Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Commando's doen aangifte tegen 'ambtelijke kliek en militaire top in Den Haag'

  •  
30-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
Minister Jeanine Hennis van Defensie in gesprek met Halbe Zijlstra

© 2017-09-29 17:29:29 DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie verlaat de Tweede Kamer na een gesprek met fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD). ANP BART MAAT

Updates onderaan
Tegen het ministerie van Defensie wordt door vijf commando’s aangifte gedaan. Dat schrijft het AD. De commando’s verwijten het ministerie dood door schuld, na een ongeluk vorig jaar met een collega in Ossendrecht. Bij een schietoefening werd een 35-jarige commandant per ongeluk doodgeschoten. Volgens de commando’s is het ministerie nalatig geweest omdat de locatie waar de oefening werd gehouden niet gekeurd was. Officieel hadden ze er dus niet mogen oefenen. Het ministerie wees verzoeken om de ruimte veiliger te maken bovendien steeds af. Het AD schrijft :
"De locatie bleek niet gekeurd te zijn, waardoor ze er dus helemaal niet hadden mogen oefenen. Ook zijn verzoeken om de ruimte wel geschikt te maken, zoals kogelwerende wanden in plaats van linnen doeken, steeds weer afgewezen. De commando’s wachten al jaren op de bouw van een eigen oefenruimte, maar ook dat wordt steeds weer uitgesteld."
Volgens de commando’s staat het ongeval in Ossendrecht niet op zich; in meerdere brandbrieven zou aandacht zijn gevraagd voor de slechte staat van het materieel.
Het is de tweede keer in een korte tijd  dat Defensie nalatigheid wordt verweten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam afgelopen week met een vernietigend rapport over het ongeluk met een mortiergranaat in Mali, waar twee militairen bij om het leven kwamen. Uit het onderzoek is gebleken dat de granaat niet deugde, en dat dat bovendien bekend was. Ook nabestaanden van de om het leven gekomen militairen willen naar de rechter stappen.
De vijf commando’s die nu aangifte doen, doen dat mede vanwege het vernietigende rapport. Bij de rechter willen ze onder meer eisen dat de missie in Irak wordt stopgezet, omdat de collega’s er met zulke versleten en achterhaalde spullen werken, dat hun veiligheid mogelijk in het geding komt. De aanklacht is nadrukkelijk gericht op ‘de ambtelijke kliek en de militaire top in Den Haag’, waar de aanvragen van de commando’s steeds vastlopen.
Demissionair minister Jeanine Hennis debatteert dinsdag met de Tweede Kamer over het fatale mortierongeluk in Mali. Of ze aan kan blijven als demissionair minister zal dan blijken. Hoewel zowel zij als premier Rutte aanvankelijk verklaarden dat zij haar post gewoon kan blijven bekleden, wordt de roep om haar aftreden steeds sterker. Daar komt nu bij dat haar eigen militairen haar ministerie niet vertrouwen. Hennis heeft besloten na het debat te bepalen of ze aanblijft, of vertrekt:
"Aanblijven is geen doel op zich. Mijn positie is eerlijk gezegd het minst interessant. Er zijn twee militairen omgekomen en een ander is gewond geraakt. Na het debat bepaal ik wat dat betekent voor mijn positie."
Update 14.20 De SP wil dat de Nederlandse militaire operaties in missiegebieden worden gestopt, totdat duidelijk is of alles veilig is. Minister Hennis heeft reeds een operationele pauze van ‘enkele dagen’ aangekondigd, zodat al het materieel, munitie en medische zorg gecontroleerd kan worden. Volgens de SP is dat niet voldoende, maar moet de stop langer zijn. “De minister schrijft immers zelf ook dat ze binnen een termijn van zes maanden gaat reageren”, aldus Karabulut. Indien eerder duidelijk wordt dat het materieel verder in orde is, of niet, dan kan de minister immers ook eerder de Kamer informeren.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor