Suikervervangers zijn zo onnatuurlijk dat ons lichaam in energiecrisis raakt en denkt dat er te weinig suiker binnenkomt
Coca-Cola klopte zichzelf gisteren op de borst. Samen met andere frisdrankmerken zijn ze overeen gekomen dat vanaf 2025 alle frisdranken 20 procent minder calorieën zullen bevatten. “Het is altijd tijd om het goede te doen”, tweette marketing directeur Wendy Clark van Coca-Cola. “Zo trots op onze industrie.” Maar wetenschappers zijn minder te spreken over de actie. Meerdere onderzoeken bewijzen dat suikervervangers net zo schadelijk zijn. Wellicht nog wel schadelijker omdat ze mens en lichaam bedriegen.
Het initiatief om frisdrankbedrijven Coca-Cola, PepsiCo en Dr. Pepper Snapple bijeen te brengen voor een akkoord kwam van voormalig president Bill Clinton. Ooit was hij zelf Cola en junkfood verslaafde. Hij kwam er uiteindelijk vanaf met een intensief dieet en gedragsverandering, maar merkwaardig genoeg gelooft hij dat een limiet op calorieën in frisdrank overgewicht gaat bestrijden. Hij noemde de beslissing een ‘belangrijke stap vooruit in het gevecht tegen obesitas’.
Frisdranken zijn in de loop der jaren impopulair geworden vanwege hun hoge suikerwaarden. Fabrikanten verkleinde de verpakkingen en gingen experimenteren met suikervervangers. Kinderen begonnen zelfs minder frisdrank te drinken, maar daarentegen wel meer energie- en koffiedranken te drinken waarin veel gezoete cafeïne zit. Volgens Forbes is het een grote hit waar Coco-Cola zijn verlies ruimschoots mee kon compenseren. En nu zitten de frisdranken met een ‘Zero-label’ ook weer in de lift omdat ze minder suikers zouden bevatten.
In TIME-magazine waarschuwen wetenschappers voor de sluwe strategie van fabrikanten als Coca-Cola. Verschillende onderzoeken concluderen dat suikervervangers juist zorgen voor het gevreesde obesitas dat ze zouden moeten bestrijden. Suikervervangers voeden volgens hen juist de honger naar suiker en zou de samenstelling van de darmbacterien veranderen wat leidt tot het stijgen van de bloedsuikerspiegel. Een recent onderzoek, gepubliceerd in Appetite , meent zelfs dat je door suikervervangers meer aan voedsel gaat denken, dat je meer en vaker trek krijgt in hoogwaardig calorierijk voedsel en je een minder voldaan gevoel hebt na het eten van échte suikers.
Schrijver van het onderzoek, Sarah Hill, psycholoog aan de Universiteit van Texas meent dat het verwarrend is voor ons lichaam om te denken dat we suiker binnenkrijgen, maar het in werkelijkheid niets binnenkrijgt.
“Als je onnatuurlijke suikers binnenkrijgt, maar je energielevel niet stijgt, komt je lichaam is een soort energie crisis. Het activeert zelfs gedachten en gedrag van schaarste-modus”, legt Hill uit in TIME. En het resultaat is dat we nog meer gaan eten. Volgens haar in de enige gezonde oplossing meer water drinken, maar daar verdient Coca-Cola niets aan.