Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Complottrollen belagen gezin dat drie leden verloor aan Covid-19

  •  
06-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-11-06 om 14.30.08
Een familie in Wales die in zeer korte tijd drie gezinsleden verloor aan het coronavirus, wordt op sociale media belaagd door trollen die de doodsoorzaak in twijfel trekken. Dat schrijft The Guardian. Volgens de trollen kunnen de drie niet aan covid-19 zijn overleden, omdat het volgens hen niet bestaat.
Eerst overleed moeder Gladys Lewis, 74 jaar oud, op 29 oktober. Een dag later werd haar 44-jarige zoon Dean bewusteloos aangetroffen in zijn huis, de dag daarop overleed hij. Afgelopen maandag stierf zoon Darren, 42 jaar oud, in hetzelfde ziekenhuis waar zijn moeder haar laatste adem uitblies. Alle drie waren voorafgaand positief getest op het coronavirus, wat uiteindelijk ook is aangemerkt als de officiële doodsoorzaak.
Nadat het uitzonderlijke drama van de familie in de media verscheen, begon het lastigvallen. De overgebleven gezinsleden ontvingen reacties, zowel onder de berichten in de media als rechtstreeks, dat er geen sprake geweest kan zijn van het coronavirus. Volstrekt onbekenden op het internet wisten te melden dat er sprake moest zijn van onderliggende oorzaken als overgewicht of hartklachten en zeiden dat de dood van de drie te wijten is aan een slecht dieet en levensstijl.
Het gezin laat weten zo veel mogelijk te proberen de reacties te negeren en hoop te putten uit de vele steun die er ook is. Ze zeggen medelijden te hebben met de trollen en te hopen dat ze niet in hetzelfde schuitje belanden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

OlavM
OlavM7 nov. 2020 - 22:30

Het is walgelijk, maar ook gevaarlijk tuig, die viruscomplotdenkers. Meer woorden wil ik er niet aan vuil maken.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2020 - 8:15

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Pater
Pater7 nov. 2020 - 11:35

Wat een vreemde redenering. Uitzonderlijke drama's komen in de pers, ook in de niet-populistische. Niet de pers maar de trollen treft blaam.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2020 - 12:25

Vreselijk voor die familie, zoveel geliefden te zien overlijden en nog zo jong. Ik wens ze veel kracht toe. Ik kan me er geen voorstelling bij maken. Wil jij zeggen dat de familie schuldig is hieraan (of de media)? Dat is wat ik lees. In dat geval vind ik je reactie schandalig.

ValsPlat
ValsPlat8 nov. 2020 - 10:05

Kees, je geeft een link naar een msm krant; Het Parool. Ik neem aan dat de ironie je ontgaat.

Loebkesman
Loebkesman6 nov. 2020 - 20:55

“ Volstrekt onbekenden op het internet wisten te melden dat er sprake moest zijn van onderliggende oorzaken als overgewicht of hartklachten en zeiden dat de dood van de drie te wijten is aan een slecht dieet en levensstijl.” Erg gemeen. Temeer omdat Darren het down-syndroom had, kreeg hierdoor vaak longontstekingen en had een verminderde longcapaciteit. Alsof Down een levensstijl is. Mevrouw Lewis had COPD. Alsof je daarvoor kiest. Dean hield erg van het leven. Dat is schijnbaar ook erg dodelijk. Opsporen die trollen.

1 Reactie
White Knight
White Knight7 nov. 2020 - 10:40

De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7172377/). Aangezien roken een keuze is, is COPD dat voor dat deel ook. Disclaimer: Deze cijfers zijn in het algemeen waar. Of de mevrouw in het artikel rookte is onbekend.

Berend5
Berend56 nov. 2020 - 16:15

Lijkt erop dat die mensen de werkelijkheid gewoon niet aankunnen, niet willen zien omdat deze te confronterend is. Best wel sneu eingelijk.

LBNB
LBNB6 nov. 2020 - 15:34

Deze complotdenkers draven door. Zij geloven niet dat dit soort uitzonderingen voorkomen. Dit kan met toevallig een gezin zijn wat gevoelig is voor dit virus, dat zag je ook eerder in Bergen op zoom.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter7 nov. 2020 - 12:24

Alle complotdenkers draven door niet alleen deze

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout6 nov. 2020 - 15:16

Helaas is het zo dat rechtse trollen (een pleonasme trouwens) overal verschijnen, als bij toverslag, daar waar ze ruimte zien om discussies te vervuilen teneinde waarheid & werkelijkheid naar hun enge kokervisie toe te snijden.

6 Reacties
Loebkesman
Loebkesman6 nov. 2020 - 20:58

Er zijn ook linkse droeftoeters die bij elk verhaal rechts bij de haren bij sleept. Triest. Heel erg triest dat obsessief gedrag.

Karingin
Karingin7 nov. 2020 - 10:55

Maar Loebje heeft helemaal geen obsessie met links of zo

Urlanacus
Urlanacus7 nov. 2020 - 13:23

@Hannes, U doet voorkomen dat alle Internet trollen rechts zijn. De zogenaamde internet trollen komen van allerlei richtingen. Vaak zijn het de zogenaamde toetsenbord helden die uit anonimiteit de moed halen om hun zegje te doen. Sommige hiervan willen zogezegd de wereld gewoon zien branden en kicken er op als er veel reacties zijn. Het is hetzelfde met de "Like button" hoe meer likes hoe beter de persoon zich voelt. en ook alles inzet om zoveel mogelijk likes te krijgen. Er zijn instanties die legers trollen inzet om een publieke opinie te beïnvloeden (propaganda) . Afgelopen jaren is er wel naar boven gekomen dat dit toch wel een gevaarlijk fenomeen is. Hetzelfde geval met de complot theoristen. Zij spugen een hoop onzin uit met zogenaamd bewijs dat zij gelijk hebben. Het bewijs vaak flinterdun. Zij die roepen dat er altijd een onderliggende oorzaak is dat het overlijden door Covid-19 vergroot. Zij roepen hard, maar zodra ze zelf iets krijgen dan is de wereld te klein en moeten zij voorrang krijgen. Dit is gewoon egoïsme.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout7 nov. 2020 - 15:32

@Lbkesman ` Heel erg triest dat obsessief gedrag.' Alweer zo'n losse fluim. Het misplaatste misnoegen van rabiaat rechts dat hier gratuite en feitenvrij komt ventileren, vertaalt zich binnen haar naargeestig narratief in een onhygiënisch denkraam.

Loebkesman
Loebkesman7 nov. 2020 - 20:22

Karingin Nee hoor. Ik houd van links maar ik heb niets met dom links. Dat soort types die denken dat moeilijke woorden in een goede volgorde zetten automatisch een zin met inhoud wordt. Dat soort types dat alleen maar ‘schuld van rechts’ roept omdat..... tja...

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout8 nov. 2020 - 8:35

Lbksmn: `Nee hoor. Ik houd van links maar ik heb niets met dom links.' Het repertoire dat Loebekesman hier reeds heeft neergezet getuigt anders in hoge mate van trollenderwijs aperte domrechtse onwijsheden debiteren, ad hominem naar weldenkende mensen toe hier, die hij geen meningsvrijheid gunt, geheel comform rabiaatrechtse afkeuringsdwang.

Dave Velzen
Dave Velzen6 nov. 2020 - 14:41

Gewoon die trollen opsporen, vervolgen en opsluiten.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!6 nov. 2020 - 14:20

Hoe triest. Sterkte gewenst aan de nabestaanden. Daders opsporen en vervolgen!

9 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 nov. 2020 - 16:24

Denkt u werkelijk dat dat niet gepoogd wordt?

NoahAmber
NoahAmber6 nov. 2020 - 16:27

@Alfred Blokhuizen 6 november 2020 at 17:24 Denkt u werkelijk dat dat niet gepoogd wordt? Vanwaar die rare vraag. Maak nergens uit zijn bijdrage op dat hij denkt dat dat niet zou gebeuren.

gravin2
gravin26 nov. 2020 - 16:31

daders waarvan? is dom- en lompheid strafbaar?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 nov. 2020 - 17:53

@ Noah Er staat in gebiedende wijs: "Daders opsporen en vervolgen!" Dat suggereert dat niet gebeurt, want anders was dat gebieden niet nodig. Als hij dit niet verordonneerde had er "ik hoop dat de politie de dader snel vindt en justitie tot vervolging over kan gaan". Ziet u het verschil? Deze beschrijving zou zomaar dichter bij de werkelijkheid kunnen staan dan het bevel tot opsporen en vervolgen van een anonieme reaguurder.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 nov. 2020 - 19:34

is dom- en lompheid strafbaar? Niet alle dom- en lompheid.

JanB2
JanB26 nov. 2020 - 19:38

@ Alfred Dat zijn waarschijnlijk de feiten. Onder bescherming van een doorgeschoten vrijheid van meningsuiting hebben rechtse trollen inderdaad vrij spel. Als dat niet zo is dan zaten ze namelijk al vast. Niemand is anoniem op het internet.

JanB2
JanB26 nov. 2020 - 19:39

PS Tijd dat dit soort lieden worden opgepakt.

Paulus3
Paulus37 nov. 2020 - 1:15

@Alfred mee aansporen gebruikt ook zo'n exclamatie toon. Als een Ajax toeschouwer schieten roept, kan het zo zijn da ie vraagt, of dat hij gewoon voelt er met klem bij te horen als het aan het gebeuren is.

NoahAmber
NoahAmber7 nov. 2020 - 14:40

@Alfred Blokhuizen 6 november 2020 at 18:53 @ Noah Er staat in gebiedende wijs: “Daders opsporen en vervolgen!” Dat suggereert dat niet gebeurt, want anders was dat gebieden niet nodig. Dat gebiedende wijs maak jij ervan. Dan zou ik eerder : spoort op en vervolgt de daders, gebruiken. Daders opsporen en vervolgen is meer een suggestie zoals in voorstel..

Ecclesia
Ecclesia6 nov. 2020 - 13:46

Als reactie op MaxMax in een andere topic: Zie hier de meetbare schade van nepnieuws. Vandaar de behoefte aan wat jij 'censuur' noemt. Denk verder aan iemand die geladen met geweer een pizzeria ingaat op zoek naar een kelder met pedofielen. Denk aan types als Sven Hulleman die ontkennen dat MH17 ooit is neergehaald, dat de inzittenden zogenaamd verder leven... En dan hebben we het dus nog niet eens over de grootste schadepost: klimaatverandering.

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber6 nov. 2020 - 16:28

@Ecclesia 6 november 2020 at 14:46 Als reactie op MaxMax in een andere topic: Is het niet handiger om dat dan in dat topic te doen. Want hier zo op zich slaat het nergens op

Ecclesia
Ecclesia6 nov. 2020 - 17:14

@Noah 1) Wat maakt dat uit? Dat is aan de joop.nl moderators om te bepalen overigens. 2) 'Zie hier de meetbare schade van nepnieuws.' slaat wel degelijk op dit artikel. Corona-conspiracy > mensen lastigvallen > leed = schade.

NoahAmber
NoahAmber7 nov. 2020 - 7:56

@Ecclesia 6 november 2020 at 18:14 @Noah 1) Wat maakt dat uit? Dat de kans erg groot is dat MaxMax het niet leest omdat het een reactie is op een reactie in een ander topic.... ༼ つ ◕_◕ ༽つ

Marinus Calamari
Marinus Calamari7 nov. 2020 - 9:50

Fidelio Rechtse vrijheidsfundamentalisten hebben alleen aandacht voor hun eigen vrijheid, en vegen hun reet af met de vrijheid van anderen. Bijvoorbeeld de vrijheid van een diep getraumatiseerd gezin om gevrijwaard te blijven van laag-bij-de-grondse rechtse trollen. Verder is er geen klimaat discussie, er is klimaatwetenschap, en de door gegiste breinscheten van Dunning-Kruger gevalletjes. Het klopt dat je zelf mag weten wat je vindt, maar ga niet janken als mensen die het wel echt snappen je mening achterlijk en/of ongewenst noemen. Kritiek op dom-rechts gereutel is geen aanval op je VvM, zelfs niet als je echt op je piemeltje bent getrapt