Joop

Conservatieve Britse cultuurminister saboteert 'linkse' kritische BBC

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
BRITAIN - POLITICS - RESHUFFLE

© Britain's Minister of State for Mental Health, Suicide Prevention and Patient Safety, Nadine Dorries, gestures as she arrives at 10 Downing Street in central London on September 15, 2021. Bri

De conservatieve Britse cultuurminister Nadine Dorries bevriest de kijk- en luistergelden van de BBC en heeft laten weten die gelden zelfs volledig af te willen schaffen. Dat betekent voor de Britse publieke omroep dat er de komende jaren miljoenen moeten worden bezuinigd. De Conservatieve partij onder premier Boris Johnson maakt er geen geheim van weinig op te hebben met de kritische BBC, die veelvuldig door hen wordt beschuldigd van ‘linkse vooringenomenheid’.
Volgens Dorries is het tijd om het ‘over nieuwe manieren van financiering, ondersteuning en verkoop van geweldige Britse content’ te hebben. Ze gaf verder geen voorbeeld van hoe dat nieuwe financieringsmodel er dan uit moet zien. De bezuiningsmaatregel waardoor de BBC nu getroffen wordt, komt precies op het moment dat de regering van Boris Johnson om de haverklap onder vuur ligt vanwege de talloze feestjes in Johnsons ambtswoning tijdens de pandemie. Ook de BBC doet verslag van de lockdown-overtredingen, tot grote woede van de Conservatieven. Parlementslid Peter Bone liet eerder al weten dat wat hem betreft mensen geen kijk- en luistergeld hoeven te betalen voor een ‘institutioneel bevooroordeelde’ publieke omroep.
De kijk- en luistergelden – jaarlijks omgerekend zo’n 190 euro – stijgen tot in elk geval 2024 niet mee met de inflatie. Het risico dreigt dat die vanaf 2027 zelfs volledig komen te vervallen. De BBC is al sinds november verwikkeld in onderhandelingen met de regering Johnson.
Bron: NRC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Greendutch
Greendutch18 jan. 2022 - 14:44

steeds meer rechts conservatieve regeringen maken bezwaren tegen landelijke omroepen en bestaande kranten en persagentschappen , logisch omdat de kritiek altijd op henzelf gericht is en niet meehelpt om hun programma uit te kunnen voeren maar totaal ONRECHTVAARDIG + ONDEMOCRATISCH . bovendien tonen overal, -ook hier goed te zien- de rechtse partijen steeds meer en steeds vaker minachting voor het linkse gedachtegoed en linkse partijen.

Mark Huysman
Mark Huysman17 jan. 2022 - 19:52

[De Conservatieve partij onder premier Boris Johnson maakt er geen geheim van weinig op te hebben met de kritische BBC, die veelvuldig door hen wordt beschuldigd van ‘linkse vooringenomenheid’.] Het treurige is natuurlijk dat de BBC geleid wordt door figuren met directe of indirecte banden met de Conservatieve partij en zeer loyaal is aan de verschillende Conservatieve regeringen. De grote baas is een voormalig tory-politicus, De omroep heeft een grote rol gespeeld in het zwartmaken van Corbyn en de nederlaag van Labour in 2019. Maar aangezien het linkse gevaar van een Corbyn-regering nu geweken is en Labour onder Starmer nauwelijks verschilt van de tories wordt er weer wat meer balans betracht en is er ook ruimte voor voor een wat kritischer kijk op de Johnson-regering. Tijd dus om de omroep aan te pakken.

5 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jan. 2022 - 1:03

Je misinterpreteerd het gevaar. Dit gaat om het vernietigen van een publieke omroep zodat prive profijt en privatisatie van de agora doorgedreven kan worden. Niet om de kleur van een beetje editorial.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2022 - 8:30

Ik denk dat de editorial wel belangrijk is. Ze zouden het een paar jaar geleden wel uit hun hoofd hebben gehouden om de BBC aan te vallen. Tegelijk is het waar dat het gaat om het doordrijven van profijt en privatisering. En het gaat erom dat ze aan de grote media tycoons willen laten zien dat ze aan hun kant staan. Op dit moment zijn bijna alle persorganen kritisch over Johnsons lockdown feestjes. Dit is ook bedoeld om te zeggen, ‘hey jongens wordt eens wat milder, kijk eens wie we nu aanpakken’.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 jan. 2022 - 13:34

Mark Huysman, "Maar aangezien het linkse gevaar van een Corbyn-regering nu geweken is en Labour onder Starmer nauwelijks verschilt van de tories wordt er weer wat meer balans betracht en is er ook ruimte voor voor een wat kritischer kijk op de Johnson-regering." Maar ze waren dit al van plan toen Corbyn nog gewoon oppositieleider was, zie: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/boris-johnson-neemt-wraak-op-bbc-voor-anti-brexit-verslaggeving Ze waren zeker niet vriendelijk over Corbyn, maar ook niet over Brexit. Dat is althans de perceptie.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2022 - 19:42

[Maar ze waren dit al van plan toen Corbyn nog gewoon oppositieleider was, zie:..] Dat artikel stamt uit februari 2020 toen Labour onder linkse leiding al verslagen was en Corbyn ’demissionair’ was. Ik denk niet dat Johnson dit bericht de wereld in zou hebben gebracht voor de verkiezingen van december 2019 omdat de BBC en haar political editor Laura Kuensberg belangrijke bondgenoten waren in de strijd tegen het corbynisme.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 jan. 2022 - 19:52

Mark Huysman, De angel was er natuurlijk na de verkiezingen van 12 december natuurlijk wel uit, daar heb je gelijk in.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 16:58

Nuance is hier dat de BBC in 2015 had toegezegd dat vanaf 2018-2019 een TV licence gratis zou zijn voor de mensen boven de 75. De regering heeft toen toegestaan dat de premie omhoog zou gaan. BBC heeft inmiddels in 2020 niet haar woord gehouden en oudjes krijgen deurwaarders op bezoek voor de premies. Het alternatief dat Dorries aanbiedt om met een Netflix-achtig abonnement te gaan werken is natuurlijk wel belachelijk.

3 Reacties
jandebakker
jandebakker17 jan. 2022 - 22:06

Zo belachelijk is dat niet. Gezien de dalende populariteit van lineaire tv is het helemaal niet verkeerd om eens te kijken naar een andere manier van het vergaren van de inkomsten. Vooral omdat de demografische groep waar lineaire tv (waar kijk en luisterend voor betaald moet worden) nog wel populair is vrijgesteld is van het betalen van kijk en luistergeld

Jaco38
Jaco3818 jan. 2022 - 7:02

Idd Jan, geldt ook voor Nederland, op termijn is een publieke omroep alleen te handhaven als zij zich in het aanbod duidelijk onderscheid van commerciële aanbieders. En het plan om een bijv een rijke 75 plusser niet te laten betalen en een arme jongere wel is sowieso raar, altijd raar gevonden, je ziet het ook in Nederland nog steeds, dat gepensioneerden korting krijgen voor bepaalde zaken. Vroeger mss logisch toen de meesten alleen een aow hadden

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl18 jan. 2022 - 16:54

Ik vind het prettig dat BBC sommige grote sport-evenementen uitzendt en hun nieuws-afdeling is zeer degelijk. Verder is het een aaneenschakeling van quizjes, veiling-spelshows en af en toe een film. Dan doen ze het hier zelfs beter. Een publieke zender zou vooral de kijker wat meer cultuur moeten bijbrengen in plaats van laagdrempelige pulp. Maar ik vrees dat mensen daar niet voor betalen als ze de keus hebben.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 jan. 2022 - 15:28

En er is al een boycot door de kijkers geweest omdat ze de programma's niet leuk meer vonden . Ik denk dat ze zich daardoor gesterkt voelde dit door te voeren Er waren zelfs al groepen actief met namen als 'defund the bbc'

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij17 jan. 2022 - 13:43

Door het afschaffen van de kijk- en luistergelden heeft de BBC geen "eigen" geld meer en wordt het een bedelaar bij de overheid die elk jaar weer verder zal bezuinigen op de omroep. Precies wat hier in Nederland is gebeurd.

5 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist17 jan. 2022 - 15:24

Ben al wat ouder en kan me de tijd nog herinneren dat wij twee Nederlandse zenders hadden en verder nog drie Duitse zenders konden ontvangen. Als je in het zuiden van ons land woonde kon je als je geluk had trouwens ook nog twee Belgische netten bekijken. De kijkcijfers waren met slechts een paar netten beschikbaar gigantisch. Tegenwoordig hebben we meer dan tien Nederlandse zenders waaronder drie die aan net staatsinfuus hangen en de rest bedruipt zichzelf. De drie staatszenders roepen nu om het hardst dat ze meer geld willen, anders krijg je automatisch slechte programma’s. Is het volgens jou nu wellicht tijd om één van de staatszenders uit het bestel te halen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jan. 2022 - 19:13

'Is het volgens jou nu wellicht tijd om één van de staatszenders uit het bestel te halen?' Doe je voorzichtig spelregeltoerist? In jouw kringen heet dit 'cancellen' volgens mij.

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 21:43

@stockkick Louter ouderen kijken naar de NPO.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 10:22

Door de commercialsering van het TV gebeuren is nederland steeds dommer geworden. Kijk naar de hoeveelheid mensen die tegen hun belang in op de VVD, FvD en PVV stemmen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij18 jan. 2022 - 11:58

Mijn reactie gaat niet over het aantal zenders of wie kijkt, het gaat er om dat als je de eigen wettelijke inkomsten inkomsten weghaalt, de zelfstandigheid ook weggaat en het beleid wordt neergelegd bij de grillen van de dag van de politici.

EenMening
EenMening17 jan. 2022 - 13:32

De Britten lopen weer eens achter. Kijk- en luistergelden zijn hier te lande al meer dan 20 jaar geleden afgeschaft. Om het gezeur over partijdigheid te voorkomen, kunnen ze beter ons unieke systeem overnemen. Zodat iedereen van links tot rechts zijn zegje kan doen, op staatskosten.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas17 jan. 2022 - 15:10

Kijk- en luistergeld zit gewoon in je belasting. Met ingang van 1 januari 2000 werd de omroepbijdrage afgeschaft en worden de programma's van de publieke omroep uit belastingopbrengsten betaald. Ter compensatie van deze afschaffing werd het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting verhoogd met 1,1 procentpunt.

Berend22
Berend2217 jan. 2022 - 13:28

Dat volwassen mensen zich nog steeds bezig houden met vingertje wijzen. “Het is de schuld van links”, “niet waar van rechts”, “juffrouw….” Is werkelijk verbazingwekkend

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 18:10

Ik denk ook dat het een hele verbetering zou zijn als we daarmee ophielden!

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 13:22

'De kijk- en luistergelden – jaarlijks omgerekend zo’n 190 euro – stijgen tot in elk geval 2024 niet mee met de inflatie. ' Die license-fee is al jaren een bron van ergernis in Engeland. 'De bezuiningsmaatregel waardoor de BBC nu getroffen wordt, komt precies op het moment dat de regering van Boris Johnson om de haverklap onder vuur ligt vanwege de talloze feestjes in Johnsons ambtswoning tijdens de pandemie. Ook de BBC doet verslag van de lockdown-overtredingen, tot grote woede van de Conservatieven. ' Dus? 1 + 1 = 2?

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jan. 2022 - 14:22

Nou dat hebben die vaderlandse heersers beter gedaan, die hebben de kijk- en luistergelden via de belastingdienst innen. Niet dat we nog een omroep ala BBC zouden hebben, de reclame zendtjd is vaak 6 tot 8 minuten, ons kijkgeld lijkt geen enkele zode aan de dijk te zetten. Wil je nu bewijzen dat je rekenen kunt?

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 15:34

@Frans De indruk wordt gewekt, dat het gelijk houden van de license fee te maken heeft met het feit dat de BBC kritisch is op de regering van Johnson.

Loet Smit
Loet Smit17 jan. 2022 - 17:55

Klopt. 1+1=2