Joop

Commissie Europees Parlement wil langer zwangerschapsverlof

  •    •  
27-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanger_in_raam_300.jpg
Vaderschapsverlof weggestemd
De commissie Sociale Zaken van het Europees Parlement heeft ermee ingestemd het zwangerschapsverlof te verlengen tot 18 weken.
Dat schrijft het AD. Een voorstel om ook vaders betaald zwangerschapsverlof te geven werd getorpedeerd door de Christen Democraten. In maart wordt het plan in stemming gebracht in de plenaire vergadering.
Flickr cc foto: NineInchNachosIII

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek27 jan. 2010 - 17:50

Hoezo rolpatroonbevestigend van de christenen? De man moet de kost verdienen godverdomme, geen kinderen knuffelen. En zo geschiede.

ReneeO
ReneeO27 jan. 2010 - 17:50

@Aert, wat ben je lekker op dreef vandaag! Gezellig. :)))) Hoe dan ook, ik ben blij voor de nieuwe generatie ouders. Ik kreeg zelf zes weken vóór en zes weken nà de bevalling verlof, en bij mijn eerste had ik de 'pech' dat ze een weekje eerder kwam, zodat ik die week nog kwijt was ook! Maar dat werd met de volgende gecompenseerd die een weekje langer bleef zitten waar hij zat...

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort27 jan. 2010 - 17:50

ik ben helemaal voor Zwangerschaps verlof. Slechts 1 uitzondering is er: het Europees parlement. Ik hoop dat u zich zllen bewust bent van het feit dat een Europarlementarier zijn partner kan declareren als nanny voor een modaal+ salaris per jaar? Dat is minimaal 30K extra op jaar basis. Gewoon, omdat het kan. Opdonderen met extra zwangerschapsverlof, je vangt al een geheel jaarinkomen van jan modaal om je zaken op orde te hebben. Ergste is: een maand geleden wordt het werk nog neergelegd ook in het Europarlement omdat ze misschien wel hun salarisverhoging zullen gaan kwijtraken. Let wel: europarlementariers betalen al 0 euro belasting. En dan hebben ze ook nog het lef om midden in de grootste crisis sinds de jaren 30 te gaan morren om extra pieken. Krap een maand later dus weer dit verhaal? Triest. Te meer omdat ze structureel aan het mekkeren zijn terwijl ze gefundeerd worden door ons geld. Leest u vooral deze eens: http://www.politiek.nl/node/164

Angelica2
Angelica227 jan. 2010 - 17:50

Waarom geen langere zwangerschapsverlof voor de eerste twee kinderen? Wil je meer dan... Maar ook eerst de overlevingskans van de kleintjes vergroten. Ik schaam me diep voor Nederland, we lijken de derde wereldland wel met onze babysterfte.

Lucyfer
Lucyfer27 jan. 2010 - 17:50

Het huidige verlof is te kort. Jammer dat mijn dochter er geen profijt van heeft gehad. Wel jammer van dat vaderschapsverlof. De vader van haar kindjes heeft wel een lange tijd zorgverlof \"genomen\" (vakantiedagen en overwerkcompensatie van jaren omgezet in zorgverlof). En over dat kinderen en opofferen enzo: Geen gemotiveerder werknemer dan de vrouw die haar kindjes heeft en niet meer op jacht hoeft naar de ideale vader van haar offspring! De jonkies zijn alleen maar bezig hun hormonen in bedwang te houden en hun gedachten zijn vaak ver het raam uit!!

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek27 jan. 2010 - 17:50

Dan koop je toch verlof? Ik heb onlangs een gemotiveerde moeder moeten ontslaan. Ze kwam steevast een half uurtje later "want de kinderen" en vertok een kwartier erder "vanwege de kinderen". Belde doodleuk op: "de jongste is ziek, ik kan niet weg" want mannetje moest toch ook naar zijn werk. Ja, ze was erg gemotiveerd, behalve om te werken.

Pjotrs
Pjotrs27 jan. 2010 - 17:50

Waar komt toch het idee vandaan dat een ander ervoor moet betalen als jij kinderen wilt? Zwangerschap is geen ziekte maar (goddank) een keuze. En van die keuze moet je de consequenties aanvaarden in plaats van ze af te schuiven aan mensen die daar part noch deel aan hebben. Laat werknemers sparen voor een behoorlijke levensloopregeling. Het maakt mij echt niet uit of iemand die wil gebruiken om kinderen te baren, een sabbatical te nemen, een jaartje te studeren of op wereldreis te gaan. Ik zie dan ook niet in waarom de ene private keuze bevoordeelt moet worden boven de andere. Bovendien rijst dan ook al snel de vraag of je dan ook inspraak mag hebben op waar je voor betaalt. Want als ik ervoor moet betalen als iemand zwanger wordt, mag ik dan ook bepalen wie zwanger mag worden van wie. Of willen we die kant niet op?

3 Reacties
ReneeO
ReneeO27 jan. 2010 - 17:50

Persoonlijk vind ik het altijd een beetje een naargeestige gedachte dat kinderen er alleen maar zouden zijn om de kinderwensbehoefte van ouders in spé te bevredigen. Natuurlijk maak je tegenwoordig - in tegenstelling tot vroeger - als paar de keuze om kinderen te krijgen, dat geldt voor de meerderheid, maar dat betekent nog niet dat kinderen, nieuwe generaties dus, niet van vitaal belang zijn voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van de maatschappij. Dat de overheid daarom voorzieningen biedt voor onder andere een goede start voor kind en ouders zie ik als niet meer dan normaal.

vaclavklaus
vaclavklaus27 jan. 2010 - 17:50

Ja - als er geen kinderen zijn, dan wordt de AOW sowieso onbetaalbaar. En helaas hebben sommige mensen (velen!!!) niet de luxe het zich te kunnen veroorloven een levensloop regeling te financieren. Als je werkt in een kledingzaak bijvoorbeeld, of in de zorg. Of stel je voor dat je een verbeeldig student bent, op je 23e ben je afgestudeerd. Op je 28e ben je zwanger. Kun je in 4 a 5 jaar voldoende opbouwen om er een half jaar tussenuit te gaan? Of zelf voor de dagopvang te kunnen betalen. Wat mij betreft, volslagen belachelijk idee dat je dat zelf zou moeten betalen. 18 weken is redelijk, daarnaast zouden mannen ook een periode moeten krijgen. Dat de partij van die het gezin de hoeksteen van de samenleving vindt dit tegen heeft gehouden is ronduit triest.

vaclavklaus
vaclavklaus27 jan. 2010 - 17:50

Overigens ben ik naast een minimum van 18 weken ook voor een maximum van een half jaar. In Tsjechie bijvoorbeeld kan een vrouw tot 3 jaar thuisblijven (met vergoeding) met haar kind, krijgt zij een 2e dan begint het tellen opnieuw! Na het zwangerschapverlof heeft werkgever de plicht de vrouw weer aan het werk te zetten in dezelfde functie als voor het verlof.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 jan. 2010 - 17:50

Met rolpatroonbevestigen heeft het m.i. niets te maken: een zwangerschap en een bevalling is lichamelijk zwaar, en ook borstvoeding geven kost veel energie. De tijd die nu wordt voorgesteld is een redelijke tijd om lichamelijk weer op orde te komen. Dat het erg mooi zou zijn als er daarna, net als in de Scandinavische landen, de mogelijkheid zou komen voor beide ouders om ouderschapsverlof op te nemen, daar ben ik het helemaal mee eens. In die tijd hoeft er geen kinderopvang te zijn, en het heeft enorme maatschappelijke voordelen. Hoe beter die eerste tijd verloopt tussen ouders en kind, des te groter de kans dat er later geen problemen ontstaan. Die problemen kosten heel veel meer geld (en maatschappelijke ellende) dan dat ouderschapsverlof. En voor degenen die beweren dat het allemaal "eigen keuze" van de ouders is en dat die het maar zelf moeten financieren: hoe zou je er tegenover staan als de economie wereldwijd zou instorten zodat je geen eten meer kunt kopen, omdat er geen bevolkingsaanwas meer is? Iedereen is afhankelijk van de volgende generatie. Als je daar zelf niet aan wilt bijdragen, wees dan blij dat anderen dat wel willen doen.

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek27 jan. 2010 - 17:50

Als de bevolking zo blijft aanwassen, is er vanzelf al geen eten meer. De omslag komt sowieso. Met het rolpatroonbevestigende bedoelde ik het torpederen door de christenen van het vaderschapsverlof. Of is opvoeding (mede) door de vader niet goed voor een kind?

Chino
Chino27 jan. 2010 - 17:50

Dit soort wetgevingen worden gemaakt door mensen, die geen enkel idee -geen flauwe notie- hebben wat de [logistieke, financiële, rooster-technische] gevolgen zijn. ( b.v. voor kleine winkeliers met jonge vrouwen in dienst). Voor grote bedrijven, departementen, ministeries etc. echter, zijn dit soort politiek correcte maatregelen meestal wel gemakkelij(ker) op te vangen.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO27 jan. 2010 - 17:50

En hoe komen die bedrijven aan hun personeel? Juist ja van mensen die ooit een kinderwens hadden. Ik dacht trouwens dat de bedrijfsvereniging - of hoe dat tegenwoordig ook mag heten - voor een uitkering zorgde om vervanging te kunnen bekostigen... Als deze bedrijven jonge vrouwen aannemen, doen ze dat neem ik aan in het besef van mogelijke zwangerschappen en de consequenties daarvan.

SirCharles
SirCharles27 jan. 2010 - 17:50

Kan lastig zijn doch dat dat valt wel mee, op een (langer) zwangerschapsverlof daar kun je ruim van tevoren op inspelen. Het is wat anders dat wanneer een moeder vlak voor aanvang van het werk opbelt dat ze niet kan komen omdat haar kind een snotneus heeft opgelopen en zodoende een vervanger op korte termijn voor haar niet voorhanden is. Of moeders die zich om de haverklap "ziek" melden omdat de oppas niet is komen opdagen en pa liever gaat vissen of voetbal kijken.

JoopSchouten
JoopSchouten27 jan. 2010 - 17:50

Of je dit idee goedkeurt, op een andere wijze wilt invullen of niet wenst moet je één ding beseffen: wij zijn allemaal grootgebracht met ondersteuning van de staat. Kinderen zijn de toekomst voor iedereen. Langer zwangerschapsverlof juich ik van harte toe.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO27 jan. 2010 - 17:50

[...] Langer zwangerschapsverlof juich ik van harte toe. [...] *klap klap* Al heb ik zelf alleen nog een vurige grootouderwens, ik ben het volmondig met je eens.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jan. 2010 - 17:50

Jaaah goed idee, meer zwangerschapsverlof. Vooral flink aanmoedigen de aanmaak van nóg meer consumentjes. Ons eigen verzonnen vernietigingsapparaat is een beetje stilgevallen, het hapert en da's niet goed. Nederland kan wat betreft vruchtbaar grondgebied maar 300.000 mensen onderhouden, maar ja de moeder/grootmoederwens is sterk en ook al betekend het de ondergang van alles en iedereen, die wens moet bevredigd worden. Dus....licht uit, kaarsje aan en voortplanten maar. Ná ons de zondvloed. Who gives a fuck (excuse the pun)

2 Reacties
ReneeO
ReneeO27 jan. 2010 - 17:50

Wow, je bezorgt me een déjà-vu, @Kingfisher: het zeventiger jaren doemdenken... Ach, je hebt gelijk, het is beter dat we gewoon uitsterven? Een zegen voor de mensheid, eh... voor de planeet, bedoel ik. ;-)

Xavio
Xavio27 jan. 2010 - 17:50

Waar is dat op gebaseerd? die 300.000 mensen ? Vind ik wel interessant.