Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Columniste Yesim Candan trekt zich binnen een dag terug als D66-kandidaat na rel op sociale media

  •  
13-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3975 keer bekeken
  •  
ANP-477013679

Columniste Yesim Candan trekt zich terug als kandidaat-Kamerlid voor D66. Dat meldt zij op X, voorheen Twitter. Candan stelt vast dat haar kandidatuur "zeer veel vragen en reacties" heeft opgeroepen. Dat had te maken met een oude column waarin zij D66 een "elitaire partij" noemde.

De column ging over een spotprent over Sigrid Kaag waarin zij door cartoonist Ruben Oppenheimer als heks werd afgebeeld en afvloog op de Twin Towers met daarop het gezicht van Mark Rutte. Op de prent kwam veel kritiek, ook uit D66-kringen, niet alleen vanwege het gebruik van de aanslagen van 11 september 2001, maar ook omdat Kaag vaak het doelwit was van vrouwenhaat en regelmatig voor heks werd uitgemaakt, onder meer door PVV-leider Geert Wilders. Candan noemde de reactie van D66'ers "een sterk staaltje selectieve vrijheid van meningsuiting".

De hevigheid van al deze reacties "heeft me niet onberoerd gelaten", zegt Candan nu. "Ik wil mezelf daartegen beschermen en D66 niet onnodig beschadigen."

Lijsttrekker Rob Jetten laat weten "respect" te hebben voor het besluit van Candan om zich terug te trekken, zo meldt ANP. "Een vrouw die op allerlei manieren werkt aan gelijke kansen. Dat gaat ze vast en zeker op een andere manier voortzetten."

Er was al het nodige te doen over de conceptlijst die D66 eerder deze week presenteerde. Meerdere zittende Kamerleden beklaagden zich omdat zij op een onverkiesbare plek staan of helemaal niet op de lijst voorkomen. Uiteindelijk bepalen de leden wie op de lijst komen en op welke plek.

Update 18:45 uur:

NRC heeft een andere uitleg over het terugtreden van Candan. Namelijk, een sollicitatie bij het extreemrechtse Forum voor Democratie vijf jaar geleden. Daar zou de top van D66 niet mee bekend zijn geweest:

In januari 2018 voerde Candan verschillende gesprekken met de toenmalige leiding van FVD over haar kandidatuur voor de Amsterdamse gemeenteraad. Dat bevestigen verschillende personen die bij gesprekken over haar kandidatuur aanwezig waren. De sollicitatie leidde er niet toe dat ze een plaats kreeg op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dat jaar. Wel bleef ze contact met partijleider Thierry Baudet houden.

In 2017 wilde Candan nog voor het CDA de Tweede Kamer in, maar ze werd op het laatste moment afgewezen voor de kandidatenlijst. Dat deed haar veel pijn, vertelde ze later in de Volkskrant. „Ik ben kapot. Ik ben de dupe van achterkamertjespolitiek.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.