Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Commissie: Trump moet vervolgd worden wegens misdrijven tegen de staat

  •  
19-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1817 keer bekeken
  •  

De parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool onderzoekt wil dat de Amerikaanse justitie oud-president Trump gaat vervolgen wegens zijn aandeel in de couppoging op 6 januari 2021, waarbij vijf dodelijke slachtoffers vielen. Ook zijn advocaat John Eastman en anderen zouden vervolgd moeten worden wegens het schenden van de wet. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan het beïnvloeden dan wel hinderen van officiële procedures, het samenzweren om de VS te bedriegen, het willens en wetens afleggen van valse verklaringen aan de federale overheid en het helpen of deelnemen aan een opstand tegen de Verenigde Staten.

Verder moeten vier Congresleden vervolgd worden wegens het weigeren gehoor te geven aan dagvaardingen. "Wij hebben geen systeem waarbij het voetvolk naar de gevangenis gaat en de leiders vrijuit gaan," stelde Democratisch afgevaardigde Jamie Raskin. De commissie bestaat uit zowel Democraten als Republikeinen.

Bennie Thompson, voorzitter van de commissie, verwijt Trump dat hij het vertrouwen in de democratie ondermijnd heeft. Woensdag wordt na anderhalf jaar onderzoek het officiële onderzoeksrapport gepresenteerd. Het is dan aan het ministerie van Justitie of er ook echt tot vervolging van Trump en zijn kornuiten wordt overgegaan. Trump werd al na een regeerperiode weggestemd, een nederlaag die hij niet kon verkroppen en waarop hij zijn aanhangers opriep tot een opstand.

cc-foto: Gage Skidmore 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.