Joop

Conflict bij JA21 duurt voort, Kamerlid Nicki Pouw-Verweij voelt zich niet gehoord, verlaat politiek

  •  
14-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6225 keer bekeken
  •  
ANP-467064608

Het is nog steeds onrustig binnen JA21, de radicaalrechtse partij onder leiding van Joost Eerdmans. Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij heeft tot verrassing van velen daarom haar vertrek uit de politiek bekendgemaakt. Ze wil geen kandidaat meer zijn bij de verkiezingen van 22 november. Pouw-Verweij heeft forse kritiek op het gebrek aan democratie binnen de partij maar wil niet met ruzie vertrekken, meldt RTV Utrecht:

Het JA21-kamerlid maakt het besluit "na lang wikken en wegen", en wenst "alle geweldige mensen van JA21 het allerbeste." In een bericht aan de leden van de partij, dat in handen is van het ANP, legt ze ook uit waarom ze vertrekt."Wat betreft de reden: het is bekend dat ik het organisatorisch en inhoudelijk niet altijd eens ben geweest met de wijze en tempo van de uitbouw van de partij." In het bericht aan de leden benadrukt ze dat ze "in harmonie" de fractie zal verlaten.

Eerder dit jaar sloegen prominenten van de partij alarm in een brief aan het bestuur. Pouw-Verweij behoorde bij de ondertekenaars die er over klaagden dat de macht binnen de partij is geconcentreerd bij een kleine kliek en er voor andere leden te weinig mogelijkheden zijn de koers te beïnvloeden. De auteurs eisten onder meer de invoering van een partijraad die "namens kiezers en leden de kaders" van de partij bepaalt. Op een ledenvergadering werden die plannen goedgekeurd door de partij maar vervolgens is daar weinig tot niets mee gedaan.

"Dat jij je niet meer met hart en ziel kunt inzetten voor de partij die zoveel aan je te danken heeft, geeft te denken", schrijft haar persoonlijk medewerker Sytse de Jong in een bericht dat zij heeft geretweet.

Chris Aalberts, expert op het gebied van populistische partijen, voorspelt dat de uittocht bij JA21 door zal zetten in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jul. 2023 - 8:16

Ja21 kan me niet snel genoeg uiteenvallen!

Greendutch
Greendutch15 jul. 2023 - 9:42

wie dit nog niet wist leeft onder ’n steen. Afsplitsing / afgeleide / clone van Fortuin/Baudet[ezel] kan niet anders zijn dan autocratisch en antidemocratisch, werkend volgens leugenachtige en vijand-zoekende tactiek vanwege gebrek aan échte nieuwe ideeën, enkel t.b.v. eigen behoud in macht / geld / status. Hopelijk krijgt Chris gelijk en wat belangrijk is m.i. dat de adepten beter geïnformeerd worden, leren wat de ‘ideologie’ inhoudt, ik ben veel volgers van rechtse leiders tegengekomen die ’t verschil tussen conservatief / progressief, links / rechts, confessioneel, liberaal etc niet wisten. eenmaal uitgelegd veranderde hun stemgedrag. Dacht destijds dat ja gewoon ja betekende, afzetten tegen tegenpartijen. Vanaf nu dus -- LA’21 -- [liegend antwoord]

Eric Minnens
Eric Minnens15 jul. 2023 - 7:48

Maak van JA21 gewoon Nee23. Pouw weg? Oké. Nu nog dat Aardmannetje.

Dooie Mus
Dooie Mus15 jul. 2023 - 3:55

"Chris Aalberts, expert op het gebied van populistische partijen, voorspelt dat de uittocht bij JA21 door zal zetten in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024." Joi. Populistische partijen blijken altijd een soort kauwgum te zijn waar de smaak al snel vanaf is? Jonge Vriend -en professioneel opportunist- Joost Eerdmans is al jaren op zoek naar het juiste "mondgevoel" en een "prettige bite" maar heeft nog altijd het pad naar z'n eerste politieke Michelin Ster niet gevonden. Misschien maar beter ook. Over smaak valt zeer beslist te twisten.

Jan Wijn
Jan Wijn14 jul. 2023 - 22:23

Fascisme manifesteert zich altijd alleen rond één enkele leider. Dat had Nicki Pouw-Verwei blijkbaar nog niet door.

Sonic2
Sonic214 jul. 2023 - 20:51

Dit is toch echt totaal onverwacht. Weer een ultra rechtse partij waar het intern homeless is. Dit wijkt erg af van het patroon. Wanneer gaat "rechts" eens zijn excuus aan bieden aan links? Omdat ze er altijd zo erg naast zitten. Ook nu weer. Het wordt eens tijd

Ejoth
Ejoth14 jul. 2023 - 17:08

Ik kijk uit hoe en wanneer ze bij de PvdA en GL elkaar de tent uitvechten nadat de leden vergadering samensmelting heeft geratificeerd. Kwestie van tijd.

2 Reacties
hgroen2
hgroen214 jul. 2023 - 22:20

Bij pvda en groenlinks zit dat niet in het aard van het beestje. En naar anderen wijzen is een bekende afleidingstruuk op Rechts. Feit is dat de polarisatie op Rechts wordt uitgevochten en niet tussen links-rechts. En de ene rechts populistische partij na de ander klapt in elkaar als de ander zich heeft aangediend.

vdbemt
vdbemt18 jul. 2023 - 14:13

WAT een onfeitelijk wensdenken.

EricDonkaew
EricDonkaew14 jul. 2023 - 16:23

@ Chris Aalberts, expert op het gebied van populistische partijen, voorspelt dat de uittocht bij JA21 door zal zetten in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024. ------------------------------------ Ja, maar waar gaan die stemmen dan heen? Echt niet naar D66 of zo. Zo veel gaat er niet veranderen.

2 Reacties
hgroen2
hgroen214 jul. 2023 - 22:20

Of verdwijnen uit het bestand [gaan niet stemmen] of lopen over naar BBB of PVV

onyxcumulus
onyxcumulus15 jul. 2023 - 5:54

Doe eens een poging?

Break on through
Break on through14 jul. 2023 - 15:27

"Chris Aalberts, expert op het gebied van populistische partijen, voorspelt dat de uittocht bij JA21 door zal zetten in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024." Goed dat dat even voorspeld word door een profi.... JA21 valt volledig uit elkaar en verspliterd verder en verder naar een stuk of wat fractie's. Let maar op. Eerdmans gaat weer voor zichzelf beginnen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 12:49

Als je de agenda van JA21 bekijkt dan moet je heel voorzichtig zijn in hoe je die formuleert. Dat maakt een bredere discussie binnen de partij nogal lastig.

oproerkraaier
oproerkraaier14 jul. 2023 - 12:33

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Mathijsco
Mathijsco14 jul. 2023 - 11:50

Gewoon, voor het gemak: 'Joost Eerdmans nabij?' 'Kansloze plinterpartij'. 'Na 2 jaar weer voorbij.' Next!

Ed Verbeek
Ed Verbeek14 jul. 2023 - 11:47

“Vrouwenhaat velt volgend slachtoffer: ook Nicki Pouw-Verweij vertrekt uit politiek”?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier14 jul. 2023 - 17:42

Ja21, haat alles. Vrouwen, vluchtelingen, moslims, mensen van kleur, etc, etc.