Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Commissie gaat fouten Openbaar Ministerie tegen het licht houden

  •  
07-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
strafrecht

© Afbeelding: Zembla

Het college van procureurs-generaal heeft besloten een ‘OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling’ in te stellen. Deze onafhankelijke commissie, die zal bestaan uit oud-rechters, advocaten, politiefunctionarissen, wetenschappers en officieren van justitie, gaat kijken hoe het Openbaar Ministerie kan leren van fouten. Dat maakt OM topman Gerrit van den Burg bekend in ZEMBLA.
De commissie gaat kijken of er patronen te ontdekken zijn in fouten die worden gemaakt door politie of het OM, zogeheten vormverzuimen. De adviezen zijn niet bindend. Daarvoor is volgens Van den Burg geen grondslag. “Maar neem van mij aan dat we ze uitermate serieus nemen.”
Afdekken van fouten Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deed in 2017 onderzoek naar het toezicht op politie en justitie en concludeerde dat dit toezicht tekortschiet. “Het is veel te ver doorgeschoten naar het afdekken van de fouten die zijn gemaakt”, aldus Marijke Malsch. Zij is onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) die het WODC onderzoek uitvoerde.
Vroeger legden rechters vaak sancties op als er fouten werden gemaakt door justitie. Het Openbaar Ministerie verloor dan bijvoorbeeld het recht om iemand te vervolgen. Nu gebeurt dat nauwelijks volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops: “De regels die we in ons Wetboek van Strafvordering kennen, mogen in feite geschonden worden zonder dat daar nu hele duidelijke sancties tegenover staan.”
ZEMBLA – ‘Officieren van justitie in de fout’ – donderdag 7 november – 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

OlavM
OlavM10 nov. 2019 - 2:00

[De adviezen zijn niet bindend. Daarvoor is volgens Van den Burg geen grondslag. “Maar neem van mij aan dat we ze uitermate serieus nemen.”] Dat schiet dan niet veel op, want het zelfreinigend vermogen van het Openbaar Minsterie is tegenwoordig minimaal te noemen. Zoals uit de documentaire van Zembla blijkt: zelfs liegen door een OvJ -die later nog werd gepromoveerd tot advocaat-generaal- wordt gedekt.

Freek3
Freek37 nov. 2019 - 12:24

Hmm, en die commissie heeft een decennium of 3 de tijd? Anders gaat dat niet lukken...

Frits Jansen
Frits Jansen7 nov. 2019 - 10:20

Dat vormverzuimen niet meer fataal hoeven zijn staat gewoon in de wet. Verder zijn ze gewoon borrelpraat. Verdachten moeten zorgvuldig worden behandeld.

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 8:29

Voor de duidelijkheid: vorm fouten vallen daar uiteraard niet onder maat denk hier eerder aan onrechtmatig verkregen bewijs etc.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 9:55

maat = maar

Imperialist
Imperialist8 nov. 2019 - 8:18

Onrechtmatig verkregen bewijs is een vormfouten. Normschendingen zijn ook vormfouten.

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 8:27

Een goede zaak. De macht moet altijd gecontroleerd. Dat is in de eerste plaats een taak van de media. Maar zo'n commissie kan helpen voorkomen dat mensen jarenlang onschuldig vast zitten. Er zijn genoeg voorbeelden van gerechtelijke dwaling of zelfs "gerechtelijke opzet".

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen7 nov. 2019 - 10:22

Het OM moet altijd nog een rechter overtuigen wil het tot een veroordeling komen.