Joop

Conducteur is onmisbaar in het ov

  •    •  
05-01-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wethouder Wiebes wil conducteur van de tram, om tegemoet te komen aan de bezuinigingen die hij van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen moet doorvoeren
Het plan van wethouder Wiebes (VVD, Amsterdam) om veel trams zonder conducteur te laten rijden, heeft desastreuze gevolgen. In het verleden is gebleken dat dat leidt tot meer zwartrijders en meer onveiligheid.
Onlangs maakte Het Parool bekend dat VVD-wethouder Eric Wiebes overweegt de conducteur van de tram te halen om zo flink te kunnen bezuinigen op het openbaar vervoer. Dat is een desastreus plan voor de veiligheid in het Amsterdamse openbaar vervoer. Honderden conducteurs dreigen werkloos te worden, terwijl de zwartrijder de vingers af zal likken bij dit idee.
Minder dan tien jaar geleden moest de conducteur terug op alle trams. Dat was nodig om het openbaar vervoer weer veilig te maken. Maar nu de VVD zowel landelijk als lokaal aan de touwtjes trekt, dreigt naast de werkgelegenheid ook de veiligheid het kind van de rekening te worden.
Wie de geschiedenis van het openbaar vervoer in Amsterdam kent, weet dat het verdwijnen van de conducteur op de tram eind jaren zestig heeft geleid tot een toename van zwartrijden en onveiligheid. Door schade en schande wijs geworden is vanaf de jaren negentig de conducteur op bijna alle Amsterdamse tramlijnen weer ingevoerd.
Dit werd in 2002 nogmaals onderschreven door het Aanvalsplan sociale veiligheid openbaar vervoer van toenmalig minister Roelf de Boer. Ook het rijk erkende het belang van de vaste conducteur voor de veiligheid en besloot mee te betalen.
In 2002 concludeerde de rijksoverheid dat menselijk toezicht de belangrijkste maatregel is en blijft voor de verbetering van de veiligheid in het openbaar vervoer. Bovendien werd geconcludeerd dat een vaste conducteur leidt tot lagere zwartrijdpercentages dan controles door ‘vliegende brigades’.
Iedereen die wel eens in Amsterdam reist kan dat bevestigen. Hoe vaak reist u in een tram zonder conducteur? Vergelijkt u dat eens met hoe vaak u een vliegende brigade tegenkomt. Cameratoezicht kan alleen worden toegepast als aanvulling op menselijk toezicht en niet als vervanging ervan.
In het Aanvalsplan sociale veiligheid openbaar vervoer werd dan ook gekozen voor het structureel maken en verder professionaliseren van de toezichthouders in de tram. Elke evaluatie toonde aan dat de veiligheid  hierdoor fors verbeterde. Zo blijkt uit de evaluatie van het Aanvalsplan in Amsterdam in 2006 dat juist de aanwezigheid van de conducteur in de tram heeft geleid tot fors minder zwartrijden (van ongeveer twintig procent naar een half procent) en meer veiligheid.
Nog steeds zijn de toezichthouders in het openbaar vervoer hard nodig. Er is nog steeds sprake van veel incidenten, die het ov-personeel en de reizigers schaden. We weten ook dat de ov-chipkaart volgens de meeste metroreizigers niet heeft gezorgd voor meer veiligheid.
Toch zijn volgens wethouder Wiebes de conducteurs niet altijd noodzakelijk op de tramlijnen. Tegen alle evaluaties in denkt hij dat deze met cameratoezicht en vliegende brigades ook veilig zijn. Fact-free politics op zijn best.
Op deze manier wil de wethouder omgaan met de bezuinigingen die hij van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen moet doorvoeren. Eerder konden we nog op hem rekenen in ons verzet tegen de bezuinigingen, maar hij lijkt zijn oren te laten hangen naar de wens van zijn partijgenote. De VVD bezuinigt fors op veiligheid en laat de ov-reizigers en medewerkers in de steek.
De afgelopen jaren heeft de conducteur zich bewezen op de tram. Mensen voelen zich veiliger, er kan sneller ingegrepen worden als iets mis dreigt te gaan en het aantal zwartrijders neemt af, als er iemand toekijkt. Daarom roepen wij wethouder Wiebes op terug te keren op zijn schreden en met ons te strijden tegen de kaalslag die Schultz dreigt aan te richten in het Amsterdams openbaar vervoer.
Dit artikel is geschreven door Farshad Bashir en Laurens Ivens

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

msj_meijerink
msj_meijerink5 jan. 2012 - 17:17

Zolang meisje Schultz in haar dienstauto met 130 kmh mag rijden, is het haar worst hoe andere vervoersvormen worden geëxploiteerd.

Marsman2
Marsman25 jan. 2012 - 17:17

"Toch zijn volgens wethouder Wiebes de conducteurs niet (...) noodzakelijk op de tramlijnen" Ik ben daarentegen juist van mening dat VVD-bestuurders niet nodig zijn en pleit voor het wegsaneren daarvan! Wat is dit nu voor een voorstel van de Law&Order-partij? Altijd de mond vol over veiligheid. Altijd vooraan om moord en brand te schreeuwen. Altijd haantje de voorste om aan bangmakerij te doen. Maar als het puntje bij het paaltje moet komen... Typisch voorstel van de grootste autoknuffelpartij van Nederland!!!

eeweew
eeweew5 jan. 2012 - 17:17

Deze bezuinigen moeten van de landelijke overheid, het is dus kiezen tussen minder trams en trams zonder conducteur. De keuze lijkt me dan duidelijk, kijk eens iets verder dan het roepen van nee.

Waterbeer
Waterbeer5 jan. 2012 - 17:17

Als Groninger heb ik de pest aan trams En als ik in Amsterdam ben weet ik precies waarom Ik wist trouwens niet dat jullie daar conducteurs hadden ik heb ze nog nooit gezien . Wil ook niet met die overvolle ondingen . En zwartrijden - ja dat deed ik de laatste keer in Amsterdam. Kocht netjes een strippenkaart . Moest door het gedrag achterin stappen en kon daar wegens OV-chipkaart ding niet stempelen en met geen mogelijkheid kwam ik naar voren om alsnog te stempelen. Nu ben ik een groot voorstander van openbaar vervoer maar die trams zijn ondingen - een trein door de krappe straten van de stad is gewoon niet ideaal. Je hebt van die steden die erop gebouwd zijn ; Praag bijvoorbeeld . Maar de Nederlandse steden niet . En voor voetgangers en fietsers zijn die ondingen ook een ramp. En de grap is dat die achterlijke gemeenteraad bij ons ook zo'n onding wil aanleggen terwijl een absurd grote meerderheid van de bevolking er tegen is .

peterh2
peterh25 jan. 2012 - 17:17

Vroeger kon je bij de conducteur je kaartje laten stempelen als je niet wist hoeveel strippen het waren. Nu alles met de OV chipkaart moet is deze functie van de conducteur komen te vervallen. Ik vraag me dan ook af wat deze persoon verder nog doet in dit hokje anders dan indirekt voor enige sociale controle zorgen...

PietMonster
PietMonster5 jan. 2012 - 17:17

In de tijd voor de conducteurs terugkwamen in de tram keek het publiek verbaasd achterom als ze het belletje van de stempelautomaat hoorden omdat er weer een dwaas instapte die daadwerkelijk betaalde. De tram werd in Rotterdam en Amsterdam steeds meer een jungle waar het recht van de hufterigste, brutaalste en gewelddadigste gold. Volgens mij erg dom om deze mensen weg te bezuinigen, aangezien ze veel mensen dwingen te betalen, ze verdienen zichzelf terug, in tegenstelling tot de ns conducteur, die zich vaak beperkt tot het openen en sluiten van een deur en tukken in de 1e klas.

Lozerech
Lozerech5 jan. 2012 - 17:17

Twintig procent zwartrijders zonder een conducteur, dat is nogal wat. Dat moet een aardige inkomstenderving zijn, waarmee de besparing aardig teniet zou kunnen worden gedaan. Als daarnaast die conducteurs werkloos worden en een flink beroep op de sociale zekerheid gaan doen, pakt de maatregel nog slechter uit. Dan kijk ik nog niet eens naar de lastiger meetbare, maar zeker positieve effecten van een conducteur zoals losse kaartverkoop, sociaal toezicht en voorlichting. Een absurd plan derhalve voor een ieder die zich de situatie van de jaren tachtig in Amsterdamse trams nog kan herinneren.

frankie50
frankie505 jan. 2012 - 17:17

"Wíj waren de baas op de tram" http://www.onsamsterdam.nl/tijdschrift/jaargang-2005/573-nummer-2-februari-2005.html?start=1

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2012 - 17:17

Klinkt als een typische Amsterdammer die nog nooit Amsterdam is uit geweest. in R'dam en Den Haag rijden nooit trams met conducteurs en alleen met vliegende brigades

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst15 jan. 2012 - 17:17

In tegenstelling tot wat Jim beweert, rijden er op veel Rotterdamse tramlijnen conducteurs mee. Dat heeft de veiligheid sterk vergroot en niemand ziet kans om aan de spiedende blik van de conducteur te ontkomen. Als de conducteurs van de tram verdwijnen, wordt het met de gestegen prijzen van het openbaar vervoer zakelijk interessant om niet te betalen en als de vliegende brigade verschijnt, zonder problemen de boete te voldoen. Op de spitslijnen van de NS is dit in de spitsuren al heel lang het geval. Een veilig en succesvol openbaar vervoer is alleen te realiseren als er in de bussen en de trams daadwerkelijk toezicht bestaat. O ja, die vliegende brigades zorgen alleen maar voor een onaangename sfeer. Als ze beet hebben en de zwartrijder biedt verzet, heb je ook nog kans dat je behoorlijke vertraging oploopt. Leve de conducteur!

BasVV
BasVV5 jan. 2012 - 17:17

Ach. Daar hebben we Amsterdam weer. Vraag je eens af waarom in jouw stad dit soort mensen nodig zijn. Heb je op een provinciale buslijn wel eens een conducteur gezien.

1 Reactie
frankie50
frankie505 jan. 2012 - 17:17

Beste Bas Grootel, Heeft U dan wel eens een conducteur op een Amsterdamse, Rotterdamse of Haagse buslijn gezien? http://nl.wikipedia.org/wiki/Conducteur