Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Cohen en de mensen die tégen hem zijn

  •  
17-01-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Rutte zal de zondag uitgestoken hand van Job Cohen geen blik waardig keuren
Op de vrolijke feestmiddag die de Pvda afgelopen zondagmiddag voor links organiseerde in de grote zaal van de Brakke Grond werd maar één concrete handreiking gedaan. Job Cohen riep premier Mark Rutte op om samen met hem het onderwijs aan te pakken. Hij zei er iets ingewikkelds bij over de Mark Rutte van 2008 en die van nu, maar daar kwam het toch wel op neer.
Het wachten is op de afwijzende one liner van premier Rutte. Die had voorafgaand aan het feest in Buitenhof laten zien, wat hij kon. De premier legde ontspannen uit hoe moderne leiders vandaag de dag het land runnen. Zij dwingen hun ministers op de kern van hun plannen in maximaal twee a-4’tjes samen te vatten, want als dat niet lukt dan deugt het niet. Hij nodigde elke veertien dagen op maandag na het werk vertegenwoordigers van een maatschappelijke sector uit op het Catshuis voor een praatsessie “met een hap eten erbij”. Het ging er verder om de bestuurders heel vriendelijk en beleefd te behandelen waarna je vervolgens de échte vragen stelt aan de mensen van de praktijk, de lui op de werkvloer.
Rutte nam het de werklozen niet kwalijk dat zij in de uitkering bleven hangen, maar de sociale diensten wél. Die moesten hen activeren. Dit maakte allemaal deel uit van het andere Nederland dat hij met zijn kabinet aan het realiseren was.
Rutte beloofde niets. Aan het eind van het interview was nog weinig duidelijk van de maatregelen die het kabinet wil nemen als de kaap van de statenverkiezingen eenmaal genomen is. Maar de premier had zichzelf wel weten te presenteren als iemand die voor geen kleintje vervaard is en het beste met Nederland voor heeft. Het was een propagandasucces van betekenis, wat voor gemeenheden zogenaamd goede verstaanders ook tussen de regels door meenden te horen.
Rutte zal de uitgestoken hand van Job Cohen dan ook geen blik waardig keuren. Hij zal verklaren dat het onderwijsbeleid van zijn voortreffelijke collega Van Bijsterveld nu juist alles beoogt wat ook de PvdA wil bereiken en dan blijft Cohen bedremmeld staan.
Het wordt tijd dat Job Cohen het volgende beseft: dit kabinet wil geen vrienden met hem zijn. Dit kabinet is tegen hem en de PvdA en alles waar die partij voor staat. Ook als het in strijd is met elke vorm van redelijkheid. Een goede – helaas al meer dan een kwart eeuw geleden overleden – vriend van me gaf ooit de volgende levensles: “Han, je hebt nu eenmaal mensen die zijn tegen je. Je kunt je wel af gaan vragen waarom, maar dat weten ze waarschijnlijk zelf ook niet. Ze zijn gewoon tegen je. Daar moet je niet over denken. Daar moet je rekening mee houden”.
Wat Nederland de komende jaren nodig heeft is een verenigd links met een glashelder program en als het kan een schaduwregering van aansprekende persoonlijkheden. Anders wordt het niks. Laten wij hopen dat Cohen daar in de Brakke Grond voor het laatst de hand reikte. Het is hier tenslotte al lang geen sprookjesland meer. 

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Alexanderr2
Alexanderr217 jan. 2011 - 8:55

Links moet de hand reiken naar de stemmers die zij nog niet hebben. Hoe willen ze dat gaan doen Han? En nee kom niet met 'eerlijk verhaal' enzovoorts. Dat horen we al genoeg. Of moeten we gewoon concluderen dat de ideologie en programma's van PvdA, SP en GL gewoon nooit meer dan 50% van de stemmen gaan halen? Ik vrees voor links dat die laatste conclusie de juiste is.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 jan. 2011 - 8:55

Han.... het kabinet zit er nauwelijks 3 maanden. Het zou wel heel raar zijn als Rutte nu al overtures gaat maken. Vorige kabinet was op dit moment nog niet eens begonnen aan werken, zaten nog in de bus te praten met 'het volk'. Daar komt nog bij dat ondanks dat het kabinet zo kort zit, we alle one-liners al hebben zien passeren (want, verassing, links maakt ze net zo als rechts ze maakt): bruin, facist, moeten we niet willen, einde van de beschaving, drama, apocalyps, en ga zo maar door. Geef het een paar jaar, dan overspeelt of implodeert de PVV, en kan de VVD door naar Paars zonder het verwijt te krijgen het sentiment van de PVVer niet serieus te genomen te hebben.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2011 - 8:55

Bedankt voor dit 'fileerwerk' Han. (Bij mij kan je niet meer stuk.) : ) Nu maar hopen dat Job dit ook leest en ter harte neemt.

heinscatchup
heinscatchup17 jan. 2011 - 8:55

Er zijn slechts twee opties: óf Cohen (de PddA) doet het, al handenreikend, theedrinkend, samenbindend en charmant hakkelend op zijn manier óf hij verdwijnt van het politieke STRIJDtoneel. Anders gesteld: Cohen moet en kan alleen maar zichzelf blijven, want is misschien niet te oud om iets bij te leren, maar wel te oud om zaken die nu ouderwets/contraproductief zijn nog af te leren.

matrix2
matrix217 jan. 2011 - 8:55

Ik geloof niet dat er mensen op persoonlijke basis tegen Cohen zijn. Het probleem is de PVDA, deze heeft een zeer slecht imago. De volgende PVDA leider zal hetzelfde ontvangen worden.

maclofty
maclofty17 jan. 2011 - 8:55

Ik heb met plezier gister avond het programma van Humanitas gezien "Dus ik ben" een verslag over angsten die we ons zelf opleggen en die we maken. Een prachtige bloemlezing van wetenschappers naar jezelf toe. (zelf reflectie) Het was jammer wat laat 23.40 uur en zullen de meeste wel in de sponde liggen. Het is de moeite waard om het te volgen hier de link http://beta.uitzendinggemist.nl/programmas/2079-dus-ik-ben Veel vooroordelen worden uitgelegd en omdat wij het al een keer hebben meegemaakt kwam heel veel ons weer bekend voor. Het sluit goed aan op wat Han in zijn epistel probeert over te brengen.

eeweew
eeweew17 jan. 2011 - 8:55

Het is een lastig probleem, je kan toekijken hoe Rutte het land sloopt (ja, onderwijsbeleid waardoor er 2000 banen verdwijnen in het hoger onderwijs en het aantal promotieplaatsen met 1/3e afneemt heet toch echt sloop, en ander woord is er niet voor te bedenken). Of je kan proberen hem "de hand te rijken" dat laatste is hij niet van gediend, en met dat eerste bereikt niemand iets. Waarschijnlijk is er geen oplossing, behalve alvast plannen maken voor de wederopbouw, als dat nog mogelijk is.

Archie2
Archie217 jan. 2011 - 8:55

In veel reacties hier op Joop wordt Cohen nog steeds de hemel ingeprezen om zijn beschaafdheid, integriteit, fatsoen etc. Ik denk niet dat hij daarmee geholpen is. De Obama status de hem destijds is opgedrongen, hangt hem als een molensteen om de nek en die steen wordt alleen maar zwaarder.

Bram74
Bram7417 jan. 2011 - 8:55

[Het wordt tijd dat Job Cohen het volgende beseft: dit kabinet wil geen vrienden met hem zijn. Dit kabinet is tegen hem en de PvdA en alles waar die partij voor staat. Ook als het in strijd is met elke vorm van redelijkheid.] Volgens mij was het de PvdA die destijds in een interne notitie verklaarde alles te willen doen om het kabinet te dwarsbomen. Organiseert de PvdA een bijeenkomst waarin GL en SP er geen twijfel over laten bestaan wat ze zullen doen als links de statenverkiezingen wint (zie ook http://www.depers.nl/binnenland/538758/Liever-geen-kabinet-dan-dit-kabinet.html). En dan moet Cohen verbaasd zijn dat "het kabinet geen vrienden met hem wil zijn".

KrokoGena
KrokoGena17 jan. 2011 - 8:55

Ik vind dit een verkeerde reactie van Han van der Horst. Ik vond het juist goed dat Job Cohen een hand uitreikte naar Mark Rutte voor het onderwijs. Niet denken in voor of tegen maar proberen het beste te doen voor het land. Dat deed Job Cohen goed! Daar ben ik trots op. En dan schrijft Han van der Horst weer een column in de voor en tegenstijl. Dat denken die PVV'ers ook altijd. Ze zijn voor of tegen ons. Dat is verkeerd.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 jan. 2011 - 8:55

Denk niet dat er veel mensen tegen de heer Cohen zijn uitgaande van zijn persoon. Hij is een uiterst aimabele man en op zijn sociale gedrag is weinig aan te merken. Er zijn wel veel mensen van rechts en links tegen zijn persoon in verhouding tot zijn functie tegen Cohen zijn. Die is er een in wat hij vertegenwoordigd, en dat is de PVDA. De populariteit van de PVDA is op het ogenblik niet echt bijzonder. Het kan ook tegen zijn optreden zijn als vertegenwoordiger van de PVDA. Het kan natuurlijk ook vanwege zijn uitspraken zijn. Maar dat is werkelijk de normaalste zaak van de wereld. Begrijp de kop en het artikel dan ook niet. Voor dit artikel zou willekeurig welke politicus met het invullen van wat andere opponenten precies het zelfde schrijven zijn. En handreikingen die gelden net zo goed voor elke politicus ze worden enkel omarmd als met er wat aan heeft. Dus waar hebben we het over.

jocheem67
jocheem6717 jan. 2011 - 8:55

Waar het mij uiteindelijk om gaat , is simpelweg of ik een politicus geloof. Eentje zegt iets, ik vergelijk het met mijn eigen ethisch besef, mijn rede en emotioneel besef, en ik geloof hem of haar wel of niet. Cohen is voor mij daarom een plus. Hij komt dichtbij mijn eigen ideeen. Hoe iemand op een stoel zit, de das die hij of zij draagt, het doet er allemaal niet toe. De verpakking is tenslotte het eerste dat je weggooit als je een kadootje krijgt... De processen die er momenteel bij de PvdA spelen, da's zeker interessant. Echter haar front man is wat mij betreft een blijvertje.

Corlemstra
Corlemstra17 jan. 2011 - 8:55

Ach, elk kabinet is zo sterk als de som van de laatste verkiezingsuitslag. De hobbyclub van Rutte rommelt onder leiding van quizmaster Geert vanzelf wel uit elkaar. Al dat gespeculaas over Job Cohen, de positie van de PvdA, de mogelijke samenwerking op links en de uitgestoken hand van bovenmeester Mark. Ik snap overigens best wel dat Mark op zoek is naar wat extra vingers. Die is hij kwijtgeraakt bij het vele handen schudden met het knaagdier Verhagen. Of blijft er na al dat aflikken weinig vlees over op de botten? Wow, wat ben ik in een cynische gemoedstoestand terecht gekomen. Maar het gaat helemaal goed komen. Let maar op! Maar voor de komende weken denk ik dat slager Mark nog wel goed zal zijn voor een paar kiloknallers!

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2011 - 8:55

Cohen is zo ongelofelijk beschaafd, intelligent en erudiet dat hij inderdaad geen verweer heeft tegen het soort mensen dat nu zijn tegenstander is, noch heeft hij terug van de manier waarop met name de pvv omgaat met andersdenkenden. Je hebt helemaal gelijk, tenminste wanneer ik het goed heb begrepen, Cohen moet geen handreikingen meer doen. De manier waarop Rutte , Verhagen en vooral wilders met de oppositie omgaan is tenenkrommend. Maar om je de waarheid te zeggen zou ik het verschrikkelijk vinden wanneer Cohen op dezelfde manier zou gaan optreden, al is dat misschien nog zo nodig. Die hand blijft in de lucht hangen.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 jan. 2011 - 8:55

"omgaan met andersdenkenden" *Kuch* Cordon Sanitair, weet je nog Red Cat? Bijna 75% van de PvdA wilde het. Dat is nog geen jaar geleden. CS, om eerlijk te zijn, vind ik niet echt beschaafd, en weinig erudiet. Al helemaal als je eerst een partij praktisch verboten wilt verklaren, om daarna te gaan zitten huilen in een hoekje als die partij je van repliek gaat dienen, hoe platvloers ook. Voor een partij, en persoon, met zoveel 'beschaving' vind ik het vrij dubieus dat "omgaan met andersdenkenden" gelijk staat aan andersdenkenden UITSLUITEN. http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2998480.ece/Nederlanders_zien_niets_in_cordon_sanitaire_PVV.html

mees.
mees.17 jan. 2011 - 8:55

Je schrijft: "Cohen is zo ongelofelijk beschaafd, intelligent en erudiet dat hij inderdaad geen verweer heeft tegen het soort mensen dat nu zijn tegenstander is, noch heeft hij terug van de manier waarop met name de pvv omgaat met andersdenkenden" Je hebt gelijk onderstaand gezegde slaat dit gezegde ook op: ""Met een idioot valt niet te discussieren,hij haalt je neer tot op zijn niveau en verslaat je daar op ervaring"

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2011 - 8:55

Beste Hans, ik vrees dat u hier een punt heeft. Maar als ik ergens een broertje dood aan heb is het wel die eeuwige links versus rechts en visa versa retoriek. Dat is het gif wat de redelijkheid de das omdoet. Ik vrees dat "links" buitenspel staat, wat Wilders graag beaamd. Zo lang dat dit het geval is maakt het eigenlijk niet veel uit wat men roept hoewel ik met u van mening ben dat een "linkse" samenwerking aan de hand van een duidelijk program wel duidelijkheid creëert voor met name de zwevende kiezer. Maar of dit zal lukken moet nog blijken, daar is één manifestatie niet voldoende voor. De grootste "vijand" van rechts is de tijd. Na al die bombarie en onheil profesie met de grootst mogelijk denkbare nonsens die daarmee gepaard gingen kan dit kabinet gaan bewijzen dat de Islam daadwerkelijk een gevaar vormt en dat "links" zowaar de schuld van alles blijkt te zijn. Als dit kabinet de rit uitzit kan men zien wat een rechts kabinet tot stand heeft gebracht, of Nederland gezakt is op de ladder van het niveau onderwijs en of Nederland 'vrede' in Afghanistan heeft weten te bewerkstelligen met vermeend goedbedoelde "opbouwmissies". Ik heb zo mijn bedenkingen maar ook de opvatting: laat maar eens zien. Het politieke klimaat wordt mijns inziens verziekt door polariserende prietpraat over links versus rechts en andersom. Zelden gaat het over Europa of over zaken die er daadwerkelijk om doen. Tenenkrommend vind ik dat. Ook in de samenleving ziet men dit terug. Heeft u bijvoorbeeld vanochtend het programma Wakker Nederland gezien? Ik hoorde de presentator stellen "De lachende derde", waar hij refereerde aan Romer. "Links maakt een vuist!" met een spottende intonatie op het woord vuist, gebalde hand in de lucht en met een gespeelde sardonische grimas op het gezicht. Verder wordt door de aanwezige gast flauwe onnozele "grappen" gemaakt zodra het over de PvdA gaat, de aanwezige gast stelde zelfs (ik verzin dit niet) "De PvdA heeft het onderwijs kapot gemaakt!". De onderbouwing blijft uit, hetgeen mij niets verrast, wat resteert is een oneliner die oplost in het luchtledige. Wat is dit voor een amateuristische bedoeling? En de vraag die dan bij mij opkomt, hoe 'wapent' de PvdA met Cohen voorop zich tegen zulk infantiele nonsens? Tegen onredelijkheid valt niets te beginnen zoals u zelf ook min of meer stelt in uw verhaal. Ik zapte gisteravond even naar KRO's Brandpunt waar het programma een soort van 'special' had over Maarten van Rossum. Van Rossum sprak, begrijpelijk, zijn ergernis uit over de, wat ik noem, hysterische staat van de gemiddelde Nederlander. Maarten had natuurlijk groot gelijk toen hij stelde dat het onbegrijpelijk is dat de gemiddelde Nederlander zijn of haar leven de kwalificatie "uitstekend" toedicht als hier een vraag over wordt gesteld maar zodra het over de staat van 'het land' gaat is alles opeens kommer en kwel. Nederland behoord tot 1 van de rijkste landen ter wereld, maar nee! Alles is één grote ramp. Opvallend ook dat dit vooral uit de monden komt van gefrustreerde mensen, het is zelden rationeel laat staan onderbouwd. Misschien moet Cohen gewoon constateren dat het chagrijn heer en meester in binnen de Nederlandse landsgrenzen en in die belevingswereld zijn woorden als nuance en redelijkheid geuzenamen.

2 Reacties
Harmen2
Harmen217 jan. 2011 - 8:55

Aardig gevonden, ik heb mijzelf er ook op betrapt dat ik een tijd heb gedacht dat de oppositie meer bereid moest zijn om de discussie net zo te hard te voeren als de PVV en in iets mindere mate de VVD en het CDA. "leker bekken" in de kamer zal ik maar zeggen. Daar ben ik een tijd geleden op teruggekomen omdat die toon er niet voor zorgt dat we het debat ook echt gaan voeren en de tegenstellingen in het land alleen maar scherper maken met alle risico's van dien. Wat ik wel heel erg mis is de kille beleefdheid waarin je met welgekozen woorden je opponent fileert zonder hem uit te maken voor rotte vis. En het is zeker waar dat het debat momenteel niet over de echte dingen gaat, we houden ons teveel bezig met randverschijnselen en de media vinden het prachtig. WNL 's ochtends is inderdaad geen verheffende TV, maar komt aardig tegemoet aan het beeld wat de Telegraaf zo graag schetst van links. Of dat zichzelf opblaast weet ik niet, maar het heeft ook wel iets leuks. Boekestijn die met een serieus gezicht vind dat de PvdA naar rechts moet opschuiven en ook vind dat Cohen maar eens moet opstappen als partijleider "want hij kan het niet". Ik weet niet of de tijd dit gaat oplossen, wat ik wel zie aan de reacties op de Telegraaf online is dat ik voor het eerst zie is dat de vastberaden steun voor Wilders aan het afnemen is, althans de uit de reacties die ik lees, meen ik dat op te kunnen maken. Ik hoop ook dat de redelijkheid en billijkheid in de wijze waarop wij met elkaar omgaan terug zal komen. De nuancering in plaats van het zwart/wit. Aan de andere kant denk ook dat de gifbeker van het verbale geweld eerst helemaal leeg moet zijn. Misschien dat de komende verkiezingen hierbij zullen helpen en de uitkomst zodanig is dat conservatief Nederland (ook wel rechts genoemd) een beter tegenwicht krijgt.

Fitness
Fitness17 jan. 2011 - 8:55

[..Beste Hans, ik vrees dat u hier een punt heeft. Maar als ik ergens..] U heeft ook de dunne terugtrekkende reactie gezien van van Rossem op het voorval dat de Interviewer aanhaalde aan het eind van die uitzending? Misschien wilt u dat er ook even bij vemelden als het gaat om de vraag waarom er niet meer genuanceerd gediscussieerd wordt?

Archie2
Archie217 jan. 2011 - 8:55

De cynische ondertoon van Cohen maakte duidelijk in hoeverre die uitgestoken hand gemeend was (ook de Afghanistanbrief die ongelezen in de prullenbak terecht kwam bevestigt dat).

1 Reactie
arieroos
arieroos17 jan. 2011 - 8:55

[De cynische ondertoon van Cohen maakte duidelijk in hoeverre die uitgestoken hand gemeend was (ook de Afghanistanbrief die ongelezen in de prullenbak terecht kwam bevestigt dat). ] Archie ... denk jij nu echt, dat Rutte zijn gedroomde 750 miljoen extra financiele ruimte voor HRA gaat opgeven omdat Cohen zijn hand uitsteekt met een verwijzing naar Rutte's eerdere uitspraken ? Natuurlijk niet, en Cohen verwacht dat ook niet. Rutte weet heel goed dat wat hij nu doet lijnrecht staat op zijn eerdere uitspraken over onderwijs en kenniseconomie, maar aangezien zijn electoraat liever twee keer op wintersport gaat dan te zorgen voor goed opgeleid personeel in Nederland, kan hij niet anders.

karuna2
karuna217 jan. 2011 - 8:55

Ik denk dat ik de analyse van vd Horst wel kan volgen. Rechts gaat een straatgevecht aan en Cohen antwoordt met woorden en redelijkheid. Het voelt alsof het geen partij is, alsof Cohen dat absoluut verliest. Dat voelt machteloos en eigenlijk wil je dat hij gaat vechten. Hij wordt het gepeste kind op het schoolplein wat je de nodige agressie toewenst. Maar. Hij is "een gepest kind", maar een die rechtop blijft staan. Die vastberaden vasthoudt aan zijn wil om te verbinden, om de redelijkheid voorop te stellen. Zijn "verbazing" dat de anderen niet mee willen spelen is echt. Juist dát maakt wel dat hij toch serieus genomen wordt. Zo serieus dat ze hem moeten beschimpen. Want er gebeurt natuurlijk iets als hij je de hand reikt en de ander die wegslaat. Degene die de hand wegslaat voelt zijn agressie veel meer dan wanneer je terug zou slaan. Als je dit voor de geest haalt dan kan je dat navoelen, denk ik. Juist het nauwelijks meegaan in de polarisering, in het straatvechten, het zó geloven in samenwerken, is zijn kracht. Hij zet het ook neer, krijgt toch meer voor elkaar dan er sinds lange tijd op het gebied van samenwerking op links is geweest. Dat lijkt niet veel, maar in een tijd waarin het polariseren troef is, is dat het wel. Of hij het daarmee redt is de vraag. Maar dat heeft m.i. niet te maken met de waarde van zijn visie voor Nederland of zelfs in zijn algemeenheid voor de mens. Uiteindelijk kan het immers alleen maar werkelijk leukig worden in de wereld als we leren samen te werken ipv elkaar te bestrijden, alleen maar te beconcurreren. Ik begin de manier van Cohen steeds meer te waarderen en het sterkt mij ook in het besef dat als je echt wilt dat het anders gaat lopen in Nederland en in de wereld je op moet houden met straatvechten en dat de redelijkheid en dus het verbinden/samenwerken veel meer de nadruk moet krijgen. Nogmaals, ik betwijfel of de tijd er rijp voor is. Er is zoveel adrenaline in de maatschappij dat de meeste, ook ter linker zijde, de waarde van zijn manier niet inzien. Maar dat het waarde heeft staat voor mij wel vast. Daarom wil ik helemaal niet dat hij verandert. Ik ga liever gewoon naast hem staan en leer de klappen en het sarcasme te zien voor wat het is: angst en woede.

1 Reactie
jvanarkel
jvanarkel17 jan. 2011 - 8:55

Maar. Hij is "een gepest kind", maar een die rechtop blijft staan. Die vastberaden vasthoudt aan zijn wil om te verbinden, om de redelijkheid voorop te stellen. Zijn "verbazing" dat de anderen niet mee willen spelen is echt. ====== Je kunt ook zeggen dat hij autistisch is in de PvdA lijn, of een plaat voor zijn kop heeft. Of idealist is. :) Ik refereer aan de Melkert tijd die vond dat het verlies van de PvdA niet lag aan het beleid of de ideen die de PvdA voorstond, nee de kiezer was blijkbaar doof of dom of beide en dus moesten ze het nog een keer of op een andere keer uitleggen zodat ze het wel snapten en wel PvdA gingen stemmen. Dat gebeurd al jaren ook voor Melkert, en gaat nog steeds door. Uiteraard spreekt hij een groep aan maar die groep is kleiner dan in de jaren 70, 80 en 90. Het is dus niet het verhaal wat goed is en niet begrepen wordt, het is een verhaal wat steeds minder mensen aanspreekt en waardoor veel voorheen PvdA stemmers naar en GL, en de PVV maar voornamelijk naar de SP zijn gegaan, die daarnaast gewoon een nieuw electoraal heeft aangesproken. Cohen is een beschaafde en aardige man, een goede???? bestuurder, maar geen partijleider. Misschien wel maar niet als fractieleider en oppositie leider. Daarbij betwijfel ik de bestuurskwaliteiten. Het niet nemen van beslissingen maar die laten afhangen van polder uitkomsten waarbij zo veel water is toegevoegd dat zelfs rode wijn niet als rose meer verkocht kan worden...... Een leider neemt beslissingen, en durft te kiezen, loopt daarmee risico, verliest en wint mensen, en als het goed gaat groeit de aanhang, en anders moet er een ander komen. In dit geval is Cohen een stemmentrekker gebleken omdat hij zo aardig leek als burgemeester, maar electoraal stemmend PvdA, is kleiner of zwakker geworden. Daarbij is als de PdvA zo voor om en om is, nog niet aan een allochtone vrouwelijke voorzitter als Albayrak begonnen? Ik ben niet tegen Cohen, stem zeker niet op het partij program van de PvdA, maar vind wel dat Cohen niet DE man op HET moment is. Ik bedoel we kunnen hem wel aardig blijven vinden, maar als dat de grootte van links bepaald in negatieve zin, dan ben je wel een Uber Idealist om hem te laten zitten.

Pjotrs
Pjotrs17 jan. 2011 - 8:55

Han, volgens mij interpreteer je dit verkeerd. Cohen deed gaan handreiking maar sloeg Rutte met zijn eigen woorden om de oren. En dat deed hij heel slim. Net zoals Rutte op zijn beurt D66 en GL met hun eigen motie om de oren slaat en onrust binnen die partijen veroorzaakt. Zo wordt het spel nu eenmaal gespeeld. Cohen leert wat dat betreft snel.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2011 - 8:55

Zo had ik het eerlijk gezegd ook begrepen Piet.

frankie48
frankie4817 jan. 2011 - 8:55

Beste Piet, Zo zie ik dat ook, en tevens ziet hij dat ie zijn eigen achterban niet massaal kan mobiliseren om in actie te komen, dus nu heel slim inhaakt op het verzet van onze studenten. Het is nu natuurlijk een les uit het verleden, eerst de studenten gaan de straat op en dan volgt meestal de rest, maar of dat in deze tijd nog opgaat dat betwijfel ik. Studenten waren vroeger meer betrokken bij alle problemen in onze maatschappij, en waren hun protesten vaak ook gericht tegen het hele kabinetbeleid, omdat zij inzagen dat ook hun (groot)ouders daar het slachtoffer van werden, en dat zie en hoor je nu niet meer terug bij hun acties, en dat miste ik ook in de debatten gisteren. Vond u het trouwens een goede zet van A.Pechtold om weg te blijven?

objectivist
objectivist17 jan. 2011 - 8:55

De handreiking van Rutte aan links bij zijn start werd door Cohen ook niet erg warm geaccepteerd. Dus ik zou niet teveel verwachten. Zo werkt politiek.

3 Reacties
pinkindian
pinkindian17 jan. 2011 - 8:55

rutte heeft de oppositie voor zaken waar wilders het met zijn schijnheilige schone-handen-politiek het laat afweten nodig en dat noem jij een handreiking?

ratio2
ratio217 jan. 2011 - 8:55

Is dat de handreiking nadat Rutte zei dat hij een regeerakkoord had waar rechts zijn vingers bij zou aflikken? Hint, dat is geen goede manier om een hand uit te steken. Plus, zeggen dat je je hand uitsteekt betekent ook nog niet dat het waar is. Talk is cheap. Rutte heeft vrijwel niks gedaan waaruit links zou kunnen opmaken dat hij serieus de dialoog wil aangaan. Het enige wat Rutte wil is dat links aanschuift op die punten waar de PVV het niet doet. Tweede hint: dat is geen hand uitsteken, dat is proberen links voor je karretje te spannen wanneer het je uitkomt.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2011 - 8:55

Welke handreiking Rob. Ik heb het hier elders al gezegd: zeggen dat je een handreiking doet is niet hetzelfde als een handreiking doen. Ik heb de handreiking van Rutte nog niet bespeurd. Het was een praatje voor de vaak.

wvdstraat
wvdstraat17 jan. 2011 - 8:55

De onredelijke en onbeargumenteerde tegenstand bestaat niet slechts in het huidige kabinet, overigens onder aanvoering van de gedoogpartner. Wie de commentaren in de Telegraf leest, ziet dat het dus ook onder kiezers veelvuldig voorkomt. Ook daar zonder enig argument, zelfs ook vaak met geheel onjuist of omgedraaide argumenten. De grote vraag blijft (inderdaad) niet het waarom van de ander, maar wel wat er tegen die onterechte beeldvorming zélf te doen valt. Wellicht niet veel, maar alle beetjes (1 zetel !) helpen. Overigens blijft het een sociologisch fenomeen, waarom sommige mensen meer weerstand oproepen dan anderen, evenals waarom anderen uit ongefundeerde overtuiging weerstand bieden. Gezien het politieke karakter van dit geval, zou ik bij voorbeeld de mening van iemand als Marcel van Dam daarover willen vernemen.

2 Reacties
Latok
Latok17 jan. 2011 - 8:55

het is niet "de Telegraf", edoch voorafgaande met een Onwelgevallig Lid Woord, "het", aldus "Het Telegeslacht". Sorry... Graf.

Latok
Latok17 jan. 2011 - 8:55

"Rutte zal de uitgestoken hand van Job Cohen dan ook geen blik waardig keuren. Hij zal verklaren dat het onderwijsbeleid van zijn voortreffelijke collega Van Bijsterveld nu juist alles beoogt wat ook de PvdA wil bereiken en dan blijft Cohen bedremmeld staan." _______________________________________________ Rutte: "Nee dat is een misverstand. Laat ik heel eerlijk zeggen dat ik zeer voor verbetering van het onderwijssysteem in Nederland ben, ik bedoel welke hardwerkende Nederlander wil dat nou niet. Immers, we gaan voor minder bureaucratie en meer kwaliteit. Meer goede hoog gekwalificeerde onderwijzers en minder middle-management. Meer mogelijkheden voor studenten om door te leren met flexibelere leningen, die, ja, wat hoger uitvallen maar door meer, zo noemen wij dat, 'return on investment', hUHUHU, want door de verbeterde onderwijskwaliteit verdient men later beter, dus ook meer opbrengst voor de maatschappij als geheel, waar we dan de onderwijsbegroting bovendien mee kunnen bevorderen als de economie weer aantrekt. Dat is dus zeg maar 'dubbel scoren'. Dankzij onze beleidsvoornamens zou ik haast willen zeggen"

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2011 - 8:55

Han, Job Cohen is het beste wat dit kabinet overkomen is. JC is een uiterst zwakke oppositieleider van de grootste partij. Ze hebben JC zijn feestje gegunt, maar onder zijn stoelpoten wordt al enige tijd gezaagd. De messen worden achter JC rug geslepen om hem op te volgen. In de PvdA is net zulk een machtstrijd gaande als in het CDA tijdens de formatie. De partij is niet eensgezind, degene die denkt dat Bos opgestapt is voor zijn gezin is naief. Bos was te kritisch t.o.v. de multiculture samenleving, heeft Vogelaar de laan uitgestuurd en het heeft hem zijn kop gekost. De regeringscoalitie VVD-CDA met de gedoogsteun van PVV is mede mogelijk gemaakt door Job Cohen. Reken maar dat ze JC een aanwinst vinden. Ze hadden geen betere opponent kunnen treffen.

2 Reacties
clara51
clara5117 jan. 2011 - 8:55

Hhhahahahaha. Geweldig. En Ploumen, Rukker, welke rol krijgt die van jou bij deze aflevering van GTST? Want haar miste ik nog in je verhaal.

leeuw2
leeuw217 jan. 2011 - 8:55

Ik denk dat je hier best wel eens gelijk in kan hebben. Het is ook opvallend dat met Cohen de linker vleugel van de Pvda weer alle ruimte krijgt om het naïeve jaren 70 gedachtegoed weer op de politieke agenda te krijgen. En dan verwacht Cohen dus ook nog dat hij de VVD hierin mee krijgt. Dat getuigt niet echt van politiek inzicht.

b-man
b-man17 jan. 2011 - 8:55

Dat hij zijn boodschap oprecht meent maakt Cohen geen naïeveling die levenslessen nodig heeft. Het draait electoraal om beeldvorming en het doet niet ter zake dat Rutte zijn handreiking zal negeren. Het gaat erom dat hij overbrengt dat hij wil samenwerken, argumenten gebruikt en redelijk is. En tegelijkertijd onverbiddelijk over het kabinet: dat moet snel weg. Daarmee kan hij de groeiende weerstand tegen dit kabinet mobiliseren voor de komende verkiezingen (die eigenlijk niets met het kabinet en de TK te maken hebben). Dat het Cohen- en PvdA-bashen steeds waanzinniger wordt gaat ook helpen. Mensen gaan denken: als die vervelende, onredelijke negatieve paranoïde types waar ik zo'n hekel aan heb zo tegen hem zijn, dan is hij waarschijnlijk het tegenovergestelde en ben ik voor hem.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst17 jan. 2011 - 8:55

Was het maar waar.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 jan. 2011 - 8:55

''De heer Cohen werd benoemd door Amerika en andere Westerse landen als De staatsman in de moeilijke tijden, de heer Rutte moet nog gaan trouwen en een gezinnetje opbouwen, dan mag hij pas beginnen met een hele land op te bouwen, want je begint altijd met een gezinnetje anders kom je er nooit uit om een hele maatschappij op te bouwen, alléén met een glimmende strodassen kom je niet ver en kijk je ook niet verder dan je neus lang is"". Riep net mijn analfabete lieve oma tegen mij. Wie ben ik om geen gelijk aan haar te geven?

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 jan. 2011 - 8:55

Iemand die discrimineert op basis van formele gezinsstatus?

leeuw2
leeuw217 jan. 2011 - 8:55

Kortom de Pvda en Job Cohen zijn de enigen die goede argumenten hebben en het goed voor hebben met Nederland. Het ouderwetse linkse dogma wordt weer van stal gehaald. Wij hebben gelijk en iedereen die het niet met ons eens is is achterlijk, asociaal of nog erger fascistisch. En ik heb nieuws voor de Pvda de reden dat half Nederland een hekel aan deze partij heeft komt in tegenstelling tot wat veel Pvda-ers zelf denken niet doordat de boodschap niet goed over komt maar door het feit dat de boodschap de meeste mensen in dit land niet meer zo bevalt. Mensen zijn een beetje klaar met criminelen knuffelen de hardwerkende burger met zo hoog mogelijke belastingen al zijn geld uit zijn zakken trekken en de grenzen wagenwijd open zetten voor immigranten die vervolgens de rest van hun leven een uitkering gaan trekken. Veel mensen hebben simpelweg niet zo'n zin meer om die hele zieligheidsindustrie van de Pvda te financieren.

1 Reactie
arieroos
arieroos17 jan. 2011 - 8:55

[Kortom de Pvda en Job Cohen zijn de enigen die goede argumenten hebben en het goed voor hebben met Nederland.] Nee, dat staat er niet. Maar kennelijk heb jij nogal moeite om bepaalde teksten, vooral van linkse afkomst, te lezen; dat blijkt overduidelijk uit het onderstaande. [En ik heb nieuws voor de Pvda de reden dat half Nederland een hekel aan deze partij heeft komt in tegenstelling tot wat veel Pvda-ers zelf denken niet doordat de boodschap niet goed over komt maar door het feit dat de boodschap de meeste mensen in dit land niet meer zo bevalt.] Aha. En wat is die boodschap dan, volgens jou ? [Mensen zijn een beetje klaar met criminelen knuffelen de hardwerkende burger met zo hoog mogelijke belastingen al zijn geld uit zijn zakken trekken en de grenzen wagenwijd open zetten voor immigranten die vervolgens de rest van hun leven een uitkering gaan trekken.] Kijk, alweer heb je een heleboel teksten van linkse afkomst niet begrepen. Dit is zeker niet de boodschap van de PvdA.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2011 - 8:55

Ik ben het met Han eens dat Job Cohen een intelligente en integere man is , reden waarom ik op hem gestemd heb. Aan de andere kant vind ik dat Rutte het tot dusver erg goed doet ( en dan bedoel ik de stijl en niet de inhoud van zijn beleid). Hij komt ontspannen , zelfverzekerd over , maakt slim gebruik van nieuwe media en dat adviesen op een of twee a4tjes moeten is vanuit managementperspectief niet zo vreemd.

1 Reactie
clara51
clara5117 jan. 2011 - 8:55

["Ik ben het met Han eens dat Job Cohen een intelligente en integere man is , reden waarom ik op hem gestemd heb. Aan de andere kant vind ik dat Rutte het tot dusver erg goed doet ( en dan bedoel ik de stijl en niet de inhoud van zijn beleid). Hij komt ontspannen , zelfverzekerd over , maakt slim gebruik van nieuwe media en dat adviesen op een of twee a4tjes moeten is vanuit managementperspectief niet zo vreemd."] Houd me niet langer in ondraaglijke spanning, Hans, ik kan er gewoon niet van slapen. Wat o wat ga je nou stemmen op 2 maart?