Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Campagne tegen polariseren bij vaccineren, vluchtelingen en klimaatcrisis

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3414 keer bekeken
  •  

Terwijl op Joop de bezoekers zoeken naar het uitwisselen van de juiste genuanceerde argumenten om onderling tot verbinding te komen, gaat het er in de rest van de samenleving heel wat anders aan toe. Verschillen in politieke of maatschappelijke opvattingen leiden tot ernstige persoonlijke conflicten waardoor bijvoorbeeld vriendschappen sneuvelen en familiebanden verbroken worden. SIRE, de stichting die met ideële reclame de samenleving wil verbeteren, heeft een serie commercials gemaakt om te waarschuwen voor die ernstige gevolgen. In de clips zijn 'discussies' te zien over zaken als vaccinatie, klimaatcrisis en vluchtelingenbeleid. Dat zijn onderwerpen waar argumenten al snel plaatsmaken voor emoties en de hersens worden verruild voor de onderbuik. SIRE roept op kalm te blijven, je niet op de kast te laten jagen en te deëscaleren. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (47)

Mirzas
Mirzas11 jan. 2023 - 12:51

Hoewel ik de boodschap sympathiek vind, heb ik toch een wat allergische reactie op de boodschappen van SIRE. Ik vind het betuttelgehalte ervan niet meer van deze tijd.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jan. 2023 - 3:31

Ik merk dat wel op Facebook. Sommige 'vrienden' blokkeren je dan vanwege verschillende politieke standpunten. Alleen om die reden. Geen vriend zijn (zelfs 'ontvrienden') is prima, maar blokkeren beschouw ik als een vijandige handeling. Je wordt dan eigenlijk voor dood verklaard. Blokkeren op Facebook werkt bij mij door als ik de betreffende personen in het dagelijkse leven fysiek tegenkom. Dat mag SIRE wat mij betreft wel meepakken voor de volgende keer: niet iemand blokkeren s.v.p. als je puur en alleen een andere politieke mening hebt ergens over.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jan. 2023 - 11:42

'Geen vriend zijn (zelfs 'ontvrienden') is prima, maar blokkeren beschouw ik als een vijandige handeling. Je wordt dan eigenlijk voor dood verklaard.' Over radicaliseren gesproken.

MB19
MB1910 jan. 2023 - 20:39

Er zijn inderdaad veel bezoekers hier die proberen om nader tot elkaar te komen. Het jammere is imo wel, dat bepaalde journalisten hier polariserende teksten neerzetten, als ik daar op reageer worden mijn reactie heel vaak niet doorgelaten door de redactie. Het valt mij op dat dit voornamelijk gebeurd als ik het voor een bepaald geloof wil opnemen. Dus aan de redactie, op de meeste bezoekers kunnen jullie terecht trots zijn. Maar ik zal als ik jullie was even in de spiegel kijken.

4 Reacties
BartP2
BartP210 jan. 2023 - 21:27

Ja, daar zeg je wat. Onze politie-agenten bijvoorbeeld, die staan er hier niet al te best op.

Volrin
Volrin11 jan. 2023 - 5:31

Welk geloof is dat dan?

Gimli1955
Gimli195511 jan. 2023 - 9:04

@Volrin Welk geloof is irrelevant, het gaat om het feit dat het gebeurt. De discussie toespitsen op het voorbeeld is de bekende manier om de principiële discussie uit de weg te gaan, of het aanvaardbaar is. Dan krijg je een discussie of het terecht of onterecht is of een bepaald voorbeeld wordt gekozen en blijft de oorzaak van het gegeven buiten beeld. Vooral debatteren en discussiëren over gevolgen en voorbeelden, vertroebelt de inhoudelijke discussie en gaat hoofdzakelijk met ontwijk tactieken door. Ik ben het met MB19 eens dat ik sommige onderwerpen mis, terwijl anderen een overmatige aandacht krijgen bij plaatsing.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jan. 2023 - 12:02

Het verbaast me want ik lees voldoende reacties op Joop die religieus getint zijn en op bais van je laatste 50 reacties kan ik niet zeggen dat je aggressief reageert. @Gimli Ik begrijp dat je niet houdt van voorbeelden geven, en op zich ben ik dat met je eens, maar als je zegt dat je bepaalde (!) onderwerpen mist zouden voorbeelden toch helpen. Joop bepaalt niet waar Joop-bezoekers op reageren?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 jan. 2023 - 20:13

Polarisatie ingestraald door wie? 1. stikstof, kloof tussen stad en platteland, door foute kaartjes, ruis, bepalingen uit Brussel etc. 2. asielbeleid, behoefd geen toelichting. 3. vaccinaties, zit ook nog wel in het geheugen dat hele circus waarvan de repercussies nog voortduren. 4. klimaat, zie ook stikstof, en cocktail, politiek, wetenschap en ondernemerschap met lobbyisten. Er zijn vast nog meer door de overheid en wereldverbeteraars veroorzaakte redenen te benoemen. Het verdeel en heers zal door Rutte en consorten niet veroordeeld worden.

2 Reacties
Volrin
Volrin11 jan. 2023 - 5:32

"1. stikstof, kloof tussen stad en platteland, door foute kaartjes, ruis, bepalingen uit Brussel etc." Onzin. Die kloof is niet tussen stad en platteland. Ook op het platteland zijn er mensen die begrijpen dat boeren veel te veel stikstof uitstoten, inclusief sommige boeren zelf. Net zoals er in de stad mensen zijn die het voor de boeren opnemen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jan. 2023 - 17:52

Ik heb je bericht nu een paar keer gelezen. Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Waar staan de vier punten voor? Heb je een antwoord op de vraag 'door wie?'

Juppé🎗
Juppé🎗10 jan. 2023 - 20:09

Het verhaal klopt volgens mij al niet meer. Ik ben al meer dan 2 jaar niemand meer tegen gekomen die de hevig versnelde klimaatontwikkelingen ontkent. Het is nu smoezen zoeken waarom je niets kunt doen. Waarom eerder je buurman, je leverancier of de overheid iets moet doen. Als de overheid iets doet heeft het geen zin meer want die is te laat.of het is zo als alles verkeerd. Kaag en de overburen vliegen ook elke maand. Het laatste is afwachten. Dit verhaal…. Jetten zorgt dat er in 2050 windmolens op zee zijn die leveren 70GW. Dat wordt omgezet in waterstof en daar draait dan mijn HR ketel op en tank ik mijn auto mee vol. Vliegen idem, ze moeten alleen opschieten, ik 😏(de verteller) wacht er al te lang op en betaalt nu de hoofdprijs, dat hoor ik hier nu uit NL. Een vriend werd door een installateur zonder onderzoek afgeraden om een warmtepomp te nemen. Nu het nog mag nog een HR ketel ketel joh, dan loop je die onzin mis. Ze subsidiëren de cubs wel….klopte…. Dat is de feitelijke situatie.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2023 - 15:09

Drie offertes gevraagd. Mijn matig geisoleerde huis valt niet verder te isoleren. Zsm een nieuw ketel? De enige andere optie is afbreken.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jan. 2023 - 19:42

Ik zie hier op Joop niet een uitwisseling van genuanceerde argumenten plaatsvinden. In tegendeel. Ik vind de spotjes ook misplaatst. Het zou een stuk nuttiger zijn het debat te voeden met het objectiveren van die tegenstellingen. De standpunten over Covid zijn helder en al tientallen malen aan de orde gesteld. De eindconclusie is dat overeenstemming onmogelijk is. Ik denk dat het beter is dan dit als feit aan te nemen en dat als uitgangspunt te nemen voor het beleid. Als er geen overeenstemming mogelijk is, richt dan het beleid zo dat beide partijen hun zin krijgen. In het geval van Covid bijvoorbeeld door beide groepen in staat te stellen elkaar te mijden. Met klimaat en vluchtelingen kunnen ook dergelijke oplossen bedacht worden. Niet eenvoudig maar met enige intelligentie en creativiteit wel mogelijk. Zoals geen vluchtelingen meer opvangen in de provincie. Het wordt wel tijd het idee te verlaten dat Nederland het land is van verstandige mensen met gemeenschappelijke waarden, dat is niet het geval.

4 Reacties
EenMening3
EenMening310 jan. 2023 - 21:21

@Daan Er is de wereld van het internet en de echte wereld. In de echte wereld komen mensen van allerlei slag en met zeer uiteenlopende ideeën elkaar regelmatig tegen. Op school, op de uni, op de werkvloer, in verenigingen en stichtingen, in besturen, gemeenteraden, provinciale-staten en zelfs in de Tweede Kamer. Ook binnen families en gezinnen kunnen mensen heel verschillende en tegengestelde opinies hebben. Mensen komen elkaar niet alleen overal tegen maar moeten en kunnen meestal ook prima samenwerken. Het is wel aan te bevelen om, waar mogelijk, discussies over politiek en religie te vermijden

Volrin
Volrin11 jan. 2023 - 5:33

"In het geval van Covid bijvoorbeeld door beide groepen in staat te stellen elkaar te mijden. " Het probleem is dat een van de twee groepen niemand wil melden en helemaal geen maatregelen wil.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2023 - 7:00

@ Volrin Jij schrijft: ... helemaal geen maatregelen wil. Dat is inderdaad een probleem, maar op te lossen door de andere groep een pas te geven. Wat niet meer moet is de ene groep in staat te stellen anderen de gevolgen van hun keuze op te leggen. Met wat creativiteit is dit wel op te lossen.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2023 - 19:31

@ EenMening3 Jij schrijft: In de echte wereld komen mensen van allerlei slag en met zeer uiteenlopende ideeën elkaar regelmatig tegen. Nee dat is niet het geval. En: Ook binnen families en gezinnen kunnen mensen heel verschillende en tegengestelde opinies hebben. 1 Nee, ook dat is niet het geval. En: Het is wel aan te bevelen om, waar mogelijk, discussies over politiek en religie te vermijden Klimaat, vluchtelingen en corona zijn onderwerpen die niet te vermijden zijn.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 jan. 2023 - 18:24

Uit de tekst: `Terwijl op Joop de bezoekers zoeken naar het uitwisselen van de juiste genuanceerde argumenten om onderling tot verbinding te komen.....' Mijn ervaring is anders. Ter linkerzijde is men geneigd nuances, compromis en concensus te zoeken bij heikele onderwerpen, in ethisch vormgegeven gedachtengangen, hetgeen rechtsom helaas dikwijls wordt beantwoord met grove platitudes, drogredenen, ad hominems, framing, vooral veel jijbakken, ridicule strooppoppen en zelfs klinkklare leugens, plus misse slagen in de lucht zonder onderbouwing. Polarisatie waarover rechts klaagt, is een gewoonte van extreem- en populistisch rechts zelf, zoals ooit populair gemaakt door kanalen als Geen Stijl en door LPF-PVV-aanhangers . Zodat men als weldenkend mens soms genoopt is tot een krachtig wederwoord in het taalregister van de onwellevende oppponent. Voor dezulken, maar ook voor mijzelve, ter herkenning en duiding, raad ik een nuttig een leerzaam werkje aan, waarin dit alles op heldere wijze wordt verklaard. https://www.boomfilosofie.nl/product/100-9750_Drogredenen Er wordt zelfs een zinsnede gewijd aan een discussie op Joop.nl. vol met foutieve en ontsierende argumenten.

4 Reacties
Karingin
Karingin10 jan. 2023 - 22:28

Mwah, als linkserd wil ik best toegeven dat ik ook wel van de ad hominems en whataboutisms ben. Semantische geintjes, verhapstukte nicknames, bloemrijke wijdlopigheid...it's all fun and game

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine11 jan. 2023 - 7:47

@Hannes, misschien zelf even teruglezen op https://www.bnnvara.nl/profiel/Hannes%20%20Achterhout ;-)

Gimli1955
Gimli195511 jan. 2023 - 9:19

Maak van jouw verwachting , niet mijn verplichting. Wanneer de ene groep wil bepalen wat wel geldt en wat niet, welke taal moet worden gebruikt en welke mores gevolgd moet worden, verlies je de gelijkwaardigheid waarmee argumenten valide worden bevonden. Dat probleem zie je aan beide zijden van het politieke spectrum, incluis de samenleving. Er is al te lang een eenzijdige aanpak van de problemen in Nederland, waardoor er groepen door de individualisering het wiel zelf moeten uitvinden. Maken ze dan andere keuzes, dan worden ze meteen uitgemaakt voor van alles en nog wat. Als het te ernstig wordt, komt de overheid opeens met een campagne om het polariseren te beteugelen. Beetje hypocriet als het politieke systeem juist de solidariteit en de sociale cohesie heeft afgebroken. Dat heet mosterd na de maaltijd en wat je zaait als overheid, wordt geoogst in de samenleving. Wil je geen polarisatie of discriminatie, voer het als overheid dan niet zelf in, met het Toeslagschandaal als voorbeeld. Als dan blijkt dat je schuldig bent, los dan het probleem zo snel mogelijk op en stop niet een overmatige energie in het ontwijken en verbergen. Dat geldt ook voor de gaswinning schade. Mijn advies aan de overheid is: Luister eens naar de bevolking en doe er je voordeel mee. Dat geldt ook voor de aanhangers van politieke partijen en de partijen zelf. Wanneer wantrouwen heerst, sta je niet open voor andermans gedachten, standpunten en mening. Het begint met wantrouwen en achterdocht.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2023 - 19:43

@ Gimli1955 Jij schrijft: Mijn advies aan de overheid is: Luister eens naar de bevolking en doe er je voordeel mee. Wat is dit nou weer voor onzin. Wie of wat is de overheid? En wie of wat is de bevolking? Ik help je wel. De overheid bestaat uit bestuurders met grote diversiteit. Hun handelen is in hoofdlijn gebaseerd op de wensen en opvattingen van hun achterban die woorden uitgevoerd door hun ambtenaren. Niet die van iedereen. En heel concreet zelden die van jou omdat jij hele extremistische opvattingen die vanzelfsprekend bij een minderheid horen die dus nooit bestuurders leveren. Jij wil eigenlijk dat bestuurders doen wat jij zegt. Maar de democratie verzet zich daar tegen. Je komt ook weer met de term het volk als ware dat een homogene massa die hetzelfde wil Eigenlijk leunt die manier van denken erg op het fascisme. Het wijze volk dat van nature weet wat goed is en leiders moeten hebben om die volkswil vorm te geven. Een onzinnige gedachte omdat er niet één gezamenlijke volkswil is. En bovendien als de meerderheid van de bevolking voor vaccinatie is, ben je de eerste omdat te weigeren. Dus als het je niet uitkomt heb je ook nog lak aan die volkswil. Dat maakt deze tekst van jou erg hypocriet en gebaseerd op aantoonbaar totaal onjuiste aannames.

BartP2
BartP210 jan. 2023 - 17:49

"Terwijl op Joop de bezoekers zoeken naar het uitwisselen van de juiste genuanceerde argumenten om onderling tot verbinding te komen" Ik moest lachen.

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jan. 2023 - 19:38

Het gaat redelijk toch, hier? Op andere (rechtse/FVD) sites gaat het er veel grover aan toe

BartP2
BartP210 jan. 2023 - 23:11

@Baloemparoempaloempa De FvD-ers zijn trouwens afgedropen bij GeenStijl. Ze worden constant 'gejorist' wanneer ze weer eens onzin over corona posten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jan. 2023 - 10:38

Bart Ik vind dat censuur, van GeenStijl

PGS
PGS11 jan. 2023 - 20:38

@ Baloemparoempaloempa Het gaat redelijk toch, hier ? Het is jammer dat ik de oude onderwerpen en reacties niet meer terug kan vinden. Maar de felheid waar men elkaar bestookten was ongekend.

PVDB2
PVDB210 jan. 2023 - 16:19

Discussies en polarisatie worden aangewakkerd door social media, talkshows ne politici. Op social media vinden mensen met een bepaalde idologie elkaar en versterken elkaar in hun mening. Ook gewoon in gesprekken zijn mensen rotsvast in hun denbkbeelden. Virussen bestaan niet en dus COVID19 ook niet. Communisme weer invoeren, de democratie afschaffen en mensen uit alle vakgebieden en regering laten vormen die alles gatis maakt. Ruilhandel. Het is wachten op de volgende verkienzingen die gestolen zijn. Je hebt politici die zo hypocriet zijn dat je Biden een pedofiel noemt terwijl ze zelf veroordeeld is voor sexueel misbruik van een 8 jarige jongen. Deze Republikein, een verdediger van de Bijbel en gezinswaarden, David Todeschini, QAnon aanhanger en pedojager die Hilary Clinton en Oprah Winfrey als zogenaamd pedofiel ontmaskerd heeft én als lid van een satanische sekte. Uiteraard zonder bewijs. Onderzoeksjournalistiek. Hoe, waarom. Factchecking, bewustwording van nepnieuws en manipulering door extreem rechts. En een campagne voor wat je kan doen om dit tegen te gaan. Maar het zal vele niet weerhouden verder zich in de diepste krochten van internet, sites te bezoeken die hun sterken. Waar politici zoals Bolsenaro, Trump, Baudet, Wilders en Van Meijeren een doelgroep hebben om een bepaald doel te bereiken. Vaak financieel voor zich zelf, macht, haat of wraak. En daarvoor graag gewetens en schaamteloos mensen voor gebruiken.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195511 jan. 2023 - 9:24

Het zijn altijd de anderen uit het kamp met afwijkende standpunten die onbetrouwbaar zijn. Het begint met wantrouwen en een vijandbeeld en de rest zijn de gevolgen. Zo is polarisatie geen oorzaak, maar een gevolg van achterdocht en wantrouwen. Daardoor kon het Toeslagschandaal ontstaan en zo lang voortduren. Er is altijd wel een voorbeeld te noemen van een plek op deze aardbol om je overtuiging te sterken, en terecht. Het begint met een oorzaak en de rest zijn gevolgen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jan. 2023 - 16:10

ik ben voorstander van polarisatie. Ik heb gewoon mijn mening en als ik daardoor vrienden/familie verlies, dan is dat maar zo

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf10 jan. 2023 - 19:54

Mooi hoor, een mening. Maar lijkt het je niet beter naar de feiten te kijken? Rationaliteit en verlichting is zo gek nog niet

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jan. 2023 - 10:42

Een naïeve instelling, van je, Mark Want wie weet wat 'de feiten' zijn? Wie komt er met 'de feiten' aan? Een marxistische professor, zou met andere 'feiten' komen dan een Oostenrijkse school professor. En toch zijn beide zeer intelligent/belezen etc . Wiens 'feiten' neem je dan aan? Verschillende wetenschappers, belichten verschillende feiten en laten andere feiten juist onderbelicht, waardoor een gekleurd beeld toch naar buiten komt Jij denkt: Hugo de Jonge zegt iets, dus het is waar, want het is Hugo de Jonge. Een gevaarlijke instelling. Een instelling die uit de hand kan lopen Mao Zetung zegt iets, dus het is een feit. Zo dacht men in China, in de jaren 60 Als iemand met een kritische reactie kwam, dan 'kende hij/zij de feiten niet' en dan 'moest hij/zij opgevoed worden'

Erik20
Erik2010 jan. 2023 - 15:57

Elke keer wanneer iemand die bekend is overlijdt zie je gelijk al tientallen reacties over vaccinaties... bijvoorbeeld bij die drummer van Foo Fighters. (Die dus aan een overdosis was overleden) Het zit bij die mensen te diep om daar zinnig op te reageren. Ik heb dat al losgelaten.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jan. 2023 - 11:09

Want het kan écht niet zo zijn, dat de vaccins weleens schadelijk zouden kunnen zijn? Dat is totaal onmogelijk? Niet eens te overwegen? Waarom, omdat je wereldbeeld dan in duigen valt?

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jan. 2023 - 20:03

@Baloe Is op die manier niet alles te overwegen? De redenering van een mogelijk schadelijk vaccin was de volgende: De ontwikkeling van een vaccin duurt jaren De ontwikkeling van de Covid vaccins duurde maar 1 jaar de verkorting van de ontwikkelingstijd is gerealiseerd door de testperiode te verkorten er kunnen dus verborgen gebreken zijn bij het vaccin. We zijn nu een paar jaar verder en ik heb nog geen serieuze medische publicatie gezien die het heeft over schadelijke bijwerkingen. Dan kan het vaccin nog altijd schadelijke bijwerkingen hebben, maar datzelfde geldt voor erwtensoep. en dat eet ik ook nog altijd met veel plezier.

r v b
r v b10 jan. 2023 - 15:56

Verlies elkaar niet, laat meer vluchtelingen toe, want we verliezen die mensen (soms zelfs letterlijk: stikkend in vrachtwagens of verdrinkend tijdens hun vlucht).

7 Reacties
Markzelluf
Markzelluf10 jan. 2023 - 20:00

Aan hoeveel extra vluchtelingen denk je dan? En hoeveel mag dit maatschappelijk bezien kosten? Ik bedoel: we hebben woningnood, druk op jeugdzorg, tekorten aan onderwijs- en zorgpersoneel. Zo kan ik nog even doorgaan. Waar ligt voor jouw de bovengrens om het land leefbaar te houden? En is immigratie de beste oplossing voor alle partijen?

DaanOuwens
DaanOuwens10 jan. 2023 - 21:18

@ Markzelluf Jij schrijf: Aan hoeveel extra vluchtelingen denk je dan? En hoeveel mag dit maatschappelijk bezien kosten? Ik bedoel: we hebben woningnood, druk op jeugdzorg, tekorten aan onderwijs- en zorgpersoneel. Rare vraag. Stel iemand geeft als antwoord 200.000. Moet hij dan van jou het probleem van 200.000 extra inwoners oplossen? Iemand kan ook zeggen wij onteigenen alle private woning bezitters die woningen hebben waarin zij niet wonen. En we maken het aanbieden van sociale huur en koopwoningen een staatstaak en schoppen marktpartijen uit deze sector. We scholen nieuwkomers om tot onderwijs en zorg personeel, we financieren de jeugdzorg beter en regelen betere diagnostiek. Antwoord klaar. Maar dan zijn andere vragen net zo logisch. Zoals: Waarom los jij het tekort aan woningen niet op die het gevolg zijn van het beleid van Mark? Waarom los jij de problemen in de jeugdzorg niet op die het gevolg zijn van de ondoordachte bezuinigingen van Mark? Waarom los jij de personeelstekorten in de zorg niet op door een goed personeelsbeleid ? Want de huidige problemen zijn het gevolg van het beleid van Mark en zijn partij. En waarom los jij de personeelsproblemen in het onderwijs niet op door mensen zoals Mark direct in te zetten als docent en dan kan er een betere MP komen. Voor de klas richt hij minder schade aan. Als jij dat nou doet zijn die 200.000 vluchtelingen geen probleem. Ik ben benieuwd naar jouw oplossingen.

GeenProbleem
GeenProbleem10 jan. 2023 - 21:25

@DaanOuwens RVB heeft nogal rare plannen, zo wil hij mensen in Nederland (Nederlandse staatsburgers) het recht ontnemen om kinderen te krijgen om zo meer migratie toe te laten. 'We scholen nieuwkomers om tot onderwijs en zorg personeel, we financieren de jeugdzorg beter en regelen betere diagnostiek. Antwoord klaar. ' En blik met leraren trek jij daar voor open? Want welke leraren moeten die nieuwkomers gaan onderwijzen?

Markzelluf
Markzelluf10 jan. 2023 - 21:55

Dag Daan, je geeft in je reactie al aan dat zelfs bij een relatief lage bovengrens het toelaten van een substantieel aantal vluchtelingen fikse consequenties heeft. Een deel van jouw oplossingen is daarbij niet zo logisch (nationaliseren van deel woningbestand lost niks op wegens een leegstand die vrijwel nihil is in Nederland), maar dat is de kwestie niet. Ik wil aantonen dat polarisatie vermindert als je bij beleidsdoelstellingen ook haalbare maatregelen aangeeft die realisatie van die doelstellingen mogelijk maakt. Zonder het ‘eerlijke verhaal’ worden de tegenstellingen alleen maar groter, volgens mij. Jij denkt daar anders over?

Karingin
Karingin10 jan. 2023 - 22:40

Oeh Daan, of Rutte nou minder schade aanricht voor de klas...ik zou hem zelfs niet meer op HR bij Shell zetten. Van mij mag ie met pensioen

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2023 - 19:46

@ GeenProbleem Jij schrijft: En blik met leraren trek jij daar voor open? Want welke leraren moeten die nieuwkomers gaan onderwijzen? Waarom moet ik die vraag beantwoorden?

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2023 - 19:49

@ Markzelluf Jij schrijft: Zonder het ‘eerlijke verhaal’ worden de tegenstellingen alleen maar groter, volgens mij. Jij denkt daar anders over? Inderdaad, het eerlijke verhaal is dat Mark de problemen heeft veroorzaakt. Dus zullen de oplossingen ten koste moeten gaan van mark en zijn achterban. Niet van andere burgers en niet ten koste van vluchtelingen. In heb mijn probleem dus opgelost. Jij kan erkennen dat het de schuld is van Mark en zijn fouten corrigeren.. Anderen vragen om jouw problemen op te lossen is geen optie.

VANRUITER
VANRUITER10 jan. 2023 - 14:51

Deze reactie is verwijderd

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jan. 2023 - 16:12

Het corona beleid was vrij radicaal. Het is niet zo gek, dat de samenleving 'polariseert' door zul beleid. Wat had je dan gehad? Dat het niet zou leiden tot allerlei spanningen en conflicten en breuken? Het is weer erg onrealistisch allemaal

Volrin
Volrin10 jan. 2023 - 16:40

Alleen bij loze en/of feitelijke onjuiste aannames.

GeenProbleem
GeenProbleem10 jan. 2023 - 21:29

@volrin 'Alleen bij loze en/of feitelijke onjuiste aannames.' Tja.. wat is onjuist? Zo was de gehele 'Hunter Biden Laptop' Russische propaganda tot dat het op eens geen Russische propaganda was.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jan. 2023 - 10:44

Een democraat/regeringspoliticus zegt dat iets 'niet waar' is, dus is het niet waar. Zo denken veel mensen. Griezelig om te zien Een blind, roekeloos vertrouwen in autoriteiten. Als iets ook maar een beetje kritisch is, is het meteen 'een complot' want onze grote leiders kunnen niet corrupt zijn, kunnen geen fouten maken, kunnen niet met wanbeleid komen.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal10 jan. 2023 - 14:37

Mooie Marketing klus ! Overheid betaalt ruim en op tijd, geen concurrentie, is niet kritisch en je kunt hierin al je platitudes kwijt zonder op je vingers getikt te worden door de opdrachtgever. En met wat geluk een makkelijke vervolgopdracht.

fcr
fcr10 jan. 2023 - 14:09

Het tweede filmpje, met het dispuut tussen anti- en pro-vaccinatie, is een klassiek voorbeeld van de drogreden van het valse compromis (argumentum ad temperantiam). Wikipedia definieert hem als volgt: "Het is een redenering waarbij er ten onrechte van uit wordt gegaan dat, wanneer twee verschillende standpunten gepropageerd worden als feitelijk juist, het compromis tussen die twee standpunten de waarheid weergeeft".

5 Reacties
Volrin
Volrin10 jan. 2023 - 16:40

Daar moest ik ook meteen aan denken toen ik de titel van het artikel las.

Markzelluf
Markzelluf10 jan. 2023 - 16:59

Vind je dit nu ee

Markzelluf
Markzelluf10 jan. 2023 - 17:06

Vind je dit nu een drogreden? Wiki zegt: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Drogreden Ik zie namelijk helemaal geen argumenten om wel of niet te vaccineren die ook maar enigszins plausibel klinken. Sowieso zijn de filmpjes slechts van het kaliber ‘oma die tegen kleuters zegt, ‘jongens geen ruzie maken’. Met het doel van de filmpjes ben ik het eens, de uitwerking is lachwekkend. De overheid kiest de laatste weken trouwens wel vaker voor eigenaardige billboards en zo. Die van die huissleutels gezien? Man, man, man

Volrin
Volrin11 jan. 2023 - 5:37

@Markzelluf "Ik zie namelijk helemaal geen argumenten om wel of niet te vaccineren die ook maar enigszins plausibel klinken." Dat is een drogredenatie. Namelijk een beroep op je eigen onwetendheid. Dat jij geen plausibele argument ziet, betekend niet dat ze niet bestaan of al geleverd zijn. Dat zijn ze namelijk wel.

Markzelluf
Markzelluf11 jan. 2023 - 9:32

Dag Florian, ik zeg niet dat er geen argumenten tegen of voor vaccinatie zijn, maar dat ze in de filmpjes niet gegeven worden. Mensen kuddedieren noemen of wappie of zo, vind ik geen argumentatie maar slechts dommig schelden. Er zijn in de discussies rond vaccinatie zeker drogredenaties gebruikt, maar hier zie ik ze niet. Kun jij concreet aangeven welke je waarneemt en waarom dat voor jou een drogredenatie is?

Adaestuo
Adaestuo10 jan. 2023 - 14:01

Stichting Irritante Redelijkheid Excessen...