Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Comazuipen is geen spelletje

  •  
22-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Moet de handel in drankspelletjes verboden worden?'
Ze hebben namen als ‘Drinking roulette’ en ‘Het Biertrechterspel’, spellen die verkocht worden om je alcohol te laten drinken. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester wil dat ze uit de handel genomen worden. Directeur John Burggraaff van winkelketen Expo voelt daar niets voor.
Luister en kijk liver naar het Joop Debat op Radio 1 bij De Gids FM. Reacties kunnen aan de orde komen in de uitzending.
Bouwmeester ergert zich al tijden aan de spelletjes die aanzetten tot comazuipen. De minister van Volksgezondheid voelde er wel voor om in actie te komen tegen het vermaak dat vooral onderen jongeren populair is. Een verbod is lastig omdat de spellen zonder alcohol worden verkocht. Burggraaff zei in Trouw: “Je kunt het wel verbieden, maar je houdt die jongeren toch niet tegen.” Maar moet je de spellen dan wel verkopen?
Lees hieronder het stuk van Lea Bouwmeester:
Drankspellen
Enige tijd geleden heb ik op een zuipcamping in Zandvoort geslapen.  In mijn rol als volksvertegenwoordiger, wel te verstaan. Daar hebben jongeren mij uitgelegd hoe je heel snel compleet lam (dronken) wordt door middel van een zelfgefabriceerde biertuit. Zo snel mogelijk dronken worden, soms met comazuipen als doel. Dit voorbeeld geeft aan hoe belangrijk het is om jongeren weerbaar te maken tegen de verleiding van teveel zuipen. Het zuipgedrag is namelijk niet alleen slecht voor jongeren zelf, maar de hele samenleving heeft er last van.
Politiek, ouders, maar ook alcoholproducenten hebben de handen ineen geslagen om jongeren van de drank te houden. De eerste stappen zijn gezet. Daarom is er net een nieuwe drank en horecawet door de Tweede Kamer met strengere regels om koop door en verkoop aan jongeren te voorkomen. Ook worden ouders, als eerste verantwoordelijke, terecht flink aangesproken. Samen op naar de norm ‘geen 16, geen druppel’ en je klemzuipen ook niet.
Wat schetst onze verbazing? De Expo ziet handel in zuipjeugd. De expo stimuleert jongeren dit spel te spelen, door de biertuit te verkopen. ‘Dan hoeven jongeren zelf niet te knutselen’. Expo geeft dus het signaal af dat dit zuipgedrag leuk en normaal is. Dat is duidelijk op de verpakking van de biertuit te zien en lezen. De expo wil dus geld verdienen aan zuipjeugd. ‘Handel in comazuipen’ noem ik dit. Ik vind het walgelijk! Gelukkig is de hele Kamer en de Minister van VWS het met ons eens. De producent van de biertuit is inmiddels gestopt, maar Expo wil door.
Natuurlijk is er altijd een eigen verantwoordelijkheid voor jongeren en hun ouders. Maar die hebben verkopers ook. Expo neemt deze duidelijk niet, geld verdienen is het enige wat blijkbaar telt.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

pietdevries2
pietdevries222 dec. 2011 - 7:43

Het comazuipen doet me denken aan de vechtpartij die ik net op tv zag, gisteravond rende een 'supporter' hel veld op, viel een speler aan, en werd vervolgens door die speler meerdere malen geschopt. De speler kreeg een rode kaart, geweld op het veld, rellen met ME. Een diep trieste maatschappij.

tinekea2
tinekea222 dec. 2011 - 7:43

hahaha, ja die spellen verbieden is de oplossing. pfff, lang niet zo gelachen

tinekea2
tinekea222 dec. 2011 - 7:43

o, ik heb er ook zo eentje: gooi er een belasting overheen. hahahaha

msj_meijerink
msj_meijerink22 dec. 2011 - 7:43

Je kunt beter de ouders goed instrueren hoe lkinderne met slcohol moeten omgaan, want er worden telkens weer nieuwe varianten op dit thema bedacht.

Michiel Online
Michiel Online22 dec. 2011 - 7:43

"Samen op naar de norm 'geen 16, geen druppel' en je klemzuipen ook niet." Oogkleppen! Simpele oplossingen gebaseerd op extreme luiheid!

Patrick Faas
Patrick Faas22 dec. 2011 - 7:43

Al sinds de begindagen strijden socialisten tegen alcohol, dus nu ik van GL naar de PvdA ben overgestapt, zal ik op dit punt een iets minder liberaal standpunt moeten gaan verkondigen. OK, laten we beginnen met een verbod op reclame voor alcohol. Het is te gek voor woorden dat een wietplantage kapotgeslagen wordt door de overheid en dat Heineken niet alleen legaal bier mag brouwen, maar zelfs reclame mag maken. Over het algemeen ben ik een voorstander van tolereren en reguleren, liever dan verbieden, maar de privileges van de alcoholindustrie zijn niet in proportie met hoe andere drugshandelaren behandeld worden. Laten we beginnen de ongelijkheid op dit gebied op te heffen: legaliseer en reguleer de drugshandel, hef BTW op alcohol en op andere recreatieve drugs (en niet op brood!), maar verbied reclame voor producten waarvan je vreest dat ze de volksgezondheid kunnen schaden.

Joeri2
Joeri222 dec. 2011 - 7:43

Zijn er dan ouders die dit soort spelletjes aan hun kinderen geven? Of is het juist wel handig als je zo'n spel bij je zoon op z'n kamer tegenkomt, weet je ook eens waar hij het weekend mee doorkomt. Kans voor een goed gesprek zou ik zo zeggen.

Florian2
Florian222 dec. 2011 - 7:43

Goed idee: alles wat een politieke partij niet aanstaan gewoon laten verboten! Verboten lossen immersch alle problemen op! Jippie!

Plexus
Plexus22 dec. 2011 - 7:43

Comazuipen gewoon toestaan! Je mag toch ook beroepsmilitair of beurshandelaar worden.

RobvanKan
RobvanKan22 dec. 2011 - 7:43

Ik word een beetje moe van politici die denken dat 'verbieden' het enige wapen in hun arsenaal is. Hou toch op.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer22 dec. 2011 - 7:43

:)))

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 dec. 2011 - 7:43

Paternalisme, betutteling, en we weten allemaal dat het voor geen meter gaat werken natuurlijk.

1 Reactie
eeweew
eeweew22 dec. 2011 - 7:43

Toch mogen er ook geen vuurwapens verkocht worden in feestwinkels.

JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2011 - 7:43

Het is een dilemma. Aan een kant is betutteling, aan de andere kant zijn wetenschappelijk onderbouwde cijfers die aangeven dat alcohol een harddrug is die onder andere hersenschade aanricht. Aangezien de hersengroei van jonge mensen doorgaat tot ná hun 20e levensjaar kun je stellen dat comazuipen zware hersenschade aanricht. Er zijn pedagogische trucs om ze ervan af te houden. Dit zou je ouders kunnen aanreiken (...).

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 dec. 2011 - 7:43

En de Expo verbieden om spelletjes te maken gaat om welke wijze helpen denkt u? Weleens gehoord van Mex, 136 of Stef Stuntpiloot? Je kunt ook prima adjes trekken voor elke keer dat Freriks de fout in gaat tijdens het 8 uur journaal. Of een beerbong maken met wat buiswerk en een trechter: gaan we de gamma verbieden? Het is een ultiem nutteloze maatregel die alleen staat voor politiek geposeer.