Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Conferentie over voedselverspilling laat grootste verspiller onbesproken

  •  
19-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom ontbreekt de enorme verspilling van voor mensen geschikt voedsel voor veevoerproductie?
Deze week vergaderen in Den Haag zo’n 400 afgevaardigden uit de hele wereld over voedselverspilling. Staatssecretaris Dijksma organiseert de conferentie. In haar openingstoespraak sprak zij mooie en ferme woorden. We moeten allemaal, dringend minder voedsel weggooien en verspillen. Toch bleef een van de grootste problemen taboe: de enorme verspilling van voor mensen geschikt voedsel voor de productie van veevoer.
9 miljard monden Maar niet alleen de honger is een groot probleem. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 gegroeid zijn tot 9 miljard mensen, die allemaal recht hebben op voldoende, gezond voedsel. Vorige week nog zei Dijksma in Rome dat we om meer mensen te kunnen voeden, meer voedsel moeten produceren. Dat is echter een mythe, die als we haar niet ontzenuwen rampzalige gevolgen heeft.
Omgekeerde voedselfabriek De werkelijkheid is dat de aarde nu al genoeg voedsel levert om ruim anderhalf maal de huidige wereldbevolking te kunnen voeden, als we het maar beter zouden gebruiken. De grootste, en in Den Haag compleet onderbelichte, verspilling is het massale gebruik van voor mensen geschikt voedsel voor de productie van veevoer. Meer dan een derde van het graan en 90% van de soja op aarde worden gebruikt als voer voor dieren in de vee-industrie. Dit is een zeer inefficiënte manier van voedselproductie. Van elke 100 calorieën graan die gevoerd wordt aan kippen krijgen we slechts 12 calorieën aan vlees terug. Voor varken en rund zijn deze cijfers respectievelijk 10 en 3. De vee-industrie is dus een omgekeerde voedselfabriek!
Duurzame veehouderij Om de problemen werkelijk aan te pakken moeten we de vleesconsumptie in de rijke landen terugdringen en overschakelen op een duurzamere veehouderij. Die concurreert niet met mensen om voedsel maar voedt dieren met producten die niet voor mensen bruikbaar zijn, zoals gras, oogstoverschotten en (behandelde) etensresten. Zo springen we veel zorgvuldiger om met de schaarse natuurlijke bronnen op aarde. We maken meer voedsel beschikbaar voor mensen en we beschermen milieu en dierenwelzijn.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.