Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Colombia verbreekt banden met Israël vanwege genocidale regering

  •  
02-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1556 keer bekeken
  •  

De linkse president van Colombia, Gustavo Petro, heeft op een 1 mei bijeenkomst in de hoofdstad Bogota aangekondigd dat zijn land de diplomatieke banden met Israël verbreekt. Petro geeft als reden dat het genocidale beleid van de regering Netanyahu die een extreem gewelddadige oorlog tegen de Palestijnse bevolking voert. "De tijd van genocide, het uitroeien van een hele bevolking, kan niet onder onze ogen terugkeren. We kunnen niet passief blijven, als Palestina sterft, sterft de mensheid."

Petrus is al vanaf het begin van de vergeldingsoorlog tegen Hamas kritisch op het buitensporige geweld tegen burgers. De ultrarechtse regering van Israël heeft zoals gebruikelijk de kritiek afgedaan als antisemitisch.

Israël is een van de belangrijkste wapenleveranciers voor het Colombiaanse leger. De relatie werd in de jaren '80 verstevigd toen Colombia Israëlische militaire vliegtuigen aanschafte om in te zetten tegen de guerrillabeweging en drugskartels in het land. Sinds Petro in 2022 werd gekozen is hij de relatie met tussen Colombia en Israël gaan herzien.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.