Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Commissie: Timmermans en collega saboteren onderzoek naar Dieselgate

  •  
12-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15465685881_360919af62_k

© cc-foto: European Parliament

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en Industriecommissaris Elzbieta Bienkowska saboteren het Europese parlementair onderzoek naar “ Dieselgate ”. Dat zeggen de rapporteurs van de onderzoekscommissie, zo meldt het AD. Die onderzoekscommissie probeert te achterhalen hoe onder meer Volkswagen zo met hun software kon sjoemelen, dat de uitstoot van hun auto’s op papier veel lager leek dan die in werkelijkheid was.
Om tot een gedegen conclusie te komen, heeft de onderzoekscommissie stapels documenten ter inzage nodig. De parlementariërs hebben die documenten in maart en april al opgevraagd. De ambtenaren van Timmermans en Bienkowska hebben veel van de gevraagde documenten echter nog altijd niet overhandigd. De documenten die wél zijn aangeleverd, mogen uitsluitend in stiltekamers worden bekeken, maar er mogen geen aantekeningen over gemaakt worden en de inhoud ervan mag met niemand worden besproken.
Een van de rapporteurs, D66’er Gerben-Jan Gebrandy, vreest nu dat belangrijke hoorzittingen in het gedrag komen. Een zo’n hoorzitting vindt aankomende donderdag plaats, met oud-Milieucommissaris Stavros Dimas. Volgens Gerbrandy zullen enkele geplande hoorzittingen mogelijk uitgesteld moeten worden.
"We kunnen oud-commissarissen toch moeilijk gaan ondervragen op basis van krantenartikelen. We hebben de originele documenten nodig. Het lijkt erop dat de commissie heel bewust ons onderzoek dwarsboomt."
Ook CDA-commissielid Wim van de Camp is niet te spreken over de manier waarop Timmermans en zijn collega met het onderzoek omgaan:
"De onderhandelingen over de toegang tot stukken beginnen absurde vormen aan te nemen. Als wij in het Parlement niet de onderste steen boven krijgen, kunnen we net zo goed stoppen met dit onderzoek."
De voorzitter van de onderzoekscommissie, Kathleen van Brempt, noemt het ergerlijk ‘dat dit zo lang duurt en zo moeizaam gaat’.
Industriecommissaris Bienkowska heeft via een woordvoerder gereageerd op de onvrede van de onderzoekscommissie. Volgens haar hebben zij en Frans Timmermans ‘niets te verbergen’:
"Bijna 200 documenten zijn al vrijgegeven. Een beperkt aantal nog niet. Het vertrouwelijke karakter daarvan noodzaakte ons toestemming te vragen aan de lidstaten en speciale afspraken te maken met het Parlement."
Gerben-Jan Gerbrandy kan zich echter niet vinden in de verantwoording van de Industriecommissaris. Hij spreekt van bewuste ‘vertragingstactieken’ die ‘ongebruikelijk ver’ gaan. De Europarlementariërs overwegen nu voorzitter Martin Schulz in te schakelen om de druk op Timmermans en Bienkowska op te voeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.