Joop

'Mijn collega-agent jaagt echt op Marokkanen'

  •  
06-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-06-om-11.18.12
Etnisch profileren door politieagenten is nóg structureler dan gedacht en de korpsen hebben grote moeite het probleem aan te pakken. Dat blijkt uit interne politierapporten in handen van Brandpunt. De rapporten worden dinsdag gepubliceerd.
Zo blijkt bijvoorbeeld uit de rapporten van de Eenheid Oost-Brabant dat 20 procent van de agenten regelmatig, vaak of zelfs altijd bepaalde etnische groepen staande houdt, simpelweg omdat zij denken dat deze groepen nu eenmaal vaak bepaalde vormen van criminaliteit plegen. Nog eens 41 procent zegt ‘soms’ op deze manier te profileren en slechts 14 procent zegt niet etnisch te profileren.
De agenten zelf zien er overwegend ook geen enkel probleem in om op basis van etniciteit iemand staande te houden. Maar liefst 64 procent vindt afkomst een goede reden om iemand aan te houden op straat. ‘De algehele conclusie is dat het merendeel van de dienders binnen Oost-Brabant etniciteit een te grote rol laat spelen en daarbij overtuigd is dat die werkwijze gerechtvaardigd is,’ zo luidt het oordeel. Dat bleek ook al in juni van dit jaar. Nadat rapper Typhoon werd aangehouden wegens een zwarte man zijn in een grote auto, zei de politieleiding publiekelijk sorry, maar bleek uit de eigen intranetpagina’s dat de agenten zelf er niets verkeerd in zagen.
Onderzoek onder politiestudenten laat een zelfde beeld zien. In interviews vertellen zij wat ze van ervaren collega’s leren op straat:
‘Ik heb met een politiecoach gewerkt die echt aan het jagen was op Marokkanen. Hij had langer in die wijk gewerkt. Natuurlijk beïnvloedt dat je in het begin.’ En: ‘Uiterlijke kenmerken beïnvloeden mij wel degelijk om iemand te controleren. Kijk maar naar de briefing en de uitspraken van de collega’s. Het gaat vaak om Marokkanen en andere buitenlanders.’
  Hoewel de onderzoeken – dat van Brandpunt, maar ook de vele eerdere onderzoeken – laten zien dat etnisch profileren een structureel probleem is, wil plaatsvervangend korpschef Ruud Bik het niet zo noemen. Het komt wat hem betreft slechts ‘vaak’ voor. Volgens Blik is de korpsleiding wel degelijk bezig om etnisch profileren door agenten aan te pakken, maar veel fiducie heeft hij er niet in: ‘Dat is een lange termijn proces en dat hebben we echt niet volgend jaar voor elkaar. Mijn stelling is dat je er misschien wel nooit vanaf komt.’
Wel maakt Blik zich zorgen om de gevolgen van etnisch profileren:
‘Dat deugt niet, dat is niet professioneel, het werkt ook niet en het ondermijnt het vertrouwen van burgers in de politie. Dan verniel je wel een relatie. Ik zie ook gebeuren dat er bepaalde bevolkingsgroepen zijn, dat die groepen in die wijken zich van de politie afkeren en dat moeten we niet hebben.’
Niet nieuw Onderzoeker Sinan Çankaya houdt zich al langer bezig met etnisch profileren door politieagenten. Op Twitter schrijft hij: ‘Brandpunt onderstreept mijn conclusie uit 2012: etnisch profileren is een hardnekkig, alledaags en structureel verschijnsel.’ In zijn boek  De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie   schreef Çankaya destijds al:
‘In de praktijk hanteren agenten beelden van potentiële verdachten en werken zij met een selectieprofiel. Personen die naar het selectieprofiel tenderen worden eerder gecontroleerd.
Opmerkelijk is dat er redelijk veel capaciteit in de proactieve controles zit (een derde tot tweede derde van het totale aantal contacten tussen de politie en burgers), zonder dat dit tot een noemenswaardig aantal arrestaties leidt. Dit staat in contrast met hoe straatagenten een selectieve aandacht voor bepaalde groepen rechtvaardigen.
Dit resulteert in een collectieve bijziendheid van politieagenten, een structureel beperkte blik op het sociale leven. Oftewel, een tunnelvisie als gevolg van hokjesdenken.’
In 2013 publiceerde Amnesty International al een filmpje waarin Nederlandse burgers vertellen over hun ervaringen bij politiecontroles. De video maakt duidelijk dat etnisch profileren negatieve gevolgen heeft, voor hen die het overkomt en voor de samenleving als geheel.
cc-beeld: Shirley de Jong
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (100)

joan2
joan27 sep. 2016 - 20:29

Sommige criminelen Nederlandse-Marokkanen zorgen ook voor negatieve gevolgen van Nederlandse wijken, daar mag Amnesty keer een filmpje over maken. Loop de politie vooral lekker in de weg met dit soort onzin, straks gaat links huilen en zichzelf afvragen waarom de PVV de grootste is. Ik snap niet hoe zelfdestructief jullie zijn, door het niet aanpakken van problemen en politiek correctheid is het links die de fundering van multiculturele samenleving kapotmaakt. Maar ja het is onmogelijk om mensen te overtuigen, ze zijn te druk bepaalde groepen constant te verdedigen vaak uit eigen belang.

3 Reacties
joan2
joan27 sep. 2016 - 20:31

Die fundering is handhaving van de wet, neem eens een kijkje in die prachtige kanswijken.

Martin007
Martin0078 sep. 2016 - 9:35

Ik weet niet waar jullie die onzin vandaan halen dat links dit allemaal doet. De liberale partijen (sorry Piet) hebben een vette meerderheid van 83 % in de tweede kamer.

Tot_vultus
Tot_vultus8 sep. 2016 - 22:23

Geachte joan, om niet mee te gaan in uw blijkbaar geemotioneerde maar wellicht iets minder waarheidsdragende post. Verwijs ik u graag naar mijn eerdere repliek van 6 September omtrend 20:15. Daar vind u mijn standount en ervaringen. Groet

Harry5
Harry57 sep. 2016 - 18:24

Ik ben hier niet verbaasd over en zal met mijn reactie wel weer in de "extreem rechtse hoek" worden geplaatst maar ik denk dat het (deels) hieraan ligt. Het vak van politieagent trekt mensen aan met een bepaald karakter, en met een bepaalde levensvisie. Ik haast mij dit te zeggen dat dit NIET voor alle (potentiele) politieagenten opgaat maar mensen met een bepaald "machokarakter", mensen die op zoek zijn naar een bepaalde vorm van macht en het uitoefenen van macht, zullen zich soms aangetrokken voelen tot het vak van politieagent. Het kan ook zijn dat mensen met bovengenoemde karaktertrekken vaak een ietwat rechtse kijk op de maatschappij hebben en als je één en één optelt kom je dan al gauw uit op een politiekorps waar EEN aantal (maar niet alle) dienders het niet zo op hebben met "die buitenlanders" en dan hun machtspositie en machismo gebruiken (misbruiken) om "die niet deugende" buitenlanders eens aan te pakken. En als dit in een bepaald korps nu net de meerderheid van de agenten is, dan zullen de meer gematigde en sociale collega's misschien min of meer worden gedwongen om ook mee te doen, groepsdwang speelt bij alle groepen een rol, ook bij politiekorpsen. Ik pleit dan toch voor een soort test alsvorens een politieagent wordt aangenomen, en politieke overtuiging en karaktereigenschappen moeten ook in overweging worden genomen bij het aannemen van politieagenten. In steden en plaatsen waar veel allochtonen wonen zou zich dit moeten weerspiegelen in het politieapparaat aldaar (dus veel meer gekleurde agenten) enzovoorts.

3 Reacties
Marri2
Marri28 sep. 2016 - 9:56

Helemaal mee eens, in elk politiekorps moet minimaal 1 Turkse agent geplaatst worden Weten we tenminste zeker dat de informatie - overdracht naar Ankara soepel verloopt

Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 12:32

Marri: Wat een misselijke opmerking. Denkt u nu echt, dat u ergens aan bijdraagt met dit "ik heb toch maar lekker even alle Turken over één kam geschoren; ze zijn allemaal hetzelfde!" sarcasme?

Marri2
Marri211 sep. 2016 - 11:41

@ zandb ; mijn ironie is u ontgaan?

Mostafa
Mostafa7 sep. 2016 - 6:40

Correctie, ...een goede reis, bedoelde ik.

Mostafa
Mostafa7 sep. 2016 - 6:28

Een tijdje geleden zat ik naast mijn vrouw met hoofddoek in de auto, zij achter het stuur, ik zat met mijn gedachten en vergeet de gordel om te doen, op de A9. Een motoragent zag het en achter ons aan, ik deed binnen 1 second de gordel om: ''dzoefff'', de agent gaf een stop teken en mij vrouw drukte netjes op de rem, de agent kwam aan mijn kant. De agent een beetje boos: ''doe het raam open !''' en ik deed het raam vrolijk open. De agent meteen en steeds boos :'' Sinds wanneer had U de gordel om ? Ik meteen en heel serieus: Sinds dat ik u zag meneer agent. De agent : '' hahahahahaha....weet u wat! voorzichtig rijden en denk erom, een goede rijs. ik: bedankt agent, ik zal altijd goed opletten en ik wens u een fijne dienst. De agent met zijn motor vrolijk weg: brrrrrrrrr, mijn vrouw vrolijk gas geven: ffffffffff...

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje7 sep. 2016 - 4:19

"Mijn collega-agent jaagt echt op Marokkanen" Het woordje "jaagt" is een overduidelijke subjectieve interpretatie van wat er gebeurd. Maar waarschijnlijk slaat uw collega er gewoon de statistieken er op na. En naar aanleiding daarvan handelt hij zoals hij zou moeten handelen. Hij doet zijn werk dus niet, zoal u, op basis van politiek correcte ideetjes die niets met de werkelijkheid te maken hebben, maar uw collega doet zijn werk gewoon goed. Als ik zo'n collega had zou ik hem complimenteren. Ik persoonlijk ben blij dat er politie is zoals uw collega.

opdebank
opdebank6 sep. 2016 - 21:32

Doe dan, na een overval op een stel oude mensjes ook even een paar nederlandse studentjes aanhouden. Gewoon voor de vorm en ook al weten we dat die het niet gedaan hebben.

4 Reacties
mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 22:00

Da's knap. Hoe weet u dat?

Zandb
Zandb7 sep. 2016 - 7:01

Doet u uw huiswerk nou maar eens eerst, zodat u weet waar u het erover heeft, en probeer het dan nog eens......

Marri2
Marri27 sep. 2016 - 10:11

@ zandb : ipv andere mensen de maat te nemen, door " doe eerst uw huiswerk maar eens", zou ik u willen voorstellen , verdiep u eens in de feiten. Kijk eens naar de door CBS en WODC gepubliceerde ( en gecontroleerde ) misdaadstatistieken. Kijk eens hoe sterk sommige etnische groepen ( Marokkanen en Antilian voorop ) afwijken van het gemiddelde kwa veroordelingen etc . En verdiep u ook eens / probeer ook eens te verklaren waarom bijv de Turkse Nederlanders niet/ nauwelijks afwijken van de gemiddelde autochtone Nederlander kwa criminaliteitscijfers / kwa recidive / kwa aanhouding / kwa veroordelingen En wanneer u dat gedaan heeft , mag u zich weer hier in d discussie mengen En dan liefst niet weer met een korte stekelige zin , maar een inhoudelijke reaktie graag Ik vrees overigens dat u op mijn reactie , niet gaat reageren , anders dan wellicht met een kort stekelig zinnetje.... U moet uw reputatie wat dat betreft natuurlijk hoog houden

Zandb
Zandb7 sep. 2016 - 13:15

Marri: Als u de reactie van opdebank nou eens goed las, dan begrijpt zelfs u dat die niets met staande houden o.g.v. afkomst te maken heeft. En u kunt misdaadcijfers aanvoeren tot u een ons weegt, staande houden alleen o.g.v. afkomst is glashard verboden. En zal in een democratische rechtsstaat nooit toegestaan worden. Ik zou overigens niet weten welke reputatie ik hoog moet houden. Ik reageer op de inhoud en het gaat me om de inhoud. Mensen die onzin beweren kunnen hun voordeel er mee doen, als ik ze aantoon dat ze onzin beweren evenals ik er mijn voordeel mee doe, als ik uit de bocht vlieg.

BasVV
BasVV6 sep. 2016 - 20:38

Ik vind die cijfers nogal vreemd. Als je in een blanke wijk werkt dan hou je een blanke aan als er iets verdachts is. Als je in een gekleurde wijk werkt hou je een gekleurde aan als er iets verdachts is. Dat er in die blanke wijk geen kip op straat is. Maar in die gekleurde wijk veel mensen op straat zijn. Dan kom je cijfermatig natuurlijk al snel op andere cijfers.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 sep. 2016 - 7:05

Dat, beste Bas, is natuurlijk geen aanhouden (staande houden bedoelt u?) op afkomst. Stelt u zich ook eerst even op de hoogte en probeert u het dan ook nog maar eens opnieuw.

Tegengastje
Tegengastje7 sep. 2016 - 10:15

Dat, een het feit dat alochtonen hoger scoren in de criminaliteitscijfers. (die zijn hier ofwel taboe, of worden niet erkend)

Sardar2
Sardar26 sep. 2016 - 20:26

Etnisch profileren lokt etnische misdaad uit maar ook etnische oppositie en tegenwerking. In essentie verschilt het niet van wat we nu meemaken in Midden-Oosten. Alleen in MO de voorwaarden van handelen binnen de wet uitgevallen is en gewapende oplossing de norm is geworden! Ook structurele discriminatie, waar het etnisch profileren onder valt, creëert ook structurele strijd en weerstand ertegen. In die manier ontstaat de etnische (en religieuze) polarisatie die institutioneel en generatie overstijgend werkt. Met andere woorden wij bepalen zelf hoe moet tegen onze instituties te handelen. Tot nu toe belooft het niet een rooskleurig toekomstperspectief!

6 Reacties
Marri2
Marri26 sep. 2016 - 21:46

Wat een onzin:" etnisch profileren leidt tot etnische misdaad" ! Maw , de enorme oververtegenwoordiging van bepaalde groepen Nederlanders , ic Marokkanen en Antillianen , komt omdat de politie hen vaker aanhoudt ! Dit is toch wel en gotspe van wereldformaat . Hoe komt het dan dat bijv de Nederlandse Turken nauwelijks hoger scoren in de misdaadstatistieken dan de " autochtone " Nederlander ? U draait daarmee oorzaak en gevolg om : de oververtegenwoordiging van Marokkanen en Antillianen in de misdaadstatistieken komt toch echt omdat beide groepen veel vaker betrokken zijn bij criminele activiteiten En dan de schuld geven aan de Poitie omdat zij voor dat soort criminele activiteiten vaker Marokkaanen en Antillianen aanhouden ! Lees uw eigen stuk nog eens na. En kom met mij tot de conclusie dat uw betoog echt geen stand kan houden Het is zoiets als de Brandweer betichten van brandstichting , want bij elke brand was de Brandweer immers aanwezig ! Ook u kwalificeert zich voor de cursus Burgerschap danwel de cursus Democratie voor Dummies

Sardar2
Sardar27 sep. 2016 - 15:40

@ Marri 6 september 2016 at 23:46 [Wat een onzin] Ik heb je reacties allemaal gelezen en tref ik alleen maar ontkenning en, zoals de politie zelf, de etnische minderheden als oorzaak laten zien. Vanaf tweede generatie is Nederland verantwoordelijk voor de positie van migranten en hun kinderen. Wie als groep succes heeft dankt het aan Nederland en wie achter blijft dankt het ook aan structurele achterstelling van migranten door overheid en haar instituties. Of moet men het met raciale verschillen en ongelijkheid goedpraten. Wat jij degelijk insinueert. Wat Turken betreft zij hebben een 600 jaar oude (hoewel niet democratische) structurele systematiek waarmee zij in den vreemde niet gauw uitgespeeld kunnen raken. Na migratie blijven ze dus deze hechte banden als voordeel te gebruiken (zoals Chinezen en Koreanen). Een conservatieve minderheid is veel beter dan een uit elkaar gevallen groep die bovendien onderhevig is aan raciale/etnische discriminatie en achterstelling! (zoals Marokkanen en Antillianen). [Ook u kwalificeert zich voor de cursus Burgerschap danwel de cursus Democratie voor Dummies] U herhaalt deze verwijt al een paar keer. Om even te vergelijken wie in aanmerking komt voor een cursus burgerschap/democratie kan ik even in een ander taal met u discussiëren om de taalhinder weg te nemen en zich concentreren op de inhoud. Dat is ook wat ik vaker doe als een zware theoretische materie dient behandelt te worden! Maar ik vrees dat uw kennis over burgerschap of democratie niet verder gaat dan een platte kroeg babbel.

Marri2
Marri27 sep. 2016 - 17:14

Maar u ontloopt mijn conclusie uit uw verhaal , NL dat daaruit de suggestie wordt gedaan alsof etnische misdaden ontstaan door etnisch profileren ! Dat kunt u toch oprecht niet menen, of u ondervind een taalbarriere om onder woorden te brengen wat u dan wel wel vindt. In dat laatste geval heb ik u niet goed begrepen / heeft u wat u vind niet goed onder woorden weten te brengen . In alle gevallen zijn wij het hopelijk wel eens dat niet het etnisch profileren leidt tot misdaad door bepaalde etniciteiten , maar toch het verrichten van de misdaden door de leden van de etnische groep. Eigen verantwoordelijkheid voorop

Sardar2
Sardar27 sep. 2016 - 20:51

@ Marri 7 september 2016 at 19:14 [Maar u ontloopt mijn conclusie uit uw verhaal , NL dat daaruit de suggestie wordt gedaan alsof etnische misdaden ontstaan door etnisch profileren !] Ik leg toch duidelijk uit: “Vanaf tweede generatie is Nederland verantwoordelijk voor de positie van migranten en hun kinderen. Wie als groep succes heeft dankt het aan Nederland en wie achter blijft dankt het ook aan structurele achterstelling van migranten door overheid en haar instituties.” Ik stel duidelijk dat het oorzaak (van enorme misdaad onder migranten) in NL licht en ook in etnische profilering, niet alleen door het politieapparaat maar ook door andere instituties.

Marri2
Marri28 sep. 2016 - 10:02

@ Bidar : u maakt het steeds grappiger. Dus het individu heeft geen keuze om al of niet tot misdaden te komen , maar dat is de werking van de groep, cq de overheid die die groep ee toe brengt misdaden te plegen. In mijn voorbeeld. Heeft de Overheid dus goed voor de Turken gezorgd ( niet of niet noemenswaardig hogere criminaliteitscijfers dan autochtone Nederlanders ). En buitengewoon slecht voor de Marokkanen en Antillianen hier ( met criminalitietscijfers die 4 tot 5 keer hoger liggen dan de gemiddeldes. U praat onzin , verwerpt de gedachte dat een individu zelf ook een keuzevrijheid heeft en generaliseert ook nog ens hevig. Want ook binnen de Marokkaanse en Antilliaanse groepen zijn er gelukkig volop individuen die wel een positieve keuze in het leven maken en dus niet tot criminaliteit geraken Die zet u voor het gemak ook maar even weg

Sardar2
Sardar28 sep. 2016 - 14:16

@ Marri 8 september 2016 at 12:02 [u maakt het steeds grappiger.] Blij te horen dat u van in mijn teksten grapjes kunt ontdekken en geen zure appels! [Dus het individu… Dat een individu zelf ook een keuzevrijheid heeft… Want ook binnen de Marokkaanse en Antilliaanse groepen zijn er gelukkig volop individuen die…] Leer eerst de teksten goed te lezen en op de tekst reageren en niet op uw eigen aannames in te gaan. Ik praat nergens over individuen. De rechten en plichten zijn er voor ieder individu en de wetten om toe te zien dat erkende rechten en plichten wel geldend en van kracht blijven. Het probleem ligt bij de wetsmakers! De bestaande wetten al ruim voor de komst van migranten gevormd zijn en ook de instituties die het moeten handhaven. Na komst van migranten zijn de wetten en instituties nooit aangepast voor een gemengde bevolking en zijn dus nog steeds blank, hollands en autochtoon. Men wilt ook die niet aanpassen en eist van migranten volledige assimilatie naar een blanke, hollandse en autochtone bevolking om af te komen van de noodzaak van verandering. Maar assimilatie is niet te realiseren, niet voor grote groepen in ieder geval! En juist omdat die “groepen” groot zijn men creëert voor hen namen, aanduidingen, profielen etc. En hiermee begin alle ellende voor migranten die in praktijk van veel (individuele) rechten worden uitgesloten maar wel de nadruk van plichten op zich te verduren krijgen! Succes en ontwikkeling worden dan ook voor individuele leden van die groepen een glazenplafond, niet te bereiken positie. De aanpak van politie maakt hen als groep eeuwige verdachte. Ik vind het percentage criminaliteit onder migranten nog mee te vallen als we de mate van uitsluiting van migranten vergelijken met elders! Kortom individuen maken geen gemeenschap maar de samenleving maakt wel de individuen! De “alone” burger bestaat niet, behalve in de aannames van hen die groep als dictator zien! En de dictator van autochtoon is het meeste wat migranten kunnen meemaken! Nog even over criminaliteit percentages. De criminaliteit onder Turken is bijna 3 keer zo hoog als blanken, terwijl het bij Marokkanen en Antillianen 4-6 keer hoger ligt! Dus hou op over uw vergelijking tussen Turken en de rest!

Bram Emanuel
Bram Emanuel6 sep. 2016 - 18:22

Het blijft het ei en de kip. Als bepaalde daderprofielen vaak voorkomen is het de taak en de plicht van de agent om daar extra aandacht aan te geven. Te makkelijk wordt er hier over de slachtoffers heengestapt. Een kijkje bij "opsporing verzocht" laat zien dat misdrijven EN een zeer grote impact hebben op de slachtoffers EN vaak gepleegd worden door daders met hetzelfde profiel. Als de politie met gerichte controle het aantal misdaden kan verkleinen zijn ze het aan de potentiele slachtoffers verplicht dat te doen. Het gaat hier per slot van rekening slechts om controle, niet om een kielhaling.

5 Reacties
Zandb
Zandb7 sep. 2016 - 7:08

Bram: Staande houden aan de hand van een daderprofiel kan nooit betekenen dat iemand staande wordt gehouden o.g.v. afkomst. Schaam u.

Bram Emanuel
Bram Emanuel7 sep. 2016 - 10:13

Als de dader van een misdrijf een jonge blonde blanke man lijkt te zijn vind ik het onlogisch om ook oude zwarte dametjes aan te houden ter controle. Nogmaals, kijk eens naar "opsporing verzocht" om te zien aan welk profiel de meeste gezochte daders voldoen. Ja, het is niet leuk voor onschuldigen met hetzelfde profiel, en nee, dat is niet de schuld van de politie maar van de gezochte criminelen.

Zandb
Zandb7 sep. 2016 - 13:33

Brahàààm: Kom op nou toch: Dat is geen staande houden o.g.v. afkomst. Dat is staande houden a.d.h.v. een signalement.

Bram Emanuel
Bram Emanuel7 sep. 2016 - 17:29

@ Zandb Als mensen staande werden gehouden puur op afkomst dan werden er ook veel oude Marokkaanse dametjes staande gehouden. Dat is niet zo en bewijst meteen het ongelijk van uw stelling, het gaat namelijk altijd om een daderprofiel en niet puur om het kleurtje. U bent vast wel eens op het politieburo geweest. Bekijk de volgende keer het prikbord met lopende zaken en beschrijvingen van gezochte verdachten. Dat is waar de agenten hun daderprofielen vandaan halen. Het zou een verspilling van geld zijn en een klap in het gezicht van de slachtoffers als ze daar geen aandacht aan geven.

Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 12:36

Nou Bram: U bent me ook een mooie: Ik beweer toch juist dat wat u beschrijft GEEN staande houden op afkomst is! En u bewijst nota bene het gelijk van MIJN stelling en toch niet van het uwe? Als u nu weer eens op het politiebureau komt, neem dan uw gezonde verstand mee.

Neef Herbert
Neef Herbert6 sep. 2016 - 17:27

Ik weet niet of ik er om moet lachen of huilen, maar amusant is het wel. Men vist in de vijver waar de meeste vis is. Blijf vooral de feiten negeren mensen.

2 Reacties
mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 21:53

Nee, neef Herbert, u snapt het niet? Als u uitsluitend in de vijver blijft vissen waar de meeste vis zit, hoe kunt u dan weten of er in andere vijvers niet méér vis zit? Of zegt u ook bij iedere vis die u vangt: "Zie je wel"? Feit is dus, dat als men voornamelijk mensen van een bepaalde groep viseert, dat men voornamelijk de fouten van die groep zal zien. En het zal vast vaak prijs zijn, maar het betekent niet dat andere groepen geen fouten begaan. Het betekent alleen dat u die fouten niet ziet, omdat u een andere kant op zit te kijken. Kijk, neef Herbert, en dat is nou een feit dat u wenst te negeren.

Zandb
Zandb7 sep. 2016 - 7:40

Waarde Neef: Staande houden o.g.v. afkomst te willen vergelijken met vissen vangen, maakt uit wat voor vis.......? Ik weet niet of ik er om moet lachen of huilen......

kapitanlaipose
kapitanlaipose6 sep. 2016 - 17:13

Hoort het door de politie beoordelen van mensen op hun etnische afkomst en huidskleur bij een westerse samenleving? Is dit de westerse samenleving die we voor ogen hebben?

Zandb
Zandb6 sep. 2016 - 16:34

Agenten moeten werken in dienst van de rechtsstaat. Die verbiedt staande houden alleen op afkomst. 64% van de agenten zal zijn mening achter de schuine kant moeten zetten om de rechtsstaat te kunnen vertegenwoordigen. De mensen die dat niet kunnen of willen moeten ontslagen worden of ontslag nemen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2016 - 15:09

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Marri2
Marri26 sep. 2016 - 16:21

Wanneer je het CBS en WODC gelooft , zijn er " echt goede redenen "

Zandb
Zandb6 sep. 2016 - 16:29

Hoe kan je in een rechtsstaat nu verdedigen dat iemand aangehouden (u bedoelt staande houden?) worden o.g.v. afkomst. Al vindt 100% afkomst een goede reden, dan nog zal de rechtsstaat daar geen enkele rekening mee houden, gelukkig. Anders is recht toch geen recht meer.

kapitanlaipose
kapitanlaipose6 sep. 2016 - 17:11

Wil je echt een samenleving hebben die mensen beoordeeld op hun huidskleur en/ of etnische afkomst? Vindt je dat bij een westerse samenleving passen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose6 sep. 2016 - 15:04

Kan je nou wel of niet zeggen dat een agent die etnisch profileert racistisch is? Hij beoordeelt een individu op zijn/ haar huidskleur. Donkere huidskleur krijgt het negatieve oordeel "verdacht" Of moet er eerst een zwarte aan een boom bungelen met natuurlijk een brandend kruis voordat er sprake is van racisme? Als 64% van de agenten etnisch profileert kan je dan zeggen dat het politie apparaat racistisch is? Of is dat pas bij 100%?

6 Reacties
Marri2
Marri26 sep. 2016 - 16:22

Ze zijn in ieder geval succesvol bij het aanhouden en oplossen van misdrijven

Zandb
Zandb6 sep. 2016 - 16:37

Marri: Van al die staande houdingen brengen "maar" zo'n 200.000 verdachten het uiteindelijk tot een veroordeling. Trouwens: al zou het nog zo effectief zijn; als het niet mag/kan dan mag/kan het niet.

Marri2
Marri26 sep. 2016 - 16:53

@ zandb : " zo'n 200.000 verdachten brengen het " maar" tot een veroordeling " Je blijft oorzaak en gevolg door elkaar halen , is het niet ? Het is niet de schuld van de Politie dat ze zoveel Marokkanen en Antillianen aanhouden en tot een veroordeling brengen. Het zijn toch echt de betreffende Marokkanen en Antillianen zelf die dingen gedaan hebben die voor hen tot een veroordeling leiden. En , wanneer je deze cijfers verder naloopt, zie je , dat heel bijzonder , de criminaliteitscijfers onder Turken nauwelijks verschilt van die onder autochtonen. Oorzaak is niet duidelijk : hebben de Turkse Nederlanders : - beter onderwijs gehad op de ( Gulen) scholen ? - worden ze beter opgevoed ? - krijgen ze meer normen en waarden mee , bijv over " mijn" en " dijn"? - is de Social controle druk binnen de groep beter / positiever ? - vrezen ze de harde hand van Erdogan cs ?

kapitanlaipose
kapitanlaipose6 sep. 2016 - 17:10

@Marri Dus je vindt het wel racistisch. Kan ik concluderen dat je vindt dat je best racistisch mag zijn in het selecteren van verdachten. Dus een stuk racisme in de samenleving vind je best wel kunnen. Mensen niet beoordelen op hun daden maar op hun donkere huidskleur moet kunnen in een samenleving die je voor ogen hebt.

Marri2
Marri26 sep. 2016 - 18:46

@ kapitanlaipose: nee, dat kun je niet concluderen Ik wijs alleen op de enorme oververtegenwoordiging van Zmarokken en Antillianen in de criminaliteitscijfers ( maar ook de nagenoeg gelijke criminaliteitscijfers van Turken tov Autochtone Nederlanders Wanneer je fact Based discussieren probeert weg te zetten als " racistisch" , be my Guest Ook wanneer de feiten je niet bevallen , blijven het feiten .

Zandb
Zandb7 sep. 2016 - 7:14

Marri: Van het totaal aan staande houdingen, ongeacht de afkomst dus, brengen het er in totaal "maar" 200.000 tot een veroordeling, ook ongeacht hun afkomst dus.

kapitanlaipose
kapitanlaipose6 sep. 2016 - 15:00

Mijn collega-agent jaagt echt op joden

Marri2
Marri26 sep. 2016 - 12:57

Zolang Marokkanen en Antillanen zwaar oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken ( cijfers van CBS en WODC ea onderbouwen dat ) , kun je het de Politie niet kwalijk nemen dat zij vaker Marokkanen en Antillianen MOETEN aanhouden voor criminele activiteiten. Dat ontkennen is het probleem. Opvoeding van ouders, ander normbesef : daar moeten we wat aan doen Het CBS heft haar cijfers zelfs gedifferentieerd en gekeken/ meegewogen de achterstandspositie. Zelfs dan blijft een hogere vertegenwoordiging van beide bevolkingsgroepen aanwezig Turkse Nederlanders daarentegen onderscheiden zich in de misdaadstatistieken nauwelijks van allochtone Nederlanders. , ook bijzonder ! Voor alle ontkenners hier , zoek dengegevebs maar op CIA de site van de CBS of RTL nieuws die op basis van de CBS cijfers er wat aandacht aan schonk. Met dit soort gegevens in gedachtes , komt het item inzake Etnische profilering toch in een ander daglicht te staan Ik weet dat ik nu over me afroep racistisch bezig te zijn , maar ik probeer factbased te discussiëren en niet van te voren ingenomen standpunten

6 Reacties
Marri2
Marri26 sep. 2016 - 12:58

" dat kleien toetsenbord van mij,.... " Excuus voor enkele typefouten in mijn reaktie

Tot_vultus
Tot_vultus6 sep. 2016 - 14:28

Het hele punt van Ethnisch profileren en waarom het verwerpelijk is is dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. In mijn persoonlijke ervaring als blanke man is dat ik praktisch nooit aangesproken wordt door agenten. Mijn bewegings- en handelingsvrijheid is dan ook vrij groot. Immers als doe ik iets fout; de kans dat ik gepakt wordt is miniem. Uit het relaas van mensen van Marokkaanse origine in mijn post wijk zijn het vaak jongeren die aangeleerd hebben defensief te reageren (wegrennen) als ze uberhaubt politie zien. Ik heb het ook van een van die groepen gezien dat de plaatselijke politie ze APV artikelen voorhoudt die allerminst geldig op de situatie.

Tot_vultus
Tot_vultus6 sep. 2016 - 14:46

Bovendien (mijn vorige reactie is de snel geplaatst) is de boven besproken post wijk - die trouwens vaak onterecht als ' zo'n wijk ' wordt gekenmerkt - sneller sprake van een hogere geweldsspiraal (vanuit de politie) dan bij dergelijke of zwaardere meldingen waar ik het plaatsvinden van ken. Denk hiervoor aan 1 auto voor blanke autochtonen vs een wijk afzetten voor mediterraan getinte mensen. Bovendien ken ik enkele kroegen in mijn thuisstad Leiden, hierin kom ik onder andere in een Marokkaanse taverne met inderdaad vooral Marokkaans publiek. Hier heb ik de rare combinatie ondervonden dat het enerzijds de meest eerlijke mensen zijn die ik ooit heb gezien maar zij tegelijkertijd de meest gecontroleerde - en meest hevig gecontroleerde kroeg in Leiden zijn. Dit is denk ik echter niet enkel een politie probleem maar een maatschappij breed probleem. Dit omdat de veel onderzoeken - waaronder ook soms het CBS - afgaan op opiniepeilingen. In deze onderzoeken vallen Marokkanen e.d. vaak meer op omdat zij via hun huidskleur nu eenmaal meer opvallen voor de veelal autochtone Nederlander. (gevoelens die ik tot schrik van mijzelf ook zelf wel eens ondervind ook al weet ik het tegendeel) Het is dus denk ik niet alleen een dichotome politie- versus Marokkanen relatie die gekenmerkt wordt door een negatieve spiraal. We moeten als bevolking ook eens af van het overblijfsel van de 19de eeuw; het denkbeeld dat criminaliteit op objectieve basis ook maar iets met uiterlijk te maken kan hebben.

Cees Groninger
Cees Groninger6 sep. 2016 - 16:54

Lijkt me ethisch aanvaardbaar, mits gebaseerd op onderzoek. Dat onderzoek wordt al gezien als als zijnde een vorm van etnisch profileren. Zo kom je er natuurlijk niet.

the don
the don6 sep. 2016 - 20:30

Zijn aantal mensen die hier zeggen dat de politie het doet omdat bepaalde groeperingen oververtegenwoordigd zijn in de misdaad. Andere zeggen dat het door die profilering komt dat ze de misdaad in gaan. Wie was er als eerst? De kip of het ei?

joan2
joan29 sep. 2016 - 20:47

@ Tot_Vultus Je vroeg me om je verhaal te lezen. In principe ben ik ook tegen raciaal profileren, mensen op basis van hun huidskleur controleren vind ik verwerpelijk. Etniciteit is nou eenmaal niet alleen ras of huidskleur, het gaat vooral om identiteit. Het is feitelijk aan te tonen dat criminaliteit een onderdeel vormt in de identiteit van Marokkaanse jongeren. Het hangen op straat,sterke internationale Marokkaanse maffia, hosselen en dat ze vijf keer meer in aanraking komen met justitie kunnen we niet ontkennen. Het betekent niet dat elke Marokkaan dit doet, maar er is wel duidelijk een trend. Als we de Italiaanse maffia willen aanpakken moeten we bij de Italianen zijn. Ons "Marrokanen probleem" lijkt erg op wat er in de VS gebeurde met de Ierse en Italiaanse maffia. De zogenaamde "impact" van etnisch profileren vind ik ondergeschikt aan de impact van criminaliteit op de Marokkaanse gemeenschap. Zie je niet dat het de criminaliteit en wetteloosheid een minderheid-gemeenschap compleet verwoest. Misschien denkt u dat ik dit zeg om dat ik een hekel heb aan Marokkanen, integendeel uit compassie ben ik eerlijk en ga ik niet mee in onzin. Kijk eens verder dan Nederland. Waar gaat dit tolerante beleid wel goed? Zweden, België, Duitsland en Frankrijk? Als we de problemen nu niet aanpakken, dan doet Wilders of Le Penn dat.De mensen die het meest voor een multiculturele samenleving zijn, staan vaak het slagen er van in de weg. We zien dat ideologisch denken prioriteit heeft over effectief opsporen van criminelen en veilig maken van wijken. De AIVD doet ook aan etnisch profileren, ze zijn niet in Staphorst aan het meeluisteren voor mogelijke radicale christenen. Ze doen dit bij sommige moskee's, dit is het maken van een keuze op basis van etniciteit en realiteit. Bent u hier ook op tegen dan? Moet de AIVD net zoveel kerken controleren als moskee's? Nee, de AIVD volgt trends op basis van de realiteit, de Nederlandse politie doet dit ook.

rbakels
rbakels6 sep. 2016 - 12:46

"Staande houden" is juridisch een "dwangmiddel", en mag dus alleen worden toegepast op _verdachten_, d.w.z personen tegen wie op grond van feiten en omstandigheden een redelijk (=objectiveerbaar) vermoeden bestaar een strafbaar feit gepleegd te hebben. Staat allemaal praktisch letterlijk zo in de wet. De gedachtegang "u bent bruin dus hoogstwaarschijnlijk crimineel" is absurd, en "u bent bruin dus de kans is groter dat u crimineel bent" is niet bij voorbaat onjuist, _alleen is dat juridisch onvoldoende_. Straffen door de overheid is zwaar dus mag niet op basis can vage vermoedens. Anders krijg je een politiestaat. Zelfs rechtse mensen kunnen die niet goedpraten.

Rudyard Kipling
Rudyard Kipling6 sep. 2016 - 11:34

Als 64% van politieagenten afkomst een goede reden vindt om iemand aan te houden op straat dan is er inderdaad een ernstig probleem. 64% lijkt mij voldoende reden om politieuniformdragers te profileren als risicogroep inzake het strafbare feit racistische gedragingen/uitingen. Als ik er weer twee op straat zie lopen zal ik ze aanhouden en verzoeken elkaar aan een onderzoek te onderwerpen want gezien de statistiek is het dan bijna altijd raak en gaat er minstens één mee in de boevenwagen.

6 Reacties
Common Sense
Common Sense6 sep. 2016 - 12:26

Veel succes.

ikdus2
ikdus26 sep. 2016 - 13:50

de politie heeft massaontslag nodig. alleen dan kan je het rot binnen de organisatie wegsnijden. dat rot is aanzienlijk en hardnekkig. het zijn slaven van het gezag en dienen alleen hen. de politie is een kwaad die de gehele wereld teistert. we moeten af van de repressiemacht

Marri2
Marri26 sep. 2016 - 15:15

@ikdus: ook u heeft blijkbaar een cursus Burgerschap nodig of de crashcursus " Democratie voor Dummy's " In Nederland werken we met de scheiding der machten : de politie voert uit wat er aan wetten en regels van toepassing zijn , de rechters oordelen vervolgens of die wetten en regels ook daadwerkelijk overtreden zijnen de politiek/ de Tweede Kamer maakt die wetten en regels En u en ik mogen elke 4 jaar weer naar de stembus om te bepalen wie namens ons in de Tweede Kamer mag gaan zitten En de politie is dus in u en mijn dienst en beschermt uw en mijn lijf en spullen Bij" massa- ontslag" ( waarom eigenlijk ?) hebben we dus een mega probleem Blijkbaar neemt u het de Politie kwalijk dat ze al die criminele Marokkanen en Antillianen oppakken wegens het overtreden van wetten en regels. Alsof de Politie het probleem is! Je kunt de Politie hoogstens verwijten dat ze vrij succesvol zijn , wanneer je kijkt naar de relatieve rust op straat en de ervaren veiligheid van de bevolking. Althans , dat blijkt telkenmale uit onderzoek waarbij de gepercipieerde veiligheid en het veiligheidsgevoel van de Nederlander op een , in internationaal vergelijking , zeer hoog nivo ligt.

ikdus2
ikdus26 sep. 2016 - 18:27

@marri nee hoor.. de wetgevende macht en uitvoerende macht in Nederland zijn zeer hecht verweven met elkaar. vooral sinds de politie centraal gestuurd wordt. Trias Politica gaat niet meer op. het is een ondemocratisch systeem.

Marri2
Marri27 sep. 2016 - 14:20

@ikdus: tja, bij zoveel ignorantie ..... Ik haak af

ikdus2
ikdus27 sep. 2016 - 22:31

@mari ze houden bijna alleen maar onschuldige Marokkanense en Antilliaanse Nederlanders staande. na staandehouding volgt haast nooit aanhouding dus is het puur intimidatie van een witte macht. dat staat ook in het artikel. ze slachten onlangs niet voor niks een naakte zwarte man af. staande houding is contraproductief en onwettig. de wet stelt duidelijk zonder aanziens des persoons. je mag niemand staande houden op basis van uiterlijk, afkomst, geslacht, geaardheid. de politie overtreed de wet en komt er mee weg. dat is waar het om gaat. maar wederom de politie is een slaaf dan het gezag en het gezag is de gevestigde orde. dat is in ieder land zo.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik26 sep. 2016 - 11:02

Bij de politie - en zeker bij het voetvolk daar - werken nu eenmaal de meest rudimentaire creaturen. Ik zie het er het komende millennium niet van komen dat ze daar enig gevoel - om over 'begrip' maar te zwijgen - zullen krijgen voor zaken als 'statistiek,' 'self-fulfilling prophecy,' 'klassenjustitie' etc. Van finesse en efficiëntie is daar geen sprake, het gaat van het dikste hout denkbaar. We dienen derhalve al die politiecijfers met enorme zakken zout te nemen. In het bijzonder als het om etniciteit gaat. We weten dat lelieblank Nederland bij voorbaat als dader wordt uitgesloten, en er derhalve bijzonder rooskleurig bij staat. Vorige weet deed ik het volgende experiment. Eerst stak ik, gekleed in haveloze jeans, pardoes dwars de straat over. Op wat getoeter, gevloek en getier en het gepiep van remmen na, gebeurde er niets. Daarna deed ik een kaftan aan, het was vrijdag, dus dat detoneerde niet. Daarmee stak ik, aldus gehuld, de straat over. Vijf centimeter naast - niet meer en niet minder - het zebra-pad liep ik. De agent die kort daarvoor, toen ik gebroekt het verkeer terroriseerde, niet op of om keek, sprong in zijn versnelling en... enfin, het vervolg laat zich raden.

2 Reacties
ikdus2
ikdus26 sep. 2016 - 14:26

@brave Hendrik het zit dieper. het is niet alleen de puur op volgzaamheid geselecteerde individuele dienaren die het probleem zijn. de Nederlandse politie is voortgebouwd op dezelfde politiecultuur als die in WW2. de politiemensen die massaal joden deporteerden waren aangebleven na de bevrijding. dat cultuurtje is tot op heden overgeleverd en overgeërfd. de vraag is hoe brengen we een cultuuromslag teweeg en hoe brengen we de politiemacht terug naar proporties. ze drukken nogal op de begroting met gigantische budgetten die ze tot hun beschikking hebben. daar kunnen heel veel sociale programma's voor worden opgezet.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer7 sep. 2016 - 17:48

U heeft interessante denkbeelden over erfelijkheidsleer. Toch niet toevallig sociale psychologie gestudeerd?

Donnie D
Donnie D6 sep. 2016 - 10:36

ik blijf er bij dat zolang we niet onbeperkt geld hebben we wel etnisch moeten profileren. je kan je agenten maar 1x inzetten en als een bepaalde groep in de statistieken vaker voorkomt dan de rest ga je daar op selecteren.

10 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer6 sep. 2016 - 11:46

Misschien komen ze ook wel vaker voor in de statistieken omdat er meer op wordt gecontroleerd. Althans een deel van de hogere frequentie kan er vast uit worden verklaard. Als jij altijd alleen maar oma's op de fiets controleert zal de statistiek meer oma's bevatten die zonder licht zijn aangehouden dan jonge mannen zonder scooter rijbewijs..

mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 12:05

En als je daar dus op selecteert en de rest laat lopen, komt die groep dus vaker voor in de statistieken. Gek hè?

Marri2
Marri26 sep. 2016 - 13:01

@ Mulligan: denk je nu echt dat het CBS en bijv het WODC niet voor dit soort onderzoeksfouten corrigeert / dat meeweegt ? Facits are facts , whether you believe them or not

ikdus2
ikdus26 sep. 2016 - 15:05

lees het artikel beter. 2/3 van de tijd gaat op aan "preventief" politiewerk waarbij het resultaat zeer magertjes is. het is dus contraproductief

mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 16:16

@Marri: Weet u of het CBS corrigeert en zo ja, welke correctie passen zij dan toe? Graag hoor ik van u.

Marri2
Marri26 sep. 2016 - 16:58

@ Mulligan : zeker doen zij dat. Het CBS is ( ook internationaal) een erkende autoriteit voor het vertalen van allerlei maatschappelijke en economische activiteiten in cijferterwerk. Statistisch zijn allerlei controletechnieken die zorgen dat wanneer je cijfers presenteert, bijv zulke simpele gedachtes als welke u debiteert, gecorrigeerd zijn in die cijfers. En wanneer zulks niet kan , om welke reden dan ook , zal bij het gepubliceerde cijfermateriaal dat voorbehoud gemaakt worden Ik heb dat in de cijfers waarop ik me baseer ,dat voorbehoud nergens kunnen vinden

mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 21:59

Dat vraag ik niet, Marri. Ik vraag of u dat weet en het dus ook verifieerbaar is. Dat is het dus niet, want u weet niets te produceren. Wat volgens uw water allemaal 'zal' en 'zeker is', omdat het CS zo'n gerespecteerd bureau is, zegt helemaal niets over de naakte cijfers. De geturfde cijfers zeggen dan dus ook helemaal niets over hun relatie tot andere groeperingen. Kan ook niet, want je kunt nu eenmaal geen wetsovertreders turven als hun overtredingen niet geconstateerd zijn. Kortom, zoals GeachteLezer ook al zei: als je maar in één richting gaat zoeken, zul je ook alleen maar alles in die richting vinden. Zou een kind moeten kunnen snappen.

mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 21:59

omdat het CBS zo’n gerespecteerd bureau is…

Marri2
Marri27 sep. 2016 - 17:18

Tja, wanneer je fact based wilt discussiëren en je treft mensen aan die elk cijfer door een onafhankelijke instantie ter discussie stellen en daarop vragen of je zelf de misdaden hebt bijgehouden / hebt geteld , dan wordt het wel erg moeilijk Vertrouwt u de cijfers van CBS niet of komen de uitkomsten van de diverse onderzoeken van het CBS u slecht uit ? En wanneer u zo wantrouwend bent naar gepubliceerde cijfers , welke cijfers / door wie opgemaakt , vertrouwt u dan wel ? Laat me raden : u vertrouwt niemand

mulligan
mulligan7 sep. 2016 - 22:46

Of ik het CBS vertrouw of niet, doet er niet toe. Het gaat erom dat naakte cijfers niet alles zeggen. Cijfers krijgen pas betekenis als men ze in context ziet en die context wordt door u en door rabiaat rechts voortdurend gewoon genegeerd. Leer statistieken lezen voor wat ze zijn, niet voor wat u erin meent/hoopt te vinden. Kijk eens op de website van Flip van Dyke (http://www.flipvandyke.nl) voor uitleg over zin en onzin van statistieken, over de 'betrouwbaarheid' van CBS en anderen en voor de uitleg van tal van interessante statistische gegevens.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 sep. 2016 - 10:11

Als ik een kaaskoppige crimineel was zou ik direct mijn hoofdkantoor naar Noord-Brabant verplaatsen. Daar hebben de dienders het vooral heel druk met zinloze acties en "Marokkanen jagen". Daar gaat het merendeel van hun tijd aan op, Tel daarbij op het nutteloos massaal camerabeelden bekijken van lege winkelstraten en preventief fouilleren en we weten direct hoe het o.m. komt dat de oplossingspercentages zo laag liggen in ons land. Dat krijg je nou als de overheid naar "de bezorgde burger" luistert ipv naar deskundigen, zoals criminologen, sociologen en psychologen. Want wetenschap is ook maar een mening, toch?

7 Reacties
Gammana
Gammana6 sep. 2016 - 10:48

Ik hoop niet dat jij jezelf schaart onder de 'deskundigen'...Lijkt mij dat niemand zo deskundig is als de politie zeker niet enkele stuurlui aan wal.

rhizoma
rhizoma6 sep. 2016 - 10:57

Die kaaskoppige criminelen zitten daar al hoor.

Marri2
Marri26 sep. 2016 - 11:23

Alfred , Alfred, Hoe krijg je toch zoveel onzin en vooroordelen bij elkaar bedacht? Grote fantasie: dat zal het zijn Ps: we missen nog jouw mening over het uit de partij GL zetten van die Turkse meneer Gaarne alsnog jouw erudiete mening daarover

Common Sense
Common Sense6 sep. 2016 - 11:31

'Als ik een kaaskoppige crimineel was zou ik direct mijn hoofdkantoor naar Noord-Brabant verplaatsen'. Calculerende burgers zijn natuurlijk een groot probleem. Overigens klink je zelf ook nogal 'bezorgd'.

pvlaren
pvlaren6 sep. 2016 - 12:38

Dat krijg je nou als de overheid naar “de bezorgde burger” luistert ipv naar deskundigen, zoals criminologen, sociologen en psychologen. Zou dat wat uitmaken? https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/veiligheid/top600/ Het programma Top600 is gericht op 600 personen die de afgelopen jaren relatief veel high-impact delicten hebben gepleegd. Dus ook nog heel veel mensen die buiten die lijst vallen omdat ze of niet gepakt zijn of omdat de impact zogenaamd niet hoog genoeg is. Serieuze problematiek.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 sep. 2016 - 15:26

@ Gammana Komen er nog wat tegenargumenten of roept u ook maar wat om maar wat te roepen? @Marri Gaat u nog aantonen waar de onzin in mijn verhaal zit, of roept u ook maar wat om maar wat te roepen? Met andere woorden: ik heb niet zoveel aan al die inhoudsloze reacties. Van mij mag u die voor u houden.

C1953
C19536 sep. 2016 - 18:04

@Blokhuizen: komen er nog wat tegenargumenten of roept u ook maar wat om maar wat te roepen. U komt hier met een onzinverhaal van aannames zonder enig bewijs/argument en dan gaat u om tegenargumenten vragen; grappig. Of bedoelt u met uw 'ook', dat u zelf ook maar wat roept? Dan begrijp ik uw reacties.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович6 sep. 2016 - 10:00

Voordat iedereen zijn ongefundeerde mening onder dit artikel zet. Ga eens ervarnig opdoen, meld je aan. https://www.politie.nl/themas/politievrijwilliger.html

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 sep. 2016 - 10:54

Ja heerlijk, politiewerk doen als hobby. Politiewerk is een vak en geen gezellige hobby. En dat het vak al deels is ontspoord blijkt nu al uit 2 brichten op deze pagina. Het gaat dan om diefstal, corruptie en profilering. Dat lijkt me niets voor de invulling van je vrije tijd. Daar moeten we vrijwilligers niet aan blootstellen. Misschien kunnen mensen zich beter inzetten om wat te doen aan sociale cohesie, bestrijden van racisme, armoede en ander menselijk leed. Opsporing etc kunnen we beter overlaten aan professionals. Dat blijkt al lastig genoeg te zijn......

Common Sense
Common Sense6 sep. 2016 - 12:26

'' Het gaat dan om diefstal, corruptie en profilering" Helaas blijken punt 1 en 2 in veel gevallen te herleiden op profilering bij de sollicitatie.

arno consu
arno consu6 sep. 2016 - 12:29

Bestrijden van armoe is niet nodig. Plofkraken is heel lucratief. Vraag maar aan de Duitse 'bezorgde' politie.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович6 sep. 2016 - 14:12

@Alfred We kunnen het ook beter overlaten aan professionals. Maar als deze professionals op basis van al hun ervarnig sommige mensen eerder verdacht vinden dan andere. Dan is het land te klein

mulligan
mulligan7 sep. 2016 - 15:06

En terecht Josif. Want als dat 'eerder verdacht vinden' op niets anders stoelt dan de kleur van de huid, de lengte van een baard of de aard van kleding, dan is dat inderdaad te achterlijk voor woorden en rept dit land zich volkomen terecht om het feit dat we opgezadeld zijn met een tot op het bot racistische politie.

Jhonathan
Jhonathan6 sep. 2016 - 9:33

De politie jaagt nu eenmaal. Zo jaagt de politie ook op Nederlanders.

4 Reacties
mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 12:06

U begrijpt de term 'etnisch profileren' niet zo goed?

Donostia2
Donostia26 sep. 2016 - 12:57

En kennelijk ook niet zo effectief. Na al dat gejaag zijn er nog steeds heel veel Marokkanen over. Gelukkig maar.

Nagus
Nagus6 sep. 2016 - 13:07

@mulligan Is het etnisch of is het statistisch profileren?

mulligan
mulligan6 sep. 2016 - 16:17

@Nagus: Wat was eerder, de kip of het ei?

Nagus
Nagus6 sep. 2016 - 9:30

Als het zo is dat een bepaalde vorm van criminaliteit vaker voorkomt bij bepaalde groeperingen, dan is het toch logisch dat je dat meeneemt in de profilering? Als er aangifte wordt gedaan van racisme, denkt iedereen toch ook gelijk aan een blanke man als dader?

geen-mening
geen-mening6 sep. 2016 - 9:29

Je kan je tijd maar 1x besteden dus dan besteed je hem aan hetgeen statistisch gezien het meeste kans heeft dat het iets oplevert, daar is niks mis mee. De mensen die lopen te mekkeren maken ergens een probleem van, de politie probeert gewoon haar werk efficiënt te doen. Het zou ook een beetje gekkig zijn als de politie nu ineens net zoveel witte, zwarte, bruine, gele mensen gaat aanhouden, niet tegen criminaliteit maar omdat anders mensen gaan huilen dat het niet eerlijk is. Cijfers van de politie in 2017: Er is meer criminaliteit, er zijn minder heterdaadjes maar we hebben wel even veel mensen van iedere bevolkingsgroep aangehouden en dat is onze belangrijkste taak. Iedereen tevreden?

1 Reactie
mulligan
mulligan7 sep. 2016 - 11:02

Aanhouden en staande houden zijn twee hel verschillende zaken; is de vorige keer dat we deze discussie gevoerd hebben ook-tig keren uitgelegd, maar kennelijk blijft bij rabiaat rechts helemaal niets plakken. Vraag uzelf eens af waarom iemand staande gehouden wordt, want dáár gaat het over. Dat blijkt dus te zijn omdat hij een kleurtje heeft, of omdat hij een baard draagt of zij een hoofddoek op heeft. Dat is waarom die mensen staande gehouden worden. Niet omdat er een specifiek verdacht tegen hen is, reden waarom de politie hen staande zou mogen houden, maar gewoon omdat ze er niet bleekscheterig genoeg uit zien. Ik zou o zo graag eens al die mensen zoals u willen horen wanneer de politie specifiek de witmens staande zou gaan houden, met het excuus dat die nogal vaak betrokken zijn bij strafbare zaken. Kijken of u allen het dan nog steeds zo 'normaal' vindt of dat u eindelijk begint te begrijpen hoe van-de-pot-gerukt het is om voor misdadiger te worden aangezien, enkel en alleen omdat uw plaatje niet klopt met wat de politie zich in hun hoofd geprent hebben.