Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Confrontatie clubbestuur met supporters FC Bayern die willen af van sponsor Qatar Airways

  •  
28-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Bij de jaarvergadering van de Duitse voetbalclub FC Bayern München kwam het tot een hevige confrontatie tussen het clubbestuur en de supporters. Die laatsten willen af van het sponsorcontract met Qatar Airways, de staatsluchtvaartmaatschappij van het emiraat. Ere-voorzitter Uli Hoeness noemde de bijeenkomst na afloop “de ergste die ik ooit heb meegemaakt”. En dat wil wat zeggen want hij is een paar jaar terug tot 18 maanden celstraf veroordeeld wegens belastingontduiking.
De fans wilden tijdens de vergadering de banden met Qatar, waar volgend jaar het WK voetbal wordt gehouden, aan de kaak stellen en dienden een motie in om het sponsorcontract te beëindigen. Het emiraat Qatar is berucht schender van mensenrechten en de stadions die onder erbarmelijke omstandigheden gebouwd zijn hebben duizenden arbeidsmigranten het leven gekost.
De clubleiding weigerde de motie in stemming te brengen en dat leidde tot boze reacties van de fans. Voorzitter Herbert Hainer stelde dat van een breuk met Qatar geen sprake zal zijn. Daarop eisten de fans in koor luidkeels dat hij vertrekt. “Wij zijn Bayern en jullie niet!”
De fans worden aangevoerd door advocaat Michael Ott. “Je kunt niet meer trots zijn op je eigen prestaties als je weet ten koste van wie die genaakt zijn,” verklaarde hij aan Deutsche Welle. Hij noemt het sponsorgeld “bloedgeld” en zegt dat de financiële banden met de mensenrechtenschenders ervoor zorgt dat je je als fan gaat schamen voor de prestaties van je club. De campagne tegen de innige banden met Qatar loopt al langer. Tijdens wedstrijden zijn er vaak spandoeken te zien die duidelijk maken dat de clubleiding meehelpt de misdaden van Qatar wit te wassen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 nov. 2021 - 21:49

Dat vind ik nou positief nieuws van voetbal supporters, laat je club gevrijwaard zijn van dit soort barbaren, ik vind het een schande dat een WK in Qatar wordt gehouden, die stadions en faciliteiten zijn door slaven gebouwd, en menigeen heeft er het leven bij gelaten.

Brent Dysta
Brent Dysta28 nov. 2021 - 16:09

Voetbal is een industrie, clubs zijn bedrijven geworden, waarin supporters niet meer de rol en positie hebben die ze vroeger hadden. Ze zijn consument geworden, waarbij de stadionbezoekende supporter minder van belang is dan de TV en internet supporters over de hele wereld. Helaas ik geef ze dus weinig kans. Bedrijven hebben weinig moraal, het gaat om geld verdienen. Een dictator, menserechtenschenders, slavenhouders, doen er dan niet zo veel toe. Als ze maar geld in het laadje brengen.Voeg daar bij dat ze vinden dat sport en politiek gescheiden moeten blijven en je weet genoeg. Voetbalclubs zijn vaak in handen van Russische oligarchen, sjeiks, gokbedrijven etc. Niet de meest frisse investeerders.En erkennen de ongekende corruptie en omkoping in de voetbalwereld. Met bovenstaande is duidelujk dat spelen in Quatar in de voetbalwereld onomstreden is. Wen er maar aan. Ik ben gestopt er naar te kijken.

2 Reacties
Roel2
Roel228 nov. 2021 - 20:00

Goed verhaal, alleen geldt dit niet voor Duitse clubs.

nikita72
nikita7229 nov. 2021 - 8:42

Blijkbaar willen deze supporters geen consument zijn, maar lid van een vereniging. En bij een vereniging moeten uiteindelijk de leden de baas zijn. Ik ken niet de reglementen van die voetbalclub, dus ik weet niet of het bestuur mag weigeren dat over een motie gestemd wordt.

Norsemen
Norsemen28 nov. 2021 - 15:29

Komen voetbalsupporters ook eens positief in het nieuws.

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 12:56

Het geldt met precies dezelfde sponsor ook voor Real Madrid, Arsenal, AC Milan, Olympique Lyonnais, Olympiakos, en Benfica.

2 Reacties
johannn2
johannn228 nov. 2021 - 13:54

Misschien zouden die supportersverenigingen gezamenlijk actie kunnen voeren. Dan slaagt het vast. .

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 14:08

Dat kunnen ze zeker maar dat zou allemaal een schijnvertoning zijn als we met z'n allen, de voetballers van heel veel clubs als nationaal elfalspelers, en bovendien de supporters, en uitzendende media, nog steeds gewoon mee gaan doen aan het WK.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach28 nov. 2021 - 12:18

Dit is het topje van de ijsberg. Iedereen weet dat een groot deel van de voetbalclubs in handen is van schimmige ondernemers. Vroeger was het de tabaksindustrie, de kolen en de chemie en tegenwoordig drugs, mensenhandel, gokken en olie. Betaald voetbal moest eigenlijk worden afgeschaft, want het is een vehikel voor het witwassen van crimineel geld. Jammer genoeg blijft dat spel desondanks verdomd leuk om te doen en om naar te kijken. Dat is dan weer de andere kant van de rooie kaart.

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator28 nov. 2021 - 15:24

@ Ferdi Rombach (13:18u) - goed commentaar. Inderdaad: voetbal is een prachtsport om (op je eigen niveau) te beoefenen; en om naar te kijken. En toch, en toch: in de regionen waar de besten en de duursten en de meest verdienenden werkzaam zijn, daar is heel veel misgegaan.Een ideale situatie is er, net op zoveel andere gebieden van het leven, nooit geweest; maar we zijn al lang voorbij het punt waarop de sociale toestanden nog enigszins te aanvaarden (te gedogen?) waren. Bij onze eigen tijd denk wel eens aan de boektitel: 'The Bonfire Of The Vanities' (Tom Wolfe), en soms anders wel aan werken van Jeroen Bosch en ook Rembrandt ('Het Feestmaal van Belshazzar). Hier is alles ethisch uit de hand gelopen, ontspoord. Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is hier zowel symbolisch als feitelijk hét proefstuk. De uitverkiezing van dit land als gastheer was al ontsierd, gelittekend door grote corruptie; en duizenden rechteloze arme arbeiders (de slaven van nu) lieten het leven door het moeten werken onder volstrekt inhumane omstandigheden bij de bouw van de accomodaties (voorzien van airconditioning, ook nog). Ik hoef mezelf niet de vraag te stellen: wél of niet kijken? Ik kan het namelijk niet. Genieten van een 'sportfeest' dat zó een criminele, gruwelijke, en ook groteske voorgeschiedenis heeft? Onmogelijk. Misschien dat een groot kunstenaar (auteur, componist, filmregisseur of documentairemaker) nog iets met dit gegeven kan. Om alle ijdelheid, wreedheid, en waanzin van deze eigentijdse affaire de vorm te geven die ze toekomt. PS: een goede boekentip is 'Evil Paradises', onder redactie van Mike Davis en Daniel Bertrand Monk (2007). Bij 'Qatar' denk ik altijd aan het hoofdstuk over Dubai in dit boek. Bezie de tekst achter de volgende link, en lees het complete commentaar (via '...more' onder de aanhef): https://www.goodreads.com/book/show/619572.Evil_Paradises

manaandezijlijn2
manaandezijlijn228 nov. 2021 - 11:50

Het feit dat Hoeness veroordeeld is geweest voor belastontduiking heeft niets te maken met het gegeven dat hij deze vergadering 'de ergste' uit zijn loopbaan als bestuurder van Bayern bestempelde. Graag enige journalistieke zorgvuldigheid.

4 Reacties
Sam V
Sam V28 nov. 2021 - 12:49

Dit is een website met opinies. Zelfs onder het kopje nieuws. Wen er maar aan.

johannn2
johannn228 nov. 2021 - 13:53

Sam, Dit is een website met opinies. Wen er maar aan. .

manaandezijlijn2
manaandezijlijn228 nov. 2021 - 17:16

@Sam V Dat heeft niets met opinies te maken. Het is slechte, tendentieuze, journalistiek. Daar zijn andere bladen en opiniepagina's voor.

EenMening
EenMening28 nov. 2021 - 17:54

@Sam Joop is betrouwbaar maar niet objectief. Dat hoeft ook niet voor een opinie website. In hun ijver voor de goede zaak schieten ze wel eens door richting de krant van wakker Nederland. Wen er maar aan.

Ch0k3r
Ch0k3r28 nov. 2021 - 11:42

Toppers. Nu hopen dat ze een beetje consequent zijn en dat de tribunes in Qatar leeg blijven bij de wedstrijden van Bayern