Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Commentator op Russische staats-tv verbijstert presentator met realistische analyse van de oorlog

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3943 keer bekeken
  •  
kolonel

Kolonel b.d. Mikhail Kodaryonok heeft in een talkshow op de Russische staats-tv vertelt dat Rusland door de oorlog tegen Oekraïne zijn positie als wereldmacht heeft verzwakt. In een in het Engels ondertitelde clip, die verspreid is door een medewerker van de BBC, zet Kodaryonok in harde bewoordingen uiteen dat het land niet is opgewassen tegen de Oekraïense weerstand. Een dergelijke openheid van zaken is ongekend bij de zwaar door het Kremlin gecontroleerde media.

Kodaryonok vermorzelt de Russische opvatting dat Oekraïne wel moet verliezen omdat de verdediging is aangewezen op dienstplichtigen en het Russische beroepsleger veel 'professioneler' is. Het is niet zo dat dienstplichtigen per definitie slechtere militairen zijn, legt hij uit. En daar komt nog wat bij. "De strategische positie van de Oekraïense strijdkrachten komt er op neer dat ze in staat zijn een miljoen mensen te bewapenen. Dat zeggen ze zelf, "voor ons is het niet moeilijk om een miljoen mensen te mobiliseren'. Waar het om gaat is in hoeverre ze in staat zijn dit leger te voorzien van moderne wapens en militair materieel. Dat kunnen ze natuurlijk niet in hun eentje maar het (Amerikaanse, red) lend-lease programma loopt bijna van stapel, het verzet van een enkele senator zal overwonnen worden. Voeg daarbij dat de Europese hulp nu volledig op gang komt. Dat betekent dat die miljoen Oekraïense soldaten werkelijkheid zullen worden in de nabije toekomst. We moeten er rekening mee houden in onze operationele en strategische berekeningen dat de situatie er voor ons eerlijk gezegd op achteruit gaat." 

Hij gaat ook in op de uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden. "Ga niet met wapengekletter en raketten dreigen naar Finland. Dat komt alleen maar belachelijk over. Tenslotte is het grootste tekort van onze militair-politieke positie dat we geopolitiek volledig geïsoleerd zijn geraakt en dat, hoezeer we ook weigeren dat te erkennen, in feite zo'n beetje de hele wereld zich tegen ons keert. Dat is de situatie waar we uit moeten zien te komen."

De zichtbaar verbijsterde presentator probeert nog in te brengen dat Rusland de oorlog toch zeker zal gaan winnen maar dat lijkt net als de invasie van Oekraïne nu meer een wanhoopsoffensief.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

a.doorgeest
a.doorgeest18 mei 2022 - 21:28

@ Frans Akkermans - Misschien heb je meer gelijk dan ik. Zou zomaar kunnen. Maar ik pleit er niet voor de Donbas en De Krim definitief aan Rusland over te dragen. Het zou alleen maar prettig zijn als de Russen hun vijandelijkheden jegens de Oekraïne op dit moment uit zichzelf zouden staken - lijkt me wel hoffelijk. Je kunt het Russische leger wel verjagen uit grote gedeelten van de Oekraïne, maar de Donbas heb je niet zomaar terug. Zelf ben ik van de school die de Russen tot aan de Oeral als Europees broedervolk ziet. Doodzonde wat er daar nu in die regio gebeurt. De Russische bevolking is niet onze natuurlijke vijand, de huidige Russische leiding - levensgevaarlijk en abject - is dat helaas wel. In die zin is mijn gedachte vooral een droom: normale landen praten dit soort dingen uit en vinden een werkbaar concept waar iedereen happy mee is. Een illusie op dit moment, dat weet ik wel, maar het zou moeten kunnen en is ook wenselijk, vind ik...

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert18 mei 2022 - 6:29

Het optreden van Mikhail Kodaryonok is heel opmerkelijk - ongetwijfeld zal er voor de uitzending goed doorgesproken zijn wat de kolonel b.d. zou gaan zeggen. Ik geloof dat hij mocht vertellen wat hij op de lever had. Aan de hand van de weergave van zijn woorden hier stel ik dat hij Putin geen persoonlijke verwijten maakte, bij voorbeeld over een gebrek aan strategisch inzicht, over een misplaatste tactiek, en vergelijkbare kritiek. De accenten liggen op de onverwachte sterkte van de tegenstander, en op het isolement waarin Rusland zelf nu terecht gekomen is. Dit is een ouverture. Het toelaten ervan is het begin van een tweede fase in de bezetting van Oekraïne. Kodaryonoks verklaringen zijn waarachtig, en tegelijk een eerste nationale inzet om het gezichtsverlies aan Russische kant in te perken, mocht de tweede fase een uiteindelijke terugtrekking inluiden.

Kikkerts
Kikkerts17 mei 2022 - 11:32

''Waar het om gaat is in hoeverre ze in staat zijn dit leger te voorzien van moderne wapens en militair materieel. Dat kunnen ze natuurlijk niet in hun eentje maar het (Amerikaanse, red) lend-lease programma loopt bijna van stapel, het verzet van een enkele senator zal overwonnen worden. Voeg daarbij dat de Europese hulp nu volledig op gang komt.'' De kolonel wil maar zeggen dat het dit keer echt niet alleen de Duitsers met de bekende collaborateurs zijn die aan de Russische grens staan. Maar dat de Duitsers nu de steun krijgen van zowat de complete Westerse wereld. En dat het ze gelukt is om de laatste 30 jaar hun grens weer steeds verder naar het Oosten op te schuiven. En oorlogstuig aan de Russische grens op te stapelen en daar nog steeds onverminderd mee doorgaan. De kolonel geeft ook aan dat dreigen met raketten e.d. zinloos is. Dan kom je alleen belachelijk over. Raketten zijn ervoor om te gebruiken als je daartoe gedwongen wordt.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2022 - 18:33

@ Kikkerts Jij schrijft: Maar dat de Duitsers nu de steun krijgen van zowat de complete Westerse wereld. Ik vat je bijdrage even kort samen. In Oekraïne wonen allemaal Duitse fascisten die allemaal Rusland bedreigen met steun van de westerse landen die allemaal ook bekeert zijn tot het fascisme. Ik heb al enkele keren opgeschreven dat Rusland collectief krankzinnig is geworden, van regering tot een groot deel van de bevolking. Maar jouw bijdrage laat zien dat de kwaal ook hier slachtoffers maakt.

Kikkerts
Kikkerts18 mei 2022 - 8:20

''In Oekraïne wonen allemaal Duitse fascisten die allemaal Rusland bedreigen met steun van de westerse landen die allemaal ook bekeert zijn tot het fascisme.'' Dat lijkt mij sterk overdreven van je Ouwe. Het is algemeen bekend dat o.a. het elite Azov regiment van Zelensky (dat al jarenlang de Donetsk regio met wapens bestookt) laten we zeggen nogal wat Duitse sentimenten in zich herbergt. Maar om dan nu te beweren dat werkelijk alles wat aan Zelensky hangt ook Duitse sentimenten koestert lijkt mij over de top.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2022 - 9:44

@ Kikkerts Jij schrijft: Maar om dan nu te beweren dat werkelijk alles wat aan Zelensky hangt ook Duitse sentimenten koestert lijkt mij over de top. Voor jou kennelijk niet. Want in je twee stukjes doe je exact wat ik hierboven als beschreef. Je suggereert nu dat alle Duitsers fascisten zijn die hun grens steeds verder naar het oosten opschuiven. Dat alles wat aan Zelenski hangt fascist is heb je al eerder beweert. Dat doen de Russen trouwens ook. Het zijn jouw eigen beweringen. Dat ze over de top zijn is correct maar het blijft waar jij in geloofd. Dat extremisme is nogal zorgwekkend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 16:59

Dat de Oekraine wordt verdedigd door Duitse fascisten is bizar, maar als Putin het heeft over ‘denazificatie’ van Oekraïne, is Azov een van de schaarse mogelijke doelwitten. Extreem rechts en nationalistich zeker maar volgens Andreas Umland van het Stockholm Center for Eastern European Studies kan een deel van hun slechte naam ook berusten op pro-russische propaganda. Het Azov regiment vormt slechts een klein deel van het leger. Het aantal werd aan het begin van de oorlog geschat op 900. Mariupol is hun thuisbasis. https://www.dw.com/en/the-azov-battalion-extremists-defending-mariupol/a-61151151

Debby Teusink
Debby Teusink17 mei 2022 - 10:27

Als iemand het lef heeft om dit op de tv te zeggen, zou je bijna gaan denken dat het kremlin niet meer aan het stuur zit. Alsof de generale staf klaar is met de propaganda machine. Misschien het begin van het einde voor het regime.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2022 - 18:36

@ Debby Teusink Jij schrijft: Misschien het begin van het einde voor het regime. Zo lang je reacties kan lezen zoals die van Kikkerts verkeert het overgrote deel van Rusland nog gewoon in de eigen krankzinnige werkelijkheid. Pas als dit soort uitingen verdwijnen en de presentatrice ook bij zinnen komt ontstaan er opties voor de beëindiging van de oorlog.

a.doorgeest
a.doorgeest17 mei 2022 - 10:23

Het is hoopgevend dat een gewezen militair als Kodaryonik überhaupt de studio van de Russische staatstelevisie binnen komt en daar op uiterst genuanceerde wijze zijn verhaal kan doen. Hij lijkt me de gedroomde gast voor Buitenhof, maar dit terzijde. Los hiervan blijft deëscalatie van dit conflict natuurlijk superbelangrijk. Uiteindelijk zal de vrede toch gewonnen moeten worden aan de onderhandelingstafel, waarbij de rechten van Russische gemeenschappen in voormalige Sowjet-gebieden gewaarborgd moeten worden om akelige burgeroorlogen in de toekomst te voorkomen. Poetin c.s. hebben zeldzaam fout, negatief, stompzinnig en miscalculerend geopereerd in de Oekraïne. Het zal lastig zijn het huidige leiderschap van de Russische Federatie een elegante uitweg te bieden. Laat de Russen zich eerst maar terugtrekken - als gebaar van goede wil - uit de Oekraïense zuidkust tot de grenzen van vóór 24-2-'22 . Daarna kun je gaan praten en een nieuwe veiligheidsstructuur ontwikkelen voor heel Oost-Europa vol checks and balances.

1 Reactie
Frans Akkermans
Frans Akkermans17 mei 2022 - 15:10

De vrede na WOI en WOII kwam niet tot stand aan de onderhandelingstafel maar door capitulatie. En waarom doet u De Krim en de Donbas cadeau aan Rusland?

Ewout Pool
Ewout Pool17 mei 2022 - 9:40

Dappere man. Zal wel weer “verdwijnen “.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 mei 2022 - 8:21

De waarheid komt uiteindelijk altijd boven tafel. Je kunt je namelijk niet oneindig in je eigen voet blijven schieten. Overigens ook moedig van deze officier om dit zo te stellen. Maar het geeft waarschijnlijk ook aan dat hij niet de enige is die er zo over denkt in Rusland. Jammer dat de presentatrice aan het eind wordt weggedraaid. Ik vind het krampachtige repeteren van de ingestudeerde propaganda-leugens, zowel interessant als komisch.

2 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy17 mei 2022 - 10:08

Tja, die leugens zijn typisch Russisch, grotendeels overgenomen uit het Sovjet-tijdperk. Een Rus legde me die mentaliteit als volgt uit: "Ja, dit is een leugen en iedereen weet dat we liegen. En wij weten dat iedereen weet dat we liegen. Maar oh wee als je de waarheid vertelt."

Martin108
Martin10817 mei 2022 - 10:58

Ik zou me kunnen voorstellen dat ie wel toestemming heeft gehad van hoger op om zo stapje voor stapje het publiek voor te bereiden op t idee dat t allemaal niet zo goed gaat als gehoopt.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2022 - 7:52

De man maakt een prima analyse. Maar de presentatrice overruled hem met de standaard propaganda. Meerdere malen. Wat zij doet is de normale Russische krankzinnigheid. Het is hoopgevend dat niet iedere Rus er door bevangen is, maar het is wel de norm. Het beleid word gemaakt door mensen met waanideeën, gesteund door een bevolking met dezelfde wanen en er zijn een flink aantal mensen hier in Nederland en elders in de wereld die dezelfde wanen hebben.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 mei 2022 - 7:19

De presentator is niet verbijsterd, ze probeert de boel nog een beetje richting de Kremlin-doctrine te spinnen. Ze weet dit zelf ook wel, ze is alleen bang voor de consequenties van de waarheid in haar programma.