Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Code-Tabaksblat aan vernieuwing toe

  •  
22-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tabak300_01.jpg
Oud-leden Commissie Tabaksblat dringen bij minister Henk Kamp aan op herziening van de regels
Leden van de Commissie Tabaksblat die in 2003 een code opstelde voor behoorlijk bestuur, hebben dinsdag bij minister Henk Kamp (Economische Zaken) aangedrongen op een herziening van de regels. Een evaluatie leidde tot vijf aanbevelingen die de code-Tabaksblat, tegenwoordig beter bekend als de ‘Nederlandse corporate governance code’, moeten verbeteren.
Veel leden van de oorspronkelijke Commissie zijn inmiddels overleden. Onder anderen voorzitter en naamgever Morris Tabaksblat moet worden gemist, evenals Jaap Glasz en Marco Knubben. De resterende leden pleiten nu voor een bijstelling van de code op korte termijn, gevolgd door een reguliere herziening om de 2 of 3 jaar. Daarnaast vragen ze aandacht voor het verplichte overnamebod bij een belang van 30 procent of meer. De code werd opgesteld voordat die plicht ontstond. Evenwicht in de belangen van alle betrokkenen is daarbij belangrijk, omdat tijdens een overnameproces bijzondere situaties kunnen ontstaan:
Dat geldt bijvoorbeeld voor de situatie dat – door het gebruik van een beschermingsconstructie – de aandeelhouders (een deel van) hun stemrecht (tijdelijk) verliezen.”
Beloningen en bonussen moeten ook opnieuw onder de loep:
Met name hoge, niet-gemotiveerde bonussen, afvloeiingsregelingen en niet te rechtvaardigen plotselinge rijkdom van bestuurders als gevolg van aandelenbezit in een onderneming die wordt overgenomen zorgen voor opschudding.
De Commissie wil verder dat bedrijven beter motiveren waarom ze eventueel afwijken van de code. Daarnaast adviseert zij de nieuwe Monitoring Commissie om ‘de aantrekkelijkheid van de Nederlands kapitaalmarkt te evalueren omdat beleggers en bedrijven er baat bij hebben dat er vertrouwen is in een goed functionerende kapitaalmarkt’.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

bEngel2
bEngel222 okt. 2013 - 14:46

De code tabaksblat heeft nog nooit gefunctioneerd. De hoge heren vegen hun arrogante zelfingenomen r^^t met dat tabaksblat af. Er zou een verbod moeten komen op de old boys netwerken. Maar ja.. hoe regel je dat wanneer de commissies die dat zouden moeten inregelen, bestaan uit diezelfde hoge heren.

steppewolf
steppewolf22 okt. 2013 - 14:46

Zo'n code is toch slappe hap. Een mooi PR praatje. Net zoiets als notoire criminelen plechtig laten beloven dat ze niet meer zullen stelen. Keiharde pluk-ze wetgeving op dat tuig loslaten zou misschien helpen maar aangezien de lobby van dat graaivolk een stevige voet tussen de deur heeft in Den Haag zal dat niet gebeuren. En onze politici zijn toch te laf om er echt iets aan te doen. Ze moeten immers aan hun eigen carriere denken.