Joop

Congo schreeuwt, media zwijgen

  •  
28-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-CongoSchreeuwt300.jpg
Schokkende cijfers: In 2006 zijn er 400.000 vrouwen door milities verkracht, 1152 per dag, 48 per uur'  ... Ruim 5.400.000 doden
Volgens een bericht in het Algemeen Dagblad trekken Congolese rebellen van M23 zich terug uit de oostelijke stad Goma. Hoofd VN-vredesoperaties Hervé Ladsous verklaarde dinsdagavond dat rebellen ermee hadden ingestemd om de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu te verlaten. Het AD sluit het artikel af met aankondiging dat de rebellen – op zijn laatst – drie dagen later met de uittocht zullen beginnen. Maar is dat een teken dat er betere tijden aan lijken te komen voor Congo. De cijfers van het aantal doden en verkrachtingsslachtoffers vertellen een ander verhaal.
De vraag rijst waarom deze grote humanitaire crisis op weinig media-aandacht mag rekenen. Dat het een ingewikkeld en slepend conflict is, moge duidelijk zijn. Activist Vava Tampa, oprichter van Save the Congo, doet zijn beklag op de website van CNN:
Als er een kompas zou bestaan die op morele gronden zou kunnen beslissen welke conflicten internationale aandacht zouden verdienen, dan zou Congo de afgelopen twaalf jaar de lijst aanvoeren.
De Verenigde Naties hebben Congo, Afrika’s tweede grootste land, als verkrachtingshoofdstad van de wereld getypeerd. Maar de cijfers waar de VN over beschikken vallen in het niet bij de onderzoeksresultaten van Tia M. Palermo. Zij is als assistent-professor verbonden aan Stony Brook University. Uit haar schokkende rapport, gepubliceerd in The American Journal of Public Health, blijken alleen al tussen 2006 en 2007 400.000 vrouwen tussen de 15 – 49 jaar door leden van milities zijn verkracht. Dat zijn er volgens Palermo 1152 per dag, 48 per uur. Ook het aantal doden ligt schrikbarend hoog. Tampa:
In Congo vallen er per dag evenveel doden als bij 9/11. Tel daar de genocide in Rwanda in 1994 bij op, plus de etnische zuivering in Bosnië, inclusief de slachtoffers in Darfur en de doden door de tsunami in Azië en de atoomaanvallen in Hiroshima én Nagaski. Verdubbel dat aantal en je hebt het aantal slachtoffers in Congo.  
Tampa vraagt zich af waarom de media wel massaal aandacht besteden aan het geweld in bijvoorbeeld Israël en Syrië, maar voegt daar aan toe een vermoeden te hebben:
De vraag is niet welk conflict meer aandacht verdient, maar waarom Congo geen aandacht krijgt. Dat er geen beelden zijn om de noodzaak te bewijzen is het niet; waarschijnlijk is er een geografische of culturele afstand. En bovendien is er geen bondgenoot in gevaar.
Tampa vervolgt dat zolang de camera’s van westerse journalisten weg blijven, en beleidsmakers de ogen bewust sluiten, het moorden en verkrachten door zal gaan.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

lembeck
lembeck28 nov. 2012 - 14:26

Ik krijg regelmatig petities van Avaaz door. Vandaag nog een over Aids. Dus die over deze verschrikking komen ook vast nog wel. Afrika is een continent vol ellende. Ik denk dat we - hoe erg ook om dit te zeggen - erop uitgekeken zijn. Als ik op TV af en toe iets zie en op de radio de verslaggevers uit het gebied hoor, dan lopen me de rillingen over mijn rug. Oorlogsmisdaden. Weer in dat gebied. Het meest vruchtbare gebied van het continent. De mooiste oerwouden. In plaats er een toeristische trekpleister van te maken, willen gekke mannen alles en iedereen aan hun wil onderwerpen en ze schromen geen enkele methode. Soldaten verkrachten vrouwen... Het schijnt erbij te horen. Misschien zouden mannen en vrouwen zich 2 x moeten bedenken voor ze aan een gewapende strijd willen mee doen, of zelfs maar het legen in willen gaan. Universal Soldier van Donovan is nog altijd zeer actueel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 nov. 2012 - 14:26

De VS hebben de sleutel in handen voor een mogelijke oplossing van dit conflict. Als steun en toeverlaat van Rwanda kunnen zij hun invloed uitoefenen op de Veiligheidsraad om dit land te bewegen zich met hun eigen zaken te bemoeien.

leeuwenvanj
leeuwenvanj28 nov. 2012 - 14:26

Rwanda wordt door vele landen gesteund, krijgt ontwikkelingsgeld en erkenning. Vele deskundigen hebben al jaren geleden de rol van Rwanda in Congo aan de kaak gesteld, niets gebeurde er om de vechtende mensen tegen te houden. Congo, grondstoffen voor onze welvaart verdwijnt via Rwanda naar de multinationals. Waarom denken jullie dat er weinig aandacht voor is? En waarom wordt er Israel/Palestina bijgehaald, Truus heb je al een demo georganiseerd dan loop ik met je mee.

meijerlahn
meijerlahn28 nov. 2012 - 14:26

Soms denk ik wel eens dat machtswellustelingen hun onderdanen zien als mieren. Als ze geen nut hebben en ze lopen in de weg, roei je ze gewoon uit.

[verwijderd]
[verwijderd]28 nov. 2012 - 14:26

Het verhaal van Leon de Winter vind ik hier toepasbaar. De gemiddelde leeftijd in Afrika is uitermate laag. Dat betekent een youth bulge en dus een overschot aan jongemannen in de fighting age. Kijk naar dit kaartje op Wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Median_age.png Veel kinderen nemen, dit is het gevolg. Een gigantisch gebied in Afrika heeft een gemiddelde leeftijd van 14-20 jaar. Wat me opviel aan de tv-beelden van Afrika is dat de jeugdigheid van veel mensen afspat. Dat is dus geen oil of olaz maar mensen zijn daar echt veel te jong. Afrika wordt gerund door kinderen. Ik ben verbijsterd. Resumerend kan ik toch zeggen dat Leon de Winter meer erkenning verdient voor zijn verhaal over demografie en het aantal rellende jongens. Minus dat gekke plan over anticonceptie natuurlijk.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 nov. 2012 - 14:26

Uw neiging een gecompliceerd probleem terug te brengen naar eenvoudige proporties vertroebelt de blik. Overal waar een overschot van jonge mannen is zouden we dit soort toestanden moeten zien. De werkelijkheid is anders. In de rest van Congo/Afrika zien we die 'rellen' niet of minder. Demografische factoren spelen een rol maar verklaren natuurlijk niet alles.