Joop

Complotprijs van Renaissance Instituut gaat naar Rotterdams advocatenkantoor

  •  
27-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
24035463717_3f56b010b3_k

© cc-foto: Keith

Volgens de theorie van Maas heeft de regering het coronavirus in Nederland losgelaten met het doel ongevaccineerden te kunnen uitsluiten van het maatschappelijke leven
Het Rotterdamse advocatenbureau Bert Maas heeft de prijs voor de meest kansrijke complottheorie gewonnen die was uitgeschreven door het Renaissance Instituut. Het bedrag van 10.000 euro wordt ingezet voor een rechtszaak tegen de Staat.
Volgens de theorie van Maas heeft de regering het coronavirus in Nederland losgelaten met het doel ongevaccineerden te kunnen uitsluiten van het maatschappelijke leven. Het juryrapport prijst de inzending om haar scherpzinnigheid: “De briljante analyse van Maas laat zien hoe het World Economic Forum jarenlang heeft toegewerkt naar een griepje als voorwendsel om vrijheidslievende mensen de mond te kunnen snoeren.”
Maas toonde zich in een eerste reactie verrast en verheugd. Hij gaat het prijzenbedrag inzetten om de Staat te dagen: “Het is niet genoeg dat deze samenzwering is onthuld. De waanzin moet stoppen, de schuldigen moeten bestraft worden en de slachtoffers een miljardenvergoeding krijgen. De prijs van het Renaissance Instituut is een mooi startbedrag. We roepen het Nederlandse volk op om te doneren voor de rechtszaak van de eeuw.”
Evenement Direct na het bekendworden van de prijs lanceerde Maas een campagnewebsite voor de werving van fondsen om de juridische kosten van de rechtszaak te dekken. Daarvoor heeft hij twee gerenommeerde Leidse juristes binnengehaald met een lange staat van dienst op het gebied van de vergezochte mensenrechten. Maas: “Helaas zijn de kosten van juridische procedures de laatste jaren torenhoog opgelopen. Daarom kunnen we dit niet in ons eentje.”
De prijs is controversieel. Volgens critici zou het advocatenbureau onder valse voorwendselen goedgelovige Nederlanders geld uit de zak kloppen om fors te verdienen aan kansloze procedures. Maas spreekt dit met kracht tegen: “Wij zijn altijd volkomen transparant over onze voorwendselen. Wij garanderen mensen een spetterende rechtszaak met explosieve claims. En wie ons tegenspreekt kan een brief op de mat verwachten.”
De rechtbank in Rotterdam is inmiddels begonnen met het treffen van voorzorgsmaatregelen. “Deze zaak dreigt zo te worden dat we de zitting als evenement moeten aanmerken”, aldus een woordvoerder. “Dan moeten we mensen gaan placeren op anderhalve meter en qr-codes scannen voordat we ze toelaten. Het is een hele heisa.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

mordicant
mordicant28 jan. 2022 - 7:41

De beste satire is die, die je pas op het laatst herkent als zodanig. Missie geslaagd! :)

Eric Minnens
Eric Minnens27 jan. 2022 - 22:15

Prachtige karakterschets van types als Willem Engel en Thierry Baudet. Je bedenkt een complot. En vervolgens gaat dat complot met jou aan de haal. Of jij met het complot, maakt niet uit. Je gaat in je eigen complot geloven, of doet alsof. Je doet net of jouw bedenksel de werkelijkheid is. Alsof jij (in dit geval) geen prijs hebt gekregen voor een idee, maar omdat jij de waarheid hebt onthuld. Je gaat de hoofdrolspeler in dat door jou bedachte complot ( de staat) zelfs aanklagen. En omdat je een zeker charisma hebt, krijg je ook nog een heleboel wappies achter je aan, die jou letterlijk maar ook via crowd funding steunen. Eigenlijk is deze waanzin alleen met behulp van ironie re beschrijven. Want hier is de ironie tot werkelijkheid geworden. Complimenten, mijnheer Jongeneel.

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator28 jan. 2022 - 12:56

@ Eric Minnens (27/1, 23:15u) - ik sluit me graag bij je complimenten aan het adres van Christian Jongeneel. Net als Mordicant (08:41u) ging ik het pas zien toen ik het doorhad... een geweldig staaltje satire op de vierkante decimeter, zal ik maar zeggen. Na enkele zinnen was ik startklaar om te gaan Googelen op 'Bert Maas' en '...gerenommeerde Leidse juristes...vergezochte mensenrechten...'. Dat bleek niet nodig. (Zouden sommige met naam en toenaam algemeen bekende politici uit de Tweede Kamer zich al bij Bert Maas gemeld hebben? Als vrijwillige secondanten in de zaak, louter tegen een onkostenvergoeding?)

Pater
Pater27 jan. 2022 - 16:09

Mooie dubbele bodems.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jan. 2022 - 14:28

Ik zou oppassen met dit soort grappen. Voor je het weet nemen mensen dit serieus.

5 Reacties
OlavM
OlavM27 jan. 2022 - 15:45

Het scheelt wel dat deze zaak nooit op de rol van de rechtbank zal komen. En tja. Als dit soort complotaanhangers naar Rotterdam gaat, hebben ze pech gehad: de staat moet in Den Haag worden gedagvaard. :)

Pater
Pater27 jan. 2022 - 16:10

Er staat satire onder hè.

Eric Minnens
Eric Minnens27 jan. 2022 - 21:32

Christian Jongeneel is de enige hier die ik serieus neem...

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2022 - 7:48

Eric Minnens :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2022 - 8:13

OlavM Maar dan zijn ze wel weer lekker frank en vrij, even bij elkaar op de bruiloft geweest om een kopje koffie te drinken. Dat op zich is al een evenement geworden, een ritueel.