurlijk alleen maar in de maling genomen worden in je eigen belang.

Kilted
Kilted29 mrt. 2019 - 12:46

Wie weet.... Maar hoe wil je dat tegengaan? Met de moderne massamedia is het simpelweg dichtgooien van de grenzen ook geen oplossing.

TwoTone
TwoTone29 mrt. 2019 - 20:22

@daanouwens - grappig, ik stel een vraag, geef geen mening dus in deze.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2019 - 21:36

@ TwoTone Jij schrijft: @daanouwens – grappig, ik stel een vraag, geef geen mening dus in deze. Ik geef jou ook gewoon antwoord: Nou nee,